Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Wojciech Żelazowski z Amanti di pizza serwuje prawdziwą pizzę neapolitańską. Postawił na doskonale wypieczone ciasto, oliwę Extra Vergine, włoski parmezan i tradycyjną włoską mozarellę
galeria

Gdzie pójść na pizzę w Lublinie? Nasz ranking TOP 7 pizzerii

Nic tak nie poprawia humoru w mroźny dzień, jak kawał gorącej pizzy. Ser parzy wargi, a poziom serotoniny rośnie w miarę jedzenia. Wybraliśmy dla was siedem miejsc w Lublinie, gdzie można zjeść smaczną i rozgrzewającą pizzę, zwolnić i nacieszyć się drugą osobą.

Najsłynniejsze dania przedwojennego Lublina. Wypróbuj te przepisy!
tylko u nas
galeria

Najsłynniejsze dania przedwojennego Lublina. Wypróbuj te przepisy!

W oktawie 700 lecia miasta prezentujemy najsłynniejsza dania, podawane w najlepszych restauracjach przedwojennego Lublina. Od słynnej zupy rybnej bouillabaisse, przez Tournedos à la Rossini po sandacza po kardynalsku. W restauracji BelEtage zjecie francuską rybną, podawaną w tym miejscu przed wojną przez Józefa Radzymińskiego, który słynął z najlepszej kuchni i doskonałej piwniczki

Odmowa dostaw pizzy pod określony adres, to nowość dla instytucji strzegących praw konsumentów

Dlaczego na ulicę Romów nie chcą dowozić pizzy? "Nasz kierowca został tam pobity"

– Pizzy do tej części miasta nie dowozimy – słyszymy w jednej z pizzerii po telefonicznej próbie złożenia zamówienia z dowozem na ul. Romów w Puławach. Część właścicieli lokali tłumaczy, że boi się o bezpieczeństwo swoich kierowców. W przeszłości byli tam atakowani.

10 miejsc, gdzie można zjeść dobrą rybę
galeria

10 miejsc, gdzie można zjeść dobrą rybę

Aż nie chce się wierzyć, że w XVII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. Na liny w śmietanie do Kazimierza Dolnego jeździła Ordonka. Po wojnie najlepsze karpie w śmietanie podawał Ryszard Sieczkarz w Piaskach. A gdzie dziś w Lublinie zjemy smaczną rybę? Oto nasz subiektywny ranking.

Fot. Maciej Kaczanowski

Kwaśnica. Jak przygotować jedną z najbardziej znanych polski potraw?

Kwaśnica to męska sprawa. Nic tak nie rozgrzewa w mroźny dzień. Czym różni się kwaśnica od kapuśniaku? Co to jest lubelska kapuśnica? Jak smakuje war ze zlepieńcami, a jak kwas pułankowcki? Jak ugotować kwaśnicę po lubelsku?

Nowe miejsce w Lublinie. Po zapiekankę na Kołłątaja

Nowe miejsce w Lublinie. Po zapiekankę na Kołłątaja

Nowa gastronomia przy ul. Kołłątaja 4. W „Lubię To” dostaniemy hot-dogi, zapiekanki, ale zupełnie inne niż w niezdrowych fast-foodach

Krzysztof Zarzycki, zastępca szefa kuchni w restauracji Stół i Wół. Człowiek do zadań specjalnych przy szafie do sezonowania wołowiny przez 28 dni (fot. Maciej Kaczanowski)
galeria

7 najlepszych miejsc dla mięsożerców w Lublinie. Subiektywny ranking

Gdzie jest najlepszy tatar, gdzie schabowy? Gdzie zjemy mielonego, jak u mamy, gdzie wypasiony stek. Oto 7 najlepszych według nas miejsc na mięsną ucztę w Lublinie.

Czarcia Łapa (fot. Maciej Kaczanowski)
Alarm 24

Co zaszkodziło gościom restauracji? "Chcemy wyjaśnić tę przykrą sytuację"

„Świetna impreza, pyszne jedzenie wszyscy zatruci w nowy rok” – to jeden z komentarzy jaki ukazał się na profilu Czarciej Łapy w Lublinie. W znanej restauracji na Starym Mieście w Lublinie był już sanepid, a szefowie Czarciej zapowiadają, że chcą wyjaśnić tę „przykrą sytuację”.

Jak sobie sieknąć dobrego tatara? Przepisy na tatara

Jak sobie sieknąć dobrego tatara? Przepisy na tatara

Nie wystarczy dobre mięso. Trzeba wiedzieć, jak je posiekać, bo prawdziwy tatar to tatar siekany. Nie przemielony przez maszynkę. Tatar może być wołowy, rybny lub wegetariański. Ilość dodatków ogranicza tylko nasza fantazja. Oto, co trzeba wiedzieć o tatarze.

Rok 2017 pod znakiem zmian w kuchni. 10 kulinarnych trendów

Rok 2017 pod znakiem zmian w kuchni. 10 kulinarnych trendów

Zamiast szynki i boczku: podroby. Zamiast wędlin ze sklepu: domowe wyroby. Zamiast świeżych warzyw w zimie: fermentacja i kiszonki. Zamiast oliwy i makaronu: nasz olej lniany i kasza gryczana. Kulinarnie zapowiada się bardzo ciekawy rok

(fot. Maciej Kaczanowski)

Wigilijny smak. Co dziś znajdzie się na naszych stołach?

Dzień wigilijny był na Lubelszczyźnie dniem świętym. Często nazywano wigilię pośnikiem. Wierzono, że „jaka wigilia, taki cały rok”.

Ryby na wigilijnym stole i dania na świąteczny obiad

Ryby na wigilijnym stole i dania na świąteczny obiad

Poprosiliśmy lubelskich szefów kuchni o ich ulubione przepisy na Wigilię. W rolach głównych: ryby i susz. Nie mogło tez zabraknąć popisowych dań na świąteczny obiad. Na początek soczyste kieszonki z piersi kurczaka. Dla lubiących lekkie dania: ravioli z selera, nadziewane jagnięciną. I wreszcie modne policzki wołowe.

Potrawy wigilijne. Przepisy lubelskich szefów kuchni
Lubelskie Ekstra
galeria

Potrawy wigilijne. Przepisy lubelskich szefów kuchni

Siadamy przy wigilijnym stole, po to, żeby się nasycić, nacieszyć poczuciem bliskości. Uświadamiamy sobie, że więcej szczęścia jest w dawania niż w braniu. Mariia Viznovych, która wraz z Szymonem Bogutą i Markiem Pankiem przygotowała dla was przepisy na Wigilię mówi, że to najważniejszy czas w roku

Dziesięciu najciekawszych szefów kuchni 2016 w Lublinie i regionie
galeria

Dziesięciu najciekawszych szefów kuchni 2016 w Lublinie i regionie

12 grudnia na łamach prestiżowego „The Huffington Post” Fabio Parasecoli napisał o Agnieszce Filiks, szefowej restauracji Siwy Dym w Celejowie. - Dowiedziałem się, jak zrobić zupę pokrzywową, forszmak (zupę z kiełbasy, szynki, boczku i ogórków), a także pyszne pierogi lubelskie, nadziewane kaszą, świeżym serem i miętą - relacjonuje Parasecoli.

Jamie Oliver, „Gotuj zdrowo dla całej rodziny”

Jamie Oliver, „Gotuj zdrowo dla całej rodziny”

Książki kucharskie dzielę na te, które chętnie obejrzę i odstawię na półkę oraz na te, które po obejrzeniu wykorzystam do upichcenia czegoś wspaniałego.

Kisimy buraki, nastawiamy piernik. Przepisy na święta

Kisimy buraki, nastawiamy piernik. Przepisy na święta

Do Wigilii i świąt już tylko dwa tygodnie. Najwyższy czas, żeby zakisić buraki na barszcz z uszkami, zamarynować mięso na wędlinę, zrobić ciasto na staropolski piernik, ugotować bigos i zamrozić czy naszykować wiejską kiełbasę.

Na piątym piętrze w jadłospisie są m.in. filet z karpia z Pustelni, schab ze świni rasy puławskiej, regionalne sery

2 PI ER: Restauracja w LCK juz działa. Lokalne produkty na okrągło

Śniadanie zjemy na parterze, na obiad możemy wjechać windą na piąte piętro. Lokale gastronomiczne w Lubelskim Centrum Konferencyjnym są już otwarte

 Dorota Świątkowska, „Moje wypieki”

Dorota Świątkowska, „Moje wypieki”

Świątkowską znają ci, którzy lubią samodzielnie przyrządzać słodkości. Blogerka wydawała już wcześniej książki z ulubionymi ciastami. Za każdym razem stawały się one bestselerami.

Kto najlepiej przyrządza ryby? Dożynki Rybackie w Dworze Anna (zdjęcia)
galeria

Kto najlepiej przyrządza ryby? Dożynki Rybackie w Dworze Anna (zdjęcia)

Najlepsze dania XIII Dożynek Rybackich, które odbyły się w niedzielę w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich to filet z sandacza w pistacjach i boczku przygotowany przez lubelską restaurację Zaścianek, tarta rybna Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli oraz karp wędzony na drzewie owocowym Gospodarstwa Rybackiego Grabowce Dolne.

Najlepsze potrawy ze śledzia - przepisy na święta i nie tylko

Najlepsze potrawy ze śledzia - przepisy na święta i nie tylko

Warto na początku grudnia potrenować ze śledziami w kuchni. Po to, żeby te, które wyszły najlepiej postawić na wigilijnym stole. Tym bardziej, że grudniowe śledzie są wyjątkowo smaczne.

Nalewki na góralską nutę. 5 Turniej Nalewek Domowych Gminy Konopnica

Nalewki na góralską nutę. 5 Turniej Nalewek Domowych Gminy Konopnica

W sobotę 3 grudnia o 17 w salach Domu Kultury w Motyczu rozpocznie się 5 Turniej Nalewek Domowych Gminy Konopnica. Konkurs jest otwarty dla pasjonatów nalewek z całej Polski.

Ivo Violante

Co w restauracjach piszczy? Ivo Violante gotuje w nowym miejscu

Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie poleca kociołek myśliwski, doprawiony gałką, imbirem i szczyptą serca. - Ostatnia przyprawa jest najważniejsza. Nie tylko jesienią i zimą
kuchnia

Przepisy na rozgrzewające dania na jesień. Nasze propozycje

Flaki i forszmak w przystawkach. Kociołek myśliwski i żurek w zupach. Gulasz i bigos na drugie. Na jesienne dni wybraliśmy 8 energetycznych dań z regionalnej kuchni

(fot. Marzanna Siedlisko Folkloru)
13 listopada 2016, 14:00

XI Święto Bigosu Polskiego w Siedlisku Folkloru Marzanna

W niedzielę, 13 listopada, w Siedlisku Folkloru „Marzanna” w Niedrzwicy Kościelnej odbędzie się jedenasta edycja Święta Bigosu Polskiego. Kto lubi bigos, obowiązkowo powinien w Niedrzwicy być.

Jak się robi rogale świętomarcińskie? Przepis na rogal marciński
film

Jak się robi rogale świętomarcińskie? Przepis na rogal marciński

Rodzina Koperskich z Poznania od wielu lat prowadzi własną piekarnię i tym, co przynosi im największą dumę, jest oczywiście rogal świętomarciński.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium