Jarmark św. Jacka, pokazy kuchni tatarskiej, konkurs "Smaki Lubelszczyzny”, koncert Stanisława Soyki na Placu Po farze, wystawa Franciszka Starowieyskiego – to największe atrakcje nowego festiwalu w Lublinie. W ciągu trzech dni zobaczymy trzydzieści wydarzeń, które łączy dobry smak.
Na Placu po Farze stanie Scena Smaku, na której codziennie będą odbywały się pokazy kulinarne i koncerty. W sobotę pojawią się tam zawodowi kucharze z najlepszych restauracji regionu. Staną w szranki konkursu "Smaki Lubelszczyzny”, corocznie organizowanego przez Urząd Marszałkowski w Lublinie. W restauracji Old Pub – w konkursie wystartują uczniowie szkół gastronomicznych. Konkursowe danie oceniać będą i komentować Piotr Bikont i Robert Makłowicz.
Także w sobotę w Sali Lustrzanej Old Pubu odbędzie się I Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych. U Dominikanów – biesiada z renesansowymi tańcami organizowana przez Radio Lublin. O 20 na Scenie Smaku zaśpiewa Stanisław Soyka.
Festiwalowi towarzyszyć będą wystawy i koncerty. W Galerii Wirydarz odbędzie się wernisaż Antoniego Fałata, w Muzeum Czechowicza wystawa: Tatarzy z Podlasia, na Zamku Lubelskim – wernisaż wystawy Franciszka Starowieyskiego.
Zagrają zespoły Caci Vorba, Klezmaholics i Jerzy Szyszkowski z zespołem "Wątli kołodzieje” – ostatni koncert dedykowany jest Kazimierzowi Grześkowiakowi.