Czwórka mieszkańców Puław wzięła udział programie telewizyjnym, który w niedzielę wyemitowała stacja TVN. W drugim odcinku trzynastego już sezonu, wystąpiła Marika, Ania, Arek i Wiktor. Zdjęcia kręcono m.in. w marinie, kręgielni i słowiańskiej wiosce.
Program "Ugotowani" do Puław zawitał po raz pierwszy. Jego uczestników wybrano w trakcie castingów, które w lutym ubiegłego roku przeprowadzano także w Kazimierzu Dolnym i Nałęczowie. Swój talent kulinarny zaprezentowali: rehabilitanka Ania, Arkadiusz z firmy oferującą zabawę w paintball, artystka Marika prowadząca rodzinny sklep z bielizną oraz posiadający wschodnie korzenie, nauczyciel matematyki oraz nauki jazdy, Wiktor.
Każdy z uczestników odkrył przed widzami swoje ciekawe pasje, m.in. sporty motorowodne, jazdę konną, muzykę rockową, a także kulturę i kuchnię słowiańską.
Zdjęcia kręcono m.in. w puławskim porcie rzecznym, kręgielni "Inferno" oraz słowiańskiej osadzie w Żmijowiskach w gminie Wilków. Warto dodać, że oprócz bohaterów odcinka walczących o nagrodę główną, w programie wystąpiła znana popularyzatorka kuchni naszych przodków Hanna Lis. Dzięki jej pomocy, uczestnicy "Ugotowanych" mieli okazję spróbować m.in. pochodzących z czasów piastowskich, podpłomyków. Oprócz tak unikatowych dań, puławianie podawali swoim gościom m.in. pierogi z mięsnym farszem, sandacza z borowikami, przepiórkę z ogniska, a także desery z dyni i koziego sera.
Ostatecznie odcinek wygrały panie Ania i Marika, które podzieliły się główną nagrodą.
Puławski odcinek Ugotowanych można obejrzeć tutaj.