Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

10 inspirujących restauracji w Lublinie [sprawdź]
zdjęcia
galeria

10 inspirujących restauracji w Lublinie [sprawdź]

10 lubelskich restauracji otrzymało tytuł Miejsca Inspiracji na lata 2021-2022. Na liście najlepszych lubelskich lokali są zarówno te, które utrzymują się w ścisłej czołówce od lat, oraz docenione po raz pierwszy.

Pierś z kurczaka  gotowana z kwiatem rzepaku oraz kaczka w miodzie i szafranie – historyczne dania z książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance odtworzyli uczniowie Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli pod kierunkiem prof. Anny Szcześniak
Magazyn

Lubelskie Polesie na talerzu, czyli dania z gęsi, kury, z rzepakiem i szafranem

Choć to jeden z najmniejszych regionów w Polsce, to ma bogatą historię i jest idealnym miejscem do ukojenia zszarganych nerwów. Kusi turystów wspaniałą, wielokulturową kuchnią. Jaki jest smak Polesia? Niebywały.

Street Food Polska Festival w Lublinie. Food trucki przed CSK
4 czerwca 2021, 14:00

Street Food Polska Festival w Lublinie. Food trucki przed CSK

Smaków z różnych zakątków świata będzie można próbować przez cały weekend. Od 4 do 6 czerwca na placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur parkować będą food trucki w ramach Street Food Polska Festival.

Rabarbar, szpinak, truskawki. Co dziś kupić na obiad
Magazyn

Rabarbar, szpinak, truskawki. Co dziś kupić na obiad

W kolejce do kuchni czeka młoda rzodkiewka, rabarbar, pokrzywa, szpinak i truskawki. Fanaberia z rabarbaru, zupa z rzodkiewki, poemat ze szpinaku, pierogi z truskawkami, kwiaty bzu czarnego w cieście, tort z pokrzywy to nasze wiosenne propozycje na weekend

Szparagi i miód to bardzo smaczne połączenie. Jeśli mamy w domu gofrownicę, możemy ugotowane szparagi położyć na gorącym gofrach, polać miodem, obsypać podprażonymi migdałami. A nawet posypać startym parmezanem
Magazyn

Wybieracie się dziś na targ? Jak wybrać dobre szparagi?

Właśnie pojawiły się w sklepach i na straganach, a ponieważ sezon na nie jest krótki, warto najeść się na zapas. Można przyprawić je anyżkiem i miętą, dobrze smakują z jajkiem, z migdałami polane miodem, z szynką, owocami morza, smardzami i ziemniakami. A nawet na gorących gofrach.

Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR
galeria

Weekend premier w lubelskich restauracjach. Co zamówisz na tarasie i w ogródku

To weekend premier w lubelskich restauracjach. Sprawdziliśmy, co ciekawego zamówicie na taras czy do ogródka. Jak smakuje wiosenny Lublin?

Chełm. Tłumy na pl. Łuczkowskiego, bo zjechały foodtrucki
zdjęcia
galeria

Chełm. Tłumy na pl. Łuczkowskiego, bo zjechały foodtrucki

Dawno nie widziany ruch i gwar wrócił na plac Łuczkowskiego w Chełmie. Miesiące covidowej pustki szybko wypełnili amatorzy orientalnej gastronomii. Wszystko za sprawą weekendowego karawaningu foodtrucków, który właśnie zawitał do Chełma.

Lublin. Dawno nie było takiej imprezy. Wszystkie pierogi świata
zdjęcia
galeria

Lublin. Dawno nie było takiej imprezy. Wszystkie pierogi świata

Japońskie, hiszpańskie, tybetańskie. Do niedzieli można skosztować najbardziej wyszukanych pierogów.

Sprawdzone dania z kurczaka. Zainspiruj się przed niedzielnym obiadem

Sprawdzone dania z kurczaka. Zainspiruj się przed niedzielnym obiadem

Pikantne skrzydełka Bufallo, złoty kurczak, kotlet Pożarskiego i kotlet de volaille oraz wędzony kurczak Kurta Schellera to nasza propozycja na weekend na świetne dania z kurczaka.

Tarta z pokrzywą to autorski pomysł Agnieszki Filiks. Świetnie smakuje na zimno. Na piknik jak znalazł

Ostatni dzwonek na zakupy. Co zabrać na piknik?

Co włożyć do koszyka na piknik? Kabanosy, kanapki, jajka na twardo. Pieczony kurczak, sery, tarta, która świetnie smakuje na zimno.

Co to jest kulasza z Księżpola? Właśnie stała się lubelskim produktem tradycyjnym [zdjęcia]
galeria

Co to jest kulasza z Księżpola? Właśnie stała się lubelskim produktem tradycyjnym [zdjęcia]

Na Listę Produktów Tradycyjnych ministra rolnictwa trafiły: krężałki księżpolskie, kulasza z Księżpola oraz zupa jabłkowa hrubieszowska. Wszystkie pochodzą z Lubelszczyzny.

Kupiłeś te parówki w Lidlu? GIS ostrzega przed bakterią

Kupiłeś te parówki w Lidlu? GIS ostrzega przed bakterią

Kupiłeś ostatnio parówki w Lidlu? Sprawdź numer partii, bo Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega o wykryciu bakterii.

Znakomicie podbijają smak mięsa, dodają mu szlachetności. Smardzami można faszerować mięso, kapelusze smardzów można faszerować na kilka sposobów – opowiada Jean Bos
Magazyn

Smardze od kuchni. Już wkrótce rozpocznie się na nie sezon

Te najsmaczniejsze po truflach grzyby już są i wolno je zbierać pod określonymi warunkami. Ważne, by nie pomylić ich z trującą piestrzenicą. – Polecam udka kurczaka faszerowane smardzami – mówi nam Maestro Jean Bos, wieloletni kucharz króla Belgów

Europejski Dzień Śniadania. 7 pomysłów na pożywny posiłek każdego ranka
film

Europejski Dzień Śniadania. 7 pomysłów na pożywny posiłek każdego ranka

Dziś Europejski Dzień Śniadania. Wszyscy wiemy, że powinien to być najwartościowszy i najlepiej zbilansowany posiłek. Często jednak je omijamy z braku czasu i pomysłu. Oto 7 propozycji na zdrowe rozpoczęcie dnia.

Dziś Europejski Dzień Śniadania! Sprawdź 6 nawyków śniadaniowych, które działają negatywnie na twoje zdrowie
film

Dziś Europejski Dzień Śniadania! Sprawdź 6 nawyków śniadaniowych, które działają negatywnie na twoje zdrowie

Śniadanie nie bez powodu nazywane jest najważniejszym posiłkiem dnia. Oczywiście, by spełniać swoją rolę, musi być zdrowe i pożywne. Jakie błędy najczęściej popełniamy w tej kwestii? Sprawdź 6 szkodliwych nawyków śniadaniowych. Czy wiedziałeś, że sok grejpfrutowy może znacznie wzmocnić działanie przyjmowanych leków, a nawet 1 kawałek bekonu dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

Barszcz z certą, Lublin z linem. Staropolskie przepisy na ryby
Magazyn

Barszcz z certą, Lublin z linem. Staropolskie przepisy na ryby

Jesiotr wychodzi czasami z morza do rzek wielkich, a u nas do Wisły, Dniepru, dla wody słodkiej – pisał Samuel Bogumił Linde, autor monumentalnego Słownika języka polskiego. W zbiorze przepisów kulinarnych spisanych w 1757 r. dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej, właścicielki Różanki znajdziemy fantastyczny przepis na barszcz z klopsikami rybnymi.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Wiosenne przysmaki
Magazyn

Kulinarna mapa Lubelszczyzny. Wiosenne przysmaki

Młodziutka pokrzywa już zieleni się w ogrodzie, listki niedźwiedziego czosnku są całkiem duże, mniszek lekarski prosi się na sałatkę... Lista wiosennych przysmaków jest całkiem długa.

Zostało Ci jedzenie po świętach? Nie musisz marnować

Zostało Ci jedzenie po świętach? Nie musisz marnować

Jeśli zostanie wam jedzenie po świętach, nie trzeba go wyrzucać. Potrawy można przynieść do Jadłodzielni.

Co jadali hrabiowie Na Różance? Przepisy sprzed wieków
Magazyn

Co jadali hrabiowie Na Różance? Przepisy sprzed wieków

Jeszcze w tym roku w prestiżowej serii Monumenta Poloniae Culinaria ukaże się książka kucharska hrabiów na Włodawie i Różance. Rękopis został odnaleziony w Kijowie, dzieło zawiera ponad 1000 przepisów. Wraz z Sylwestrem Lisem, szefem kuchni Atmosfera Caffe we Włodawie zajrzeliśmy do książki...

Jutro Wielkanoc: Mamy rewelacyjne przepisy na ostatnią chwilę
Magazyn

Jutro Wielkanoc: Mamy rewelacyjne przepisy na ostatnią chwilę

Jean Bos, który przez kilkanaście lat gotował dla króla Belgów, dzieli się przepisami na wielkanocne jajka faszerowane.

Iwona Baruk, właścicielka restauracji Atrium

Przepisy na Wielkanoc. Pastiera Napoletana, czyli włoski sernik

Chciałabym zaproponować Czytelnikom włoski wielkanocny sernik (z Neapolu) z gotowaną pszenicą i ricottą – mówi Iwona Baruk. Warto dodać, że włoskie gospodynie pieką ten placek w Wielki Piątek, a po upieczeniu ciasto musi mieć co najmniej dwa dni na to, by smaki się zharmonizowały.

Izabela Kozłowska-Dechnik

Lubelska restauratorka: Tęsknię nawet za dźwiękiem zbitego talerza

– Pracujemy już nad patio. Zajmujemy się drzewami, trawami. Szykujemy meble. Liczymy na to, że w połowie kwietnia będziemy mogli przyjąć tam pierwszych gości – mówi Izabela Kozłowska-Dechnik, szefowa żydowskiej restauracji Mandragora na lubelskim Starym Mieście.

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: wędzone, pieczone i z chrzanem

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: wędzone, pieczone i z chrzanem

Bez wielkanocnego żurku nie ma świąt. A do żurku potrzebny jest zakwas. Jak go zrobić? A dobrą, domową kiełbasę? Albo chrzan?

Post może być smaczny. Mamy wyjątkowe przepisy na niedzielę
Magazyn

Post może być smaczny. Mamy wyjątkowe przepisy na niedzielę

Od pysznych babeczek, przez flaczki z lina po kiełbasę z kaszy gryczanej, w której nie ma grama mięsa.

Wszystkie rodzaje makaronu. Pomysły na niedzielny obiad
Magazyn

Wszystkie rodzaje makaronu. Pomysły na niedzielny obiad

Za makaronem z owocami morza przepadali bohaterowie „Dekamerona” Boccaccia. Czarny makaron był przysmakiem Casanovy. Włoska księżniczka Bona wprowadziła do polskiej kuchni makarony podawane z sosami na bazie orzeszków piniowych.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium