Kulinarny weekend w Bychawie. W sobotę na stadionie miejskim stanie miasteczko produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych nie tylko z województwa lubelskiego, ale też z Podlasia i Podkarpacia. Niedziela tradycyjnie będzie świętem pierogów.
– Bardzo cieszę się, że Bychawa będzie kulinarną stolicą wschodniej Polski. Będzie to świetna okazja do spotkania różnych gustów kulinarnych – mówi Janusz Urban, burmistrz Bychawy, gospodarz imprezy.
Wszystko rozpocznie się w sobotę od imprezy „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”, którą organizują wspólnie samorządy trzech województw i miasto Bychawa.
– Chcemy pokazać produkty tradycyjne i lokalne – zapowiada Artur Walasek, wicemarszałek województwa lubelskiego. – Aby można było posmakować nie tylko to, co jest w Lublinie, ale też to co mają do zaoferowania nasi sąsiedzi.
W sobotniej imprezie weźmie udział ok. 80 wystawców. Będą to zarówno wytwórcy ludowi, jak też restauratorzy. Będą stoiska miast i regionów.
– Do Bychawy przyjeżdża dziesięć firm. Będą producenci wędlin, pieczywa i pierogów – zapowiada Zofia Kochan, dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie.
– My zaprezentujemy się z potrawami z kultury polsko-litewskiej – dodaje Jacek Jasiński, dyrektor Departamenty Rolnictwa i Obszarów Rybackich w Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
W sobotę impreza rozpoczyna się o godz. 12. Wstęp jest wolny.
– Impreza bazuje na twórczości tradycyjnej, zarówno w wątku artystycznym jak też kulinarnym – podkreśla burmistrz Bychawy. – Drugiego dnia bazując na naszym 17. festynie „W krainie pierogów” będą obecne także produkty tradycyjne.
W sobotę na głównej scenie zaprezentują się zespoły ludowe, tradycyjne, chóry oraz goście z Ukrainy i Białorusi.
Niedziela na stadionie miejskim rozpocznie się o godz. 14. Na scenie wystąpią – Akcent (godz. 15), Long & Junior (godz. 18) i Strachy na Lachy (godz. 21). Wcześniej zaprezentują się lokalne zespoły. Niedzielna impreza będzie biletowana (bilety w cenie 10 zł).