W środę, 17 czerwca
TRZECIA PŁYTA DVD - TAJLANDIA i QUEENSLAND
Płyta będzie dostępna z częścią nakładu Dziennika Wschodniego w cenie 6,99 zł.
Tajlandia
Numer kierunkowy: 0066
Stolica: Bangkok
Waluta: 1 baht = 100 satangów,12 bahtów to ok. 0,08 zł
Ustrój: monarchia konstytucyjna
Strefa czasowa: czas Polski + 7 h
Ludność: 65,4 mln
Język: tajski, angielski (drugi język elit)
Ceny: piwo - 35 bahtów, piwo w restauracji - 50 bahtów, szaszłyk na straganie - 30 bahtów, woda mineralna (1,5 l) - 15 bahtów, naleśniki z nadzieniem - 20 bahtów, kolacja dla dwóch osób (bardzo obfita) - 500 bahtów, kotlet z frytkami - 250 bahtów
Queensland (Australia)
Numer kierunkowy: 0061
Stolica Australii: Canberra, stolica stanu Queensland: Brisbane
Waluta: dolar australijski (AUD) = 100 centów, 1 dolar australijski to ok. 2,47 zł
Ustrój polityczny: federalna demokracja parlamentarna
Strefa czasowa: czas Polski + 10 h
Ludność Australii: 20,6 mln
Ludność stanu Queensland: 900 tys.
Język: angielski
Ceny: kawa - 3 AUD, ciastko - 3 AUD, chleb - 3 AUD, woda mineralna (1,5l) - 0,80 AUD, wino - 10 AUD, coca-cola (18 puszek) - 7 AUD, mleko - 2 AUD, motel - od 15 AUD za osobę
Posmakuj Tajlandii
Zupa Tom Kha Gai
- Przygotuj: 2 litry rosołu (może być z kostki), 2 puszki mleka kokosowego, dwie łyżki curry zielonego, 0,5 kg filetów z piersi kurczaka, 3 pędy trawy cytrynowej albo pęczek szczypiorku, 2 łyżki skórki z cytryny, 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 dużą kapustę pekińską.
- Tak się robi: pierś kurczaka pokrój w kostkę, dodaj 1,5 łyżeczki curry zielonego i odstaw na dwie godziny do lodówki. Po czym na patelnię wlej oliwę i podsmaż kurczaka. Podsmażonego dodaj do rosołu. Na patelnię włóż poszatkowaną kapustę pekińską i podsmaż. Dodaj do rosołu. Zagotuj. Teraz dodaj pół łyżki curry zielonego, skórkę z cytryny. Jeszcze raz zagotuj. Po czym dodaj do gorącej zupy, (ale nie do wrzątku) mleczko kokosowe. Podawaj zupę z posiekaną trawą cytrynową lub szczypiorkiem.
- Smacznego. Zupa Tom Kha Gai, jak większość zup tajskich, nie lubi jak się ją zbytnio przegrzewa, gdyż traci swoje walory smakowo-zapachowe.
Posmakuj Queensland
Meat Pie (wołowina)
- Przygotuj: 1 kg mielonej wołowiny, 50 g masła, 2 cebule, 1 marchewkę, 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 200 ml bulionu
- Tak się to robi: roztop masło na dużej patelni. Posiekaj cebulę a następnie zeszklij ją na patelni. Dodaj mielone mięso i podsmaż. Wrzucić wcześniej poszatkowaną marchew i wlej bulion. Zagotuj. Przykryj i duś około 20 min. na wolnym ogniu. Po czym dopraw do smaku. Całość przełóż do żaroodpornego aczynia i wygładź powierzchnię. Teraz możesz ugotować ziemniaki i je utłuc, dodaj surowe jajko, wymieszaj. Następnie wyłóż ziemniaki na mięso i delikatnie wyrównaj. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20-25 min. aż będzie skwierczało, a ziemniaki się przypieką. Podawaj gorące.
- Smacznego: Meat Pie to chyba jedyne danie, które można uznać za typowo australijskie. Przybiera różne postacie, często robione jest na bazie ciasta kruchego. W Australii pie można kupić w wielu wariacjach (z kurczakiem, z curry, z ziemniakami itp), ale wersja z wołowiną jest bardziej australijska.
Uwaga!
Czytelnicy, którzy nie kupili pierwszej i drugiej płyty DVD - mogą ją nabyć w recepcji Dziennika Wschodniego w Lublinie w dniach poniedziałek-piątek, w godz. 8.00-16.00. Płyty będą sprzedawane do wyczerpania zapasów. Szczegółowe informacje pod numerem telefonu 081 46 26 971.