Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 czerwca 2020 r.
15:01

Turcja na talerzu. Pomysł na niedzielny obiad

25 1 A A
Od lewej na górze: papryki i bakłażany w każdej ilości, bakłażan z mięsem mielonym<br />
Od lewej na dole: zupa z soczewicy zapiekana pod ciastem, turecki grill
Od lewej na górze: papryki i bakłażany w każdej ilości, bakłażan z mięsem mielonym
Od lewej na dole: zupa z soczewicy zapiekana pod ciastem, turecki grill

Hetman Jan Sobieski zachwycał się turecką kawą, poeta Józef Czechowicz namiętnie kupował na Świętoduskiej tureckie słodycze. Dziś w Lublinie można zjeść humus, falafel, kebab. A Jean Bos, belgijski kucharz królów, podaje w restauracji hotelu Agit turecki deser w formie turbanu

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dużo warzyw, aromatyczne potrawy z rusztu, mięsa z ryżem, ryby, suszone mięsa i kiełbasy czosnkowe to w dużym skrócie kulinarny pejzaż Turcji, z którą Polskę łączą historyczne związki. W dodatku kawowe. Kawa rozpowszechniła się w Turcji już w XVI wieku, zetknęli się z nią najpierw posłowie i kupcy podróżujący do Turcji. Jednym z pierwszych kawoszy był Jan Sobieski, który w 1666 roku napominał żonę, by zawsze miał świeże mleko do kawy.

- Z Turcji dotarły do nas także sorbety - mówi prof. Jarosław Dumanowski. W 1677 roku poseł Jan Gniński pisał, że Turcy częstowali go kawą i sorbetem. Polacy, którzy nastawiali się na mięsną ucztę, musieli być mocno zdezorientowani.

W XVIII i XIX wieku picie kawy było w polskich dworach bardzo popularne, triumfy święciła turecka mokka. Przed wojną istniała na ulicy Świętoduskiej Cukiernia Turecka: „Lublin posiada swoją Cukiernię Turecką mieszczącą się na ulicy Św. Duskiej pod Nr. 10 i zaopatrzoną we wszystkie te znane i lubiane wyroby jak: chleb z rodzynkami, obwarzanki z sezamem, baklawa po turecku lub po sułtańsku itp.

Oprócz tego w Cukierni Tureckiej nabyć można doskonałe pieczywo dostarczane 3 razy dziennie ze świeżego wypieku oraz wszelkie wyroby cukiernicze. Prócz działu sprzedaży Cukiernia Turecka prowadzi również dział konsumpcji na miejscu, gdzie posilić się można dobrą kawą, czekoladą, herbatą lub mlekiem, specjalnością firmy jest aromatyczna kawa przyrządzana na sposób turecki”. (Teatr NN). Częstym gościem był tam poeta Józef Czechowicz, pijąc kawę i zajadając się baklawą. Po takim początku dnia warto pomyśleć o drugim śniadaniu w tureckim stylu.

Chlebek i humus

Z dawien dawna w Turcji wypiekano placki chlebowe, pieczone na okrągłej blasze, zawieszonej nad ogniem. Przypominają polskie podpłomyki. Znakomite z masłem, mięsem i warzywami są proste do wykonania. Oto przepis: 30 g drożdży rozrobić ze szczyptą cukru i letnią wodą. 500 g mąki przesiać do miski, dodać sól, drożdże, wyrobić ciasto, odstawić na 20 minut. Formować okrągłe placki, zanurzyć palce w oliwie i wyciskać w nich dołki. Posmarować żółtkiem rozmieszanym z oliwą i łyżeczką cukru, posypać sezamowym ziarnem, piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

Jak zrobić tak modny dziś humus?

Będziemy potrzebować 2 puszki cieciorki (może być świeża), którą należy ugotować, 4 łyżki pasty tahini, kilka ząbków czosnku, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Do cieciorki dodać pozostałe składniki, zmiksować, skropić wierzch oliwą i odstawić do lodówki.

Zupa pięknej panny młodej

Składniki: 1,5 litra bulionu, 1,5 szklanki czerwonej soczewicy, pół szklanki kaszy bulgur, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki pasty pomidorowej, 2 łyżki pasty paprykowej, 1 łyżeczka płatków wędzonej papryki, suszona mięta na smak, 3 łyżki masła, sól, pieprz, 1 małe opakowanie jogurtu, świeża kolendra.

Wykonanie: wrzucić soczewicę i kaszę do bulionu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Po 30 minutach dodać resztę składników, gotować 15 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozlać do miseczek, dodać po łyżce jogurtu, posypać świeżą kolendrą.

Historia zupy pięknej panny młodej, znanej jako Ezo Gelin Çorbasi ma ponad 100 lat. Na podstawie tej historii nakręcono dwa filmy pod tytułem „Ezo gelin”.

Kebab po turecku

Kebab to jedna z najpopularniejszych tureckich potraw, które zawojowały Polskę. Cienkie, długo marynowane plastry jagnięciny albo baraniny (w Polsce mięso kurczaka) nakłada się warstwami na pionowy rożen, który obraca się przy ogniu. Mięso ścina się ostrym nożem i podaje w tureckich chlebkach z dodatkiem warzyw.

W Turcji jada się jagnięcinę i baraninę, potem cielęcinę i wołowinę oraz drób. Najpopularniejszy sposób przyrządzania mięsa polega na pokrojeniu go na drobną kostkę, nadzianiu na szpadki na przemian z warzywami. Najlepsze kawałki wołowiny smaruje ostrą pastą z przypraw i suszy na powietrzu – cieniutkie plastry tego specjału dostarczają niezapomnianych przeżyć kulinarnych.

Turcy uwielbiają także kofte. To mielone mięso, nadziewane na szpadki i pieczone na ogniu. Z daniem związana jest legenda o wojownikach, koczujących na stepach, którzy przewozili zmielone, ostro doprawione mięso w skórzanych workach, przyczepionych do siodła.

Oto izmir kofte

Do mielonego mięsa dodać posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę, doprawić, uformować kotleciki, obtoczyć w mące, opiec na grillu lub usmażyć na złoto. Do żaroodpornego naczynia włożyć obsmażane ziemniaki, na to paprykę pokrojoną w kostkę i usmażone kotleciki, zapiec.

Niech żyje falafel

A teraz falafel, który można zjeść nawet w dworcowych budkach pod Zamkiem. Ten wegetariański przysmak ma w Lublinie rzesze zwolenników.

Składniki: 30 dag suszonej cieciorki, 2 małe cebule, 4 ząbki czosnku, łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka do kawy sody oczyszczonej, 2 łyżeczki przyprawy zatar (zastąpi turecką mieszankę), 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry, 1 łyżeczka świeżej, posiekanej mięty, sól, pieprz.

Wykonanie: cieciorkę namoczyć na noc. Odcedzić. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Jak trzeba doprawić do smaku, dodać sodę oczyszczoną. Uformować kotleciki w kształci kuli, smażyć na głębokim oleju na złoto. Osuszyć na papierowym ręczniku. Z czym podać falafel? Z tureckim chlebkiem, humusem i świeżym warzywami. Na talerzu z frytkami z batatów, sosem na bazie pasty sezamowej i surówkami. Bardzo smaczne danie.

Kotleciki wołowe z warzywami

Składniki: 1 kg wołowiny, 6 marchewek, kawałek selera, 3 strąki zielonej papryki, 3 strąki żółtej papryki, 1 cukinia, 6 ząbków czosnku, 2 cebule, 4 ziemniaki, 1 łyżka koperku, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, mielona papryka.

Wykonanie: mięso posiekać tasakiem, dodać mielony czosnek, sól, pieprz, wyrobić kotlety, oprószyć mąką, usmażyć na oliwie. Warzywa i ziemniaki pokroić w grube kawałki, obsmażyć na oliwie, dodać czosnek, cebulę, włożyć kotleciki, doprawić solą, pieprzem i papryką, podlać wodą i dusić na bardzo wolnym ogniu przez godzinę. Posypać koperkiem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko albo jako samodzielne danie.

Kotleciki wołowe w warzywnym sosie na drugi dzień nabierają jeszcze lepszego smaku i aromatu. Sos gęstnieje, wystarczy pokroić mięso na małe kawałki, dodać makaron typu kolanka i świetna kolacja gotowa.

Ryż z wątróbką i cukinie w jogurcie

Najpierw trzeba zalać ryż gorącą, posoloną wodą, ostudzić, odcedzić. Na maśle podsmażyć cebulkę, dodać 150 g wątróbki drobiowej, pokrojonej w kostkę, usmażyć, posolić, popieprzyć. W garnku roztopić masło, dodać 30 g rodzynek i kminek (w oryginale rzymski kmin), podlać bulionem, doprowadzić do wrzenia, dodać ryż, następnie wątróbkę. Posypać koperkiem i odstawić na 10 minut.

Turcy zajadają się kabaczkami, cukinią, bakłażanami i w ich przyrządzaniu są mistrzami. Oto znakomity sposób na cukinie: Należy przekroić je na pół, połówki wzdłuż na plastry grubości 5 mm, posolić i odstawić, by puściły sok. Z mąki i piwa zrobić gładkie ciasto, obtaczać w nim cukinie, usmażyć w oliwie. Do tak sporządzonych cukinii podajemy w miseczkach jogurt zaprawiony solą z roztartym czosnkiem.

Marynowany czosnek do wszystkiego

Składniki: 5 dużych główek czosnku podzielonych na ząbki, 1 szklanka wody, pół szklanki octu spirytusowego, 1 łyżka soli kamiennej, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, ziele anielskie, listek laurowy, pieprz w ziarnach, 1 łyżeczka tureckiej papryki w płatkach, cukier na smak.

Wykonanie: Czosnek przelać wrzątkiem, obrać z łupin, wrzucić do wrzątku z przyprawami. Gotować 2 minuty. Przełożyć wraz z marynatą do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i postawi do góry dnem.

Maestro Jean Bos

Deser turecki. Turban czekoladowy z kremem z bryndzy i zabajone na kruszonce.

Składniki: 2 zielone jabłka, 0,3 dag pudru wasabi, 10 dag masła, 10 dag białej czekolady, 25 dag bryndzy, 15 dag ciastek Biscoff, 35 dag czarnej czekolady, skórka z 1 limonki, 20 dag żurawiny, 9 jaj, 250 ml likieru karmelowego z solą morską, 20 dag cukru.

Wykonanie: Rozpuścić czekoladę, uformować rurki. Schłodzić. Rozpuścić bryndzę, białą czekoladę i masło, dodać wasabi. Ciasteczka pokruszyć, dodać odrobinę masła, wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka połączyć z likierem i cukrem, utrzeć na gorąco. Skomponować deser.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Piękne wakacje w Azji z PLL LOT

Piękne wakacje w Azji z PLL LOT

Polskie Linie Lotnicze LOT oferują bezpośrednie połączenia z wieloma ekscytującymi miejscami w Azji, umożliwiając podróżnym odkrywanie egzotycznych kultur, spektakularnych krajobrazów i unikalnej kuchni. Dzięki nowoczesnym samolotom Dreamliner, długie loty są wygodne i przyjemne, co czyni podróżowanie do dalekich krajów jeszcze bardziej dostępne. Przedstawiamy kraje, do których można się udać z PLL LOT, wraz z poradami dotyczącymi planowania podróży.

Zabieg wykonywany podczas otwarcia Lubelskiego Ośrodka Spastyczności

Kompleksowe leczenie pacjentów neurologicznych. Otwarto Lubelski Ośrodek Spastyczności

W Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym Nr 4 w Lublinie otwarto Lubelski Ośrodek Spastyczności. To pierwsza tego typu placówka w województwie lubelskim, która pomoże pacjentom neurologicznym uporać się ze skutkami choroby.

Jak dobrze znasz kolędy? Quiz dla prawdziwych kolędników
QUIZ

Jak dobrze znasz kolędy? Quiz dla prawdziwych kolędników

Wigilia to czas gdy przy świątecznym stole rozbrzmiewają kolędy. A znasz bardzo dobrze ich tekst?

Paweł Socha w rundzie jesiennej wiele razy ratował Świdniczankę od straty gola

Świdniczanka planuje pięć-sześć transferów. „Rozmawialiśmy z grubo ponad 50 piłkarzami”

Zima w ekipie Świdniczanki będzie pracowita. I trudno się dziwić. Po rundzie jesiennej drużyna Łukasza Gieresza jest jednym z kandydatów do spadku. W tabeli znajduje się na trzecim miejscu, ale od końca. Do bezpiecznej strefy traci siedem punktów. Trener i dyrektor sportowy Mateusz Pielach prowadzą rozmowy z zawodnikami, a do klubu może przyjść nawet pięciu-sześciu zawodników.

O dawnych tradycjach opowiada Agata Witkowska z Muzeum Wsi Lubelskiej
WYWIAD
galeria

Choinka, pusty talerz i sianko. Skąd to się wzięło?

Wigilijne potrawy były zawsze postne, a ich liczba zależała od regionu i zamożności gospodarzy. Na Lubelszczyźnie liczba dań była często nieparzysta: pięć, siedem, a u bogatszych trzynaście – rozmowa z AGATĄ WITKOWSKĄ z Działu Edukacji i Promocji Muzeum Wsi Lubelskiej.

Samotni i bezdomni już zasiedli przy wigilijnym stole
ZDJĘCIA
galeria

Samotni i bezdomni już zasiedli przy wigilijnym stole

Lubelska Caritas jak co roku zorganizowała Wigilię dla potrzebujących. Nie zabrakło wspólnego posiłku, kolędowania i łamania się opłatkiem.

Świąteczna piosenka i życzenia od siatkarzy Bogdanki LUK Lublin
film

Świąteczna piosenka i życzenia od siatkarzy Bogdanki LUK Lublin

Wiadomo, że na parkiecie radzą sobie znakomicie. Sprawdźcie, jak siatkarze Bogdanki LUK Lublin spisali się przy mikrofonie. Wilfredo Leon i spółka zaprezentowali swoją wersję świątecznej piosenki „Pada śnieg, pada śnieg”. A przy okazji złożyli kibicom życzenia na święta.

Gdzie jest święty Mikołaj? Sprawdź, czy już do ciebie leci
RADAR

Gdzie jest święty Mikołaj? Sprawdź, czy już do ciebie leci

W Wigilię i Boże Narodzenie najwięcej pracy ma święty Mikołaj. Ten najprawdziwszy z Laponii, wyruszył już w drogę ze świątecznymi prezentami.

Serwis wózków widłowych – 5 powodów, dla których warto naprawiać wózek u producenta

Serwis wózków widłowych – 5 powodów, dla których warto naprawiać wózek u producenta

Wózki widłowe muszą regularnie przechodzić serwis. Jakakolwiek usterka w obrębie takich maszyn może bowiem powodować poważne zagrożenie dla pracowników. Gdzie najlepiej naprawić taki pojazd? Poznaj zalety serwisu wózków widłowych u producenta. Kto może znać lepiej budowę pojazdów i wiedzieć, jakie usterki zdarzają się w nich najczęściej, jeśli nie ich producent? To jasne. Dlatego w przypadku serwisu wózków widłowych – podobnie jak w przypadku innych pojazdów – naprawy wykonywane bezpośrednio przez producenta są najbezpieczniejszą, najbardziej polecaną i w długofalowej perspektywie najbardziej opłacalną opcją. Jakie konkretnie korzyści płyną z takiego rozwiązania?

Pijany pojechał po karpia – trafił na policję

Pijany pojechał po karpia – trafił na policję

37-latek wybrał się samochodem po karpia na wigilię. Nie przeszkadzały mu w tym blisko 2 promile alkoholu w organizmie.

Takiej choinki jak ta, nie ma chyba w całej Polsce!
ZDJĘCIA
galeria

Takiej choinki jak ta, nie ma chyba w całej Polsce!

Chyba się nie pomylimy jak napiszemy że choinka, która stanęła pod Urzędem Miasta Świdnik jest wyjątkowa w skali całego kraju. Ma ona przypominać i dbać o nasze bezpieczeństwo.

MACIEJ BARTON, SZEF KUCHNI W OSTOJA CHOBIANICE, PASJONAT TRADYCYJNEJ POLSKIEJ KUCHNI
MAGAZYN

Pasztety i pierogi, czyli ostatnie przygotowania przed wigilią

Podczas przygotowywania dań na domową wigilię będę posiłkował się sprawdzonymi przepisami Hanny Szymanderskiej, pierwszej damy polskiej kuchni. Polecam jej książkę „Wigilia”. Przyrządzę kaszubski pasztet ziemniaczany, pasztet z karpia i ulubione przez Hanię pierogi z gryczanej mąki, które mają korzenie u Was; na wschodzie.

Przemysław Jasiński (Motor Lublin): Liczymy te dane, które mają wpływ na nasz proces treningowy

Przemysław Jasiński (Motor Lublin): Liczymy te dane, które mają wpływ na nasz proces treningowy

Rozmowa z Przemysławem Jasińskim, asystentem trenera w sztabie Motoru Lublin

Ten świąteczny prezent nie zmieści się pod choinką. Nowe samochody trafiły do domów dziecka
galeria

Ten świąteczny prezent nie zmieści się pod choinką. Nowe samochody trafiły do domów dziecka

Dwa samochody dostosowane do osób z niepełnosprawnościami trafiły do domów dziecka w regionie. Oznacza to łatwiejszy dojazd do lekarza, na rehabilitację, a także do szkół i na wycieczki.

Sprawdź, kogo dotyczą nowe regulacje, jak działa system e-doręczeń i jakie zmiany w praktyce niesie za sobą obowiązek ich stosowania.

Sprawdź, kogo dotyczą nowe regulacje, jak działa system e-doręczeń i jakie zmiany w praktyce niesie za sobą obowiązek ich stosowania.

Sprawdź, kogo dotyczą nowe regulacje, jak działa system e-doręczeń i jakie zmiany w praktyce niesie za sobą obowiązek ich stosowania.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium