

Tego w Lublinie jeszcze nie było. To będzie gratka dla wielbicieli pierogów w najróżniejszych wariantach. Owocowe, warzywne, mięsne, na słodko i na ostro. W dniach 13 i 14 lipca w Klubie Radość (ul. Bernardyńska 15) zostanie zorganizowana pierwsza edycja Festiwalu Pierogów Świata.

- Na pierogi każdy ma własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych. Możliwości jest właściwie nieskończona liczba - opowiadają organizatorzy festiwalu.
W weekend w Lublinie każdy z gościu festiwalu będzie mógł spróbować tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone i gruzińskich chinkali. Wybór będzie olbrzymi.
Do Lublina przyjadą restauratorzy z całej Polski. Każdy zaprezentuje pierogi, które są symbolem jego kuchni.
- Dla każdego znajdzie się coś miłego. Gwarantowane usatysfakcjonowanie każdego smakosza, gwarantowane pełne, szczęśliwe brzuchy! - przekonują organizatorzy imprezy.
Wstęp na festiwal jest bezpłatny. Terminarz: sobota, godz. 12-20; niedziela, godz. 12-18.
