Jak urządzić kuchnię funkcjonalną i miłą dla oka? Jak stworzyć idealne warunki do pracy? Dzisiaj podpowiadamy jak to zrobić.
- Kuchnia musi być przede wszystkim zorganizowana w taki sposób, by swobodnie można było wykonać każdą czynność. Większość osób decyduje się na wykonanie mebli pod wymiar, co pozwala całkowicie zagospodarować przestrzeń - mówi Łukasz Wójtowicz z firmy Wójtowicz Studio. Takie meble możecie sami dopasować do indywidualnych potrzeb. Wybrać kolor frontów, blaty czy uchwyty. Przecież w gotowym zestawie z salonu meblowego nie wszystko musi pasować. Niezbędne są szafki dolne i górne, które mogą sięgać nawet do sufitu. - Nie zapominajmy też o dobrym oświetleniu blatów roboczych, które montujemy pod szafkami górnymi - radzi Wójtowicz.
Warto także pomyśleć o odpowiednich sprzętach. Idealne rozwiązanie to urządzenia AGD typu 2 w 1. Na rynku jest ich wiele, np. piekarnik z kuchenką mikrofalową lub okap z mikrofalą. Pozwalają zaoszczędzić, zarówno miejsce, jak i pieniądze. Opłaca się też zainwestować w zmywarkę.
- Choć to niemały wydatek oszczędzamy dzięki niemu czas, wodę, energię - podpowiada Wójtowicz i dodaje: Ważny jest też aspekt estetyczny: możemy pozbyć się suszarek na naczynia.
Przy zakupie sprzętów najlepiej korzystać z sezonowych wyprzedaży. Większość sklepów oferuje w styczniu bardzo atrakcyjne promocje.
Według ekspertów, popularnym trendem jest łączenie kuchni z pokojem. Znalazło to zastosowanie w mieszkaniu konkursowym. - Przy takim rozwiązaniu konieczny jest dobry pochłaniacz zapachów i zredukowanie widocznych akcesoriów, takich jak ściereczki kuchenne czy stojaki na przyprawy do minimum - radzi Wójtowicz.
Przestrzeń kuchenną możemy optycznie powiększyć, stosując odpowiednie kolory na ścianach i podłogach. Sprawdzają się szczególnie jasne odcienie beżu, oranżu, zieleni. Na podłogach dobrze wyglądają jasne gresy polerowane, które są dodatkowo łatwe do utrzymania.