Towarzystwo Inicjatyw Własnych „Inspiracje” oraz Puławski Ośrodek Kultury „Dom Chemika” zaprasza w niedzielę 7 lutego o godz. 16 do restauracji Papoo na spotkanie z autorami książki „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”.
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa.
Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach.
Z uwagi na przewidzianą degustację potraw obowiązuje rezerwacja stolików pod numerem tel.: 795-639-108. Po spotkaniu będzie możliwość nabycia książki.