Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 lutego 2025 r.
18:45

Polskie pierogi lecą w kosmos i nieziemskie przepisy

(fot. pexels/zdjęcie ilustracyjne)

Zabierze je ze sobą astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski. A my mamy dla Was nowe przepisy na pierogi, po których zjedzeniu powiecie: ale kosmos!

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Polski astronauta poleci na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS) wiosną. Na konferencji poświęconej misji Axiom-4 powiedział, że zabierze w kosmos polską flagę i pierogi. Sławosz Uznański-Wiśniewski uczestniczy w pracach nad przygotowanie pożywienia dla członków misji. We współpracy z producentami pierogów opracował proces technologiczny, który pozwoli zamrozić pierogi na sucho. Dzięki temu pierogi w kosmosie mają smakować tak, jak na ziemi. A my mamy dla was nowe przepisy na polskie pierogi w różnych smakach.

Na początek pierogi, które ostatnio zjadłem i powiedziałem: Ale kosmos. To pierogi z ciasta drożdżowego z farszem ze słodkiej kapusty, cebuli i jajek na twardo. Idealnie dosmaczone pieprzem i solą. Zrobiła je Grażyna Tomasik z Motycza pod Lublinem. – Przepis na pierogi pochodzi z Białegostoku i jest w naszej rodzinie od co najmniej 30 lat – mówi autorka dania.

Białostockie pierogi drożdżowe z kapustą i jajkiem

SKŁADNIKI: na ciasto 1 kg mąki, pół opakowania masła roślinnego, około 3 dag drożdży, sól, cukier, woda. Na farsz: 1 główka kapusty, 2 cebule, 6 jajek, sól, pieprz. Olej rzepakowy na smażenie.
WYKONANIE: do mąki pokruszyć drożdże, zalać szklanką gorącej wody, dodać łyżeczkę cukru. Po 10 minutach zagnieść ciasto z masłem roślinnym, dolewając wody i dodając szczyptę soli. Odstawić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Kapustę skroić, przesmażyć na oleju z dwiema posiekanymi cebulami, doprawić farsz solą i pieprzem, dodać posiekane jajka na twardo, wymieszać. Z ciasta wykrawać krążki, nadziewać farszem, sklejać piersi i smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Odsączyć z oleju na papierze, podawać z czerwonym barszczem.

Jakubowickie z grochem i boczkiem

SKŁADNIKI: ciasto na pierogi, 1 szklanka pęczaku, 20 dag łuskanego grochu, wędzony boczek, sól, pieprz, cząber.
WYKONANIE: namoczony przez noc groch trzeba zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu posolić i utrzeć w glinianej misie. Pęczak zalać 3 szklankami osolonego wrzątku, a gdy wchłonie płyn, wstawić do nagrzanego piekarnika, by doszedł swojego smaku.
Teraz połączyć pęczak z grochem. Doprawić solą, cząbrem i pieprzem. Można posiekać lub zmielić na maszynce. Z ciasta wykroić szklanką porcje, nakładać farsz i gotować w wodzie do wypłynięcia. Na omastę może być masło, cebulka lub skwarki z wędzonego boczku.

Kibiny po litewsku

SKŁADNIKI: 1 kg mąki, 1 szklanka śmietany, 1 kostka masła, 2 jajka, sól i cukier. Na farsz: 1 kg karkówki, 4 cebule, czosnek, sól, pieprz.
WYKONANIE: mięso zmielić w maszynce, dodać posiekaną cebulę, przyprawy, wyrobić. Ciasto wyrobić i rozwałkować, wycinać duże krążki, nakładać farsz, lepić i piec w piekarniku około 45 minut.

Kodeńskie pielmieni z ziemniakami

SKŁADNIKI: na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody, olej, sól. Na farsz: 50 dag ziemniaków, 20 dag cebuli, sól, pieprz, olej.
WYKONANIE: zagnieść ciasto z podanych składników. Rozwałkować, skropić wodą. Ugotować ziemniaki, rozgnieść, dodać przesmażoną cebulę, doprawić solą z pieprzem. Nakładać na wycięte z ciasta krążki, zlepić, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać polane olejem rzepakowym, kto lubi cebulką smażoną na oleju.

Kresowe z Korolówki

SKŁADNIKI: na ciasto: 5 dag drożdży, pół l. mleka, 5 łyżek cukru, 1 kg mąki, ¾ kostki masła, 6 żółtek, 2 jajka, szczypta soli. Nadzienie: 15 dag maku, 40 dag fasoli Jaś, suszone gruszki i śliwki, 3 łyżki cukru, ¼ kostki masła, 2 białka, szczypta soli.
WYKONANIE: zrobić zaczyn. Wymieszać drożdże, podgrzane mleko (pół szklanki), 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek i wlać rozczyn. Jajka utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać do ciasta. W trakcie wyrabiania powoli dolewać resztę mleka. Dodać sól. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odstawało od rąk i miski. Dodać roztopione masło. Nadal wyrabiać ciasto, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza i ciasto będzie błyszczące. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Namoczyć fasolę na 12 godzin. Mak zalać wrzącą wodą i gotować 10 minut. Wystudzić i dokładnie utrzeć. Fasolę ugotować na miękko i ugnieść wałkiem. Suszone owoce gotować 45 minut i pokroić w kostkę. Z białek ubić pianę. Składniki nadzienia połączyć. Ciasto rozwałkować, wyrabiać małe placuszki, nakładać do środka nadzienie. Nadać pierogom podłużny kształt. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 18o stopni Celsjusza.

Nadbużańskie cebulniki

SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg mąki, 1 całe jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki sody, 2 szklanki ciepłego mleka, 1 kostka masła, sól. Na farsz: 1 kg surowego siekanego mięsa, 4 posiekane cebule, sól, pieprz.
WYKONANIE: posiekane mięso wymieszać z cebulą, dobrze wymieszać, doprawić do smaku.
Mąkę przesiać do miski. Do mleka wsypać sodę, wymieszać, przelać do mąki. Dodać jajko, sól, masło i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części. Z każdej części zrobić wałeczek i pokroić go tak jak na kluski. Zrobić kuleczki, rozwałkować je, ale niezbyt cienko (raczej grubo). Nałożyć farsz i zlepić tak jak pierogi. Blachę nasmarować masłem, ułożyć na niej cebulniki. Piec około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza, aż będą rumiane.

Pierogi z bryndzą

SKŁADNIKI: na ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko, woda, sól. Na farsz: 70 dag ziemniaków, 25 dag bryndzy, 2 cebule, masło, sól, pieprz.
WYKONANIE: ugotować ziemniaki, ostudzić, wymieszać z bryndzą, rozgnieść widelcem, wymieszać z podsmażoną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Zagnieść ciasto, podzielić na porcje, rozwałkować, wykrawać krążki, rozwałkować, nakładać farsz, sklejać pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane masłem i posypane rozkruszoną bryndzą.

Smażone pierogi z warzywami

Przepis Agnieszki Świętorzeckiej z Tykocina.
SKŁADNIKI: na ciasto 25 dag mąki pszennej, 25 dag mąki pszennej graham (lub żytniej), 15 dag roztopionego klarowanego masła, 200 ml wody zimnej przegotowanej, sól. Na farsz: ugotowane ziemniaki, marchew z groszkiem zielonym, kalafior i podsmażony seler, czarnuszka, sól, pieprz (proporcje według własnego smaku).
WYKONANIE: ugotowane warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać z groszkiem, doprawić czarnuszką podsmażoną na patelni, solą z pieprzem. Zagnieść ciasto z podanych składników, rozwałkować na grubość 3 mm, wykrajać duże krążki, nadziewać farszem, składać, sklejać, formując falbanki. Smażyć, aż będą rumiane.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Kierowco z Lublina, szykuj portfel! Tankowanie w mieście jednym z najdroższych w Polsce

Kierowco z Lublina, szykuj portfel! Tankowanie w mieście jednym z najdroższych w Polsce

Rosnące ceny paliw to problem, który dotyka kierowców w całej Polsce, ale dane z najnowszego raportu pokazują, że w Lublinie tankowanie jest wyjątkowo kosztowne. Według analizy Yanosik i PanParagon nasze miasto znalazło się wśród najdroższych w kraju.

Falkon 2025. WieloŚwiaty
ZDJĘCIA I PROGRAM
galeria

Falkon 2025: Fantastyczna impreza w Lublinie

Kosmiczna kantyna rodem z Gwiezdnych Wojen z holoszachami, gry, pokazy, cosplay i poszukiwania odpowiedzi na bardzo ważne pytania. W Lublinie trwa Falkon 2025. WieloŚwiaty. Co jeszcze przed nami?

Daria Szynkaruk jest kapitanem MKS FunFloor Lublin

MKS FunFloor Lublin po zaciętym spotkaniu pokonał Energę Start Elbląg

Paweł Tetelewski może być zadowolony z postawy swoich podopiecznych. MKS FunFloor wygrał w Elblągu z tamtejszą Energą Startem 28:26. Spotkanie było jednak bardzo zacięte.

Górnik Łęczna wciąż musi poczekać na pierwszą wygraną w tym roku

Górnik Łęczna wciąż musi poczekać na pierwszą wygraną w tym roku

Nieudany wyjazd Górnika Łęczna do stolicy. W piątek na otwarcie 21. kolejki Betlic I Ligi podopieczni trenera Pavola Stano przegrali z Polonią Warszawa 1:2

Odkryj tajemnice Lubelszczyzny! Rozpoznasz te zabytki po zdjęciach?
QUIZ

Odkryj tajemnice Lubelszczyzny! Rozpoznasz te zabytki po zdjęciach?

Lubelszczyzna to region, który zachwyca swoim dziedzictwem kulturowym, bogatą historią i niepowtarzalnym klimatem. Znajdziemy tu zarówno majestatyczne zamki i pałace, jak i urokliwe stare miasta, zabytkowe świątynie oraz miejsca owiane tajemnicą. Jeśli jesteś miłośnikiem historii i architektury, nasz quiz to doskonała okazja, aby sprawdzić swoją wiedzę i odkryć nieznane zakątki tej niezwykłej części Polski!

Seniorzy chcą spotykać się częściej. Kiedy nowy "plus"?

Seniorzy chcą spotykać się częściej. Kiedy nowy "plus"?

Mieszkanka Woli Burzeckiej w powiecie łukowskim zadzwoniła do naszej redakcji narzekając na zmniejszenie liczby zajęć dla seniorów w miejscowej świetlicy. To skutek zakończenia projektu w ramach Senior+. Zapytaliśmy w gminie o szansę na poszerzenie oferty.

Droga impreza w Kraśniku – stracił złoto, zegarek i pieniądze

Droga impreza w Kraśniku – stracił złoto, zegarek i pieniądze

Mieszkaniec Kraśnika nie wybrał sobie najlepszych kompanów do wspólnego biesiadowania. Po imprezowej nocy okazało się, że nie ma już gości, ale także jego kosztowności.

Dżem w Puławach
koncert
23 marca 2025, 19:00

Dżem w Puławach

Niewiele jest w historii polskiego rocka zespołów, o których można powiedzieć, że są kultowe. Na pewno jednym z nich jest Dżem, który wystąpi 23 marca (niedziela) w Puławach.

Gmina chce połączyć widoczną na zdjęciu SP w Moniakach z położoną kilka kilometrów dalej podstawówką w Bobach-Kolonii
edukacja

Jedna podstawówka zamiast dwóch. Rodzice zaskoczeni

Bez dyskusji na komisji oświaty, spotkań z mieszkańcami, bez konsultacji - rada miejska w Urzędowie podjęła uchwałę o zamiarze połączenia dwóch szkół podstawowych, w Bobach-Kolonii i Moniakach. Administracyjnie zlikwidowana ma być ta pierwsza, a fizycznie ta druga.

Greccy mistrzowie stoner – rocka zagrają w Lublinie
koncert
21 czerwca 2025, 18:00

Greccy mistrzowie stoner – rocka zagrają w Lublinie

Greckie trio, 1000mods dołącza do składu festiwalu – Lublin Rock The Square Festival. Trio 1000mods to – obecnie – jeden z najpopularniejszych greckich rockowych składów.

Domowa awantura – telewizor wylądował na zaparkowanym aucie

Domowa awantura – telewizor wylądował na zaparkowanym aucie

40-latek pokłócił się z partnerką i niefortunnie wyładował swoją złość. Teraz nie tylko nie ma telewizora, ale grozi mu również surowa kara.

Blisko milion zł na kulturę. Miasto zdecydowało jakie projekty otrzymają dofinansowanie

Blisko milion zł na kulturę. Miasto zdecydowało jakie projekty otrzymają dofinansowanie

60 projektów z dofinansowaniem prawie miliona złotych. Zakończył się tegoroczny konkurs Miasto Kultury. Projekt ma na celu tworzenie i upowszechnianie kultury wśród mieszkańców Lublina.

Rolnicy zaleją mailami unijnych komisarzy. Chodzi o przyszłość handlu z Ukrainą

Rolnicy zaleją mailami unijnych komisarzy. Chodzi o przyszłość handlu z Ukrainą

Umowa handlowa z Ukrainą musi mieć niezwykle konserwatywny wymiar – twierdzi europoseł Krzysztof Hetman z Polskiego Stronnictwa Ludowego, który wraz z rolnikami chce wspólnie wypracować nowe stanowisko i przekazać je władzom w Brukseli. Polityk stworzył już plan działania.

Kontrabanda w dostawczaku

Kontrabanda w dostawczaku

5,5 tys. paczek papierosów bez akcyzy ukrytych w samochodzie dostawczym – to wynik kontroli funkcjonariuszy straży granicznej na terenie gminy Wierzbica. Wartość rynkowa kontrabandy została oszacowana na niemal 100 tys. złotych.

Padwa ma wolne, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z Jurandem

Padwa ma wolne, AZS AWF Biała Podlaska zmierzy się z Jurandem

W 16. kolejce AZS AWF Biała Podlaska powalczy o punkty z Jurandem Ciechanów.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium