Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Nowe miejsca w Lublinie: Po bułki i na naleśniki
galeria

Nowe miejsca w Lublinie: Po bułki i na naleśniki

Ciąg dalszy wycieczki po nowych miejscach w Lublinie. Tym razem będą dwa z pieczywem i naleśnikarnia.

Lubelskie: 10 miejsc na dania z grilla. Nasze propozycje
galeria

Lubelskie: 10 miejsc na dania z grilla. Nasze propozycje

Ormiański kebab, stek, dorada. A może golonka, grillowany karp z wędzarki, arbuz z musem jogurtowym? W Lublinie i regionie jest kilkanaście bardzo ciekawych miejsc, gdzie potrawy przyrządza się na grillu węglowym, elektrycznym, a nawet ruszcie opalanym dębem. Oto nasz subiektywny wybór pięciu miejsc w Lublinie i pięciu w regionie

Lubelskie: W jakim lokalu zjesz regionalną potrawę?

Lubelskie: W jakim lokalu zjesz regionalną potrawę?

Lokalna Grupa Działania „Kraina wokół Lublina” chce wprowadzić do lokali gastronomicznych regionalne potrawy. Efektem będzie przewodnik, z którego dowiemy się gdzie zjeść typową lubelską potrawę

Smardz

Smardze - przepisy na jajecznicę, omlet i tagliatelle. Po truflach to najcenniejsze grzyby

Pierwsze smardze pojawiają się w kwietniu. W maju rosną na całego. Na Roztoczu, dookoła Kazimierza Dolnego, w Wąwolnicy. Od października 2014 roku smardz jest pod częściową ochroną. A więc możemy go zbierać i cieszyć się niebywałym smakiem.

Kulinarny przewodnik po woj. lubelskim. Gdzie dobrze zjeść?
Subiektywny przewodnik
galeria

Kulinarny przewodnik po woj. lubelskim. Gdzie dobrze zjeść?

Długi weekend to dobry czas na kulinarne wycieczki. Podpowiadamy, gdzie można coś dobrego zjeść. Lubelskie na majówkę kusi cebularzykami na przystawkę, regionalną zupą z karpia, kołdunami w rosole, bajglami z białym serem, kotletem kijowskim. Za każdym miejscem stoi historia konkretnej miejscowości, zabytki i niezwykłe historie. Oto nasz subiektywny przewodnik.

Sztuka mięsa. Najlepsze przepisy na baraninę, jagnięcinę, żeberka i steki

Sztuka mięsa. Najlepsze przepisy na baraninę, jagnięcinę, żeberka i steki

Baranina i jagnięcina jest na fali. Wraca do łask cielęcina i królik w śmietanie. Mocno trzymają się żeberka i steki, a także schabowy po lubelsku. Panierowane filety z wątróbki oraz sztuka mięsa z chrzanem znów trafiają do menu restauracji.

Karol Okrasa

Sezon na grillowanie. Polaku, rzuć rybę na ruszt

Rozmowa z mistrzem kucharskim Karolem Okrasą o grillu naszym codziennym.

Karolina i Maciej Szaciłło, „Jem (to co) kocham i chudnę”

Karolina i Maciej Szaciłło, „Jem (to co) kocham i chudnę”

Ileż to już razy zaczynałeś jakąś dietę, katowałeś się, jadłeś niesmakujące ci rzeczy (bo zdrowe), a na koniec i tak przegrywałeś i wracałeś do wszystkich niezdrowych nawyków. O tym, że nie warto się katować, a tajemnica odchudzania tkwi w akceptacji siebie – przekonuje Karolina Szaciłło.

Przepisy lubelskich szefów kuchni na Wielkanoc: pasztet, królik i świąteczna kiełbasa
galeria

Przepisy lubelskich szefów kuchni na Wielkanoc: pasztet, królik i świąteczna kiełbasa

Na 4 stronach wielkanocnej kuchni prezentujemy przepisy lubelskich szefów kuchni na świąteczny stół.

Jak upiec babkę wielkanocną? Przepis

Jak upiec babkę wielkanocną? Przepis

Pieczenie ciast wielkanocnych zaczynało się w Wielki Piątek o świcie i trwało do późnego wieczora. Najważniejsze było pieczenie wielkanocnych bab.

Sosy, farsze i pisanki. Jak zrobić jajka faszerowane?

Sosy, farsze i pisanki. Jak zrobić jajka faszerowane?

Jajko jest symbolem Wielkanocy. Polacy nie wyobrażają sobie świąt bez jajek.

Przepisy na Wielkanoc: Żurek po nałęczowsku, zalewajka po kazimiersku

Przepisy na Wielkanoc: Żurek po nałęczowsku, zalewajka po kazimiersku

Choć na wielkanocnym stole rządzi żurek, to w okolicach Kazimierza Dolnego – zalewajka. Podstawą zalewajki jest święcone. Czyli wędliny i chrzan z koszyczka. W Wielką Sobotę, po jego poświęceniu gotuje się zalewajka.

Jak zrobić zakwas na żurek, białą kiełbasę i zamarynować mięso. Przepisy na tradycyjne święta

Jak zrobić zakwas na żurek, białą kiełbasę i zamarynować mięso. Przepisy na tradycyjne święta

Jeszcze jest czas, żeby nastawić zakwas na żurek, zrobić białą kiełbasę, zamarynować mięso na wędliny i pieczyste.

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić mazurek z pomarańczą?

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić mazurek z pomarańczą?

Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne. Jak zrobić mazurek?

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić jajka z chrzanem i faszerowane

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić jajka z chrzanem i faszerowane

Jajko jest symbolem Wielkanocy. I wiary, że tak jak Chrystus pokonał śmierć, tak i my ją pokonamy. Nic dziwnego, że Polacy nie wyobrażają sobie bez jajek świąt.

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić świąteczny żurek?

Przepisy na Wielkanoc. Jak zrobić świąteczny żurek?

Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne. Jak ugotować świąteczny żurek?

Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować świąteczny obiad?

Przepisy na Wielkanoc. Jak przygotować świąteczny obiad?

Wędzony łosoś z zielonymi ogórkami, polski rosół lub orzeźwiająca zupa kminkowa oraz stek na dwa sposoby to nasza propozycja na świąteczny obiad.

Restaurant Week to bardzo ciekawy projekt. Podam, to co najlepsze. Na przykład filet z sandacza na trzech groszkach z kremem ziemniaczanym, w sosie śmietanowo-pomarańczowym – mówi Jean Bos, szef kuchni restauracji Eko w hotelu Agit
galeria

Restaurant Week 2017 w Lublinie. Co tym razem przygotują szefowie kuchni?

3 dania zapłacimy 39 złotych. Aż 26 restauracji z Lublina weźmie udział w festiwalu „Restaurant Week”, który rozpocznie się 21 kwietnia. Temat przewodni: Emocje na talerzach. To już ostatni moment, żeby zarezerwować dobry stolik i zjeść coś ciekawego. Sprawdziliśmy, czym chcą zaskoczyć was szefowie kuchni.

Świeżą paprykę można faszerować, zapiekać, dusić, gotować na dziesiątki sposobów

Najlepsze potrawy z papryki na śniadanie i obiad. Przepisy na dania z papryki

Kiedy z nowalijkami jeszcze krucho, możemy cieszyć się dorodną papryką z importu. Jeśli traficie na import z Węgier, papryka będzie aromatyczna i doskonała. W dodatku w Lublinie działa sklep węgierski, gdzie można dostać słynne papryki w tubkach, przyprawy do gulaszu i wędzoną paprykę w proszku. I ognisty romans w kuchni gotowy.

Kucharze Dzieciom w Lublinie: Przyjdź na degustację do Galerii Olimp
8 kwietnia 2017, 11:00

Kucharze Dzieciom w Lublinie: Przyjdź na degustację do Galerii Olimp

W sobotę i niedzielę odbywa się wielkanocny festiwal Kucharze Dzieciom. Cały dochód z akcji przeznaczony zostanie na rzecz podopiecznych Fundacji Spełnionych Marzeń.

Zaczarowana Dorożka
Zdjęcia
galeria

Nowa restauracja na Starym Mieście z klimatem lat międzywojennych

Będzie nowa restauracja na Starym Mieście. W menu filet z kaczki według przepisu z okresu międzywojennego, a na deser tort Fedora. Wszystko przy piosenkach Fogga i Ordonówny.

Świetne placki ziemniaczane smażą się w restauracji Sielsko Anielsko w Lublinie
kuchnia

Ziemniak w roli głównej: gołąbki ziemniaczane, fish and chips, krokiety (przepisy)

Co może być lepszego od zupy ziemniaczanej na boczku? Placki ziemniaczane ze śmietaną. A od placków? Babka ziemniaczana z sosem grzybowym. Wybraliśmy dla Was 10 przepisów na doskonałe potrawy z ziemniaków

Próba Cafe
galeria

Próba Cafe - nowy pub na mapie Lublina (zdjęcia)

Na ul. Grodzką 5a wprowadza się nowa restauracja Próba Cafe (wcześniej był tu Złoty Osioł).

80 proc. klientów oczekuje od nas dietetycznej kuchni. Liczy się chude mięso kurczaka, dużo warzyw, ryba z wody, owoce morza, brązowy ryż i zielona herbata - mówi Bartosz Sadowski, właściciel restauracji „Od kuchni”
Przepisy

Czas zrzucić kilogramy po zimie. 10 dobrych i dietetycznych dań na wiosnę

Wieloziarniste płatki na śniadanie, zupa z kapusty, indyk z brokułami, sandacz na parze. Co zjeść, żeby zrzucić zimową nadwagę? Po konsultacji z lubelskimi szefami kuchni przedstawiamy 10 dietetycznych potraw, które pozwolą wam złapać formę na wiosnę.

Lublin: Nowy lokal w klimacie PRL-u. Zajrzeliśmy do środka
galeria

Lublin: Nowy lokal w klimacie PRL-u. Zajrzeliśmy do środka

Niebawem otwarcie nowego lokalu przy ul. Chopina. Restauracja nazywać się będzie "Heban", a wystrój nawiązuje do czasów PRL.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium