Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Jak zawsze nasz wybór jest subiektywny, przedstawiamy dania, które jedliśmy i szefów kuchni, co do których talentu jesteśmy pewni
Tomasz Prange-Barczyński, wybitny znawca win i redaktor magazynu „Ferment. Pismo o winie” poprowadzi seminaria oraz degustacje dla fanów win musujących i szampanów w kuchni i nie tylko. W piątek w Hotelu Alter spotkają się restauratorzy, hotelarze oraz miłośnicy dobrego wina w kuchni. To jedyna w swoim rodzaju okazja, żeby poznać się z winami musującymi i nauczyć się wykorzystywać je w kuchni.
Jakie mięso jest najzdrowsze dla dzieci? Wyjaśniła to Anna Radowicka. - Mięso, które należy dzieciom podawać, to jest mięso lekkostrawne, czyli indyk, kurczak, cielęcina, królik – powiedziała dietetyk. Ile mięsa tygodniowo powinno jeść dziecko?
Śniadania z kawą za 12 zł i zestawy obiadowe z zupą i drugim daniem za 15 lub 17 zł. To cennik w reaktywowanej stołówce akademickiej UMCS. Ale w wyremontowanym obiekcie przy ul. Langiewicza będzie można nie tylko zjeść. Otwarcie w czwartek
Łukasza Nowomiejskiego znają miłośnicy „Kuchennych rewolucji”. Występował w odcinku poświęconym lubelskiej Czarciej Łapie, której był wówczas menagerem. Teraz prowadzi Polską Akademię Restauratorów wymyślając pomysły na wyjątkowe lokale dla innych osób chcących spróbować swoich sił w branży. Część z nich działa w Lublinie, a w planie ekspansji jest Chełm i Warszawa.
Idzie jesień, szukamy ziół na poprawę odporności, przeziębienie i grypę - Rozmowa z dr hab. n. farm. Agnieszką Ludwiczuk z Katedry i Zakładu Farmakognozji, Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
Makarony własnej produkcji. Burgery o wybranym stopniu ostrości - w tym z jednym jedzonym na własną odpowiedzialność. Pizze na bazie najlepszych składników i desery z karmelizowaną gruszką na czele. Do tego zupy, śniadania, przystawki, sałatki i moc dobrych trunków. To wszystko w debiutującym właśnie u nas Central Park Bistro.
Gorący cebularz z pieca, zupa z wkładką, strogonow z Głuska, dobry schabowy, pierś z kurczaka w paprykowym sosie. Jesienne, rozgrzewające dania
Żeby zrobić dobre łazanki, potrzebna jest dobra kapusta. Zasmażana, koniecznie na suszonych grzybkach. Grzyby obrodziły, kapusta nabiera smaku. Można nagotować bigosu, zjeść w chłodne dni i jeszcze następnego dnia poprawić łazankami.
Piotr Kostyła wygrał ogólnopolski konkurs Good Chef 2019 podczas Europejskiego Festiwalu Smaku.
Stoły są dwa. Jeden z roślinami pośrodku i możliwością podpięcia się do prądu i USB. W czasie wspólnego gotowania na blatach staną indukcyjne kuchnie. Drugi, tuż obok, w szklarni. Tu można skorzystać ze sprzętu audio i rzutnika. Albo w spokoju zjeść lunch.
Jean Bos ugotował dla 300 historyków 3 dania z czasów renesansu. Receptury opracował prof. Jarosław Dumanowski, znawca literatury staropolskiej. Rekonstrukcja stołu z czasów Jadwigi i Jagiełły uświetniła jubileuszowy, XX Powszechny Zjazd Historyków Polskich zwołany do Lublina w 450 rocznicę Unii Polsko-Litewskiej.
Zima ma być w tym roku tęga. Będzie się liczyć energetyczna kuchnia: gęste krupniki, żurki, zalewajki. Zrazy z kaszą, zawijasy i pieczenie podlane gęstym sosem. Ale przede wszystkim gołąbki w różnych odmianach
Legendarna kuchnia Berensa wraca do Kazimierza Dolnego. Wkrótce w nowej restauracji w miasteczku otworzy się gabinet obiadowy pana Berensa, który od 1880 roku prowadził obok fary „Gospodę chrześcijańską”, w której serwował słynne liny w śmietanie, na które wpadała Ordonka. Co zjecie w nowej restauracji?
Po świeże ryby przyjeżdżają tu restauratorzy w Warszawy. Ostatnio, na miejscu kultowej restauracji z czasów PRL zbudowała nowoczesną restaurację z patio, na którym zacumował okręt
Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu.
Czy Zygmunt August jadał wiewiórki? Ponoć królowi się zdarzało. Podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie wiewiórek na szczęście podawać nie będą, chociaż miłośnicy ciekawych historii związanych z polską kuchnią XVI wieku na pewno będą zadowoleni. Bo najnowsza edycja lubelskiego festiwalu kulinarnego nawiązuje właśnie do rocznicy zawarcia Unii Lubelskiej.
Matusz Gessler, kucharz i restaurator, a także finalista 4. edycji MasterChef Damian Kordas gotowali w Lublinie.
Jacek Ochal został szefem kuchni i otworzył na Czubach autorską restaurację La dolce Pera: Słodka Gruszka. W roli głównej owoce gruszy „Bonkreta Williama”. Dziś o gruszce w kuchni i o słynnych włoskich przysmakach. Mamy dla was autorskie receptury Jacka na Bruschetta Classico, prawdziwe Tagliatelle Bolognese, włoskie schabowe i pyszną Piadinę z Ricottą i Prosciutto.
Do niedzieli w Krasnymstawie odbywa się 49. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów "Chmielaki 2019". W tegorocznej edycji bierze udział ponad 50 browarów z całej Polski.
Bezpłatny dostęp do szczegółowo rozpisanych diet dostosowanych m.in. do płci, wieku, wagi, poziomu aktywności fizycznej. Do tego lista zakupów i opcja zmiany posiłków. W serwisie Narodowego Funduszu Zdrowia zarejestrowało się już blisko 170 tysięcy osób
Główny Inspektorat Sanitarny nakazał wycofanie ze sprzedaży partii sera żółtego Gouda produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki. Wykryto w nim bakterię z grupy Listeria monocytogenes.
Na targu królują wiśnie. Z powodu upalnego lata są bardzo słodkie: idealne na wiśniowy chłodnik, wiśniową zupę z kluskami i wyborną wiśniówkę. Jaką odmianę wiśni kupić? Taką, której owoce mają jak najwięcej brixów.
Manufaktura Cieleśnica rusza z produkcją alkoholi. Właściciele chcą wyremontować przedwojenne budynki gorzelni i winiarni, które należały do rodziny Różyczka de Rosenwerth władającej majątkiem Cieleśnicy.
Domaca, rakija, kalwados, palinka – te trunki we własnym zakresie mogą wyrabiać mieszkańcy Europy. W Polsce kwitnie pokątna produkcja bimbru. To wkrótce może się to zmienić. Ministerstwo Rolnictwa chce zalegalizować destylację w gorzelniach usługowych