Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

11 czerwca 2017 r.
11:14

Hyćka, akacjówka i jaśmin. Jak zrobić dobrą nalewkę? Najważniejsze zasady

Najbardziej aromatyczne nalewki powstają z kwiatów oraz ziół. Żeby je nastawić, trzeba znać parę sztuczek. Zapytaliśmy mistrzów, co trzeba wiedzieć, żeby zrobić smakowitą nalewkę z hyćki czy wonną z akacji.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kto wymyślił nalewki? Zaczęło się w średniowieczu, kiedy botanicy zauważyli, że liście owadożernej rosiczki wydzielają kropelki cieczy o miodowym smaku, które przyciągają owady. Ów eliksir był w uważany za skuteczne lekarstwo na wiele chorób.

Na bazie wyciągu z liści rosiczki i lepkiej cieczy przez nią wydzielanej powstała jedna z najstarszych nalewek zwana rosolisem (łac. ros - kropla, solis - słońce). Podczas produkcji wzbogacano aromat rosolisu świeżymi płatkami róż.

Najsłynniejszym z nich był Rosa Solis lub Rosolio, rosolis pochodzący z renesansowego Turynu. Trunek szybko zyskał sławę środka, który wzmacnia serce.

Podstawowe zasady

Najważniejszy jest surowiec. Kwiaty, pędy, listki i owoce zbieramy z terenów położonych co najmniej 100 metrów od drogi. W ogrodach, ale także na miedzach, łąkach, na skraju lasu. Kwiatów nie płuczemy, odstawiamy na biały papier, żeby pozbyć się niechcianych lokatorów.

Równie ważny jest spirytus. A dokładnie mieszanka spirytusu i wody. Po zmieszaniu należy ją odstawić na 2 tygodnie i delikatnie zlać, zostawiając dolną warstwę, gdzie opadły fuzle.

Woda wodzie nierówna. Najlepsza jest źródlana, należy ją przegotować. Ostatnim elementem jest cukier, którym zasypujemy kwiat czy owoce.

Co jeszcze? - Przyda się trochę wiedzy z ogrodnictwa. Trzeba wiedzieć, co kiedy kwitnie - mówi Marek Dyrka, wieloletni laureat konkursów nalewek w Polsce.

Zaczynamy od sosnówki

To bardzo aromatyczna nalewka na młodych pędach sosny. Chodzi o pędy w brązowym pancerzyku.

- Jeszcze je znajdziecie w lesie. Ale to już ostatni moment. Warto się wybrać na spacer, nazbierać i nastawić sosnówkę. To znakomity środek na przeziębienia, kaszel i podwyższenie odporności - mówi Marek Dyrka.

Jak zrobić sosnówkę? Zebrać młode boczne przyrosty sosen. W dużym słoju ułożyć warstwę pędów sosnowych, warstwę cukru, warstwę pędów aż do zapełnienia słoja. Odstawić w słoneczne miejsce na dwa tygodnie, aż cały cukier się rozpuści. Zlać syrop.

To, co zostało zalać spirytusem zmieszanym z wodą. Zostawić na 3 tygodnie, zlać, a pędy zalać alkoholem ponownie. Do sosnówki można dodać jałowiec suszony lub cytrynę, można ją także osłodzić miodem.

Hyćka jest jedna

Nalewka na kwiatach hyćki (tak nazywa się czarny bez) to jedna z najbardziej aromatycznych nalewek w Polsce.

- Jest sucho, kwiaty czarnego bzu są piękne, obfite. Zbieram je na skraju lasów w kartony. W domu dokładnie odcinam zielone pędy, układam kwiaty na białym papierze. W międzyczasie robię cukrówkę. Na 5 litrów wody 3 kg cukru. Mieszam, zagotowuję. W słoju układam na przemian warstwę hyćki i cytryn. Zalewam cukrówką i stawiam na parapet. Codziennie mieszam 3 razy. Kiedy po 3-4 dniach pojawią się bąbelki, zlewam do słoja, wyciskam kwiaty i cytryny przez sito, po przecedzeniu przez bibułę dolewam spirytusu w proporcji pół na pół. Odstawiam na kilka miesięcy - mówi Marek Dyrka.

Czas na akację

O recepturę nalewki na kwiatach akacji poprosiliśmy Iwonę Witt-Czuprzyńską z Warszawy, która specjalizuje się w nalewkach kwiatowych i zielnych.

- W przygotowanym słoju układamy na przemian warstwę kwiatów, warstwę cukru i warstwę cytryn pokrojonych w plastry. Na ok. 0,5 kg kwiatów dajemy około 60 dag cukru i 4 cytryny. Całość odstawiamy na 14 dni do ciemnego miejsca. Powstanie przepyszny sok (w zeszłym roku z trudem się opanowałam przed jego podbieraniem, więc w tym na pewno uwzględnię w swoich zbiorach porcję na sam sok). Zlewamy go znad kwiatów i dodajemy 0,5 l alkoholu. Przy nalewkach kwiatowych, które mają bardzo subtelny smak, jestem zwolenniczką słabszego alkoholu (45–50%), żeby tego smaku nie przytłumić. Nalewka powinna dojrzewać 180 dni - mówi Iwona Witt-Czuprzyńska.

- Ja do akacjówki dodaję korzeń arcydzięgla. Na 10 dni. Nadaje nalewce oryginalny smak - dodaje Marek Dyrka.

Co ma do nalewki pszczoła?

Zbigniew Sierszuła, twórca nalewek z Góry Kalwarii nie ukrywa, że nalewki na kwiatach to jego największa pasja.

- Zwróćcie państwo uwagę, że nalewkę robimy tak naprawdę na nektarze wydzielanym przez kwiaty. Co z tego wynika? Kiedy już wybraliśmy sobie kwiat obserwujemy, kiedy przyszła do niego pszczoła. Pszczoła otwiera kwiat, by dostać się do nektaru. Kiedy pszczoła przyjdzie do naszych kwiatów, musimy jej kwiat zabrać, dać do słoja. Po to, by zalany mieszanką spirytusu i wody, oddał całą słodycz nalewce.

Jak długo trzymamy kwiaty pod alkoholem? - Krótko. Góra 7-10 dni i odcedzamy nalew. Po to, by uniknąć goryczy w nalewce. Gdyby kwiaty zostały, obumierając oddałyby goryczkę - radzi jeden z najbardziej doświadczonych mistrzów nalewek w Polsce.

Kiedy nalewka pachnie jaśminem

Nalewka jaśminowa ma w Polsce bardzo długą tradycję. - Zawsze bardzo mocna, podawana po łyczku w malutkich kieliszkach - mówi Izabella Nowotny z Nałęczowa, która nalewkę jaśminową robi zgodnie z pokoleniową tradycją.

Składniki: litr spirytusu 70%, pół słoja płatków z kwiatów jaśminu, 2 łyżki soku z cytryny, 0,5 litra wody, 200 gram miodu koniczynowego.

Wykonanie: należy wypełnić słój płatkami jaśminu do połowy i zalać spirytusem na 3 tygodnie. Odcedzić i dodać sok z cytryny oraz syrop z miodu i wody na 48 godzin. Przefiltrować do butelek.

Nalewki ziołowe

W czerwcu można też nastawić piołunówkę, nalewkę na mięcie, na kurdybanku. A na koniec nalewka na kłączach tataraku, którą pasjonuje się Lech Cwalina z restauracji Hades Szeroka: - Ma piękny, zielony kolor, korzenny smak, idealnie sprawdza się jako aperitif.

Składniki: 20 dag świeżego kłącza tataraku, kawałek cynamonu, 1 owoc anyżu, 5 owoców kardamonu, 1 litr alkoholu 50%.

Wykonanie: tatarak umyć, pokroić na kawałki, dodać przyprawy, zalać alkoholem. Odstawić na parapet na 2 tygodnie. Co 2 dni potrząsać słojem. Przefiltrować. Osad, który pozostał, przefiltrować przez bibułę. Dodać do nalewki. Odstawić na 6 miesięcy.

(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Pozostałe informacje

Dziewczyny poszły w miasto
foto
galeria

Dziewczyny poszły w miasto

Dziewczyny poszły w miasto ponieważ - jak głosiła fama - w popularnym Berecie odbywał się wieczór z Italo Disco. Tej nocy z głośników popłynęły utwory takich wykonawców jak: Falco, Sabrina, Francesco Napoli, Savage, Radiorama, Valerie Dore, Baltimora, Martinelli, Gazebo i wielu innych. Parkiet dosłownie płonął od emocji. Zobaczcie jak się bawiliście.

W pierwszym meczu w 2025 roku Górnik Łęczna zremisował na swoim stadionie z ŁKS Łódź

Górnik Łęczna zaczyna rundę wiosenną od domowego remisu

Ciekawy, dynamiczny mecz w Łęcznej z udziałem tamtejszego Górnika, ale bez zwycięstwa. W niedzielę zielono-czarni na inaugurację rundy wiosennej zremisowali 2:2 z ŁKS Łódź. Zarówno gospodarze jak i ekipa z Łodzi po końcowym gwizdku mieli prawo odczuwać niedosyt

Częściowo wyburzona stołówka
Lublin

Zagadka remontu wojskowej stołówki na Majdanku

To jest niegospodarność. Najpierw wyremontowali cześć budynku, potem wstawili nowe okna, a na koniec wzięli za wyburzanie – tak czytelnik opisał nam sytuację, jaką zaobserwował na terenie kompleksu wojskowego przy ul. Męczenników Majdanka w Lublinie. Chodzi o remont wojskowej stołówki.

Motor w dwóch kolejkach w 2025 roku dopisał do swojego konta jeden punkt

Jagiellonia Białystok - Motor Lublin (relacja na żywo)

Zapraszamy na relację na żywo z meczu Jagiellonia BIałystok - Motor Lublin. Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.30.

Jarosław Niemiec - związkowiec podczas strajku głodowego

Jak będzie przyszłość górników z Bogdanki? Jutro zaczyna pracę specjalny zespół

Jutro, 17 lutego, zacznie pracę powołany w ubiegłym tygodniu Zespołu ds. transformacji regionów. Chodzi o przyszłość górników z Bogdanki, ale także energetyków z Połańca czy Kozienic. Tymczasem zarząd kopalni poinformował rekordowym odpisie w wysokości 1 miliarda 249 mln zł.

Padwa Zamość wygrała w Legnicy 35:34

Padwa Zamość wygrała w Legnicy, AZS AWF gorszy od Stali Mielec

Nasze drużyny po wielu tygodniach przerwy w końcu wróciły do walki o punkty. KPR Padwa Zamość pokonała Siódemkę Miedź Huras Legnica. AZS AWF Biała Podlaska nie dał za to rady Handball Stali Mielec.

Domicjan Grabowski to puławianin, artysta, twórca grafik nawiązujących symboli miejskich, autor map oraz krytyk estetyki przestrzeni publicznej

"Żeby Puławy były bardziej puławskie"

Twórca najbardziej znanej, autorskiej mapy powiatu puławskiego nie spoczywa na laurach. O jego nowych projektach, miejskiej przestrzeni, architekturze, puławskich muralach, grafice oraz powodach wyrzucenia go z jednej z grup na facebooku rozmawiamy z młodym artystą, Domicjanem Grabowskim.

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Przed nami chłodna noc. IMGW ostrzega przed mrozem

Nawet do minus 15 stopni może miejscami spaść temperatura powietrza na Lubelszczyźnie w ciągu najbliższej doby. Ostrzeżenia przed mrozem dla ośmiu powiatów wydał Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zapowiadają konkurs na dyrektora Muzeum Nadwiślańskiego

Zarząd województwa lubelskiego jeszcze w lutym ma zamiar ogłosić konkurs na dyrektora kazimierskiego muzeum. Od lata zeszłego roku pełniącą obowiązki dyrektora tej placówki pozostaje była starosta puławska, Danuta Smaga.

Fiesta Latina
foto
galeria

Fiesta Latina

Gorące latynoskie rytmy i atmosfera przyciągają Was co tydzień do El Cubano. Sobotni wieczór jest do tego najlepszą okazją. Zobaczcie, co się działo w ostatni weekend w El Cubano.

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach
zdrowie

Młodzi lekarze uczą się leczyć urazy głowy. Na prawdziwych preparatach

Będą lepiej diagnozować, szybciej interweniować i skuteczniej leczyć urazy czaszkowo-mózgowe. Na Uniwersytecie Medycznym trwa szkolenie „Neuro - Trauma Days”.

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Wypadek na obwodnicy Lubartowa. Poszkodowana zabrana do szpitala

Dzisiaj przed godz. 11 na obwodnicy Lubartowa, drodze krajowej nr 19, zderzyły się dwa samochody. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Utrudnienia w ruchu potrwają kilka godzin.

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych
ZDJĘCIA
galeria

Do dobrej zabawy nie jest potrzebny alkohol. Tak się bawią na Balu Młodych

To nie jest typowy bal karnawałowy, ale cieszy się dużym zainteresowaniem. Już po raz 29. katolicy bawili się na Balu Młodych.

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby
galeria

Narkotyki w Radzyniu i okolicach. Zatrzymano cztery młode osoby

Amfetamina, mefedron, marihuana i niemal 1400 tabletek MDMA - łącznie ponad 1,5 kilograma narkotyków policjanci znaleźli u mieszkańców powiatu radzyńskiego. Zatrzymane osoby mają od 18 do 25 lat. Najbliższe miesiące spędzą za kratkami.

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

Skoki narciarskie. Stoch wrócił na Sapporo, najlepszy był Kobayashi

W miniony weekend Puchar Świata gościł w japońskim Sapporo, a na skoczni królował reprezentant gospodarzy – Ryoyu Kobayashi

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium