Zwyczaj święcenia pokarmów przywędrował do Polski około XII wieku. Najpierw pokarmy święcono w domach. Potem pokarmy święcono na powietrzu, pod krzyżami lub na placach. W końcu XVIII wieku święcenie przeniosło się do kościołów. świątyń i tak jest do dziś.
To, co dziś znajduje się w koszyczku ma swoją symbolikę.
Cukrowy baranek to symbol nowego życia. I zdrowia.
Jajko to słowiański symbol życia płodności, miłości i siły. Zwyczaj dzielenia się jajkiem jest typowo polskim zwyczajem i w zasadzie nie jest znany w innych krajach.
Kiełbasa jest znakiem „tego, co najlepsze”, symbolem szacunku dla wielkanocnego śniadania. Czosnek w kiełbasie oznacza zdrowie.
Sól i chrzan to przyprawy poprawiające smak potraw. Sól chroni od zepsucia, a chrzan ma przypominać mękę Pańską.
Chleb to pierwszy i najważniejszy pokarm człowieka. Owoc ciężkiej pracy, podstawa pożywienia i symbol Ciała Chrystusa.