
Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek. A Bartkowa uwierzyła, no i pączków nasmażyła! Tłusty Czwartek wprawdzie dopiero za dwa dni, ale lublinianie rozglądają się już za dobrymi i domowymi pączkami. A gdzie kupić najlepsze pączki w Lublinie? Podpowiadamy.

Tłusty Czwartek to dzień, który co roku wywołuje uśmiech na twarzach miłośników słodkich wypieków. Tradycja zajadania się pączkami i innymi tłustymi smakołykami ma długą historię, sięgającą nawet czasów starożytnych. Współcześnie kojarzony głównie z polską kulturą, ma jednak swoje odpowiedniki w wielu krajach na świecie. Jakie są korzenie tego słodkiego święta i jak zmieniało się na przestrzeni wieków?
Początki w starożytnym Rzymie
Choć może się to wydawać zaskakujące, początki Tłustego Czwartku sięgają czasów starożytnych Rzymian. W okresie zimowego przesilenia i obchodów Saturnalii ucztowano przy suto zastawionych stołach, na których nie brakowało tłustych potraw i wypieków. Pączki z tamtych czasów różniły się jednak od tych współczesnych – były to smażone na głębokim tłuszczu ciastka bez nadzienia, spożywane z dodatkiem miodu lub pieprzu.
Skąd wzięła się tradycja Tłustego Czwartku w Polsce?
Tłusty Czwartek to święto, które w polskiej kulturze kulinarnej ma swoje korzenie już w czasach pogańskich. Wówczas obchodzono koniec zimy, zajadając się tłustymi potrawami. Z biegiem lat tradycja ta ewoluowała i została zaadaptowana przez chrześcijaństwo, stając się ostatnim dniem przed Wielkim Postem. W Polsce pierwsze wzmianki o pączkach pojawiają się już w XV wieku. Wówczas jednak były one wytrawne – nadziewane słoniną lub boczkiem. Pączki, jakie znamy dzisiaj – puszyste, drożdżowe ciastka nadziewane konfiturą i oblane lukrem lub posypane cukrem pudrem – pojawiły się dopiero w XVIII wieku.
Pączki w innych krajach
Choć Tłusty Czwartek to typowo polskie święto, inne kraje również mają swoje wersje pączkowego świętowania. W Stanach Zjednoczonych w „Fat Tuesday” (czyli na dzień przed Środą Popielcową) popularne są pączki w stylu amerykańskim, często nadziewane kremem lub budyniem. We Francji obchodzi się „Mardi Gras” – dzień, w którym królują smażone ciastka i naleśniki. Z kolei w Niemczech bardzo popularne są „Berliner Pfannkuchen” – pączki nadziewane marmoladą lub kremem.
Gdzie kupić najlepsze pączki w Lublinie?
Lublin to miasto, które może pochwalić się wieloma znakomitymi cukierniami i piekarniami serwującymi tradycyjne oraz nowoczesne wersje pączków. W naszej galerii znajdziesz przewodnik po najlepszych miejscach, gdzie warto kupić pączki w Lublinie – zarówno tych klasycznych z różą, jak i bardziej wyszukanych wariantach, np. z czekoladą, kajmakiem, czy jeszcze bardziej szalonych jak pączki dubajskie, czy z kremem pietruszkowym.
Jeśli zależy Ci na świeżych, domowych wypiekach, warto odwiedzić rodzinne cukiernie, które od lat pielęgnują tradycję wypieku pączków według sprawdzonych receptur.
Wejdź w nasz przewodnik i wybierz idealne miejsce na Tłusty Czwartek!
