Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Wyjątkowe przepisy na śledzia. Z kartoflem, po japońsku i pod szubą

Wyjątkowe przepisy na śledzia. Z kartoflem, po japońsku i pod szubą

Był najważniejszym pokarmem w czasie Wielkiego Postu. Przez 40 dni zdążył się przejeść. Stąd rozstawano się z nim w wielce malowniczy sposób, wyprawiając mu pogrzeb. Najbardziej okazałego śledzia wieszano na drzewie. To była kara za to, że wyparł z kuchni syte jadło

Przed nami post. Oto 7 najciekawszych potraw regionalnych [przepisy, zdjęcia]
galeria

Przed nami post. Oto 7 najciekawszych potraw regionalnych [przepisy, zdjęcia]

Przed nami podkoziołek, Środa Popielcowa i post. Oto 7 najciekawszych potraw regionalnych związanych z okresem Wielkiego Postu. Pomimo swej prostoty, potrafią zachwycić największego smakosza

Gdzie zjeść dobre flaki w Lublinie i regionie?

Gdzie zjeść dobre flaki w Lublinie i regionie?

Najsłynniejsze są Piaseckie, o których Lucjan Świetlicki pisał tak: Zmysł powonienia tu goni ludzi/ Przeróżne menu zaostrza smaki/ Autem grubasy, piechotą chudzi/ Chcą tu spożywać przepyszne flaki.

Smaki Lublina dawniej i dzisiaj. Znasz te dania i miejsca? [QUIZ]

Smaki Lublina dawniej i dzisiaj. Znasz te dania i miejsca? [QUIZ]

Jak nazywał się bar w Ogrodzie Saskim? Kto znany bywał na obiadach w restauracji Europa? Zapraszamy do kulinarnego quizu!

Co w restauracjach słychać? Anuszik Bar i Willa Filiks

Co w restauracjach słychać? Anuszik Bar i Willa Filiks

Anuszik Bar to miejsce dla zwolenników ormiańskiej kuchni przyrządzanej na grillu opalanym drewnem.

Krzysztof Bojarski z restauracji Przystań poleca schab zawijany z boczkiem podawany z opiekanymi ziemniakami, warzywami oraz zestawem surówek
galeria

Polska kuchnia w Lublinie. Gdzie dobrze zjesz? [TOP 10]

Coraz więcej turystów pyta w Lublinie o restauracje z tradycyjną, polską kuchnią. Chcą zjeść dobry barszcz, grochówkę i kapuśniak. Na drugie bigos, gołąbki, kaszankę, pierogi i zrazy. Oto 10 miejsc w Lublinie z dobrą, polską kuchnią.

Lublin: Co w restauracjach słychać?

Lublin: Co w restauracjach słychać?

Na ulicy Onyksowej w Lublinie otworzyła się „Cukiernia i Restauracja Williams. Siódme urodziny obchodzić będzie restauracja Siedem Życzeń

Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER w Lublinie stawia w styczniu na kapuśniak i kwaśnicę

Łatwo je zrobić, są tanie i sycące. 7 dań na styczeń z regionalnymi akcentami

Są tanie, sycące i bardzo smaczne. W dodatku następnego dnia jeszcze lepsze. Wybraliśmy siedem dań z regionalnymi akcentami. Od bigosu, przez kapuśniak po lubelsku po zupę pana Twardowskiego.

Gdzie zjeść dobrego tatara? TOP 10 miejsc w Lublinie
galeria

Gdzie zjeść dobrego tatara? TOP 10 miejsc w Lublinie

W kwestii tatara Lublin ma się bardzo dobrze. Tatar występuje w restauracjach lubelskich w kilkunastu intrygujących odsłonach. I ma swoich koneserów wśród smakoszy z całej Polski. Oto 10 najciekawszych miejsc na zjedzenie solidnego tatara zimową porą

"Najsmaczniejsze" restauracje w Lubelskiem 2017
galeria

"Najsmaczniejsze" restauracje w Lubelskiem 2017

Karp z wędzarni czy krewetki z pieca? Gulaszowa czy soczyste zawijańce janowickie? A może świetna zupa rybna? Wśród smakołyków, które polecamy są słynne cynaderki, podlaskie kartacze, flaki po zamojsku, polędwiczka z dorsza podwędzana na drzewie śliwkowym i żur na kiszonych rydzach. Jak zawsze nasz ranking jest subiektywny, a najciekawsze naszym zdaniem restauracje w regionie przedstawiamy w porządku alfabetycznym.

Lubelskie ze smakiem: Zwycięski przepis wybrany

Lubelskie ze smakiem: Zwycięski przepis wybrany

Zakończył się nasz konkurs na tradycyjną lubelską potrawę.

Małgorzata Jochim, właścicielka Zaczarowanej Dorożki
galeria

2017: 10 najciekawszych restauracji w Lublinie

Za każdą stoi talent właściciela lub szefa kuchni, ciężka praca załogi i szczęście. Nasz ranking jest subiektywny, a restauracje wymieniamy w porządku alfabetycznym

Maciej Borucki, szef kuchni restauracji Czarcia Łapa
film

Tradycja i rodzina. Świąteczne przepisy od Macieja Boruckiego

Śledź w czarnej porzeczce i jesiotr z grilla na Wigilię, indyk w chrzanie z kaszą i żurawiną na świąteczny obiad. To propozycja Macieja Boruckiego, jednego z najlepszych szefów kuchni w Lublinie. Z jego autorskimi przepisami część bożonarodzeniowych dań możecie przyrządzić jeszcze ciekawiej.

Andrzej Cygan, Katarzyna Ferańska i Mateusz Ciołko
Lubelskie Ekstra
film

Przy świątecznym stole. Przepisy szefów kuchni na świąteczne potrawy

Podczas Wigilii dzielimy się opłatkiem i jedzeniem. A szefowie kuchni z Lublina i regionu dzielą się z Wami swoimi przepisami na świąteczne potrawy.

Szkoła Gotowania: Jak odfiletować karpia na święta?
film

Szkoła Gotowania: Jak odfiletować karpia na święta?

Razem ze Studiem Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej zapraszamy do Szkoły Gotowania. Na krótkich filmach będziemy uczyć się od najlepszych.

JAROSŁAW DUMANOWSKI
dr hab., profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu w Instytucie Historii i Archiwistyki UMK, pracuje także w Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK. Wybitny znawca kuchni staropolskiej, wydawca najstarszych polskich książek kucharskich. Razem z szefami kuchni rekonstruuje dawne potrawy
galeria

Staropolskie przepisy na wigilijny stół. Historyk: Ryby były polską specjalnością

Wpiszmy polską wigilię na listę UNESCO - apeluje historyk Jarosław Dumanowski. Według wybitnego badacza kuchni staropolskiej najstarszym daniem na dzisiejszej wigilii jest kutia. Najciekawsze są zupy. Najbardziej intrygujący smak mają ryby. Do czego warto dziś powrócić? Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu

Książkę z tymi i wieloma innymi przepisami z kuchni lubelskiej można zdobyć tylko w supermarketach Aldik

Barszcz z uszkami. Zobacz prosty przepis

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Na zdjęciu: żniwa rybackie w Momotach pod Janowem Lubelskim
film

Jak kupić dobrą rybę na święta? Na co uważać? [porady]

Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb i owoców morza. Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni. Najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy mieli do ryb mrożonych.

Kuchnia Lubelska na żywo. Gotowali przed supermarketem [zdjęcia]
galeria

Kuchnia Lubelska na żywo. Gotowali przed supermarketem [zdjęcia]

Jean Bos, kucharz króla Belgów, Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji Hotelu Montis w Poniatowej oraz Waldemar Sulisz, autor wydanej przez Dziennik Wschodni i sieć sklepów Aldik.pl książki „Kuchnia Lubelska” gotowali w sobotę przed supermarketem Aldik w Galerii Handlowej Olimp dania według przepisów z książki.

Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji Hotelu Montis w Poniatowej na wigilijny stół szykuje tradycyjne dzwonka z karpia smażone na oleju. - W tym roku zrobię do karpia borowiki duszone w śmietanie. Wcześniej podam śledzie na kilka sposobów

Jeśli nie karp to co? Przepisy wigilijne na rybne dania

Większość Polaków nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Choć karp z lubelskich stawów nie ma sobie równych i smażony karp w chrupiącej panierce musi być, to warto przygotować na święta także inne ryby.

Schabowy z wolnej Puławianki
galeria

Schabowy z wolnej Puławianki

Marcin Popielarz, jeden z najlepszych kucharzy w tej części Europy wprowadził do swej restauracji w Gdyni danie: świnka puławska · kiszona kapusta · suszone grzyby. Dania z „Puławianki” zdobywają karty najlepszych restauracji w Polsce. Nic dziwnego, bo schabowy z tego szlachetnego mięsa nie ma sobie równych

Delikatny, dojrzewający. Zobacz łatwy przepis na świąteczny schab

Delikatny, dojrzewający. Zobacz łatwy przepis na świąteczny schab

W książce „Kuchnia Lubelska” znajdziecie autentyczne, regionalne przepisy. Takie jak świąteczny schab. Delikatny, dojrzewający, kruchy, w smaku przypomina plaster szynki parmeńskiej.

Dania na zimowe dni: Golonka, gulasz, żeberko [przepisy]

Dania na zimowe dni: Golonka, gulasz, żeberko [przepisy]

Rozgrzewają, dodają energii. Oto trzy sycące i smaczne dania na zimowe dni. Najsłynniejsza golonka w Lublinie to dzieło Kazimierza Grześkowiaka, poety i barda, autora przeboju

Ratusz zamawia świąteczny catering. Co zjedzą radni?

Ratusz zamawia świąteczny catering. Co zjedzą radni?

Catering dla 150 osób zamawia Ratusz w związku z wigilijnym spotkaniem Rady Miasta zaplanowanym na 22 grudnia w Trybunale Koronnym.

Marcin Ufa najpierw gotował w Atlantic Seafood Bar na wyspach Jersey, od 5 lat jest szefem kuchni w restauracji „Incognito” w Lublinie, gdzie poszukuje ciekawych smaków
Magazyn

Lata dwudzieste i trzydzieste w lubelskiej gastronomii. Przeboje międzywojennej kuchni

To barwny i bardzo intrygujący okres w lubelskiej gastronomii. Na talerzach przenikały się tradycje, a smaki mieszały się jak w tyglu. Jedzenie bez życia towarzyskiego nie istniało. Przenieśmy się wehikułem czasu do tamtego barwnego czasu...

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium