Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Festiwale

28 sierpnia 2019 r.
14:34

Kuchnia, historia i koncerty. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie 2019 [program]

9 2 A A

Czy Zygmunt August jadał wiewiórki? Ponoć królowi się zdarzało. Podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie wiewiórek na szczęście podawać nie będą, chociaż miłośnicy ciekawych historii związanych z polską kuchnią XVI wieku na pewno będą zadowoleni. Bo najnowsza edycja lubelskiego festiwalu kulinarnego nawiązuje właśnie do rocznicy zawarcia Unii Lubelskiej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Oprócz pokazów kulinarnych związanych z czasami króla Zygmunta Augusta i królowej Bony prof. Jarosław Dumanowski zaprasza na seminarium „To jest osobny przysmak. Unia lubelska od kuchni” w klasztorze Dominikanów. To prawdziwa gratka pasjonatów historii ale i szefów kuchni. Tradycyjnie na festiwalu będzie można podpatrywać i smakować efekty pracy kucharzy przygotowujących dania regionalne. Będzie konkurs na śniadanie lubelskie ale i konkurs „Good Chef”, który wyłoni najlepszego szefa kuchni. Wśród uczestników 9 kucharzy z Lublina, ale i po raz pierwszy także spoza regionu.

Nowością na festiwalu będzie strefa wege na placu Po Farze 6. – Będzie to kuchnia z dzikich roślin jadalnych. Będziemy gotować wegetariańskie potrawy w części z chwastów, np. liście babki w cieście, czy pesto z podagrycznika. Będziemy robić degustację olejów, octów naturalnie fermentowanych – wylicza Justyna Pargieła, która dziką kuchnię zaprezentuje razem z Iloną Krawczyk znaną jako „w Szczerym Polu”.

– Poza tym dużo wystaw, bardzo dużo fotografii, pokazy kulinarne, warsztaty i wielki jarmark ze smakami wszystkich krajów dawnego wielkiego księstwa, czyli z Łotwy, Litwy, Białorusi i Ukrainy – zachęca Waldemar Sulisz, dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku.

Prawdziwych tłumów organizatorzy spodziewają się podczas koncertów na placu po Farze. W piątek 6 września o godz. 20.30 wystąpi zespół Lorien, którego występ reklamowany jest jako „Mickiewicz na ostro”. Wokalistka Inga Habiba ma zaśpiewać „Inwokację” Adama Mickiewicza, skomponowaną specjalnie z okazji 450. rocznicy podpisania Unii Lubelskiej.

W sobotę 7 września najpierw o 18.45 wystąpi zespół Cochise, którego wokalistą jest znany aktor Paweł Małaszyński, a o 20.30 Pablopavo i Ludziki. Gwiazdą koncertów w niedzielę 8 września będzie Stanisław Soyka. Jego występ rozpocznie się o godz. 20.30. Wstęp na wszystkie koncerty na placu Po Farze jest bezpłatny.

W innym miejscu – na Arenie Lublin w sobotę 7 września odbędzie się duży biletowany koncert 80’s Festival z udziałem takich gwiazd jak Sandra, C.C. Catch czy Thomas Anders & Modern Talking Band. – Biletów zostało bardzo mało – uprzedza Jacek Czarecki, prezes MOSiR Bystrzyca. W tej chwili można je jeszcze kupić w cenie od 79 do nawet 549 zł.

Europejski Festiwal Smaku odbędzie się od 2 do 8 września. 

Program Festiwalu 2019

 

2.09, poniedziałek

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

19:00 WERNISAŻ WYSTAWY „HAGIOGRAFIA”

Oficjalne otwarcie festiwalu. Dwanaście fotograficznych portretów Świętych i Błogosławionych, od św. Jadwigi po św. Ritę. Lampka wina i ciasteczka św. Hildegardy.

Miejsce: Krużganki klasztoru Dominikanów, Złota 9

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

19:30 ĆWICZENIA Z PATRZENIA. UNIA LUBELSKA I KALIGRAFIA

Warsztaty z udziałem dr-a Arkadiusza Adamczyka, kustosza dyplomowanego w Oddziale Zbiorów Specjalnych Biblioteki Uniwersyteckiej KUL. Wspólnie napiszemy akt podpisania Unii Lubelskiej.

Miejsce: Krużganki klasztoru Dominikanów, Złota 9

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

3.09, wtorek

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

18:00 LABORATORIUM SMAKU

Z Markiem Pankiem, szefem kuchni skosztujecie przysmaków Korony i Litwy.

Miejsce: restauracja Hades Szeroka

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

19:30 TEATR MALOWANIA MIECZYSŁAWY ŁAZOREK

Ćwiczenia z patrzenia. „Co Matejko namalował za oknem na obrazie Unia Lubelska?”

Z udziałem Mieczysławy Łazorek z Kazimierskiej Konfraterni Sztuki

Miejsce: restauracja Hades Szeroka

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

4.09, środa

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

16:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte

 

18:00 LABORATORIUM SMAKU

Z Markiem Pankiem, szefem kuchni skosztujecie przysmaków Korony i Litwy.

Miejsce: restauracja Hades Szeroka

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

19:30 AKADEMIA ODKRYĆ FILMOWYCH

Prezentacja filmów dokumentalnych z Drohobycza. Warsztat filmowy z Grzegorzem Józefczukiem.

Miejsce: restauracja Hades Szeroka, sala Sztukmistrza

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

20:00 „BAND ODESSA, UN MILION DE ROSE ROUQE”

Tańczy Małgorzata Wojcieszuk z Zespołu Tańca Dawnego „Belriguardo” i publczność. Nazwa zespołu oznacza piękny widok. Warsztat tańca i sztuki odpoczywania. Z nami zaznasz błogiego relaksu w Rajskim Ogrodzie, który wyrośnie wokół repliki zabytkowej studni przed Bramą Krakowską. Inauguracja wraz z restauracją Tinto.

Miejsce: Plac Łokietka

Wydarzenie otwarte i bezpłatne­­­­­­­­­­­­­

 

5.09, czwartek

 

10:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

18:00 WERNISAŻ WYSTAWY FOTOGRAFII ROBERTA PRANAGALA „MEMU MIASTU”

Niezwykły portret miasta. Świeża krew w lubelskiej fotografii.

Miejsce: Radio Lublin

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

19:00 „Czy Zygmunt August jadł wiewiórki?” - Kolacja historyczna w ramach Jem Teatru

Teatr malowania, młodzi i niepokorni artyści w starciu z klasykiem. Malujemy „Unię Lubelska”. Kolacja z potrawami z XVI wieku według receptur odnalezionych przez prof. Jarosława Dumanowskiego. W roli króla Zygmunta Augusta - włoski muzyk Luigi Pagano. Premiera książki „Unia Lubelska. Przewodnik od kuchni”, z udziałem autorów z Polski, Litwy i Ukrainy. Warsztat tańców renesansowych. Prowadzi Małgorzata Wojcieszuk z Zespołu Tańca Dawnego „Belriguardo”.

Miejsce: Restauracja 2 PI ER

Wydarzenie płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

6.09, piątek

 

10:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

12:00 LEICA OPEN DAY

Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

14:00 KONKURS „NAJLEPSZY SMAK LUBELSZCZYZNY”

To bratni konkurs wrocławskiego konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”. Kapituła oceni ponad 100 produktów i przyzna prestiżowe certyfikaty. Fundatorem nagród jest Mirosława Gałan, prezes Multi Frigo.

Miejsce: Restauracja Trybunalska, Rynek 4

Wydarzenie zamknięte (tylko dla uczestników konkursu)

 

17:00 Pokaz kulinarny „Strefa Wege”

Ilona Krawczyk „w Szczerym Polu” i Justyna Bargieła z „Olej Świeży” prezentują „Dziką kuchnię”. Świeżo, sezonowo, lokalnie i z fantazją. Bez mięsa. Szczera kuchnia od serca i potężna dawka wiedzy o jadalnych chwastach, kwiatach i ziołach.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

17:30 POKAZ KULINARNY „LUBELSKIE ZE SMAKIEM. PODLASIE”

Gotują kucharze z Restauracji Kulturalna w Hotelu Arche. Ich hasło: „Gotujemy optymistycznie”. Nauka gotowania i degustacje.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:00 POKAZ KULINARNY „KUCHNIA WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO”

Gotuje Marek Panek, szef kuchni Hades Szeroka

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:15 WERNISAŻ WYSTAWY „MAGIA PODLASIA”

Grupa miłośników fotografii, pięciu autorów, występująca pod nazwą Magia Podlasia, odkrywa dla nas swój skrawek świata i swoją wrażliwość na jego naturalne piękno. Z aparatami fotograficznymi wędrują po najbardziej niezwykłych i urzekających zakątkach Podlasia, poddając się urokowi sielskich pejzaży z drewnianymi chatami, wiatrakami, cerkwiami, rzekami i rozlewiskami wśród pól. Wystawę prezentuje Kraina Bugu.

Miejsce: Hotel Arche Lublin, Zamojska 30

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:30 POKAZ KULINARNY „W rensesanowej KUCHNI Księżnej BONY”

Dania, które podano na ślubie księżnej Bony z królem Zygmuntem I Starym na zamku w Bari. Gotuje włoski szef kuchni Ivo Volante, którego przodkowie pochodzą z Bari.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

19:15 STACJA TEATR W KONOPNICY „WESELE, WYSPIAŃSKI, WILNO”

W programie niezwykłego spektaklu fragmenty „Wesela” Stanisława Wyspiańskiego. Na scenie w roli Panny Młodej Urszula Plewik ze Stacji Teatr, w roli Poety Ihor Lylo (Lwów), w roli Pana Młodego Rimvydas Laužikas (Wilno) w roli Stańczyka Jarosław Dumanowski (Polska). Spotkanie z Dorotą Wyspiańską, wnuczką poety. Na deser litewska kuchnia. Prezentuje Anna Walczymska, szefowa kuchni w restauracji Uroczyska Zaborek.

Miejsce: restauracja Old Pub

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

19:00 OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU NAJLEPSZY SMAK LUBELSZCZYZNY 2019

I prezentacja autorów najciekawszych produktów regionalnych w naszym regionie. To bratni konkurs wrocławskiego konkursu „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”. Fundatorem nagród jest Mirosława Gałan, prezes Multi Frigo.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

19:30 POKAZ KULINARNY „LUBELSKIE ZE SMAKIEM. LITWO, OJCZYZNO MOJA”

Wspaniała kuchnia Podlasia i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Panorama smaków. Gotuje Anna Walczymska, szefowa kuchni restauracji Uroczyska Zaborek. To magiczne miejsce, które pokochał Charlie Watts z zespołu Rolling Stones.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

20:30 KONCERT ZESPOŁU LORIEN

Czyli Mickiewicz na ostro. Inga Habiba zaśpiewa premierową „Inwokację” Adama Mickiewicza, skomponowaną specjalnie z okazji 450. rocznicy podpisania Unii Lubelskiej. Usłyszycie także „Goplanę” według Juliusza Słowackiego oraz najlepsze utwory Lorien.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

7.09, sobota

 

10:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte

 

11:00 Seminarium „To Jest osobny przysmak. UNIA LUBELSKA OD KUCHNI”

Cusine and history/ Kuchnia i historia. Prof. Jarosław Dumanowski zaprasza na festiwalowe seminarium skierowane do studentów, szefów kuchni i pasjonatów historii. W seminarium wezmą udział Ihor Lylo z Uniwersytetu Wileńskiego i Rimvydas Laužikas z Uniwersytetu Lwowskiego.

Miejsce: klasztor Dominikanów na Złotej

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

12:00 Żywy obraz

Prezentacja postaci z obrazu Jana Matejki „Unia Lubelska”. W roli króla Zygmunta Augusta - włoski muzyk Luigi Pagano, który grał razem z Paulem McCartneyem. Premiera książki „Unia Lubelska. Przewodnik do kuchni”.

Miejsce: klasztor Dominikanów na Złotej

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

12:00 LEICA OPEN DAY

Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

13:00 XXIX Ogólnopolski Turniej Nalewek

Najstarszy i najbardziej prestiżowy konkurs nalewek w Polsce. W tym roku dwa tematy konkursowe: Nalewki litewskie i koronne. Nalewki „Śliwka i inne”. Cenne nagrody

Miejsce: restauracja Old Pub

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

14:00 KONKURS ŚNIADANIE PO LUBELSKU

Trzy drużyny po trzech szefów kuchni. Lubelska, wojewódzka i ogólnopolska. Na scenie wyczarują trzy wzorowe śniadania lubelskie. Najpierw ich pracę oceni jury, potem publiczność.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

15:30 POKAZ KULINARNY „PIKNIK W SZCZERYM POLU”

W wykonaniu Ilony Krawczyk z GrupaFocus.pl, smaczna, szczera i sezonowa kuchnia poparta rzetelną wiedzą z ziołolecznictwa. Dla małych i dużych. Nauka, zabawa i degustacja, którą poprowadzą specjaliści od imprez integracyjnych i pikników firmowych.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

16:00 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”

Na scenie ekipa Restauracji 107 z Lubhotelu oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Dobra kuchnia i dobra zabawa.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

16:15 SALON LITERACKI. SPOTKANIE Z PROFESOREM JAROSŁAWEM DUMANOWSKIM

Prezentacja kuchni staropolskiej, fakty, ciekawostki i przepisy. Możliwość promocyjnego zakupu książek z autografem.

Miejsce: restauracja Old Pub

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

16:45 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”

Na scenie ekipa Manufaktury Smaków z Pałacu w Cieleśnicy oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Dobra kuchnia i dobra zabawa.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

17:30 POKAZ KULINARNY „GWIAZDY SMAKUJĄ LUBELSKIE”

Na scenie ekipa lubelskich szefów kuchni, Artur Soboń oraz gwiazdy filmu i małego ekranu. Przyrządzą sznycel ministerski. Dobra kuchnia i dobra zabawa.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:00 WErnisaż wystawy „Święci paroni techniki”

Niezwykła wystawa fotograficznych tryptyków ze Słowacji. Polska premiera. Fotograficzne wydarzenie o skali ogólnopolskiej.

Miejsce: Muzeum Fotografii w Janowie Lubelskim, Jana Zamoyskiego 20

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:15 Pokaz mistrzowski Sylwii Stachyry i Jeana Bosa

Najważniejszy pokaz festiwalu. Ona wygrała Top Chefa i kuchnią regionalną zachwyciła Modesta Amaro. On przez 15 lat gotował dla króla Belgów. Co z tego wyniknie? Jean ugotuje ulubioną zupę króla Zygmunta Augusta. Sylwia ma w zanadrzu niespodzianki.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:45 KONCERT PAWŁA MAŁASZYŃSKIEGO I COCHISE

Zagrali z Black Sabbath, zagrają w Lublinie. Ich koncerty na długo pozostaną w pamięci. Na Przystanku Woodstock publiczność oszalała na ich punkcie. Artyści mocno rozrabiają na polskiej scenie muzycznej, śpiewając pieśni z wiarą w tle. Paweł Małuszyński, solista i znakomity aktor mówi krótko: „Najważniejsza jest rodzina, ważny jest Bóg”.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

19:00 Gwiazdy na Arenie

Na scenie Areny Lublin pojawią się największe gwiazdy tej dekady: Thomas Anders & Modern Talking Band, Sandra, Fancy, C.C.Catch, Savage i Joy. Na lubelskim stadionie będzie można usłyszeć wszystkie największe hity tych artystów, które królowały na szczytach list przebojów i które są szlagierami do dziś.

Miejsce: Arena Lublin

Wydarzenie płatne

 

19:45 GWIAZDY NA WYBIEGU. POKAZ KOLEKCJI POLSKICH PROJEKTANTÓW

Świetne ubrania i znane gwiazdy filmu i ekranu. Szyk, wdzięk, elegancja.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

20:00 KONCERT „NATALIA ŚPIEWA NIGHTWISH”

W cyklu „Odkrywamy talenty Lublina” wielkie piosenki legendarnego zespołu zaśpiewa Natalia Majczak. Drobna, piękna, o cudownym głosie. Utwór „Slow, love, slow” odzwierciedla przesłanie festiwalu.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

20:15 GWIAZDY NA WYBIEGU. POKAZ KOLEKCJI BARBARY CHWESIUK

Świetne ubrania i znane gwiazdy filmu i ekranu. Szyk, wdzięk, elegancja i perebory znad Bugu.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

20:30 KONCERT PABLOPAVO

Mega hit. Zaśpiewamy Lublinowi „Dancingową piosenkę miłosną”

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

21:00 KOLACJA Z GWIAZDAMI

W Restauracji Kulturalnej Hotelu Arche gwiazdy filmu i ekranu poznają smak kuchni Podlasia. Publiczność pozna Gwiazdy.

Miejsce: Restauracja Kulturalna, Hotel Arche Lublin, Zamojska 30

Wydarzenie zamknięte, płatne

 

21:30 ARTYŚCI I PRZYJACIELE. WIECZÓR Z NALEWKAMI

Czyli to, co tygrysy lubią najbardziej. Degustacja najlepszych nalewek w Polsce, spotkanie z ich twórcami, rozmowy, przyjaźnie

Miejsce: restauracja Old Pub

Wydarzenie zamknięte i bezpłatne

*Obowiązują zaproszenia

 

8.09, niedziela

 

10:00 JARMARK INSPIRACJI

Inauguracja festiwalowego jarmarku. Stoiska, wystawcy z Polski i Europy, dobre jedzenie, wino, piwo, nalewki. Strefa relaksu. Sztuka odpoczywania. Czynne do późnych godzin nocnych.

Miejsce: Stare Miasto

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

12:00 STREFA WEGE

Warsztaty, wykłady, rozmowy, spotkania, gotowanie na żywym ogniu.

Miejsce: plac Po Farze 6

Wydarzenie otwarte i bezpłatne, wybrane warsztaty: płatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

12:00 LEICA OPEN DAY

Warsztaty fotograficzne z Piotrem Markiem: „Co Jan Matejko widział za oknem?” Prezentacja aparatów Leica, uczestnicy fotografują najnowszymi modelami aparatów.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

*Obowiązuje rejestracja miejsc

 

12:00 BIOSKOP STEREOSKOPOWY

W partnerstwie z Muzeum Fotografii w Janowie Podlaskim będziecie mogli obejrzeć setki trójwymiarowych, przedwojennych zdjęć - przy pomocy zabytkowych urządzeń.

Miejsce: Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

13:00 „CZARNA DAMA NA ULICY ZŁOTEJ”. SPACER HISTORYCZNY

Autorski projekt Małgorzaty Sulisz, w którym biorą udział Malarki z Konopnicy, cieszy się na festiwalu ogromnym powodzeniem. W tym roku w głównej roli Czarna Dama (Barbara Radziwiłłówna) oraz król Zygmunt August. W roli króla Zygmunta Augusta - włoski muzyk Luigi Pagano.

Miejsce: Ulica Złota, Stare Miasto

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

13:00 AKADEMIA KUBUSIA PUCHATKA „PIZZA KRÓLOWEJ BONY”

Warsztaty gotowania dla dzieci poprowadzi Arkadiusz Krzesiak, realizujący projekt Jem zdrowo.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

14:00 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” - CZĘŚĆ PIERWSZA

W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos - kucharz królów i król wśród kucharzy.

 

14:45 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO, SMAK ESTONII”

Na scenie Jakub Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER. Historyczna kuchnia litewska w nowoczesnej odsłonie.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

15:20 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” - CZĘŚĆ Druga

W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos - kucharz królów i król wśród kucharzy.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

16:05 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO”

Na scenie mocna ekipa kucharzy z restauracji Hotelu Drob w Urszulinie. Specjaliści od poleskiej i kresowej kuchni poszukają nowych Smaków Litwy. Spodziewajcie się pysznej degustacji.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

16:45 OGÓLNOPOLSKI KONKURS „GOOD CHEF” - CZĘŚĆ TRZECIA

W tym roku po raz pierwszy nasz konkurs dla szefów kuchni ma wymiar ogólnopolski. Jean Bos, który prowadzi konkurs, corocznie winduje go w górę. Za trzy lata to będzie najważniejszy, profesjonalny konkurs w Polsce – mówi Jean Bos - kucharz królów i król wśród kucharzy.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

17:25 POKAZ KULINARNY „SMAK WIELKIEGO KSIĘSTWA LITEWSKIEGO. Smak UKRAIny”

Na scenie Agnieszka Filiks, która w Nałęczowie, w słynnej Willi Ukraina prowadzi autorską kuchnię. Do Willi Filiks, bo tak nazywa się restauracja, ciągną tłumy.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:00 OGŁOSZENIE WERDYKTU OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU „GOOD CHEF”

Nagrody wręczy ich fundatorka, Mirosława Gałan, Prezes Multi Frigo

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

18:15 POKAZ MISTRZOWSKI „SMAK ORIENTU”

Na scenie Madame Golinezad (Holandia). Pokaz został przygotowany we współpracy z Ambasadą Iranu w Polsce. To może być najbardziej zaskakujący pokaz i degustacja.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

19:00 KONCERT LIDII BIAŁY „HAGIOGRAFIA”

W cyklu „Odkrywamy talenty Lublina” usłyszycie archaiczne, surowe brzmienia, z pomocą których Lidia maluje mocnym głosem barwny świat historii świętych.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

20:30 KONCERT STANISŁAWA SOYKI Z ZESPOŁEM.

11 lat temu zaśpiewał na pierwszej edycji festiwalu. Teraz usłyszycie wielki przebój „Ławeczka Bajeczka”. Na finał festiwalu czeka was cudowna, mądra i wysmakowana uczta.

Miejsce: Scena na placu Po Farze.

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

20:45 KONCERT KAI MIANOWANEJ „Pieśni sefardyjskie”

Pieśni sefardyjskie i cudowny muzyczny deser. Kiedy przed rokiem zaśpiewała w Kaplicy Paryskiej, kaplica i przedsionek pękały w szwach. Obiecała publiczności, że zagra za rok w bazylice.

Miejsce: Bazylika Dominikanów na Złotej

Wydarzenie otwarte i bezpłatne

 

10.09, wtorek

 

18:45 Debata Dwóch Ambon „Smak Krzyża” FINISAŻ FESTIWALU

Prowadzi o. Tomasz Dostatni. Wydarzenie nawiązuje do jednej z najpiękniejszych tradycji polskiej tolerancji, kiedy w XVII wieku, w bazylice dochodziło do dysput pomiędzy arianami i katolikami. Po debacie spotkanie w Sali Unii Lubelskiej.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Lodowisko miejskie w Krasnymstawie zostało otwarte pod koniec grudnia

Jest lodowisko, były ograniczenia. Dzisiaj wszystko wraca do normy

Kiedy otwierano miejską ślizgawkę w centrum, wprowadzono znaczące zmiany w organizacji ruchu. Ale władze Krasnegostawu postanowiły się jednak z tego wycofać. Wszystko wraca do normy od dzisiaj.

Sylwester w klubie Helium
foto
galeria

Sylwester w klubie Helium

Zobaczmy jak lublinianie i lublinianki bawili się w noc sylwestrową. Najczęściej decydowaliśmy się spędzić Sylwestra w domu ze znajomymi, choć niektórzy zdecydowali się na imprezę w klubie. Jeśli jesteście ciekawi, jak się bawiono w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii.

Uroczyste pożegnanie policjantów odbyło się w piątek

Już się nasłużyli. Zdjęli mundury, zostali emerytami

Służyli w policji przez wiele lat, awansowali, a teraz pożegnali się z formacją i przeszli na emeryturę. W piątek uroczyście żegnali ich przełożeni, koleżanki i koledzy, a także podwładni.

Zakaz wstępu do lasu przedłużony. Chodzi o kwestie bezpieczeństwa

Zakaz wstępu do lasu przedłużony. Chodzi o kwestie bezpieczeństwa

Pierwszy obowiązywał do końca roku. Teraz jest kolejny, wydłużony do końca marca, zakaz wstępu do lasu. Obowiązuje w części Nadleśnictwa Zwierzyniec.

Euro, dolary, złotówki liczone w milionach. I wszystko to nielegalne

Euro, dolary, złotówki liczone w milionach. I wszystko to nielegalne

W ostatnim kwartale 5,9 mln, a w ciągu całego roku prawie 16 mln zł próbowano przewieźć przez granice w Lubelskiem bez zgłaszania takiej gotówki. „To nielegalne” - przypomina administracja skarbowa.

Sylwester w "Kaziku"
foto
galeria

Sylwester w "Kaziku"

Wprawdzie Sylwester za nami, ale przypominamy jak się bawił Lublin podczas jedynej takiej nocy w roku. W Klubie Studenckim Kazik odbył się Sylwester w klimacie Polskiego Wesela z parą młodą, weselnymi toastami i wyjątkową atmosferą. Zobaczcie jak Lublin spędził tę noc i co się działo na parkiecie.

Szukasz dobrego stomatologa? Sprawdź, jakich lekarzy polecają zadowoleni pacjenci
galeria

Szukasz dobrego stomatologa? Sprawdź, jakich lekarzy polecają zadowoleni pacjenci

Dobry dentysta to skarb. Potrzebujesz leczenia zębów, ale nie wiesz do którego lekarza się wybrać? Sprawdziliśmy opinie o stomatologach w Lublinie i wybraliśmy najlepiej ocenianych lekarzy.

Ludowcy w Centrum Kongresowym UP. Koncert i wręczenie nagrody im. Edwarda Wojtasa
galeria

Ludowcy w Centrum Kongresowym UP. Koncert i wręczenie nagrody im. Edwarda Wojtasa

Z udziałem czołowych polityków Polskiego Stronnictwa Ludowego odbył się w piątek w Lublinie noworoczny koncert organizowany przez tę partię. Nagrodę im. Edwarda Wojtasa odebrał Józef Zych.

Marcel Zylla (z prawej) nie jest już piłkarzem Wisły Puławy

Wisła Puławy straciła jednego z kluczowych zawodników

Utrata dwóch punktów i brak licencji to nie jedyne złe informacje dla kibiców Wisły Puławy. W piątek fani Dumy Powiśla musieli przełknąć kolejną gorzką pigułkę w postaci odejścia z klub Marcela Zylli

Starsza pani zmarła w szpitalu. Sprawą zajęła się policja

Starsza pani zmarła w szpitalu. Sprawą zajęła się policja

Kiedy chory człowiek umiera w szpitalu, nie jest standardem powiadamianie o tym policji. Ale w tym przypadku tak właśnie się stało. Bo zaistniało podejrzenie, że do śmierci starszej pani ktoś mógł się przyczynić.

Prognoza pogody. Weekend pochmurny i chłodny. Popada śnieg

Prognoza pogody. Weekend pochmurny i chłodny. Popada śnieg

Jak poinformował IMGW, nad Europą dominować będą układy niżowe z frontami atmosferycznymi, tylko Półwysep Iberyjski oraz północno-zachodnia część kontynentu będą w zasięgu wyżu. Polska pozostanie w niżu z ośrodkiem w rejonie Litwy. Będziemy w chłodnej polarnej morskiej masie powietrza.

Gala Sportu Województwa Lubelskiego: Aleksandra Mirosław sportowcem roku
ZDJĘCIA
galeria

Gala Sportu Województwa Lubelskiego: Aleksandra Mirosław sportowcem roku

W hotelu Luxor odbyła się III Gala Sportu organizowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Najlepszym sportowcem naszego regionu została Aleksandra Mirosław.

Aleksandra Rosiak była najlepszą zawodniczką MKS FunFloor w piątkowym spotkaniu
ZDJĘCIA
galeria

MKS FunFloor Lublin rozbił kolejnego rywala w Orlen Superlidze

MKS FunFloor Lublin nie miał najmniejszych problemów z rozbiciem Energii Szczypiorno Kalisz

Brutalnie zabił dwie kobiety, ale więzienia może uniknąć
zbrodnia
galeria

Brutalnie zabił dwie kobiety, ale więzienia może uniknąć

Mirosław B. (49. l), sprawca głośnego, podwójnego zabójstwa w Glinniku w powiecie lubartowskim przebywa w izolacji i czeka na umorzenie sądowego postępowania. Według opinii biegłych w chwili zdarzenia mógł być niepoczytalny.

Maciej Grzywa w piątek rano zapowiedział, że Górnik Łęczna odniesie się do medialnych doniesień i w piątek wieczorem klub opublikował obszerny komunikat

Górnik Łęczna odniósł się do doniesień dotyczących zaległości finansowych wobec piłkarzy

W czwartek w mediach pojawiły się niepokojące informacje odnośnie Górnika Łęczna. Jak doniósł serwis meczyki.pl sztab szkoleniowy i piłkarze mieli nie otrzymywać pensji od czterech miesięcy. W piątek klubowy zarząd odniósł się do tych doniesień w obszernym komunikacie

Kalendarz
styczeń 2025
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31