

Gdybyśmy, poza słodzeniem herbaty, przestali jeść również dżemy, czekoladę i inne produkty cukiern
Gdyby Polacy zdecydowali się na wykluczenie cukru ze swojej diety, w portfelach zostawałoby co roku ok. 11 mld złotych.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego przeciętny Polak wydaje na cukier co miesiąc 4 złote i 3 grosze. Rezygnując z zakupów cukru można średnio zaoszczędzić prawie 50 zł rocznie. W skali całego kraju robią się z tego kolosalne korzyści. W sumie na cukier wydajemy bowiem 1,8 mld zł.
Gdybyśmy, poza słodzeniem herbaty, przestali jeść również dżemy, czekoladę i inne produkty cukiernicze zaoszczędzilibyśmy w sumie aż 6,6 mld zł. Możemy też dołożyć wyroby ciastkarskie i oszczędności rosną do 11 mld zł.
- Gdyby cały naród solidarnie wyrzekł się cukru to może nie trzeba by było reformować systemu emerytalnego - żartuje Maciej Kossowski z Wealth Solutions. - Na przygotowanych przez rząd zmianach do 2020 roku budżet ma zaoszczędzić 235 miliardów złotych. Po rezygnacji z cukru do tego czasu zyskalibyśmy ok. 110 mld zł, czyli niemal połowę tej kwoty. Można byłoby również nie podnosić podatku VAT o jeden punkt procentowy. W 2011 roku wpływy z podatku VAT do budżetu mają być wyższe o ok. 12 mld zł, czyli prawie tyle ile wydajemy na słodkości.