Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

1 maja 2024 r.
10:12

Majówka bez grilla? Niemożliwe! Oto kilka sprawdzonych przepisów

(fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne)

Pewnie niektórzy rzucali już na coś na ruszt wcześniej, ale to właśnie majówka tradycyjnie zaczyna sezon grillowy w Polsce. Co będzie lepsze: mięso czy warzywa? To dobre i to dobre, a w kolejce na grilla są jeszcze ryby, owoce i sery. O ulubione dania z grilla zapytaliśmy kiedyś Jeana Bosa, który przez wiele lat pracował jako szef kuchni na dworze króla Belgów.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

No właśnie, czy Belgowie grillują?

– Może nie tak często, jak Polacy, ale tak. Najwięcej kurczaka, od filetów po udka i skrzydełka. Zamiast karkówki wolą grillować schabowe z kostką, robią także szaszłyki z mielonego mięsa. Do mięs podaje się w Belgii co najmniej trzy rodzaje sosów: prowansalski, pikantny sos na słodko i sos serowy – mówi Jean Bos. W swoim polskim domu z dużym ogrodem grilluje często. – Zestaw startowy po polsku to kiełbasa i kaszanka dla naszych polskich przyjaciół. Ponieważ moją drugą po kuchni pasją jest wędkowanie, zawsze staram się podać jakąś dobrą rybkę z grilla.

Jak przyrządzić dobrą rybę z grilla?

– Podam na przykładzie pstrąga, którego łatwo kupić. Ponieważ pstrąg to mała ryba, kroję umyte pstrągi na pół, nacieram solą z pieprzem, kładę na folię, dodaję świeży rozmaryn i tymianek, skrapiam sokiem z cytryny. Do środka rybek wkładam po kawałku masła i smalcu. Taki mój patent. Obkładam ryby cebulą, czosnkiem, małymi, słodkimi papryczkami, zawijam folię w małe pakuneczki i grilluję kilkanaście minut. Do pstrąga polecam kartofle z grilla – dodaje Jean Bos.

Jak je zrobić? – Ziemniaki najpierw trzeba obgotować, kiedy będą na wpół miękkie, zawijam je w folię razem z masłem, smalcem, cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i koperkiem, zakręcam folię od góry i takie sakiewki kładę na grilla. Po 20 minutach są gotowe. Ale to jeszcze nie koniec. Proponuję zrobić owocowe szaszłyki z grilla: na szpadki nadziewam po kawałku melona, ananasa, arbuza, przekładając plastrem cebuli i truskawką. I smaruję specjalną „przyprawą”. To sok z cytrusów yuzu, który szefowie kuchni stosują do grillowanych ryb czy na przykład deserów (do kupienia w sklepach kuchniami świata – przyp. aut. ). Podaję na deser – mówi Jean Bos.

A my podajemy kilka sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Zaczynamy od kaszanki i karkówki.

Kaszanka z grilla z majerankiem

Składniki: 6 kaszanek, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, po 1 łyżeczka majeranku, 6 plastrów paprykowej słoniny, sól i pieprz.

Wykonanie: wymieszać oliwę z przyprawami. Pokroić cebulę w piórka, czosnek posiekać. Kaszanki posmarować marynatą. Ułożyć na folii. Obłożyć cebulą, czosnkiem i plastrami słoniny. Zawinąć folię, pakunek ułożyć na tacce, grillować pół godziny.

Karkówka z grilla z tymiankiem

Składniki: 1 kg karkówki, szklanka czerwonego wina, sól, pieprz, 3 łyżki miodu. Na marynatę: 2 cebule, kilka ząbków czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: karkówkę pokroić na grube plastry. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć mięso, zostawić na noc w lodówce. Wyjąć z marynaty, osuszyć, posmarować miodem, opiec na grillu. Przełożyć plastry na folię, skropić winem, doprawić solą z pieprzem, zawinąć w pakunki. Piec na grillu przez 30 minut.

Kiełbasa z grilla z węgierską pastą paprykową

Składniki: 1 kg dobrej kiełbasy zwyczajnej, szklanka jasnego piwa, 4 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: kiełbasę podzielić na porcje, ponacinać. Do miski wlać piwo, wymieszać z posiekanym czosnkiem i przyprawami. Włożyć kiełbaski, odstawić na 3 godziny. Wyjąć, osączyć z marynaty, piec na grillu, aż będą rumiane. Podawać z musztardą sarepską i chrzanem.

Stek z grilla po meksykańsku

Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, 1 cebula pokrojona w kostkę, 3 ząbki czosnku drobno posiekane, szklanka bulionu drobiowego, 2/3 szklanki pomidorów z puszki, puszka fasoli czerwonej, liść laurowy, łyżeczka soli, łyżeczka mielonego pieprzu.

Wykonanie: w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać bulion i wypłukaną fasolę, pomidory, liść laurowy, podgrzewać, przyprawić. Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 2, 5 cm. Każdy lekko rozbić dłonią, posmarować olejem i grillować przez 4 minuty, przyprawić. Na talerz nałożyć fasolę, a na niej pokrojone w skośne pasy grillowany stek.

Żeberka z grilla

Składniki: 1 kg chudych żeberek wieprzowych ,sól i świeżo zmielony pieprz Marynata: 2 ząbki czosnku, łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, łyżka keczupu, 2 łyżki oleju, łyżeczka utartego imbiru szczypta goździków, kieliszek żubrówki.

Wykonanie: na dzień przed grillowaniem przygotować marynatę. Żeberka poporcjować, posolić, doprawić pieprzem, wymieszać marynatą, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zawijać żeberka w folię i upiec na grillu. Kiedy będą miękkie, rozwinąć folię, by mięso złapało zapach dymu.

Jakie warzywa na grilla?

Bakłażan z grilla może być samodzielnym, pysznym daniem. Małe bakłażany przekroić na pół, posypać solą, odstawić, wypłukać, osuszyć, posmarować oliwą, posypać ziołami, piec na grillu 15 minut. Można je posypać sezamem i skropić sosem sojowym. Albo położyć na bakłażany masło czosnkowe. Znajomi, którzy rozsmakowali się w bakłażanie z grilla, wolą go od kaszanki.

Cebula jest bardzo smacznym dodatkiem do mięs. Należy posmarować cebule oliwą, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w folię i piec 10 minut. Cukinia to najszybsze warzywo z grilla. Wystarczy ją pokroić w plastry, doprawić, skropić olejem, po kilku minutach gotowe. Bardzo smaczna jest czerwona papryka z grilla. Papryki trzeba przekroić na pół, wyciąć środki, skropić oliwą, grillować kilkanaście minut po obu stronach. Wielkim przysmakiem są młode marchewki. Po posmarowaniu oliwą i doprawieniu grillujemy je 15 minut. Małe pieczarki grillują się same, wystarczy tylko posolić. Duże pieczarki portobello można przed położeniem na ruszt nafaszerować tartym serem żółtym.

Szaszłyki z warzyw

Składniki: po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 2 cukinie, 25 dag małych pieczarek, 4 cebule, 2 boczniaki, oliwa, ulubione zioła, sól, pieprz,

Wykonanie: umytą cukinię pokroić w centymetrowe kawałki. Cebule pokroić w ćwiartki, papryki w kwadratowe kawałki. Z pieczarek usunąć nóżki. Boczniaki obgotować i pokroić na kawałki.

Do dużej miski wlać oliwę, wsypać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać wszystkie składniki grilla. Niech poleżą w lodówce pól godziny. Metalowe szpadki natrzeć oliwą i czosnkiem (zawsze warto to robić) i kolejno nakładać warzywa. Grillować 20 minut. Obracać i skrapiać ziołową oliwą. Podawać z sosem czosnkowym.

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Składniki: 6-8 dużych ziemniaków (po 1 na osobę), 50 dag pieczarek (najlepsze brązowe), 2 cebule, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, wydrążyć środek. Ugotowane i pokrojone pieczarki wymieszać razem z posiekaną i przyrumienioną na maśle cebulą, dodać rozgniecione środki ziemniaków, posolić, doprawić pieprzem. Farsz nakładać do ziemniaków, ziemniaki zawijać w folię, piec około 30 minut.

Na deser camembert z grilla

To moje ulubione danie z grilla. W sklepach można kupić okrągłe lub trójkątne serki w różnych smakach. Od klasycznych, przez camembert z pieprzem po camemberty ziołowe. Serki wyciągamy z opakowania, smarujemy oliwą, kto lubi może natrzeć serki przekrojonym ząbkiem czosnku albo delikatnie posypać pieprzem.

Serki w całości wykładamy na grill i opiekamy, aż na skórce pojawią się ślady rusztu. Jeszcze chwilę trzymamy je z boku rusztu, następnie podajemy z żurawiną lub polane syropem malinowym. W podobny sposób możemy postąpić z góralskimi oscypkami. Do grillowanych serków możemy na talerz dołożyć sezonowe owoce. Coś pysznego.

Artykuł ukazał się przed kilkoma laty w jednym z magazynowych wydań Dziennika Wschodniego.

Zestaw startowy po polsku to kiełbasa i kaszanka dla naszych polskich przyjaciół. Ponieważ moją drugą po kuchni pasją jest wędkowanie, zawsze staram się podać jakąś dobrą rybkę z grilla – mówi Jean Bos
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Trzy lata od rosyjskiej agresji. Jak wojna zmieniła Ukrainę?
rozmowa

Trzy lata od rosyjskiej agresji. Jak wojna zmieniła Ukrainę?

Uczestnik wielu konwojów na Ukrainę, który trzy lata temu sam przyjął kilkudziesięciu uchodźców, także do własnego domu. O tym jak wyglądały pierwsze miesiące po rosyjskiej agresji, bezinteresownej fali pomocy i tym, jak zmieniła się Ukraina - rozmawiamy z Henrykiem Kozakiem, społecznikiem i prezesem kazimierskiego stowarzyszenia Wołyński Rajd Motocyklowy.

Tegoroczny Sacrofilm w CKF Stylowy w Zamościu planowany jest na pierwszą połowę marca
9 marca 2025, 18:00

Prawie trzy dekady z filmem religijnym. Kolejny przegląd wkrótce

Już po raz 29. w Zamościu odbędą się Międzynarodowe Dni Filmu Religijnego. Tegoroczny Sacrofilm potrwa od 9 do 13 marca. W tym czasie wiele projekcji, prelekcji i spotkań, a także wydarzenia towarzyszące. Hasło tej edycji brzmi: „Pielgrzymi nadziei w spotkaniach w drodze do Jednego Ojca”.

Jakub Lempach był trzeci w biegu na 60 metrów

Sześć medali naszych lekkoatletów na Halowych Mistrzostwach Polski

W weekend Toruń tradycyjnie w ostatnich latach był areną zmagań w ramach Halowych Mistrzostw Polski. To była udana impreza dla naszych zawodników, którzy w sumie wywalczyli sześć medali. Największe powody do radości mieli: Piotr Tarkowski, który okazał się najlepszy w konkursie skoku w dal oraz sztafeta mieszana 4x400 metrów AZS UMCS Lublin.

Kinematografia w Lublinie. Gdzie nasi rodzice chodzili oglądać filmy
foto
galeria

Kinematografia w Lublinie. Gdzie nasi rodzice chodzili oglądać filmy

W szczytowym okresie (lata 60. XX w.) w Lublinie funkcjonowało 16 kin. Do kultowych, które pamiętają całe pokolenia należą nie istniejące już: „Kosmos”, „Robotnik”, „Wyzwolenie” czy „Staromiejskie”. Zobaczmy, jak wyglądały te legendarne miejsca.

Adrian Zanberg w Chełmie

Zandberg w Chełmie: Polska nie może już dłużej stać w przedpokoju

Wzmocnienie obronności Polski, zmiana kursu polityki wobec Stanów Zjednoczonych czy też wyniki wyborów do Bundestagu – to tylko część tematów poruszonych przez Adriana Zandberga, kandydata partii Razem na prezydenta podczas konferencji prasowej w Chełmie.

Jednej grupy krwi jest nadmiar, dwóch innych brakuje. Będą akcje w terenie

Jednej grupy krwi jest nadmiar, dwóch innych brakuje. Będą akcje w terenie

W ambulansach, ale też np. domach kultury, parafiach i urzędach będą w najbliższym czasie organizowane zbiórki krwi. Pracownicy RCKiK w Lublinie pojadą do wielu miejscowości, by przyjąć krwiodawców. Ale tych, którzy mają grupę AB RhD+ wcale specjalnie nie oczekują.

Abdullatef Khmmaj to nowy lekarz w Zamojskim Szpitalu Niepublicznym

Zatrudnili lekarza z Libii. Kolejki do ważnej poradni mają być krótsze

Dr n. med. Abdullatef Khmmaj, emerytowany profesor nadzwyczajny z Libii jest nowym pracownikiem Zamojskiego Szpitala Niepublicznego. Dołączył do grona medyków poradni hematologicznej. Szefostwo placówki zapewnia, że dzięki temu czas oczekiwania na wizytę znacznie się skróci.

UM Zamość pracuje bez sekretarza już kilka lat

Wakat w Ratuszu do wzięcia. Znów szukają sekretarza

To stanowisko w urzędzie być powinno, ale od kilku lat w Zamościu jest nieobsadzone. Ratusz właśnie ogłosił kolejny nabór. Poszukiwany jest sekretarz do magistratu.

Rafał Król w czwartek spotkał się z kibicami w Perła Sport Pubie, a w poniedziałek oficjalnie pożegna się z Motorem

Motor w poniedziałek oficjalnie pożegna Rafała Króla

Rafał Król w barwach Motoru Lublin rozegrał aż 290 meczów. Pierwszy z nich w 2008 roku. Ostatni pod koniec 2024 roku. W zimie doświadczony pomocnik i kapitan żółto-biało-niebieskich zdecydował się jednak wrócić do czwartoligowej obecnie Stali Kraśnik. W poniedziałek przy okazji meczu z GKS Katowice beniaminek pożegna swoją legendę.

Nie czekały do wiosny. Narodziny w parku narodowym
ZDJĘCIA
galeria

Nie czekały do wiosny. Narodziny w parku narodowym

Najczęściej czas źrebień zaczyna się wiosną. Ale są odstępstwa od reguły. W hodowli rezerwatowej koników polskich Roztoczańskiego Parku Narodowego pierwsze w tym roku młode przyszły na świat już kilka dni temu. I to w wyjątkowo mroźną noc.

W ferie nie ma nudy. Rodzinne oglądanie w kinie Bajka
ZDJĘCIA
galeria

W ferie nie ma nudy. Rodzinne oglądanie w kinie Bajka

Pierwszy tydzień ferii dobiega końca. Miasto przygotowało moc atrakcji dla najmłodszych mieszkańców, by mogły spędzić ten czas w ciekawy sposób.

Pałac Zamoyskich to potężna budowla o powierzchni 6,5 tys. m.kw. Składa się z głównego budynku, a także dochodzących do niego oficyn. Na tyłach nadal są mieszkania komunalne
galeria

Nowy pomysł na pałac. Już nie hotel ze SPA, ale centrum nauki

Po pierwszym liście przyszedł czas na kolejny. Prezydent Zamościa znów napisał do wiceminister kultury z prośbą o wsparcie przy ratowaniu Pałacu Zamoyskich. Przedstawił też pomysł na wykorzystanie zabytku.

Beret na żywo
foto
galeria

Beret na żywo

Ostatnia walentynkowa galeria. Tym razem z Rzut Beretem. Jeśli chcecie sobie przypomnieć jak się bawiliście, to zapraszamy do oglądania naszej fotogalerii. Zobaczcie jak się bawi Lublin.

Opłaty za girlandy na ul. Szambelańskiej. Miasto nieugięte na prośby radnych

Opłaty za girlandy na ul. Szambelańskiej. Miasto nieugięte na prośby radnych

Przedsiębiorcy z ul. Szambelańskiej w Lublinie zawiesili nad swoimi stoiskami girlandy świetlne. Radni zwrócili się do prezydenta miasta z prośbą o zwolnienie ich z opłat za zajęcie pasa drogowego. Miasto odpowiedziało, że nie ma podstaw prawnych do takiej decyzji.

Marian Turski podczas 75. rocznicy wyzwolenia Auschwitz apelował, by ludzie nie byli obojętni na kłamstwa historyczne i dyskryminowanie mniejszości

Marian Turski spoczął na Cmentarzu Żydowskim

Przeżył piekło Auschwitz, ale nigdy nie pozwolił, by nienawiść zatruła jego serce - mówił podczas uroczystości pogrzebowych Mariana Turskiego jego przyjaciel, przewodniczący Stowarzyszenia ŻIH Piotr Wiślicki. Ocalony z Auschwitz, dziennikarz i historyk Marian Turski spoczął na Cmentarzu Żydowskim w Warszawie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium