Jerzy Rogalski, słynny Pan Tosiek z serialu "Plebania" będzie gwiazdą pokazów kulinarnych "Europa na talerzu" podczas Europejskiego Festiwalu Smaku 2010.
W piątek będziemy gotować po hiszpańsku. Na Scenie Smaku pojawi się Ismael Hernandez Suarez. Razem z Kamilem Kotarskim przyrządzą: Rabo de Toro, potrawę na bazie ogonów wołowych marynowanych w przednim winie.
W sobotę razem z Panem Tośkiem z serialu "Plebania" ugotujemy ognisty, węgierski gulasz.
W niedzielę na Scenę Smaku wyjdą kucharze z restauracji "Złote Tarasy", by zaprezentować pasztet a la Singer.
Gwiazdą pokazów z cyklu "Europa na talerzu" będzie znakomity aktor Jerzy Rogalski znany z serialu "Plebania" i wielu polskim filmów. Jerzy znakomicie gotuje gulasz i z radością zrobi go dla gości festiwalu.
Pochodzi z małej wsi pod Łodzią. – W domu było proste, niewyszukane jedzenie. I tak mi zostało – opowiada Rogalski. Z dzieciństwa pamięta smak zupy pomidorowej, kapuśniaku z kaszą i żurku na mące żytniej. – Ojciec hodował króliki. Jako mały chłopak uczyłem się sprawiać mięso. Ojciec lubił królika duszonego w śmietanie z dodatkiem grzybów – wspomina aktor. Ojciec sam robił i wędził wędliny. Dziś w domu Jerzego Rogalskiego wędlin się nie kupuje. Kupuje się mięso, pekluje i piecze w piekarniku.
Zapraszam na festiwal do Lublina - mówi Jerzy Rogalski.