Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

11 czerwca 2017 r.
11:14

Hyćka, akacjówka i jaśmin. Jak zrobić dobrą nalewkę? Najważniejsze zasady

0 0 A A

Najbardziej aromatyczne nalewki powstają z kwiatów oraz ziół. Żeby je nastawić, trzeba znać parę sztuczek. Zapytaliśmy mistrzów, co trzeba wiedzieć, żeby zrobić smakowitą nalewkę z hyćki czy wonną z akacji.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kto wymyślił nalewki? Zaczęło się w średniowieczu, kiedy botanicy zauważyli, że liście owadożernej rosiczki wydzielają kropelki cieczy o miodowym smaku, które przyciągają owady. Ów eliksir był w uważany za skuteczne lekarstwo na wiele chorób.

Na bazie wyciągu z liści rosiczki i lepkiej cieczy przez nią wydzielanej powstała jedna z najstarszych nalewek zwana rosolisem (łac. ros - kropla, solis - słońce). Podczas produkcji wzbogacano aromat rosolisu świeżymi płatkami róż.

Najsłynniejszym z nich był Rosa Solis lub Rosolio, rosolis pochodzący z renesansowego Turynu. Trunek szybko zyskał sławę środka, który wzmacnia serce.

Podstawowe zasady

Najważniejszy jest surowiec. Kwiaty, pędy, listki i owoce zbieramy z terenów położonych co najmniej 100 metrów od drogi. W ogrodach, ale także na miedzach, łąkach, na skraju lasu. Kwiatów nie płuczemy, odstawiamy na biały papier, żeby pozbyć się niechcianych lokatorów.

Równie ważny jest spirytus. A dokładnie mieszanka spirytusu i wody. Po zmieszaniu należy ją odstawić na 2 tygodnie i delikatnie zlać, zostawiając dolną warstwę, gdzie opadły fuzle.

Woda wodzie nierówna. Najlepsza jest źródlana, należy ją przegotować. Ostatnim elementem jest cukier, którym zasypujemy kwiat czy owoce.

Co jeszcze? - Przyda się trochę wiedzy z ogrodnictwa. Trzeba wiedzieć, co kiedy kwitnie - mówi Marek Dyrka, wieloletni laureat konkursów nalewek w Polsce.

Zaczynamy od sosnówki

To bardzo aromatyczna nalewka na młodych pędach sosny. Chodzi o pędy w brązowym pancerzyku.

- Jeszcze je znajdziecie w lesie. Ale to już ostatni moment. Warto się wybrać na spacer, nazbierać i nastawić sosnówkę. To znakomity środek na przeziębienia, kaszel i podwyższenie odporności - mówi Marek Dyrka.

Jak zrobić sosnówkę? Zebrać młode boczne przyrosty sosen. W dużym słoju ułożyć warstwę pędów sosnowych, warstwę cukru, warstwę pędów aż do zapełnienia słoja. Odstawić w słoneczne miejsce na dwa tygodnie, aż cały cukier się rozpuści. Zlać syrop.

To, co zostało zalać spirytusem zmieszanym z wodą. Zostawić na 3 tygodnie, zlać, a pędy zalać alkoholem ponownie. Do sosnówki można dodać jałowiec suszony lub cytrynę, można ją także osłodzić miodem.

Hyćka jest jedna

Nalewka na kwiatach hyćki (tak nazywa się czarny bez) to jedna z najbardziej aromatycznych nalewek w Polsce.

- Jest sucho, kwiaty czarnego bzu są piękne, obfite. Zbieram je na skraju lasów w kartony. W domu dokładnie odcinam zielone pędy, układam kwiaty na białym papierze. W międzyczasie robię cukrówkę. Na 5 litrów wody 3 kg cukru. Mieszam, zagotowuję. W słoju układam na przemian warstwę hyćki i cytryn. Zalewam cukrówką i stawiam na parapet. Codziennie mieszam 3 razy. Kiedy po 3-4 dniach pojawią się bąbelki, zlewam do słoja, wyciskam kwiaty i cytryny przez sito, po przecedzeniu przez bibułę dolewam spirytusu w proporcji pół na pół. Odstawiam na kilka miesięcy - mówi Marek Dyrka.

Czas na akację

O recepturę nalewki na kwiatach akacji poprosiliśmy Iwonę Witt-Czuprzyńską z Warszawy, która specjalizuje się w nalewkach kwiatowych i zielnych.

- W przygotowanym słoju układamy na przemian warstwę kwiatów, warstwę cukru i warstwę cytryn pokrojonych w plastry. Na ok. 0,5 kg kwiatów dajemy około 60 dag cukru i 4 cytryny. Całość odstawiamy na 14 dni do ciemnego miejsca. Powstanie przepyszny sok (w zeszłym roku z trudem się opanowałam przed jego podbieraniem, więc w tym na pewno uwzględnię w swoich zbiorach porcję na sam sok). Zlewamy go znad kwiatów i dodajemy 0,5 l alkoholu. Przy nalewkach kwiatowych, które mają bardzo subtelny smak, jestem zwolenniczką słabszego alkoholu (45–50%), żeby tego smaku nie przytłumić. Nalewka powinna dojrzewać 180 dni - mówi Iwona Witt-Czuprzyńska.

- Ja do akacjówki dodaję korzeń arcydzięgla. Na 10 dni. Nadaje nalewce oryginalny smak - dodaje Marek Dyrka.

Co ma do nalewki pszczoła?

Zbigniew Sierszuła, twórca nalewek z Góry Kalwarii nie ukrywa, że nalewki na kwiatach to jego największa pasja.

- Zwróćcie państwo uwagę, że nalewkę robimy tak naprawdę na nektarze wydzielanym przez kwiaty. Co z tego wynika? Kiedy już wybraliśmy sobie kwiat obserwujemy, kiedy przyszła do niego pszczoła. Pszczoła otwiera kwiat, by dostać się do nektaru. Kiedy pszczoła przyjdzie do naszych kwiatów, musimy jej kwiat zabrać, dać do słoja. Po to, by zalany mieszanką spirytusu i wody, oddał całą słodycz nalewce.

Jak długo trzymamy kwiaty pod alkoholem? - Krótko. Góra 7-10 dni i odcedzamy nalew. Po to, by uniknąć goryczy w nalewce. Gdyby kwiaty zostały, obumierając oddałyby goryczkę - radzi jeden z najbardziej doświadczonych mistrzów nalewek w Polsce.

Kiedy nalewka pachnie jaśminem

Nalewka jaśminowa ma w Polsce bardzo długą tradycję. - Zawsze bardzo mocna, podawana po łyczku w malutkich kieliszkach - mówi Izabella Nowotny z Nałęczowa, która nalewkę jaśminową robi zgodnie z pokoleniową tradycją.

Składniki: litr spirytusu 70%, pół słoja płatków z kwiatów jaśminu, 2 łyżki soku z cytryny, 0,5 litra wody, 200 gram miodu koniczynowego.

Wykonanie: należy wypełnić słój płatkami jaśminu do połowy i zalać spirytusem na 3 tygodnie. Odcedzić i dodać sok z cytryny oraz syrop z miodu i wody na 48 godzin. Przefiltrować do butelek.

Nalewki ziołowe

W czerwcu można też nastawić piołunówkę, nalewkę na mięcie, na kurdybanku. A na koniec nalewka na kłączach tataraku, którą pasjonuje się Lech Cwalina z restauracji Hades Szeroka: - Ma piękny, zielony kolor, korzenny smak, idealnie sprawdza się jako aperitif.

Składniki: 20 dag świeżego kłącza tataraku, kawałek cynamonu, 1 owoc anyżu, 5 owoców kardamonu, 1 litr alkoholu 50%.

Wykonanie: tatarak umyć, pokroić na kawałki, dodać przyprawy, zalać alkoholem. Odstawić na parapet na 2 tygodnie. Co 2 dni potrząsać słojem. Przefiltrować. Osad, który pozostał, przefiltrować przez bibułę. Dodać do nalewki. Odstawić na 6 miesięcy.

(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Pozostałe informacje

Wirus HIV w zbliżeniu mikroskopowym
zdrowie

Ludzie nadal umierają na AIDS. Na tę chorobę leku jeszcze nie wynaleziono

Mamy progres w leczeniu, ale nadal nie potrafimy wytworzyć leku, który całkowicie eliminowałby HIV z zakażonego organizmu. O wirusie, o którym głośno było zwłaszcza w latach 80-tych XX wieku rozmawiamy z prof. Anną Bogucką-Kocką, kierownikiem Katedry i Zakładu Biologii z Genetyką Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska
Lublin

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska

Najpierw Konrad Wcisło z klubu prezydenta Krzysztofa Żuka, a teraz Robert Derewenda z klubu PiS. Obaj dopytują o pomysł utworzenia w centrum Lublina dodatkowego, miejskiego lodowiska. Czy ta idea ma szansę realizacji?

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Dzisiaj ok. 3:30 nad ranem na drodze krajowej nr 74 w miejscowości Borownica w powiecie janowskim kierowca audi wpadł w poślizg i uderzył w bariery energochłonne. Te przebiły samochód na wylot.

Studniówki 2025: Bal Prywatnego LO im. Królowej Jadwigi w Lublinie
zdjęcia, wideo
galeria
film

Studniówki 2025: Bal Prywatnego LO im. Królowej Jadwigi w Lublinie

W sobotę w lubelskim hotelu Focus Premium poloneza zatańczyli tegoroczni maturzyści Prywatnego Liceum Ogólnokształcącego im. Królowej Jadwigi w Lublinie.

Motor Lublin ma nowego bramkarza

Motor Lublin ma nowego bramkarza

Lublinianie sięgnęli po 25-letniego Słoweńca Gaspera Tratnika

Czołowe zderzenie w Łaziskach. Trzy osoby w szpitalu

Czołowe zderzenie w Łaziskach. Trzy osoby w szpitalu

W sobotę wieczorem w Kolonii Łaziskach w powiecie opolskim zderzyły się dwa samochody. Droga wojewódzka nr 747 przez kilka godzin była zablokowana.

Ostatnie posiedzenie komisji statutowej

Komu przeszkadzają transmisje komisji? Urzędnik chciał zrzucić winę na szefa klubu PiS

Wszystko wskazuje na to, że mieszkańcy nie odsłuchają już w internecie dyskusji radnych Białej Podlaskiej na posiedzeniach komisji. – Wcześniej dyskusje na komisjach były bardziej merytoryczne - stwierdza Justyna Gorczyca, zastępczyni prezydenta.

Laura Miskiniene to liderka Polskiego Cukru AZS UMCS Lublin

Polski Cukier AZS UMCS Lublin w niedzielę zagra w Poznaniu. Nowy trener w poniedziałek

W niedzielę Polski Cukier AZS UMCS zmierzy się na wyjeździe z Eneą AZS Politechnika Poznań. Drużynę rywalek prowadzi doskonale znany w Lublinie Wojciech Szawarski. Z kolei gospodynie przystąpią do zawodów pod wodzą tymczasowego trenera Marka Lebiedzińskiego. W sobotę niespodziewanie klub poinformował o rozstaniu z Krzysztofem Szewczykiem.

Sylwester w stylu latino
foto
galeria

Sylwester w stylu latino

Tak imprezowano w sylwestrową noc w El Cubano. Nie zabrakło latynoskich hitów, szampana, baloników oraz tańców do białego rana. Zobaczcie naszą fotogalerię z tej wyjątkowej imprezy.

Telewizja, która łączy pokolenia – 40 lat TVP Lublin na antenie

Telewizja, która łączy pokolenia – 40 lat TVP Lublin na antenie

12 stycznia 1985 roku to ważna data dla lubelskiego oddziału TVP. Tego dnia wyemitowano pierwsze wydanie „Panoramy Lubelskiej”. Świat się zmienia, postęp technologiczny przyspiesza, ale jubileusz pozwala nam cofnąć się w czasie.

Poloneza zatańczyli dzisiaj absolwenci ZS nr 5 z ul. Elsnera w Lublinie
zdjęcia, wideo
galeria
film

Poloneza zatańczyli dzisiaj absolwenci ZS nr 5 z ul. Elsnera w Lublinie

Dzisiaj wieczorem uroczystym polonezem swój bal maturalny otworzyli uczniowie Zespołu Szkół nr 5 w Lublinie. Impreza została zorganizowana w lubelskim hotelu Luxor & Atelia.

Trzy wyrównane sety i coś się nagle zacięło. Bogdanka LUK Lublin przegrywa po tie-breaku w Rzeszowie

Trzy wyrównane sety i coś się nagle zacięło. Bogdanka LUK Lublin przegrywa po tie-breaku w Rzeszowie

Trzy bardzo zaciekłe sety, potem totalna dominacja gospodarzy i wielkie nerwy w piątym secie. Bogdanka LUK Lublin prowadziła na wyjeździe z Asseco Resovią 2:1, ale finalnie wraca do domu bogatsza o zaledwie jeden punkt

Krzysztof Kubica zagrał jedynie w pięciu meczach Motoru Lublin

Motor Lublin skrócił wypożyczenie pomocnika

Krzysztof Kubica nie poleciał z Motorem na zgrupowanie do Turcji. W sobotę klub z Lublina poinformował, że wypożyczenie zawodnika zostało skrócone i 24-latek będzie szukał nowego pracodawcy.

Skoki narciarskie. Paweł Wąsek z pierwszym w karierze mistrzostwem Polski

Skoki narciarskie. Paweł Wąsek z pierwszym w karierze mistrzostwem Polski

Paweł Wąsek mistrzem Polski w skokach narciarskich w sezonie 2024/2025. 25-latek zajął pierwsze miejsce podczas konkursu na Wielkiej Krokwi w Zakopanem zdecydowanie wyprzedzając wracającego do rywalizacji na skoczniach Kamila Stocha i Jakuba Wolnego

Śnieg nie przeszkadzał lubelskim biegaczom. Sobota jak co tydzień w Saskim
zdjęcia
galeria

Śnieg nie przeszkadzał lubelskim biegaczom. Sobota jak co tydzień w Saskim

W Lublinie nie brakuje miłośników biegania, a niektóre grupy robią to regularnie - bez względu na warunki atmosferyczne. Jedna z nich to "parkrun Ogród Saski", która spotyka się co sobotę, punkt o 9. Jej członkowie biegali również dzisiaj, podczas intensywnych opadów białego puchu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium