W poniedziałek rozpoczyna się Europejski Festiwal Smaku. Potrwa aż do 15 września i niech nie zwiedzie was nazwa. W tej imprezie nie chodzi tylko o kuchnię i jedzenie.
Hrabiowie na Włodawie i Różance i ich książka kucharska
Spisana w połowie XVIII wieku rękopiśmienna książka kucharska „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia” należała do Rozalii Pociejowej i potem jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej. Pociejowie byli w końcu XVIII w. właścicielami rozległych dóbr, przede wszystkim Włodawy, Różanki, Uściługa oraz posiadłości na Wołyniu i dzisiejszej Białorusi.
Włodawa należała najpierw do hetmana Ludwika Pocieja, który zakupił ją od Leszczyńskich, a potem przejął ją jego bratanek strażnik litewski Antoni Pociej, mąż Rozalii i ojciec Ludwiki - właścicielek najbardziej chyba niezwykłej staropolskiej książki kucharskiej, którą przygotowujemy do wydania jako kolejny tom opracowywanej przez Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK i wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie serii „Monumenta Poloniae Culinaria”.
Pociejowie tytułowali się dumnie „hrabiami na Włodawie i Różance”. Włodawa była w XVIII ważnym centrum gospodarczym, z liczną i dobrze zorganizowaną gminą żydowską, ale właściciele rezydowali zwykle w Różance, gdzie wspaniały pałac nad Bugiem wybudował hetman Ludwik Konstanty Pociej. Włodawę, Różankę (w tym sam pałac, ogrody włoskie i szklarnię oraz kuchnie, piwnice, uprawy), inne dobra i ich mieszkańców możemy poznać dzięki całej serii opisów miasta z XVI, XVII i XVIII w.
Książka kucharska Pociejów to tak naprawdę zbiór kilku książek spisywanych od XVI do XVIII w., zawiera ponad 1000 receptur, dotyczy różnych działów sztuki kulinarnej i jest najpełniejszym i najciekawszym tego rodzaju polskim tekstem, jego publikacja w prestiżowej serii wilanowskiej i związane z tym działania mogą zaowocować zwiększonym zainteresowaniem tymi terenami i ich historią.
Receptury i posiane w nich oryginalne dania i produkty oraz przetwory umożliwiają wykreowanie, promocję i rejestrację wielu potraw/produktów tradycyjnych i regionalnych.
Józef Skrzek. Koncert
Piątek, 11 września, godzina 19, Bazylika Klasztoru oo. Dominikanów
To najważniejszy koncert Europejskiego Festiwalu Smaku. Józef Skrzek, jeden z czołowych przedstawicieli polskiego rocka progresywnego i elektronicznego, zaśpiewa swoje największe utwory i zagra na tradycyjnych organach oraz instrumentach elektronicznych. To jego pierwszy, po wielu latach, występ w Lublinie.
Józef Skrzek zaczynał jako basista oraz pianista zespołu Breakout. Po roku założył swój ulubiony zespół SBB. Słowiański romantyzm w połączeniu z buntowniczą dynamiką rocka okazał się świeży i odkrywczy. W pierwszych dziewięciu latach zagrali setki koncertów, nagrali kilkanaście płyt w wielu krajach, sprzedali kilka milionów płyt.
W końcu lat osiemdziesiątych Józef Skrzek zaczął działać w Hamburgu, w ramach projektu Video Art Production pisał muzykę filmową i reklamową. Po roku 1990 pracował z artystami skupionymi wokół studia Pink Noise w Aachen – z tych znajomości zrodził się międzynarodowy Welcome Project Group.
Dziś Józef Skrzek gra muzykę religijną. Lubelski koncert odbędzie się w oktawie 100 rocznicy urodzin Jana Pawła II. - Przez cały pontyfikat towarzyszyłem Ojcu Świętemu Janowi Pawłowi II, by wreszcie zagrać i spotkać się osobiście w Watykanie na audiencji, po koncercie poezji Karola Wojtyły w 2003 roku. „U stóp Krzyża”, „Viator – znak pokoju”, „Koncert świętokrzyski”, „Kantata Maryjna” i „Czas” to najważniejsze wydawnictwa już dokonane - mówi artysta. Jego dokonania docenił sam Klaus Schulze, guru muzyki elektronicznej.
- Zagrałem wielokrotnie na świecie moją muzykę religijną i okazało się, iż potrafi ona łączyć inne religie, być inspiracją do medytacji na Chwałę Boga. To niezwykłe, że Klaus Schulze określił moje dokonania jako pionierskie i wyjątkowe - tłumaczy Skrzek.
Myra Horal & Mateusz Gabor
Koncert: poniedziałek, 7 września, godzina 18, Krużganki Bramy Krakowskiej
Krużganki Bramy Krakowskiej. To mała scena muzyczna Europejskiego Festiwalu Smaku. Bałkańskie, karpackie i polskie rytmy otworzą festiwal.
Ona jest wokalistką zespołu Tryptyk, wydała płytę „Kulturowa rozmowa”, on wirtuozem akordeonu, prywatnie wujem Viki Gabor, z którą koncertuje.
Myra Horal (Mirka Zaziąbło-Hubiak) to wokalistka folkowego zespołu Tryptyk. W 2019 roku wydała swoją solową płytę „Kulturowa rozmowa”. Płyta składa się z folkowych utworów góralskich, polskich, słowackich i pieśni łemkowskiej. Utwory słowackie tłumaczyła Agata Siemaszko, a łemkowskie Katarzyna Kozak.
„Dobór pieśni, wynikający z ukształtowanych przez lata gustów artystki, dał w zestawieniu ciekawą ścieżkę muzyczną - od polskich przez słowackie po łemkowskie utwory o różnorakim kolorycie i tempie” - czytamy w recenzjach.
Mateusz Gabor, pseudonim artystyczny „Cikno”, to wychowanek zespołu „Kale Jakha”. Założyciel grupy „Cikno Studios” w Wielkiej Brytanii. Koncertował na jednej scenie z takimi gwiazdami jak Trio Rossenberg, Zespół Pieśni i Tańca Roma, Viki Gabor. Jest absolwentem Szkoły Muzycznej im. Mieczysława Karłowicza w Krakowie. Uczył się muzyki bałkańskiej i rumuńskiej u mistrzów w swoim fachu. Aktualnie zajmuje się komponowaniem i aranżowaniem muzyki bałkańskiej, cygańskiej, muzyki pop.
PROGRAM
1 dzień 07.09, poniedziałek
12:00 – Warsztaty JEMY ZDROWO - warsztaty gotowania dla dzieci z chefem Arkadiuszem Krzesiakiem, restauracja „Jemy Zdrowo” Krakowskie Przedmieście 24/2. Wydarzenie otwarte i płatne. *Obowiązuje rejestracja miejsc
18:00 – Koncert: Myra Horal i Mateusz „Cikno” Gabor – Krużganki Bramy Krakowskiej. Otwarcie Festiwalu. Ona jest wokalistką zespołu Tryptyk, wydała płytę „Kulturowa rozmowa”, on absolwentem Akademii Muzycznej w Krakowie, wirtuozem akordeonu, prywatnie wujem Viki Gabor, z którą koncertuje. Usłyszycie pieśni polskie, słowackie, łemkowskie i bałkańskie. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
19:00 - Kolacja na 3 Bramy, „Kolacja Krakowska” - Restauracja Tinto. Po raz pierwszy w Polsce dania z XVIII wiecznej książki kucharskiej z Lubelszczyzny. Niezwykła podróż w czasie, siedem niezwykłych dań. Wydarzenie płatne.
*Obowiązuje rejestracja miejsc
02 dzień 08.09 wtorek
12:00 – Warsztaty JEMY ZDROWO - warsztaty gotowania dla dzieci z chefem Arkadiuszem Krzesiakiem, restauracja „Jemy Zdrowo” Krakowskie Przedmieście 24/2. Wydarzenie otwarte i płatne. *Obowiązuje rejestracja miejsc
19:00 - Kolacja na 3 Bramy „Kolacja Grodzka”
- Restauracja Hades Szeroka. Po raz pierwszy w Polsce dania z XVIII wiecznej książki kucharskiej z Lubelszczyzny. Niezwykła podróż w czasie, siedem niezwykłych dań. Wydarzenie płatne. *Obowiązuje rejestracja miejsc
20:00 – Spektakl „Lata dwudzieste, lata trzydzieste” - Stacja Teatr. Stare Miasto, Ogródek restauracji Tinto. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
03 dzień 09.09 środa
12:00 – Jarmark Inspiracji. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Czynne do późnych godzin nocnych. Miejsce: Stare Miasto. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
12:00 – Warsztaty JEMY ZDROWO - warsztaty gotowania dla dzieci z chefem Arkadiuszem Krzesiakiem, restauracja „Jemy Zdrowo” Krakowskie Przedmieście 24/2. Wydarzenie otwarte i płatne. *Obowiązuje rejestracja miejsc
18:00 – Wieczór literacki z Krzysztofem Miklaszewskim. Prezentacja nowej książki o teatrze polskim i teatrach lubelskich. Restauracja Hades Szeroka. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
19:00 - Kolacja na 3 Bramy „Kolacja Trynitarska” - Restauracja 16 Stołów. Po raz pierwszy w Polsce dania z XVIII wiecznej książki kucharskiej z Lubelszczyzny. Niezwykła podróż w czasie, siedem niezwykłych dań. Wydarzenie płatne.
*Obowiązuje rejestracja miejsc
04 dzień 10.09 czwartek
12:00 – Jarmark Inspiracji. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Czynne do późnych godzin nocnych. Miejsce: Stare Miasto. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
18:00 - La dentelle de Bruxelles. Wernisaż wystawy Danki Jaworskiej - Muzeum Historii Miasta Lublina. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
20:00 - Uczta historyczna. Rekonstrukcja potraw z osiemnastowiecznej rękopiśmiennej książki „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia” – IBB Grand Hotel Lublinianka. Wydarzenie płatne.
*Obowiązuje rejestracja miejsc
05 dzień 11.09 piątek
10:00 – Jarmark Inspiracji. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Czynne do późnych godzin nocnych. Miejsce: Stare Miasto. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
10:00 - Jarmark Tradycji na Szambelańskiej. Stare Miasto, ulica Szambelańska. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
12:00 – LEICA OPEN DAY. Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem. Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów. Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8. Wydarzenie otwarte i bezpłatne. *Obowiązuje rejestracja miejsc.
13:00 – Konkurs „Najlepszy smak Lubelszczyzny”. Trybunalska Cafe. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
17:00 - Otwarte seminarium doktoranckie prof. Jarosława Dumanowskiego – Klasztor oo. Dominikanów, sala Unii Lubelskiej
17.00 - Konkurs „Good Chef”. Trzy pokazy kulinarne nominowanych uczestników konkursu „Good Chef” – Stare Miasto, Rynek Scena Smaku przy Czarciej. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
17:00 – Wieczór literacki z Anną Białek. Wiersze. Restauracja Hades Szeroka. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
19:00 – Koncert Józefa Skrzeka – Bazylika Klasztoru oo. Dominikanów. Basista, multiinstrumentalista, kompozytor, jeden z czołowych przedstawicieli polskiego rocka progresywnego i elektronicznego, w ostatnich latach głównie komponujący muzykę sakralną zaśpiewa swoje największe utwory, grane z SBB, zagra na tradycyjnych organach oraz instrumentach elektronicznych. To pierwszy, po wielu latach występ artysty w Lublinie.
Koncert w 100 rocznicę urodzin Jana Pawła II. Wydarzenie bezpłatne.
*Obowiązuje rejestracja miejsc
19:30 – Wręczenie nagród konkursu „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”. Stare Miasto, Rynek Scena Smaku przy Czarciej. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
20:00 – Pokaz Mistrzowski – Jean Bos i Artur Soboń – Stare Miasto, Rynek Scena Smaku przy Czarciej. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
20:30 – Spektakl „Lata dwudzieste, lata trzydzieste” - Stacja Teatr. Stare Miasto, Rynek Scena Smaku przy Czarciej. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
20:30 – „Urodziny Zygmunta Augusta”, kolacja historyczna –, restauracja Przystanek Kultura hotel Arche. Włoskie przysmaki renesansu i polska kuchnia królewska. Rekonstrukcja lubelskich potraw historycznych pod kierunkiem szefa Macieja Bartona, specjalisty kuchni dworskiej. Ze specjalnym udziałem Victoria Enefors ze Szwecji w roli Katarzyny Jagiellonki, królowej Szwecji i siostry Zygmunta Augusta. Wydarzenie płatne.
*Obowiązuje rejestracja miejsc
20:30 - Okna pamięci Tadeusza Kantora. Teatr malowania Mariusza Kiryły – Restauracja Hades Szeroka, sala Sztukmistrza. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
06 dzień 12.09 sobota
10:00 – Jarmark Inspiracji. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Czynne do późnych godzin nocnych. Miejsce: Stare Miasto. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
10:00 - Jarmark Tradycji na Szambelańskiej. Stare Miasto, ulica Szambelańska. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
12:00 – LEICA OPEN DAY. Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem. Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów. Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
*Obowiązuje rejestracja miejsc.
13.00 – XXX Ogólnopolski Turniej Nalewek. Restauracja Niepospolita. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
14.00 – Restauracja „Jemy Zdrowo” pokaz kuchni molekularnej z szefem Arkadiuszem Krzesiakiem, Stare Miasto, Rynek Scena Smaku przy Czarciej. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
15.00 - Konkurs „Good Chef”. Trzy pokazy kulinarne nominowanych uczestników konkursu „Good Chef” – Stare Miasto, Rynek Scena Smaku przy Czarciej. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
17:00 – Mój van Eyck. Wystawa malarstwa Danki Jaworskiej - Galeria Sztuki Arche, Hotel Arche. Na wystawie zobaczycie kadry z Ołtarza Gandawskiego. Ołtarz Gandawski lub Adoracja Mistycznego Baranka to złożony poliptyk tablicowy dużych rozmiarów. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
19.00 – Pokaz mistrzowski – Maciej Barton - Stare Miasto, Rynek Scena Smaku przy Czarciej. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
19:00 – Wieczór literacki z Jarosławem Dumanowskim. „Wszystko smakiem poznasz”. Książka kucharska hrabiów na Włodawie i Różance z 1757 roku. Restauracja Hades Szeroka. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
07 dzień 13.09 niedziela
10:00 – Jarmark Inspiracji. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Czynne do późnych godzin nocnych. Miejsce: Stare Miasto. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
10:00 - Jarmark Tradycji na Szambelańskiej. Stare Miasto, ulica Szambelańska. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
12:00 – LEICA OPEN DAY. Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem. Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów. Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8. Wydarzenie otwarte i bezpłatne. *Obowiązuje rejestracja miejsc.
14.00 – Restauracja „Jemy Zdrowo” pokaz kuchni molekularnej z szefem Arkadiuszem Krzesiakiem, Stare Miasto, Rynek Scena Smaku przy Czarciej. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
15.00 - Konkurs „Good Chef”. Trzy pokazy kulinarne nominowanych uczestników konkursu „Good Chef” – Stare Miasto, Rynek Scena Smaku przy Czarciej. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.
19.30 – Wręczenie nagród w konkursie „Good Chef” – Stare Miasto, Rynek Scena Smaku przy Czarciej.
08 dzień 15.09 wtorek
19:00 - Debata Dwóch Ambon. Finisaż festiwalu z udziałem arcybiskupa Stanisława Budzika i luterańskiego biskupa Jana Cieślara. Bazylika oo. Dominikanów. Wydarzenie otwarte i bezpłatne.