Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Kultowe miejsce w Zamościu znowu żyje. Byliśmy na otwarciu Parkowa Caffe [zdjęcia]
galeria

Kultowe miejsce w Zamościu znowu żyje. Byliśmy na otwarciu Parkowa Caffe [zdjęcia]

Do Miejskiego Parku w Zamościu wróciła gastronomia. W piątek otwarto tam restaurację Parkowa Caffe. Właścicielem lokalu jest Paweł Łyś z Zamościa, który otworzył go w miejscu dawnej Parkowej.

Kawiarnia wraca do Parku Miejskiego w Zamościu. W okresie PRL było tu popularne miejsce spotkań
galeria

Kawiarnia wraca do Parku Miejskiego w Zamościu. W okresie PRL było tu popularne miejsce spotkań

Do Miejskiego Parku w Zamościu wraca gastronomia. Znów będzie można zjeść deser albo obiad mając za wielkimi oknami piękny park. Nie obejdzie się bez wspomnień, bo historia tego miejsca sięga czasów PRL a nawet międzywojnia.

Tu zjesz szakszuki, nie zjesz mięsa. Restauracja Falla kusi przekąskami i napojami [zdjęcia]
galeria

Tu zjesz szakszuki, nie zjesz mięsa. Restauracja Falla kusi przekąskami i napojami [zdjęcia]

W weekend przy Alejach Racławickich 8 otwarto restaurację Falla. To kolejny punkt w tej części miasta, który kusi przekąskami i napojami

Smak Włodawy. Hołubici z sumem albo pirohy z duszoj
Magazyn

Smak Włodawy. Hołubici z sumem albo pirohy z duszoj

Lublin ma nadbużańską, tęskną, włodawską duszę. Tam, nad Bugiem, jeszcze można spotkać bursztynowy świerzop i grykę jak śnieg białą. Tam, we Włodawie, można zejść nad Bug, przysiąść na ławce i oddychać pełną piersią

Ogólnopolskie Dożynki Rybackie. Najwięcej będzie dań z karpia
8 grudnia 2019, 12:00

Ogólnopolskie Dożynki Rybackie. Najwięcej będzie dań z karpia

Będzie można skosztować potraw z ryb słodkowodnych przygotowanych przez restauracje, gospodarstwa rybackie czy Koła Gospodyń Wiejskich. W niedzielę Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich k. Lublina odbędą się 16. Ogólnopolskie Dożynki Rybackie.

Nowe miejsca w Lublinie. Pomysł na cukiernię wypalił, więc otworzyła już drugą
galeria

Nowe miejsca w Lublinie. Pomysł na cukiernię wypalił, więc otworzyła już drugą

Pavlove, makaroniki, muffinki czy cakepops to tylko niektóre słodkości, które można kupić w otwartej właśnie cukierni Yummy Sweets przy ul. Dolińskiego. To już drugi adres producenta wyjątkowych wypieków.

Pijalnia Czekolady E. Wedel otworzyła pierwszy lokal w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Pijalnia Czekolady E. Wedel otworzyła pierwszy lokal w Lublinie [zdjęcia]

Pijalnia Czekolady E. Wedel otworzyła się w poniedziałek u zbiegu Krakowskiego Przedmieścia i ulicy Kapucyńskiej.

Otwarcie pubu U Fotografa. Nowe miejsce z piwem rzemieślniczym i burgerami [zdjęcia]
galeria

Otwarcie pubu U Fotografa. Nowe miejsce z piwem rzemieślniczym i burgerami [zdjęcia]

Po dwóch latach na mapę lubelskich pubów wraca U Fotografa. W nowym miejscu (ul. Złota 2) i w nowej odsłonie.

Dominikańskie, bełżyckie, a może kacapoły? Kilka sposobów na dobre pierogi
kuchnia
galeria

Dominikańskie, bełżyckie, a może kacapoły? Kilka sposobów na dobre pierogi

Talerz gorących pierogów rozgrzeje serca w największą pluchę i ziąb. Żeby zrobić dobre pierogi, trzeba znać kilka patentów i mieć pod ręką sprawdzony przepis. Oto nasz pierogowy top. Zaczynamy od pierogów św. Jacka

Dyskusja na Facebooku od tygodnia nie ustaje, liczy już ponad 2,1 tys. postów

Strzał w dziesiątkę czy wtopa roku? Burger Rebel Whopper nie dla wegetarian

- Nikogo nie okłamujemy, nikogo nie wprowadzamy w błąd - zapewniają PR-owcy Burger King Polska po tym, jak posypał się na nich grad negatywnych komentarzy. - Od początku zaznaczamy, że Rebel Whopper nie może być określony jako stricte wegetariański - tłumaczą.

Kiełbasa po proletariacku, śledź w koperku czy cynaderki. Przepisy na męską kuchnie
Magazyn
galeria

Kiełbasa po proletariacku, śledź w koperku czy cynaderki. Przepisy na męską kuchnie

Czyli prosta męska kuchnia, którą uwielbiał poeta Józef Czechowicz i znaczna część uduchowionej cyganerii. We wspomnieniach czytamy, że autor „Poematu o mieście Lublinie” lubił zaspokoić głód po proletariacku

Gruzińskie smaki w Lublinie. "To moje rodzinne przepisy" [zdjęcia]
galeria

Gruzińskie smaki w Lublinie. "To moje rodzinne przepisy" [zdjęcia]

"Megobari. Otwarta kuchnia prawdziwej Gruzji" to nowa restauracja z ulicy Świętoduskiej 8. Dzięki niej szare do niedawna podwórko zmienia się, zapraszając do wejścia. Kusi też zapach kuchni pełnej bakłażanów i kolendry

Emilia Truszcz i Agnieszka Szcześniak ze spółdzielni socjalnej Ósmesmake w niedzielę zapraszają do Próba Cafe na spotkanie wokół kuchni roślinnej
Program warsztatów i spotkań

W tej kawiarni w Lublinie każda złotówka nie tylko daje zarobek pracownikom

Zmienianie świata zaczynam od kawy! – proponuje fundacja Teatrikon i zaprasza na tydzień z ekonomią społeczną od kuchni. W programie warsztaty patchworkowe, szycia wielorazowych woreczków, spotkania z kuchnią roślinną. – Chcemy pokazać, że warto robić coś razem, nie tylko dla siebie. Zainspirować innych.

W ciągu kilkunastu lat spożycie gęsiny, bardzo zdrowego mięsa, znacząco wzrosło - mówi Jacek Szklarek, pomysłodawca akcji i prezes Slow Food Polska

Na świętego Marcina najlepsza gęsina. Najciekawsze przepisy

Gęsina jest jesienną specjalnością, a już 8 listopada w restauracjach zacznie się akcja „Gęsina na św. Marcina”.

Jedzenie Zamiast Bomb. Talerz zupy pod Bramą Krakowską

Jedzenie Zamiast Bomb. Talerz zupy pod Bramą Krakowską

W listopadzie startuje nowy sezon Jedzenia Zamiast Bomb – akcji wydawania gorących posiłków osobom bezdomnym i potrzebującym. Od 23 listopada (godz. 14) co tydzień przez całą zimę każdy może bezpłatnie odebrać talerz ciepłej, wegetariańskiej zupy. Wystarczy przyjść pod Bramę Krakowską.

W lokalu po pizzerii, która tu działała dobre pół wieku trwa remont. Będzie kebab

Znika jedna z najstarszych pizzerii w Lublinie. Wiadomo, co powstanie po niej

To będą hiobowe wieści dla tych, którzy wnukom opowiadają jak szli na wagary do kina Wyzwolenie a potem po sąsiedzku na pizzę. Zniknęła pizzeria „Pod Koziołkiem”. W jej miejscu będzie kebab. To nie jedyne pożegnanie z lubelskimi lokalami

Iwona Baruk, właścicielka Atrium, przez kilka ładnych lat pracowała we Włoszech

Włoska kuchnia w Lublinie. Gdzie i co można zjeść?

Jak zawsze nasz wybór jest subiektywny, przedstawiamy dania, które jedliśmy i szefów kuchni, co do których talentu jesteśmy pewni

Krewetki z bąbelkami, czyli Forum Miłośników Win Musujących i Szampanów w Hotelu Alter

Krewetki z bąbelkami, czyli Forum Miłośników Win Musujących i Szampanów w Hotelu Alter

Tomasz Prange-Barczyński, wybitny znawca win i redaktor magazynu „Ferment. Pismo o winie” poprowadzi seminaria oraz degustacje dla fanów win musujących i szampanów w  kuchni i nie tylko. W piątek w Hotelu Alter spotkają się restauratorzy, hotelarze oraz miłośnicy dobrego wina w kuchni. To jedyna w swoim rodzaju okazja, żeby poznać się z winami musującymi i nauczyć się wykorzystywać je w kuchni.

Jakie mięso jest najzdrowsze dla dzieci?
film

Jakie mięso jest najzdrowsze dla dzieci?

Jakie mięso jest najzdrowsze dla dzieci? Wyjaśniła to Anna Radowicka. - Mięso, które należy dzieciom podawać, to jest mięso lekkostrawne, czyli indyk, kurczak, cielęcina, królik – powiedziała dietetyk. Ile mięsa tygodniowo powinno jeść dziecko?

Tanie śniadania z kawą i zestawy obiadowe. Otwarcie stołówki UMCS [zdjęcia]
galeria

Tanie śniadania z kawą i zestawy obiadowe. Otwarcie stołówki UMCS [zdjęcia]

Śniadania z kawą za 12 zł i zestawy obiadowe z zupą i drugim daniem za 15 lub 17 zł. To cennik w reaktywowanej stołówce akademickiej UMCS. Ale w wyremontowanym obiekcie przy ul. Langiewicza będzie można nie tylko zjeść. Otwarcie w czwartek

Wystąpił w "Kuchennych rewolucjach". Teraz prowadzi Polską Akademię Restauratorów [zdjęcia]
Magazyn
galeria

Wystąpił w "Kuchennych rewolucjach". Teraz prowadzi Polską Akademię Restauratorów [zdjęcia]

Łukasza Nowomiejskiego znają miłośnicy „Kuchennych rewolucji”. Występował w odcinku poświęconym lubelskiej Czarciej Łapie, której był wówczas menagerem. Teraz prowadzi Polską Akademię Restauratorów wymyślając pomysły na wyjątkowe lokale dla innych osób chcących spróbować swoich sił w branży. Część z nich działa w Lublinie, a w planie ekspansji jest Chełm i Warszawa.

Zioła na jesień. Na co pomoże nagietek i pokrzywa a kiedy przyda się dziewanna?
Magazyn

Zioła na jesień. Na co pomoże nagietek i pokrzywa a kiedy przyda się dziewanna?

Idzie jesień, szukamy ziół na poprawę odporności, przeziębienie i grypę - Rozmowa z dr hab. n. farm. Agnieszką Ludwiczuk z Katedry i Zakładu Farmakognozji, Uniwersytetu Medycznego w Lublinie

Nowe miejsce w Lublinie. "Lokal pęka w szwach dlatego postanowiliśmy otworzyć kolejny" [zdjęcia]
galeria

Nowe miejsce w Lublinie. "Lokal pęka w szwach dlatego postanowiliśmy otworzyć kolejny" [zdjęcia]

Makarony własnej produkcji. Burgery o wybranym stopniu ostrości - w tym z jednym jedzonym na własną odpowiedzialność. Pizze na bazie najlepszych składników i desery z karmelizowaną gruszką na czele. Do tego zupy, śniadania, przystawki, sałatki i moc dobrych trunków. To wszystko w debiutującym właśnie u nas Central Park Bistro.

Gorący cebularz z pieca, zupa z wkładką, strogonow, pierś z kurczaka w paprykowym sosie

Gorący cebularz z pieca, zupa z wkładką, strogonow, pierś z kurczaka w paprykowym sosie

Gorący cebularz z pieca, zupa z wkładką, strogonow z Głuska, dobry schabowy, pierś z kurczaka w paprykowym sosie. Jesienne, rozgrzewające dania

Łazanki to tanie, smaczne i zdrowe danie. Łazanki przyrządza się z młodą, zasmażaną kapustą lub z bigosem.
Magazyn

Bigos, łazanki i spółka. Można nagotować bigosu, zjeść w chłodne dni i jeszcze następnego dnia poprawić łazankami

Żeby zrobić dobre łazanki, potrzebna jest dobra kapusta. Zasmażana, koniecznie na suszonych grzybkach. Grzyby obrodziły, kapusta nabiera smaku. Można nagotować bigosu, zjeść w chłodne dni i jeszcze następnego dnia poprawić łazankami.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium