Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

7 września 2019 r.
21:16

Po pstrągi przyjeżdżają tu nawet z Warszawy. Pierwsza była Magda Gessler

345 14 A A
To bardzo wymagająca ryba, hodowla jest bardzo skomplikowana. Ale warto, smak naszych pstrągów jest niezrównany - podkreśla Anna Pyć
To bardzo wymagająca ryba, hodowla jest bardzo skomplikowana. Ale warto, smak naszych pstrągów jest niezrównany - podkreśla Anna Pyć (fot. Pstrąg Pustelnia)

Po świeże ryby przyjeżdżają tu restauratorzy w Warszawy. Ostatnio, na miejscu kultowej restauracji z czasów PRL zbudowała nowoczesną restaurację z patio, na którym zacumował okręt

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Mało, że restaurację, to jeszcze nowoczesny sklep z rybami. Za restauracją, do której ciągną tłumy, są specjalistyczne stawy. Kiedyś po rybę na święta wpadł tu Leszek Mądzik, zobaczył stawy, a dokładnie wodne tunele. Wziął aparat i fotografował urodę wilgoci i natury. Zdjęcia przypominały sceny z jego spektakli w Scenie Plastycznej KUL.

Legenda
Siedzimy na tarasie z Anną Pyć, właścicielką Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia w Woli Rudzkiej nieopodal Opola Lubelskiego. Na stole pstrąg na surowo, wędzone karpie, arystokratyczny jesiotr... Pytam o faworki.  - Dużo tu dzieci, ale nie wszystkie lubią ryby. Zrobiliśmy rybne faworki, które wyglądają jak przekąski z kurczaka z sieciowych burgerowni. Zjadają do ostatka i nawet nie mrugną okiem - mówi Anna Pyć.

Skąd pustelnia w nazwie gospodarstwa? - Jesteśmy na skrzyżowaniu dróg. Zawsze były tu karczmy, ale jeszcze wcześniej żył tu pustelnik. Pustelnia była przy stawach, które są tu od zawsze - dodaje Anna Pyć. A co ma ten pustelnik do pstrąga? Dużo. Do pustelnika szło się po dobre słowo. Dzielił się z ludźmi serdecznością. Niewiele się zmieniło od tamtego czasu. Ryby nadal pływają w tych stawach, a pustelnia ma wielu następców, czyli rodzinę Pyciów.

Hodowla
Ponad 20 lat temu ryby zaczęła hodować w tym miejscu Halina Daczka z mężem. Jej szyneczka z karpia stała się kulinarnym przebojem w Polsce. Rybami z Pustelni, bo tak w skrócie mówiło się o firmie „Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Pustelnia” zachwycała się Magda Gessler i to ona pierwsza zaczęła je podawać w Warszawie.

Dziś gospodarstwo rybackie prowadzi jej córka Anna z mężem Sebastianem. To duży teren i bardzo nowoczesne gospodarstwo. Chlubą gospodarstwa jest pstrąg. - To bardzo wymagająca ryba, hodowla jest bardzo skomplikowana. Ale warto, smak naszych pstrągów jest niezrównany - podkreśla Anna Pyć.

O rybach wie wszystko. Potrafi o nich mówić godzinami. Co jest takiego fascynującego jest w rybach? - W stawach toczy się sekretne życie ryb. Ryby są bardzo inteligentne. Jak wypływamy z siecią, żeby przenosić małe do kolejnych, większych zbiorników to chowają się przy dnie i udają, że ich nie ma.

Rozwój

Co w biznesie jest najważniejsze? - To samo, co w ogóle. Rodzina. Rodzina jest najważniejsza - mówi Anna Pyć. - To fundament, na którym mogę się oprzeć. To jest biznes rodzinny. Inaczej byśmy nie dali rady.

Co jeszcze jest ważne? Nasza bohaterka mówi, że trzeba się rozwijać. Stąd nowy sklep, nowa restauracja. - Trzeba starać się każdego dnia. Pracujemy ze świeżą rybą. To krótkotrwały towar. Liczy się bezwzględna higiena.

Kończymy rozmowę. Za chwilę Anna Pyć ma spotkania, rozmowy, za kilka dni konferencję naukową, zjazd i ciągłe dokształcanie. Po co to wszystko? Po to, żeby hodowla była dobrze zbalansowana. Żeby danie z ryb dostarczyło człowiekowi ważnych składników odżywczych.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Zabieg wykonywany podczas otwarcia Lubelskiego Ośrodka Spastyczności

Kompleksowe leczenie pacjentów neurologicznych. Otwarto Lubelski Ośrodek Spastyczności

W Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym Nr 4 w Lublinie otwarto Lubelski Ośrodek Spastyczności. To pierwsza tego typu placówka w województwie lubelskim, która pomoże pacjentom neurologicznym uporać się ze skutkami choroby.

Jak dobrze znasz kolędy? Quiz dla prawdziwych kolędników
QUIZ

Jak dobrze znasz kolędy? Quiz dla prawdziwych kolędników

Wigilia to czas gdy przy świątecznym stole rozbrzmiewają kolędy. A znasz bardzo dobrze ich tekst?

Paweł Socha w rundzie jesiennej wiele razy ratował Świdniczankę od straty gola

Świdniczanka planuje pięć-sześć transferów. „Rozmawialiśmy z grubo ponad 50 piłkarzami”

Zima w ekipie Świdniczanki będzie pracowita. I trudno się dziwić. Po rundzie jesiennej drużyna Łukasza Gieresza jest jednym z kandydatów do spadku. W tabeli znajduje się na trzecim miejscu, ale od końca. Do bezpiecznej strefy traci siedem punktów. Trener i dyrektor sportowy Mateusz Pielach prowadzą rozmowy z zawodnikami, a do klubu może przyjść nawet pięciu-sześciu zawodników.

O dawnych tradycjach opowiada Agata Witkowska z Muzeum Wsi Lubelskiej
WYWIAD
galeria

Choinka, pusty talerz i sianko. Skąd to się wzięło?

Wigilijne potrawy były zawsze postne, a ich liczba zależała od regionu i zamożności gospodarzy. Na Lubelszczyźnie liczba dań była często nieparzysta: pięć, siedem, a u bogatszych trzynaście – rozmowa z AGATĄ WITKOWSKĄ z Działu Edukacji i Promocji Muzeum Wsi Lubelskiej.

Samotni i bezdomni już zasiedli przy wigilijnym stole
ZDJĘCIA
galeria

Samotni i bezdomni już zasiedli przy wigilijnym stole

Lubelska Caritas jak co roku zorganizowała Wigilię dla potrzebujących. Nie zabrakło wspólnego posiłku, kolędowania i łamania się opłatkiem.

Świąteczna piosenka i życzenia od siatkarzy Bogdanki LUK Lublin
film

Świąteczna piosenka i życzenia od siatkarzy Bogdanki LUK Lublin

Wiadomo, że na parkiecie radzą sobie znakomicie. Sprawdźcie, jak siatkarze Bogdanki LUK Lublin spisali się przy mikrofonie. Wilfredo Leon i spółka zaprezentowali swoją wersję świątecznej piosenki „Pada śnieg, pada śnieg”. A przy okazji złożyli kibicom życzenia na święta.

Gdzie jest święty Mikołaj? Sprawdź, czy już do ciebie leci
RADAR

Gdzie jest święty Mikołaj? Sprawdź, czy już do ciebie leci

W Wigilię i Boże Narodzenie najwięcej pracy ma święty Mikołaj. Ten najprawdziwszy z Laponii, wyruszył już w drogę ze świątecznymi prezentami.

Serwis wózków widłowych – 5 powodów, dla których warto naprawiać wózek u producenta

Serwis wózków widłowych – 5 powodów, dla których warto naprawiać wózek u producenta

Wózki widłowe muszą regularnie przechodzić serwis. Jakakolwiek usterka w obrębie takich maszyn może bowiem powodować poważne zagrożenie dla pracowników. Gdzie najlepiej naprawić taki pojazd? Poznaj zalety serwisu wózków widłowych u producenta. Kto może znać lepiej budowę pojazdów i wiedzieć, jakie usterki zdarzają się w nich najczęściej, jeśli nie ich producent? To jasne. Dlatego w przypadku serwisu wózków widłowych – podobnie jak w przypadku innych pojazdów – naprawy wykonywane bezpośrednio przez producenta są najbezpieczniejszą, najbardziej polecaną i w długofalowej perspektywie najbardziej opłacalną opcją. Jakie konkretnie korzyści płyną z takiego rozwiązania?

Pijany pojechał po karpia – trafił na policję

Pijany pojechał po karpia – trafił na policję

37-latek wybrał się samochodem po karpia na wigilię. Nie przeszkadzały mu w tym blisko 2 promile alkoholu w organizmie.

Takiej choinki jak ta, nie ma chyba w całej Polsce!
ZDJĘCIA
galeria

Takiej choinki jak ta, nie ma chyba w całej Polsce!

Chyba się nie pomylimy jak napiszemy że choinka, która stanęła pod Urzędem Miasta Świdnik jest wyjątkowa w skali całego kraju. Ma ona przypominać i dbać o nasze bezpieczeństwo.

MACIEJ BARTON, SZEF KUCHNI W OSTOJA CHOBIANICE, PASJONAT TRADYCYJNEJ POLSKIEJ KUCHNI
MAGAZYN

Pasztety i pierogi, czyli ostatnie przygotowania przed wigilią

Podczas przygotowywania dań na domową wigilię będę posiłkował się sprawdzonymi przepisami Hanny Szymanderskiej, pierwszej damy polskiej kuchni. Polecam jej książkę „Wigilia”. Przyrządzę kaszubski pasztet ziemniaczany, pasztet z karpia i ulubione przez Hanię pierogi z gryczanej mąki, które mają korzenie u Was; na wschodzie.

Przemysław Jasiński (Motor Lublin): Liczymy te dane, które mają wpływ na nasz proces treningowy

Przemysław Jasiński (Motor Lublin): Liczymy te dane, które mają wpływ na nasz proces treningowy

Rozmowa z Przemysławem Jasińskim, asystentem trenera w sztabie Motoru Lublin

Ten świąteczny prezent nie zmieści się pod choinką. Nowe samochody trafiły do domów dziecka
galeria

Ten świąteczny prezent nie zmieści się pod choinką. Nowe samochody trafiły do domów dziecka

Dwa samochody dostosowane do osób z niepełnosprawnościami trafiły do domów dziecka w regionie. Oznacza to łatwiejszy dojazd do lekarza, na rehabilitację, a także do szkół i na wycieczki.

Sprawdź, kogo dotyczą nowe regulacje, jak działa system e-doręczeń i jakie zmiany w praktyce niesie za sobą obowiązek ich stosowania.

Sprawdź, kogo dotyczą nowe regulacje, jak działa system e-doręczeń i jakie zmiany w praktyce niesie za sobą obowiązek ich stosowania.

Sprawdź, kogo dotyczą nowe regulacje, jak działa system e-doręczeń i jakie zmiany w praktyce niesie za sobą obowiązek ich stosowania.

 Co warto wiedzieć o przetwornicach napięcia?

 Co warto wiedzieć o przetwornicach napięcia?

Przetwornice napięcia to niezwykle praktyczne urządzenia, które umożliwiają zasilanie urządzeń w miejscach gdzie dostęp do sieci elektrycznej jest ograniczony np. w samochodzie, na kempingu czy w instalacjach fotowoltaicznych. W jaki sposób? Za pomocą swojego układu elektronicznego przetwornica konwertuje prąd stały (DC) na prąd zmienny (AC) o napięciu 230V, czyli taki jaki mamy w gniazdkach domowych.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium