Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach wychodzi naprzeciw trendom i oczekiwaniom klientów. Do sprzedaży wprowadziła kefir i jogurt bez laktozy. Spółdzielnia zbiera również oświadczenia od dostawców, że ich krowy nie są żywione paszami genetycznie modyfikowanymi.
– Największe zapotrzebowanie, ale też i możliwości techniczne naszej spółdzielni są w tej chwili na kefir bez laktozy i jogurt bez laktozy. Obecnie są to dwa nasze sztandarowe produkty – mówił dziennikarzom Mirosław Domański, prezes OSM w Piaskach. – Dynamika produkcji i sprzedaży tych produktów bardzo szybko rosną.
OSM w Piaskach, które działa na rynku od 70 lat, specjalizuje się w produkcji twarogu. – Rozwijamy też mocno produkcję jogurtu i kefiru – podkreśla prezes OSM w Piaskach.
W asortymencie piaseckiej Spółdzielnia jest też mozzarella. – Jako jedni z nielicznych produkujemy ser do pizzy, choć ten produkt nadaje się również na kanapkę – podkreśla prezes OSM w Piaskach.
Spółdzielcom z Piask zależy na promocji zdrowego żywienia. Kefir z Piask rozdawany jest m.in. na meczach żużlowych.
Prezes Spółdzielni zachęca też do większego spożywania mleka. Bo z tym nie jest najlepiej.
– Spożycie mleka na jednego mieszkańca jest ponad dwukrotnie mniejsze niż w Stanach Zjednoczonych czy niektórych krajach europejskich – zauważa prezes OSM w Piaskach. – 200 litrów na osobę to stanowczo za mało.
OSM w Piaskach cały czas inwestuje. Jeszcze w tym roku ma ruszyć budowa zakładu do produkcji napojów fermentowanych. Kosztorys opiewa na ok. 8 mln zł. – Jeśli zrealizujemy to zadaniem to otrzymamy 3 mln zł dotacji z ARiMR – mówi Domański.
Piasecka spółdzielnia zatrudnia 140 osób.