Pierogi z Bychawy, gryczaki z Janowa, pączki z Krynic, płow ze Studzianki. Zapraszamy na wielkie gotowanie podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.
W piątek, 10 września polecamy najsłynniejsze pierogi lubelskie z Bychawy, pirogi gryczane z Janowa Lubelskiego i pączki kapuściane z miejscowości Krynice.
W sobotę 11 września medaliony kołackie i potrawy ukraińskie z Kołacz, przysmaki Henryka Sienkiewicza pachnące stepem z Łukowa i kuchnię polskich Tatarów. Sensacyjnie zapowiada się pokaz Tatarskiej Jurty z Kruszynian, w której gościł książę Karol. Spróbujecie także kozackich przysmaków. Płow będą gotować potomkowie Tatarów ze Studzianki.
W niedzielę 12 września na Scenie Smaku będą królować potrawy żydowskie. Skosztujecie czulentu Sztukmistrza z Lublina z Piask, cymesów pobożnych cadyków z Wojsławic i pasztetu a la Singer - na scenie pojawią się kucharze ze słynnej restauracji Złote Tarasy w Warszawie. Na żydowskie przysmaki zaprasza także restauracja Mandragora.