Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

W Zemborzycach do dziś wędzi się półgęski. Zgodnie z tradycją. W miejscowym kościele wisi obraz Św. Marcina z gąskami

Święta 2018. Jak przygotować wędzone przysmaki? Najlepsze przepisy

Nie ma lepszej rzeczy na święta niż kawałek swojskiej wędliny i kromka chleba zrobionego w domu. Mamy dla was regionalne przepisy na wędzone przysmaki.

Dania wigilijne: Ciekawe przepisy na śledzie: po żydowsku, po kotwicku, czarno biały

Dania wigilijne: Ciekawe przepisy na śledzie: po żydowsku, po kotwicku, czarno biały

Ponieważ śledzie mają podobne wymiary, bywały w historii jednostką monetarną. Śledzie wymieniano na wino, płacono nimi dziesięciny i marynarski żołd. Ale śledzie to przede wszystkim doskonałe potrawy.

Sukces restauracji z Lublina na festiwalu Restaurant Week. Szef kuchni o zwycięskim daniu
Magazyn

Sukces restauracji z Lublina na festiwalu Restaurant Week. Szef kuchni o zwycięskim daniu

Jego kuzyn, Mariusz Siembida, był w czołówce światowych pływaków. – Zawsze brałem z niego przykład – mówi Kamil Piesta, szef kuchni restauracji The Olive w Lublinie. Na 351 restauracji, które wzięły w festiwalu Restaurant Week, restauracja Hotelu Ilan zajęła trzecie miejsce.

Co w restauracjach piszczy? Śledzik z Anatewki w Nałęczowie

Co w restauracjach piszczy? Śledzik z Anatewki w Nałęczowie

Wraz z restauracją Willa Filiks w Nałęczowie postanowiliśmy odtworzyć przedwojenny przepis na śledzia z Anatewki.

Jak przyrządzić gęś? Od półgęska do zupy berdyczowskiej. Najciekawsze przepisy
galeria

Jak przyrządzić gęś? Od półgęska do zupy berdyczowskiej. Najciekawsze przepisy

Carpaccio z gęsi, rosół z rydzami i soczysta pieczeń, która rozpływa się w ustach. To nasza propozycja na smaczny, rozgrzewający obiad. Najlepiej podać go w niedzielę, kiedy cała rodzina zbierze się przy stole. Dziś bohaterem kulinarnej mapy jest gęsina. Nawet pieczeń usmażymy na smalcu gęsim.

Dobre, bo lubelskie. Instrukcja obsługi

Dobre, bo lubelskie. Instrukcja obsługi

Przed wojną można je było kupić na niemal każdej ulicy. Teraz wróciły do Lublina i można je zjeść w najlepszych restauracjach.

Konkurs Szkół Gastronomicznych. Oto danie, które zachwyciło jury

Konkurs Szkół Gastronomicznych. Oto danie, które zachwyciło jury

Boczek marynowany pieczony z puree z jabłka i żurawiny na cydrze. To danie, które zachwyciło jury II Lubelskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych

Lublin: Subway zniknął z deptaka. Już wiadomo, co powstanie po nim

Lublin: Subway zniknął z deptaka. Już wiadomo, co powstanie po nim

Znana nad Bałtykiem i na zachodzie Polski sieć franczyzowa Stara Pączkarnia trafi do nas. Pierwszych smakołyków będzie można spróbować pod koniec miesiąca  

Nowe miejsce w Lublinie. Dla miłośników meksykańskiego jedzenia
galeria

Nowe miejsce w Lublinie. Dla miłośników meksykańskiego jedzenia

Przy ul. Lubartowskiej 53 w Lublinie pojawił się „Kartel Mexican Food”, który serwuje dania ostre, średnio ostre i lekko ostre. Pierwsze burritos lokal w kontenerze sprzedał we wtorek.

Spróbują odtworzyć smak "Wesela". Dań spróbuje wnuczka Wyspiańskiego

Spróbują odtworzyć smak "Wesela". Dań spróbuje wnuczka Wyspiańskiego

Uczta w podkrakowskich Bronowicach to jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w polskiej literaturze. Ciekawe, że Stanisław Wyspiański w „Weselu” nie napisał ani słowa o tym, co jedli goście na weselu poety Lucjana Rydla, który pojął za żonę Jadwigę Mikołajczykównę. W czwartek 22 listopada w restauracji 2 PI ER szef spróbuje odtworzyć smak Wesela spróbuje odtworzyć smak Wesela. Najważniejszym gościem, który spróbuje dań będzie Dorota Zapędowska Wyspiańska, wnuczka poety

Tydzień Kuchni Polskiej także w Lublinie. Spróbuj dań sprzed 100 lat

Tydzień Kuchni Polskiej także w Lublinie. Spróbuj dań sprzed 100 lat

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej. 100 restauracji w całej Polsce serwuje dawne dania z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości. Do akcji włączyło się pięć lokali z Lublina.

Marek Panek: Zrazy koronne z kozibrodą

To mięso jest zdrowe i coraz bardziej popularne. Co można przyrządzić z jagnięciny? [przepisy]

Jagnięcina cieszy się coraz większym zainteresowaniem Polaków. W restauracjach w całym kraju pojawia się jagnięcina uhruska z naszego regionu. Podpowiadamy, co zrobić z tego smacznego i bardzo zdrowego mięsa

Akademia Kulinarna z Sylwią Stachyrą przy Lubartowskiej 77

Akademia Kulinarna z Sylwią Stachyrą przy Lubartowskiej 77

7 listopada Sylwia Stachyra, zwyciężczyni 7. edycji programu Top Chef poprowadzi w Lublinie przy Lubartowskiej 77 warsztaty kulinarne (regularnie odbywa się tam m.in. Jarmark Lubelski i ekobazar). Są jeszcze wolne miejsca.

Kucharz z Lublina wśród najlepszych na mistrzostwach świata

Kucharz z Lublina wśród najlepszych na mistrzostwach świata

17 kucharzy z całego świata walczyło w Mediolanie o tytuł Mistrza Makaronu. Paweł Gałecki z Lublina znalazł się w pierwszej piątce

Poczuj jesień w kuchni. Przepisy na dania z dyni, grzybów i innych warzyw

Poczuj jesień w kuchni. Przepisy na dania z dyni, grzybów i innych warzyw

Na domowych talerzach robi się bardziej kolorowo. Mięsa jakby mniej, za to faszerowanej papryki dużo. Półki w kuchni zaczynają zajmować marynaty i pikle. W spiżarce wiszą warkocze z czosnku i suszone grzyby. Jesień syci nas pełnią smaków

Żywność, którą świat co roku wysyła na wysypiska (1,3 mld ton), byłaby w stanie niemal dwukrotnie zaspokoić potrzeby głodujących. Zdaniem naukowców pracujących przy projekcie Drowndown Drawdown, zmniejszenie skali marnowania jest jednym z trzech najbardziej skutecznych działań, które mogą powstrzymać proces zmian klimatycznych na Ziemi

5 kg jajecznicy dla trzech gości. Najwięcej jedzenia marnują hotelowe bufety

Rozmowa z Tomaszem Szubą, prezesem Venturis HoReCa, pierwszą polską grupą, która komercyjnie zajmuje się redukcją marnotrawstwa jedzenia w gastronomii.

Restauracja 2 PI ER w Lublinie

Wybrali Miejsca Inspiracji: Oto najlepsze restauracje, puby i kawiarnie w Lublinie

Znamy wyniki konkursu na lokale, które będą oficjalnie polecane przez miasto. Tytuł „Miejsca Inspiracji” przyznano dziesięciu gastronomom. Będą mogli się nim posługiwać przez dwa lata.

Szef wszystkich szefów. Przepis na zwycięskie danie na obiad lubelski
Lubelskie Ekstra
galeria

Szef wszystkich szefów. Przepis na zwycięskie danie na obiad lubelski

Tadeusz Węcławik wygrał prestiżowy konkurs Good Chef 2018 na Europejskim Festiwalu Smaku. Pokonał konkurentów w wielkim stylu - mówi niemiecki kucharz Wolfgang Menge, który wraz z polskimi sędziami oceniał pracę mistrzów kuchni.

Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER szykuje na festiwal zjawiskowe carpaccio z borowików z serem Bursztyn, filet z leszcza oraz sernik dyniowy z lodami śliwkowymi

Lublin Restaurant Week. Gdzie warto zjeść? Podpowiadamy

Najlepsi szefowie kuchni zabiorą was w kulinarną podróż. A smaki festiwalowych dań: do bliskich i dalekich zakątków świata. Tegoroczna edycja Restaurant Week zaczyna się już 17 października

Pierwsza gruzińska piekarnia w Lublinie. "Chleb jak u mamy"

Pierwsza gruzińska piekarnia w Lublinie. "Chleb jak u mamy"

Działa pierwsza, gruzińska piekarnia. Chleb wypiekany jest w tradycyjnym piecu „tone”

Idealny wstęp do niedzielnego obiadu. Podpowiadamy co zaostrzy apetyt
Przepisy

Idealny wstęp do niedzielnego obiadu. Podpowiadamy co zaostrzy apetyt

Są doskonałym wstępem do uroczystego obiadu czy domowej kolacji. Zaostrzają apetyt i zawierają w sobie esencję polskich smaków

Bakłażany, dynie i patisony. Przepisy na 7 jesiennych potraw

Bakłażany, dynie i patisony. Przepisy na 7 jesiennych potraw

Na horyzoncie złota, polska jesień. Na targu bakłażany, dynie i patisony mienią się kolorami i smakami. Oto siedem smakowitych dań z regionalną kuchnią w tle

Tak wyglądała słynna restauracja Przystań w Głusku. Nazwa wzięła się stąd, że płynąca przez Głusk rzeczka często zalewała miasteczko, które wyglądało jak portowe

Tej restauracji już nie ma. Ale zachowały się zdjęcia i książka kucharska [przepisy]

Po słynnej restauracji portowej w Głusku zostały tylko stare fotografie i książka kucharska z przepisami, wedle której w głuskiej Przystani gotował Stanisław Sieczkarz. Ale zachowała się druga „Przystań” przy ul. Kunickiego w Lublinie. W obu wielkim przysmakiem była polędwica wołowa w śmietanie

Europejski Festiwal Smaku 2018: Lao Che, Haydamaky, jarmark i inne wydarzenia [program]
galeria

Europejski Festiwal Smaku 2018: Lao Che, Haydamaky, jarmark i inne wydarzenia [program]

100 wystawców na Starym Mieście, dziesiątki pokazów na placu Po Farze, laboratoria smaku, konkursy i degustacje. Sprawdzimy, jak smakował Lublin sto lat temu.

Przepis na zrazy koronne. Jak je zrobić?

Przepis na zrazy koronne. Jak je zrobić?

Jak zrobić zrazy koronne? Oryginalny przepis:

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium