Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Unia Lubelska od kuchni. W Lublinie trwa Europejski Festiwal Smaku

Unia Lubelska od kuchni. W Lublinie trwa Europejski Festiwal Smaku

Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu.

Kuchnia, historia i koncerty. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie 2019 [program]
2 września 2019, 12:00
film

Kuchnia, historia i koncerty. Europejski Festiwal Smaku w Lublinie 2019 [program]

Czy Zygmunt August jadał wiewiórki? Ponoć królowi się zdarzało. Podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie wiewiórek na szczęście podawać nie będą, chociaż miłośnicy ciekawych historii związanych z polską kuchnią XVI wieku na pewno będą zadowoleni. Bo najnowsza edycja lubelskiego festiwalu kulinarnego nawiązuje właśnie do rocznicy zawarcia Unii Lubelskiej.

Gotowanie i próbowanie. Matusz Gessler na pokazach kulinarnych w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Gotowanie i próbowanie. Matusz Gessler na pokazach kulinarnych w Lublinie [zdjęcia]

Matusz Gessler, kucharz i restaurator, a także finalista 4. edycji MasterChef Damian Kordas gotowali w Lublinie.

Jacek Ochal, szef kuchni La dolce Pera: - Region Emilia to raj dla miłośników dobrej kuchni. Stąd pochodzi wiele specjalności, które stały się znane na całym świecie. Wyjątkową specjalnością jest Gnocco Fritto. To pyszne wytrawne „faworki”, które podaje się zamiast chleba
Magazyn

La Dolce Pera czyli Słodka Gruszka w Lublinie. Cukiernik, który został szefem kuchni

Jacek Ochal został szefem kuchni i otworzył na Czubach autorską restaurację La dolce Pera: Słodka Gruszka. W roli głównej owoce gruszy „Bonkreta Williama”. Dziś o gruszce w kuchni i o słynnych włoskich przysmakach. Mamy dla was autorskie receptury Jacka na Bruschetta Classico, prawdziwe Tagliatelle Bolognese, włoskie schabowe i pyszną Piadinę z Ricottą i Prosciutto.

Chmielaki 2019. Jakiego piwa można spróbować? [zdjęcia i program]
galeria

Chmielaki 2019. Jakiego piwa można spróbować? [zdjęcia i program]

Do niedzieli w Krasnymstawie odbywa się 49. Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów "Chmielaki 2019". W tegorocznej edycji bierze udział ponad 50 browarów z całej Polski.

Dieta od NFZ. Fundusz ułoży ci dietę i podpowie, jak jeść zdrowo

Dieta od NFZ. Fundusz ułoży ci dietę i podpowie, jak jeść zdrowo

Bezpłatny dostęp do szczegółowo rozpisanych diet dostosowanych m.in. do płci, wieku, wagi, poziomu aktywności fizycznej. Do tego lista zakupów i opcja zmiany posiłków. W serwisie Narodowego Funduszu Zdrowia zarejestrowało się już blisko 170 tysięcy osób

Chodzi o ten ser żółty Gouda

Kupiłeś ser żółty? Sprawdź numer partii. Wykryto w nim bakterie

Główny Inspektorat Sanitarny nakazał wycofanie ze sprzedaży partii sera żółtego Gouda produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki. Wykryto w nim bakterię z grupy Listeria monocytogenes.

Wiśnia od kuchni. Radzimy jaką odmianę kupić

Wiśnia od kuchni. Radzimy jaką odmianę kupić

Na targu królują wiśnie. Z powodu upalnego lata są bardzo słodkie: idealne na wiśniowy chłodnik, wiśniową zupę z kluskami i wyborną wiśniówkę. Jaką odmianę wiśni kupić? Taką, której owoce mają jak najwięcej brixów.

Obiekty dawnej gorzelni w Cieleśnicy
galeria

Będą produkować wódkę przy pałacu. Powstanie też muzeum gorzelnictwa

Manufaktura Cieleśnica rusza z produkcją alkoholi. Właściciele chcą wyremontować przedwojenne budynki gorzelni i winiarni, które należały do rodziny Różyczka de Rosenwerth władającej majątkiem Cieleśnicy.

Rolnicy będą mogli pędzić bimber i sprzedawać?

Rolnicy będą mogli pędzić bimber i sprzedawać?

Domaca, rakija, kalwados, palinka – te trunki we własnym zakresie mogą wyrabiać mieszkańcy Europy. W Polsce kwitnie pokątna produkcja bimbru. To wkrótce może się to zmienić. Ministerstwo Rolnictwa chce zalegalizować destylację w gorzelniach usługowych

Slow food na szybko. Zaczynali w Warszawie, otworzyli biznes w Lublinie
lubelski biznes

Slow food na szybko. Zaczynali w Warszawie, otworzyli biznes w Lublinie

Zaczynali w Warszawie, gdzie ich jedzenie serwowane na kultowej Barce było hitem. Od dwóch lat karmią w Lublinie, od marca przy Kołłątaja 5 w miejscu dawnego baru Pod Akacją.

Placki ziemniaczane na różne sposoby. Zobacz przepisy
kuchnia

Placki ziemniaczane na różne sposoby. Zobacz przepisy

Są kurki w sklepie, są ziemniaki, są placki ziemniaczane. Ziemniak niejedno ma imię, placki też. Mogą być z cukrem, z kwaśną śmietaną, z cebulą, z sosem pieczarkowym. Ale tak najlepsze są z kurkami

Dawid Furmanek i Aleksanda Bogdanowicz-Furmanek, właściciele Bistro Pazłotko

Bistro Pazłotko, czyli nowe miejsce w centrum Lublina. "Chcemy skracać dystans i tworzyć relacje"

Ostatnie wielkie przygotowania przed dzisiejszym otwarciem trwały wczoraj w Bistro Pazłotko przy ul. Ewangelickiej. Ma to być miejsce wyjątkowe – i ze względu na kuchnię i podejście do gości.

Chłodniki to temat rzeka: Dziś polecamy chłodnik pomidorowy oraz melonowy

Zdrowa kuchnia na upały. Co zjeść gdy jest gorąco? Najlepsze przepisy

Kiedy temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza, najlepiej zjeść orzeźwiający chłodnik, twarożek z cebulą i kartoflami w mundurkach. Albo pyzy ze śliwką. Kto musi zjeść mięso, polecamy galaretę z octem jabłkowym. Oto zdrowa kuchnia na upały.

Zostań mistrzem cydru. Konkurs na najlepszy cydr domowy

Zostań mistrzem cydru. Konkurs na najlepszy cydr domowy

Już po raz trzeci Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru ogłasza konkurs na najlepszy cydr domowy – Mistrz Cydru 2019. Do udziału zaprasza wszystkich cydrowników, zarówno amatorów, jak i producentów.

Przepisy na regionalne zupy. Wśród nich krzczonowska sałatowa i nadbużańska szczawiowa

Przepisy na regionalne zupy. Wśród nich krzczonowska sałatowa i nadbużańska szczawiowa

Litewski chłodnik, krzczonowska sałatowa, nadbużańska szczawiowa i wiśniowy barszcz z Pułankowic to żelazny kanon regionalnych zup, które wyjątkowo smakują podczas upalnego lata.

Babcia robiła chołodziec. Sama woda z koperkiem, ogórkami i cebulką, zakwaszoną. Do tego ziemniaki ze skwarkami. Młode, nie obierane tylko skrobane - opowiada Barbara Chwesiuk
kuchnia

Rodzinne smaki w pałacu w Cieleśnicy

W odrestaurowanym pałacu w Cieleśnicy rozkwita świeża, sezonowa, podlaska kuchnia oparta o własny warzywnik i stawy z rybami. Według rodzinnych przepisów Barbary i Dariusza Chwesiuków, gospodarzy tego pięknego miejsca

Ostatnio dania przygotowywał tu Amaro. "Gotujemy na oczach ludzi. Nie mamy nic do ukrycia"
złota setka

Ostatnio dania przygotowywał tu Amaro. "Gotujemy na oczach ludzi. Nie mamy nic do ukrycia"

Piotr Skwarek, judoka z drugim dan i prestiżowym, brytyjskim certyfikatem ze sztuki kucharskiej i cukierniczej. Zostawił posadę szefa kuchni, żeby stworzyć szczerą, otwartą na ludzi i pionierską restaurację

Stołówka akademicka UMCS działała od 1971 do 2006 roku

Stołówka UMCS ma znowu działać od października

Z początkiem nowego roku akademickiego powinna zacząć działać reaktywowana stołówka akademicka UMCS.

Festiwal Czas Dobrego Sera i Wina na Starym Mieście w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Festiwal Czas Dobrego Sera i Wina na Starym Mieście w Lublinie [zdjęcia]

Na Starym Mieście w Lublinie trwa festiwal „Czas Dobrego Sera i Wina”.

Wege Festiwal trwa w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Wege Festiwal trwa w Lublinie [zdjęcia]

W Lublinie trwa druga edycja Wege Festiwalu. Można spróbować dań wegańskich i wegetariańskich restauracji z całej Polski.

Piotr Skwarek, szef Kuchni Otwartej: Najbardziej lubię dobre sery solo. Na początek lata polecam makaron z cukinią, ricottą, zielonym groszkiem i dobrą oliwą. Zamiast parmezanu sypiemy starty Bursztyn

Top 7 potraw z serem. Rusza festiwal Czas Dobrego Sera i Wina w Lublinie

Na Starym Mieście w Lublinie zaczyna się w sobotę festiwal „Czas Dobrego Sera i Wina”. Będzie 300 serów, kolacja z Amaro, dania z serem w lubelskich restauracjach i laboratoria smaku. Wybraliśmy najsmaczniejsze kąski z festiwalu, do których dokładamy przepisy z serem w roli głównej.

W Lublinie dla Uber Eats pracuje już ok. 60 dostawców jedzenia
galeria

Uber Eats od dziś w Lublinie. Jedzenie można zamawiać ze 100 lokali w mieście

Lublin jest 10 polskim miastem, do którego trafia Uber Eats, czyli usługa pozwalająca na zamawianie jedzenia z lokalnych restauracji poprzez aplikację w smartfonie.

Kiedyś były tu pegeerowskie stawy z kultową restauracją. Smak Pustelni
Magazyn

Kiedyś były tu pegeerowskie stawy z kultową restauracją. Smak Pustelni

Na rozstaju dróg w Woli Rudzkiej koło Opola Lubelskiego najpierw żył świątobliwy pustelnik, który żywił się rybami z pobliskich stawów. Następnie była tam karczma z rybami. Po wojnie pegeerowskie stawy z kultową restauracją. Dziś w „Zajeździe Rybackim Pustelnia” można zjeść cudowne ceviche z pstrąga, wędzonego jesiotra, szyneczkę z karpia i smakowite faworki wedle rodzinnych receptur

Chrupko. Nowe miejsce ze świeżym pieczywem i słodkościami
galeria

Chrupko. Nowe miejsce ze świeżym pieczywem i słodkościami

W niedzielę zadebiutowała piekarnia i kawiarnia Chrupko. Od razu ściągnęła zapachami klientów marzących o smacznym pieczywie

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium