Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 lutego 2025 r.
18:45

Polskie pierogi lecą w kosmos i nieziemskie przepisy

(fot. pexels/zdjęcie ilustracyjne)

Zabierze je ze sobą astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski. A my mamy dla Was nowe przepisy na pierogi, po których zjedzeniu powiecie: ale kosmos!

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Polski astronauta poleci na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS) wiosną. Na konferencji poświęconej misji Axiom-4 powiedział, że zabierze w kosmos polską flagę i pierogi. Sławosz Uznański-Wiśniewski uczestniczy w pracach nad przygotowanie pożywienia dla członków misji. We współpracy z producentami pierogów opracował proces technologiczny, który pozwoli zamrozić pierogi na sucho. Dzięki temu pierogi w kosmosie mają smakować tak, jak na ziemi. A my mamy dla was nowe przepisy na polskie pierogi w różnych smakach.

Na początek pierogi, które ostatnio zjadłem i powiedziałem: Ale kosmos. To pierogi z ciasta drożdżowego z farszem ze słodkiej kapusty, cebuli i jajek na twardo. Idealnie dosmaczone pieprzem i solą. Zrobiła je Grażyna Tomasik z Motycza pod Lublinem. – Przepis na pierogi pochodzi z Białegostoku i jest w naszej rodzinie od co najmniej 30 lat – mówi autorka dania.

Białostockie pierogi drożdżowe z kapustą i jajkiem

SKŁADNIKI: na ciasto 1 kg mąki, pół opakowania masła roślinnego, około 3 dag drożdży, sól, cukier, woda. Na farsz: 1 główka kapusty, 2 cebule, 6 jajek, sól, pieprz. Olej rzepakowy na smażenie.
WYKONANIE: do mąki pokruszyć drożdże, zalać szklanką gorącej wody, dodać łyżeczkę cukru. Po 10 minutach zagnieść ciasto z masłem roślinnym, dolewając wody i dodając szczyptę soli. Odstawić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Kapustę skroić, przesmażyć na oleju z dwiema posiekanymi cebulami, doprawić farsz solą i pieprzem, dodać posiekane jajka na twardo, wymieszać. Z ciasta wykrawać krążki, nadziewać farszem, sklejać piersi i smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Odsączyć z oleju na papierze, podawać z czerwonym barszczem.

Jakubowickie z grochem i boczkiem

SKŁADNIKI: ciasto na pierogi, 1 szklanka pęczaku, 20 dag łuskanego grochu, wędzony boczek, sól, pieprz, cząber.
WYKONANIE: namoczony przez noc groch trzeba zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu posolić i utrzeć w glinianej misie. Pęczak zalać 3 szklankami osolonego wrzątku, a gdy wchłonie płyn, wstawić do nagrzanego piekarnika, by doszedł swojego smaku.
Teraz połączyć pęczak z grochem. Doprawić solą, cząbrem i pieprzem. Można posiekać lub zmielić na maszynce. Z ciasta wykroić szklanką porcje, nakładać farsz i gotować w wodzie do wypłynięcia. Na omastę może być masło, cebulka lub skwarki z wędzonego boczku.

Kibiny po litewsku

SKŁADNIKI: 1 kg mąki, 1 szklanka śmietany, 1 kostka masła, 2 jajka, sól i cukier. Na farsz: 1 kg karkówki, 4 cebule, czosnek, sól, pieprz.
WYKONANIE: mięso zmielić w maszynce, dodać posiekaną cebulę, przyprawy, wyrobić. Ciasto wyrobić i rozwałkować, wycinać duże krążki, nakładać farsz, lepić i piec w piekarniku około 45 minut.

Kodeńskie pielmieni z ziemniakami

SKŁADNIKI: na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, olej, sól. Na farsz: 50 dag ziemniaków, 20 dag cebuli, sól, pieprz, olej.
WYKONANIE: zagnieść ciasto z podanych składników. Rozwałkować, skropić wodą. Ugotować ziemniaki, rozgnieść, dodać przesmażoną cebulę, doprawić solą z pieprzem. Nakładać na wycięte z ciasta krążki, zlepić, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane olejem rzepakowym, kto lubi cebulką smażoną na oleju.

Kresowe z Korolówki

SKŁADNIKI: na ciasto: 5 dag drożdży, pół l. mleka, 5 łyżek cukru, 1 kg mąki, ¾ kostki masła, 6 żółtek, 2 jajka, szczypta soli. Nadzienie: 15 dag maku, 40 dag fasoli Jaś, suszone gruszki i śliwki, 3 łyżki cukru, ¼ kostki masła, 2 białka, szczypta soli.
WYKONANIE: zrobić zaczyn. Wymieszać drożdże, podgrzane mleko (pół szklanki), 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek i wlać rozczyn. Jajka utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać do ciasta. W trakcie wyrabiania powoli dolewać resztę mleka. Dodać sól. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odstawało od rąk i miski. Dodać roztopione masło. Nadal wyrabiać ciasto, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza i ciasto będzie błyszczące. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Namoczyć fasolę na 12 godzin. Mak zalać wrzącą wodą i gotować 10 minut. Wystudzić i dokładnie utrzeć. Fasolę ugotować na miękko i ugnieść wałkiem. Suszone owoce gotować 45 minut i pokroić w kostkę. Z białek ubić pianę. Składniki nadzienia połączyć. Ciasto rozwałkować, wyrabiać małe placuszki, nakładać do środka nadzienie. Nadać pierogom podłużny kształt. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 18o stopni Celsjusza.

Nadbużańskie cebulniki

SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg mąki, 1 całe jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki sody, 2 szklanki ciepłego mleka, 1 kostka masła, sól. Na farsz: 1 kg surowego siekanego mięsa, 4 posiekane cebule, sól, pieprz.
WYKONANIE: posiekane mięso wymieszać z cebulą, dobrze wymieszać, doprawić do smaku.
Mąkę przesiać do miski. Do mleka wsypać sodę, wymieszać, przelać do mąki. Dodać jajko, sól, masło i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części. Z każdej części zrobić wałeczek i pokroić go tak jak na kluski. Zrobić kuleczki, rozwałkować je, ale niezbyt cienko (raczej grubo). Nałożyć farsz i zlepić tak jak pierogi. Blachę nasmarować masłem, ułożyć na niej cebulniki. Piec około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza, aż będą rumiane.

Pierogi z bryndzą

SKŁADNIKI: na ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko, woda, sól. Na farsz: 70 dag ziemniaków, 25 dag bryndzy, 2 cebule, masło, sól, pieprz.
WYKONANIE: ugotować ziemniaki, ostudzić, wymieszać z bryndzą, rozgnieść widelcem, wymieszać z podsmażoną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Zagnieść ciasto, podzielić na porcje, rozwałkować, wykrawać krążki, rozwałkować, nakładać farsz, sklejać pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane masłem i posypane rozkruszoną bryndzą.

Smażone pierogi z warzywami

Przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina.
SKŁADNIKI: na ciasto 25 dag mąki pszennej, 25 dag mąki pszennej graham (lub żytniej), 15 dag roztopionego klarowanego masła, 200 ml wody zimnej przegotowanej, sól. Na farsz: ugotowane ziemniaki, marchew z groszkiem zielonym, kalafior i podsmażony seler, czarnuszka, sól, pieprz (proporcje według własnego smaku).
WYKONANIE: ugotowane warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać z groszkiem, doprawić czarnuszką podsmażoną na patelni, solą z pieprzem. Zagnieść ciasto z podanych składników, rozwałkować na grubość 3 mm, wykrajać duże krążki, nadziewać farszem, składać, sklejać, formując falbanki. Smażyć, aż będą rumiane.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Cristiano Ronaldo w grze Fatal Fury: City of the Wolves
GRAMY
film

Fatal Fury: Cristiano Ronaldo w bijatyce (wideo)

Gra Fatal Fury: City of the Wolves swoja premierę będzie miała już 25 kwietnia. To klasyczna bijatyka 2D, a jedną z dostępnych postaci będzie właśnie Cristiano Ronaldo.

Lubelskie obchody Światowego Dnia Świadomości Autyzmu rozpoczął „niebieski spacer”,
galeria

Plac Litewski będzie niebieski. Zaczynają się Lubelskie Dni Autyzmu

Wszystko zaczęło się w środę, 2 kwietnia, od „niebieskiego spaceru. To wspólne przejście ulicami Lublina w geście solidarności z osobami ze spektrum autyzmu oraz ich rodzinami.

Trzeci mecz w rywalizacji Bogdanki LUK i ZAKSY zostanie rozegrany w niedzielę

Powiedzieliśmy sobie w sobotę, że nic się jeszcze nie skończyło. Opinie po meczu ZAKSA - Bogdanka LUK

Świetny występ Bogdanki LUK we wtorkowy wieczór spowodował, że w ćwierćfinale fazy play-off jest remis 1:1. Ekipa z Lublina w drugim starciu pokonała na wyjeździe ZAKSĘ Kędzierzyn Koźle 3:0. Decydujące starcie zostanie rozegrane w najbliższą niedzielę o godz. 14.45, w hali Globus.

Bradly van Hoeven też zostaje w Motorze na kolejny sezon

Bradly van Hoeven też zostaje w Motorze

Kolejny dzień i kolejny nowy kontrakt w klubie z Lublina. W środę Motor poinformował, że umowa Bradly van Hoevena również została przedłużona na sezon 2025/2026.

Kaczyński w szpitalu. NFZ nie dopatrzył się nieprawidłowości

Kaczyński w szpitalu. NFZ nie dopatrzył się nieprawidłowości

Przyjęcia pacjentów nie odbiegały od normy, a leczenie na kardiologii nie było ograniczone – Lubelski NFZ nie dopatrzył się nieprawidłowości szpitala w związku z pobytem prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego na oddziale kardiologii w lutym tego roku. Do Funduszu nie wpłynęły też skargi pacjentów.

Miał blisko 5 kg amfetaminy. Uciekając potrącił policjantów

Miał blisko 5 kg amfetaminy. Uciekając potrącił policjantów

Grupa ze Śląska rozprowadzającej narkotyki całym kraju. Lubelscy policjanci zatrzymali 4 osoby: u jednej znaleziono prawie 5 kilogramów amfetaminy.

Kalejdoskop dźwięków w Teatrze Starym
koncert
9 kwietnia 2025, 19:00

Kalejdoskop dźwięków w Teatrze Starym

Nene Heroine to jazzowo-psychodeliczny kolektyw pochodzący z Gdańska, który w środę (9 kwietnia) w Teatrze Starym zaprezentuje nowoczesne oblicze jazzu. Występy na żywo Nene Heroine są cenione przez publiczność z powodu spontaniczności i muzycznej energii.

zdjęcie ilustracyjne

Wypadek w pracy? ZUS zwiększył stawki odszkodowania

Od kwietnia wzrosła kwota odszkodowania z ZUS za każdy procent uszczerbku na zdrowiu w wyniku wypadku przy pracy lub choroby zawodowej. Obecnie można liczyć na 1636 zł odszkodowania. To o 205 złotych więcej niż dotychczas.

W tym powiecie w nocy chwyci przymrozek

W tym powiecie w nocy chwyci przymrozek

A jednak to jeszcze niepełnoprawna wiosna. Tej nocy mogą pojawić się przymrozki w jednym z powiatów województwa lubelskiego.

Przebudowa ulicy Samsonowicza. W czwartek kolejne utrudnienia dla kierowców

Przebudowa ulicy Samsonowicza. W czwartek kolejne utrudnienia dla kierowców

Trwa przebudowa ulicy Samsonowicza na lubelskim Wrotkowie. Od czwartku kierowców czekają kolejne utrudnienia.

Skazany przed laty pseudokibic schował się w łóżku

Skazany przed laty pseudokibic schował się w łóżku

Kolejny pseudokibic zatrzymany do sprawy śmiertelnego pobicia. To sprawa z 2016 roku, gdy w wyniku starcia pseudokibiców drużyn z Lublina i Stalowej Woli na drodze w powiecie radomskim śmierć poniósł 33-latek ze Stalowej Woli.

Marcin Romanowski

Zwrot w sprawie Marcina Romanowskiego. Prokuratura nie odpuszcza

Prokuratura wydała Europejski Nakaz Dochodzeniowy wobec posła PiS Marcina Romanowskiego - poinformowała w środę rzeczniczka prokuratora generalnego Anna Adamiak. Treść wniosku nie jest na ten moment znana.

Wymiana drzwi zewnętrznych - praktyczny poradnik

Wymiana drzwi zewnętrznych - praktyczny poradnik

Wymiana drzwi zewnętrznych to inwestycja, która znacząco wpływa na bezpieczeństwo i estetykę domu lub mieszkania. Drzwi wejściowe stanowią nie tylko funkcjonalny element budynku, ale również wizytówkę domu. Właściwy wybór oraz prawidłowy montaż drzwi zewnętrznych pozwoli nam cieszyć się komfortem i bezpieczeństwem przez długie lata. Niezależnie od tego, czy wymieniasz drzwi wejściowe w domu jednorodzinnym, czy w bloku, ten poradnik przeprowadzi Cię przez najważniejsze aspekty tego procesu.

Z Jarosławem Niemcem o kopalni "Bogdanka"
Dzień Wschodzi
film

Z Jarosławem Niemcem o kopalni "Bogdanka"

O przyszłości kopalni „Bogdanka”, wielkim proteście w Lublinie i wielu innych tematach rozmawiamy z Jarosławem Niemcem, związkowcem przewodniczącym Związku Zawodowego „Przeróbka”

Nowy Starbucks znajduje się przy Krakowskim Przedmieściu 12
galeria

Pierwszy na Lubelszczyźnie Starbucks otwarty

Starbucks, jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek na świecie, otwiera swoją pierwszą kawiarnię w Lublinie. Już od 2 kwietnia będzie można cieszyć się kultowymi napojami w nowoczesnym wnętrzu przy ul. Krakowskie Przedmieście. Na pierwszych gości czeka niespodzianka.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium