Hodowcy trzody chlewnej z Lubelskiego nie mogą handlować zwierzętami z rolnikami z innych województw.
Hodowcy narzekają. – Jeśli ktoś mieszka np. w Annopolu, to nie będzie jechał po świnie do Radzynia Podlaskiego tylko do Opatowa ( woj. świętokrzyskie – red.) – żali się pan Adam, rolnik z powiatu kraśnickiego. – To wszystkim bardzo utrudnia życie. Podejrzewam, że może zakończyć się to podwyżką cen za wieprzowinę.
Alarm podnoszą również stacje unasieniania zwierząt, które już nie mogą kupować nasienia z innych województw. – Do tej pory brałam materiał z łódzkiego. Gdy weszłam na rynek, cena spadła z 19 zł do 16 zł. Teraz pewnie znowu wzrośnie – mówi nasza Czytelniczka. – Takie posuniecie eliminuje z rynku konkurencję. Dlaczego te restrykcje nie wejdą w życie, kiedy skończą się badania w całym kraju?
Lubelski wojewódzki lekarz weterynarii nie zgadza się z zarzutami naszych Czytelników.
– Wprowadzanie tego programu w naszym województwie poszło bardzo sprawnie, z czego się bardzo cieszę – mówi lek. wet. Jerzy Zarzeczny. – Za inne województwa nie odpowiadam, ale wiem, że już kolejne są uwalniane (regiony, w których pomyślnie zakończyły się badania uzyskują status regionu wolnego od wirusa choroby Aujeszky'ego – red.).
Według Zarzecznego, rolnicy z naszego rejonu są w lepszej sytuacji niż z województw, które jeszcze nie zakończyły procedury. – Możemy handlować z krajami Unii Europejskiej i całym światem – dodaje dr Zarzeczny.
Choroba Aujeszky\'ego (wścieklizna rzekoma)
Najbardziej wrażliwym gatunkiem są świnie, są też głównym rezerwuarem zarazka. Zwierzęta mogą się zarażać kilkoma drogami: doustną, donosową, przez uszkodzenia skóry, w czasie krycia lub inseminacji, wewnątrzmacicznie (płody od matki).
Wirus może się utrzymywać w stanie uśpionym nawet przez całe życie świni. Typowe objawy choroby u świń to: gorączka, szare zabarwienie skóry, duszność, biegunka, ślinotok, niedowłady, porażenia. U innych gatunków zwierząt domowych (psy, koty) choroba cechuje się głównie objawami ze strony układu nerwowego. Są to niedowłady, porażenia, bardzo silny świąd, który prowadzi do samookaleczeń.
Zwierzęta mięsożerne mogą zarazić się chorobą przez zjedzenie surowej wieprzowiny. W Polsce choroba jest notowana od 1959 roku. Program zwalczania choroby Aujeszky'ego u świń realizowany jest w latach 2008-2013