W niedzielę, 5 października, o godzinie 14 w Muzeum Wsi Lubelskiej rozpocznie się obrzęd kiszenia kapusty.
Do zagrody gospodarze przywiozą wozy wypełnione kapustą i razem z gośćmi, którzy tego popołudnia odwiedzą muzeum, będą kapuściane głowy układać w okólniku. Stamtąd będzie ona trafiała pod specjalne, ostre maczety, którymi była zwykle siekana przez mężczyzn i kobiety. Kapustę dawniej kiszono zgodnie z tradycją jaka miała miejsce w okolicach Biłgoraja - siekaną i w główkach. W beczce będzie ją udeptywał jeden z młodych członków zespołu.
Będzie także tradycyjny przy tej okazji poczęstunek - gospodynie najczęściej na ten dzień przygotowywały potrawy z kaszy. Do godziny 16 otwarty będzie muzealny sklepik znajdujący się w dworku z Huty Dzierążyńskiej. Są w nim zabawki, pamiątki, ozdoby, wyroby z drewna, słomy, papieru, ceramiki, a w tym: zabawki, ozdoby, obrazy, rzeźby, książki, przewodniki. W większości w ofercie są wyroby artystów ludowych i rzemieślników.
Bilety w cenie 6-12 zł.