Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 października 2021 r.
11:38

Gdzie na golonkę w Lublinie?

Tak podaje się golonkę w Karczmie Biesiada w Wojciechowie<br />
Tak podaje się golonkę w Karczmie Biesiada w Wojciechowie

Jesienią golonka smakuje najlepiej. Choć znajdziecie ją w karcie niemal każdej restauracji, to trafić na dobrą golonkę wcale nie jest łatwo. Podpowiadamy, gdzie warto zamówić golonkę w Lublinie, a gdzie w regionie. Oto nasz top 10

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Co decyduje o dobroci golonki? Po pierwsze: dobry surowiec. Jedne restauracje kupują golonki w marketach, inne w małych sklepach, gdzie jeszcze można trafić na mięso od małych, regionalnych dostawców. Ideałem będzie golonka z mięsa rodzimej rasy puławskiej.

Bardzo ważne jest dokładne oczyszczenie golonek, a następnie umiejętne zapeklowanie mięsa w soli kamiennej i przyprawach, a nie w saletrze. Jedni wolą golonkę z wody, drudzy pieczoną z chrupiącą skórką. Gdzie warto zjeść golonkę? Zapraszamy do naszego subiektywnego przewodnika uszeregowanego alfabetycznie.

Anuszik Grill Bar

Słynna miejscówka na Czechowie. Dyskretnie schowana, z małym ogródkiem za lokalem. W środku duży grill, kilka stolików, koza, która grzeje zimą i drewno, które daje ogień. Na ormiańskie szaszłyki przyrządzane na grillu przez Gagika zjeżdżają się smakosze z całego Lublina, ale tu liczy się atmosfera i serdeczność gospodarzy. Oprócz kuchni gruzińskiej na ogniu pieką się żeberka i golonki. Do golonek można zamówić sobie ormiańskie pikle oraz smakowite warzywa z grilla.

Browar Grodzka 15

Golonka marynowana w piwie to jeden z najlepszych patentów na smaczne danie. W restauracji Browaru Grodzka 15 można było zjeść golonkę z młodego prosiaka, nadzwyczaj delikatną, podawaną z doskonałym pure ziemniaczanym i buraczkami w balsamico. Z czasem z golonką wygrały żeberka, ale na szczęście golonka duszona w ciemnym piwie znów pojawia się w karcie i wszystko wskazuje na to, że jesienią i zimą pojawi się w niej na stałe. To jedna z lepszych golonek w mieście, soczysta i aromatyczna.

Chata Swojsko Strawa

Serwuje golonkę po lubelsku, do której możecie zażyczyć sobie znakomitą kapustę zasmażaną. Właściciel restauracji pilnuje interesu i kucharzy, stąd w Chacie można liczyć na powtarzalność i jakość. Golonki są duże, gotowane w warzywach, jak trzeba opiekane i jak trzeba podawane. Proste, wiejskie jedzenie dobrze koresponduje w wystrojem chłopskiej chaty oraz regionalnymi strojami kelnerek. Ponieważ restauracja i golonka cieszy się dużym wzięciem, to często o wolny stolik ciężko. Lepiej zawczasu zarezerwować miejsce.

Grill Bar przy Witosa

Miejsce z legendą. Za legendą stoi grill opalany drewnem i wędzarka w ogrodzie. Oraz talent szefa Sławka, który sam przygotowuje mięso, wędzi, grilluje, a nawet przyrządza ekstra dania, jak na przykład żołądki w śmietanie.

Szef kupuje mięso od lokalnych dostawców, pekluje golonki w soli kamiennej i ziołach, z minimalnym udziałem soli peklującej. Golonka ma perfekcyjnie wypieczoną skórkę, tłuszczu oraz stosownej galaretki w sam raz oraz aromatyczne mięso. W sezonie szef serwuje golonkę z małosolnymi własnego wyrobu, jesienią są to znakomite domowe ogórki kiszone. Ilekroć jesteśmy na miejscu, walczymy z dylematem: golonka czy szynka, obie z grilla. Spróbujcie golonki i szynki. To i to wyśmienite.

Magia

Jedna z najbardziej renomowanych restauracji na Starym Mieście w Lublinie ma w karcie golonkę według receptury Kazimierza Grześkowiaka. Legenda lubelskiej golonki zaczyna się od autora przeboju „Chłop żywemu nie przepuści”. W 1991 roku wraz z Andrzejem Malinowskim przyrządził w restauracji Hades, mieszczącej się wówczas w piwnicach dzisiejszego Centrum Kultury w Lublinie golonkę w gęstym sosie sojowo grzybowym z dodatkiem wódki. Golonkę przez lata można było zjeść w nieistniejącej już restauracji Hades Szeroka na Grodzkiej oraz w Magii. Szefowie kuchni obu restauracji współzawodniczyli między sobą - co wychodziło na dobre golone.

Tyle Lublin, teraz pięć pewnych adresów z regionu - znów w kolejności alfabetycznej.

Hotel Garbów

Jeśli smakowało wam w restauracji Ulice Miasta (już nie istnieje) i smakuje w restauracji Na Rogatce, to w restauracji Hotelu Garbów znajdziecie dobrą, polską, tradycyjną kuchnię. Oraz smaczną golonkę. To chyba najbardziej jesienna golonka, która koresponduje ze złotą, polską jesienią. Jest też pięknie podana. Na kamiennym talerzu dostaniecie złocistą golonkę, chrupiące półksiężyce ziemniaków i miseczkę sosu, w której możecie maczać mięso. Robi się z tego niezła celebracja. Z Lublina do Garbowa jedzie się szybko, warto wyskoczyć na niedzielną golonkę.

Karczma Biesiada w Wojciechowie

To przede wszystkim znakomita kuchnia Włodzimierza Czernieca, który po mistrzowsku potrafi przyrządzać mięsa. Lokal jest malowniczo położony, z tarasu rozciąga się widok na Wojciechów. Jedliśmy tam golonkę kilka razy, zawsze była solidnie zamarynowana i upieczona. W sezonie polecamy golonkę z młodą zasmażaną kapustą - pierwszorzędna sprawa. Jesienią z chrzanem i wiejskim chlebem - lub z opiekanymi ziemniakami.

U Elizy w Piaskach

Można zjeść golonkę po piasecku, bo Piaski to nie tylko flaki. Golonki są marynowane w solance z dodatkiem listka bobkowego, ziela angielskiego, pieprzu i imbiru. Następnie gotowane w bulionie warzywnym. W połowie gotowania szefowa kuchni dorzuca na smak wędzone śliwki i dodaje wódkę (jak u Grześkowiaka), która zmiękcza mięso.
Kiedy golonki są miękkie, wyjmuje się kość i golonka idzie do pieca. Od czasu do czasu golonki przed upieczeniem są faszerowane boczkiem, grzybami, a nawet kiełbasą przesmażoną z cebulą.

Zajazd Marta w Pułankowicach

Gospodarze Marta i Stanisław Stelmachowie mają patent na golonki, marynując je w pokrojonych w słupki warzywach, w których por i seler grają główne role. Dalej golonki są w warzywach wolno gotowane, następnie obsmażane w wysokiej temperaturze. Kto z golonki najbardziej lubi chrupiącą skórkę, będzie zadowolony. Pod skórką kryje się soczyste mięso. O pułankowickiej golonce rozpisywali się nieżyjący już Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Golonka musi mieć chrupiącą skórkę. Musi być gotowana, potem zapiekana.

– Ale tak doskonale i zmyślnie, że nawet największy „obrzydliwiec” – taki, co to chude mięsko owszem, tak, ale ani skóry, ani tłuszczu nie tknie – zostawiłby jeno kość” – napisał o golonce z Pułankowic Piotr Bikont w artykule „Jak upolowałem dzika w okolicach Kraśnika”. Niech to będzie najlepszą rekomendacją.

Zajazd „Przy Kominku” w Pikulach

W zajeździe „Przy kominku”, tuż za Janowem Lubelskim w kierunku na Rzeszów, w miejscowości Pikule od lat serwują golonki z grilla opalanego drewnem, na które przyjeżdżają kierowcy tirów z Polski i Europy. Golonki długo gotują się w kotle, wypełnionym warzywami. Kiedy są miękkie, idą na grill, ale wprzódy kucharze osuszają każdą na bibule, smarują olejem, nacierają pieprzem i czosnkiem. Warto dodać, że golonki pochodzą z lokalnych zakładów mięsnych w Janowie Lubelskim, aromat dymu (kucharz od czasu do czasu rzuca na ogień sosnowe szyszki) jest niepowtarzalny. A zapach golonek roznosi się daleko w lesie.

Tak podawano słynną golonkę według receptury Kazimierza Grześkowiaka w Hadesie
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Jarosław Kaczyński przeszedł badania w szpitalu przy al. Kraśnickiej

Kaczyński w lubelskim szpitalu. NFZ chce wyjaśnień od dyrekcji

Lubelski NFZ chce wyjaśnień od dyrekcji szpitala wojewódzkiego w Lublinie w związku z pobytem prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego na oddziale kardiologii. Polityk został przyjęty do placówki najpierw jako pacjent NN. Według doniesień mediów zamknięto dla niego pół oddziału.

Do wypadku doszło we wtorek w kompleksie leśnym w Dzierążni

Wypadek w lesie. Drzewo przygniotło mężczyznę

Lekarze z tomaszowskiego szpitala zajęli się 53-latkiem, który ucierpiał we wtorek podczas wycinki drzew.

Prezbiopia - przyczyny powstawania wady

Prezbiopia - przyczyny powstawania wady

Przyczyną prezbiopii jest naturalny proces starzenia się oka, który prowadzi do stopniowej utraty zdolności do ostrego widzenia z bliska. Zazwyczaj pierwsze objawy pojawiają się po 40. roku życia i stopniowo nasilają się w kolejnych latach. Osoby dotknięte prezbiopią zauważają, że mają trudności z czytaniem drobnego druku lub korzystaniem ze smartfona. Prezbiopia to powszechny problem, który dotyka niemal każdego dorosłego, niezależnie od wcześniejszych wad wzroku.

Pierwszy zabieg ablacji w kraśnickiej 4Cardii metodą elektroperacji wykonano w tym tygodniu
WIDEO
galeria
film

4Cardia z Kraśnika leczy migotanie nową metodą

Nie daje praktycznie powikłań i skutecznie leczy arytmię serca. Elektroporacja to nowa metoda ablacji, którą prof. Andrzej Głowniak z UM w Lublinie w miniony poniedziałek zastosował po raz pierwszy w kraśnickiej klinice kardiologicznej 4Cardia. Jest znacznie bezpieczniejsza niż dotychczas stosowane metody inwazyjnego leczenia migotania przedsionków.

Monohydrat kreatyny – Czy to faktycznie najlepiej przebadany suplement na rynku?

Monohydrat kreatyny – Czy to faktycznie najlepiej przebadany suplement na rynku?

Monohydrat kreatyny to jeden z najpopularniejszych i najlepiej przebadanych suplementów diety stosowanych w świecie sportu i zdrowego trybu życia. Od lat jest uznawany za niezawodne wsparcie w budowaniu siły, poprawie wydolności oraz przyspieszaniu regeneracji mięśni. Ale czy rzeczywiście monohydrat kreatyny zasługuje na miano najbardziej przebadanego suplementu? Jakie korzyści można uzyskać dzięki jego regularnemu stosowaniu? Przeanalizujmy fakty i sprawdźmy, dlaczego kreatyna, a w szczególności jej forma monohydratu, nadal jest numerem jeden w suplementacji sportowej.

Jak wybrać idealną odzież kibica? Poradnik dla prawdziwych fanów

Jak wybrać idealną odzież kibica? Poradnik dla prawdziwych fanów

Bycie kibicem to nie tylko emocje na trybunach i dopingowanie swojej drużyny, ale również sposób wyrażenia swojej pasji poprzez odpowiedni strój. Właściwie dobrana odzież kibica pozwala nie tylko wyróżnić się w tłumie, ale także zapewnia komfort i funkcjonalność podczas długich godzin spędzonych na stadionie. W tym poradniku podpowiemy, jak wybrać najlepsze ubrania i akcesoria dla każdego fana sportu.

Gdzie na weeekend z dzieckiem z Warszawy?

Gdzie na weeekend z dzieckiem z Warszawy?

Planując weekendowy wypad z dziećmi z Warszawy, warto wybrać miejsce, które zapewni nie tylko dobrą zabawę, ale i niezapomniane wspomnienia. W pobliżu stolicy znajduje się wiele atrakcji dostosowanych do rodzinnych wycieczek. Można wybrać się do parku rozrywki, odwiedzić miejsce pełne magii, skorzystać z wodnych atrakcji lub spędzić czas na łonie natury. Oto kilka propozycji, które sprawią, że weekend będzie pełen emocji.

Pieniądze w ręce mieszkańców. Burmistrz zapowiada nowy regulamin BO

Pieniądze w ręce mieszkańców. Burmistrz zapowiada nowy regulamin BO

W Radzyniu Podlaskim trwają prace nad nową odsłoną budżetu obywatelskiego. W ręce mieszkańców ma trafić 30 tys. zł.

 Przygotowania do sezonu turystycznego w Polsce Wschodniej – jak finansować nowe pomysły?

Przygotowania do sezonu turystycznego w Polsce Wschodniej – jak finansować nowe pomysły?

Polska Wschodnia to region bardzo zróżnicowany – od malowniczych krajobrazów i dziewiczej natury gór, jezior, puszczy, po bogatą historię i unikalne tradycje związane chociażby z gastronomią czy kulturą tatarską. Jednak czy to wystarczy, by przyciągnąć turystów i sprawić, że zapragną wracać tu częściej? Czy przedsiębiorcy dostrzegają potencjał drzemiący w tym obszarze i wiedzą, jak go skutecznie wykorzystać?

Dlaczego Warsztaty Kultury zagościły na stałe w kulturalnym krajobrazie Lublina?
film

Dlaczego Warsztaty Kultury zagościły na stałe w kulturalnym krajobrazie Lublina?

Warsztaty Kultury w Lublinie od lat kształtują życie kulturalne miasta, organizując wydarzenia, które angażują mieszkańców i przyciągają turystów. Instytucja odpowiada za największe festiwale, takie jak Noc Kultury, Carnaval Sztukmistrzów czy Wschód Kultury – Inne Brzmienia, a także prowadzi liczne projekty edukacyjne i artystyczne. O roli Warsztatów Kultury w miejskim ekosystemie kulturalnym rozmawiamy z Tomaszem Kowalewiczem.

Papież Franciszek

Watykan. Nowe informacje o stanie zdrowia papieża

Papież Franciszek spędził noc spokojnie, obecnie wypoczywa - poinformował w środę Watykan. To trzynasty dzień pobytu 88-letniego papieża w Poliklinice Gemelli. Tradycyjnie pierwsza poranna informacja o stanie jego zdrowia jest bardzo lakoniczna.

Krzysztof Komorski poszukuje asystentki lub asystenta

Jest praca u wojewody. "Zgłosić się może dosłownie każdy"

Ukończone 18 lat, otwarta głowa i dużo pomysłów - to są zasadnicze wymagania, jakie wojewoda Krzysztof Komorski stawia osobie, którą zamierza zatrudnić. Szuka dla siebie asystentki lub asystenta.

Pszenna mąka z bakteriami produkującymi groźną toksynę. Dystrybutor przyjmuje zwroty

Pszenna mąka z bakteriami produkującymi groźną toksynę. Dystrybutor przyjmuje zwroty

Bakterię Escherichia coli produkującą toksynę Shiga (STEC) wykryto w mące pszennej "Dobre plony". Ostrzeżenie przed jej spożywaniem wydał Główny Inspektorat Sanitarny.

Bogdanka LUK Lublin stanie w środę przed szansą awansu do finału CEV Challenge Cup

Do finału Challenge Cup jeden krok. Bogdanka LUK Lublin podejmie dzisiaj Sporting CP Lizbona

Finał CEV Challenge Cup jest na wyciągnięcie ręki lubelskiego debiutanta w europejskich pucharach. Bogdanka LUK Lublin potrzebuje wygrania dwóch setów do walki o trofeum. Pierwszy gwizdek półfinałowego spotkania w hali Globus, w środę, o godzinie 18.

Rolnicy z Lubelszczyzny o problemach polskiej wsi. Marta Wcisło wnosi poprawki do raportu UE

Rolnicy z Lubelszczyzny o problemach polskiej wsi. Marta Wcisło wnosi poprawki do raportu UE

Rozwój obszarów wiejskich to fundament stabilności gospodarczej i bezpieczeństwa żywnościowego – mówiła europosłanka Marta Wcisło podczas konferencji zorganizowanej z rolnikami. Przedstawiła poprawki do raportu Parlamentu Europejskiego dotyczącego polityki rolnej oraz odniosła się do problemu importu produktów spoza Unii Europejskiej.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium