Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Nalewki nastawione w październiku mają najwięcej aromatu i słodyczy. Co trzeba wiedzieć, żeby nasza nalewka się udała i z roku na rok była coraz lepsza? Oto garść sekretów nalewkowych od Marka Dyrki i 7 przepisów na najlepsze, jesienne nalewki

Pigwówka, tarniówka, a może czarny bez? Przepisy na nalewki

Jaki nalewki warto nastawić w październiku?

Sergei Boutenko, „Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących”

Sergei Boutenko, „Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących”

To przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne – jak zapewnia autor – dania z pędów, liści, chwastów (!), nasion, owoców i kwiatów.

Lublin Smaków. Przewodnik po "Miejscach Inspiracji"

Lublin Smaków. Przewodnik po "Miejscach Inspiracji"

Miasto wydało oficjalny przewodnik po lokalach z branży hotelarsko-gastronomicznej, które wyróżniło tytułem „Miejsce Inspiracji”.

W jury konkursu był Robert Makłowicz (fot. Archiwum Europejskiego festiwalu Smaku)

Najlepszy Smak Lubelszczyzny. Wybitne smaki i wschodnia dusza

Aż 65 produktów wystartowało w konkursie Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016. - Za zwycięską zupę z karpia zapłaciłbym każdą cenę w najdroższej restauracji - mówi Jacek Czarecki, juror z Lublina - Mleko smakowało jak prawdziwe mleko z dzieciństwa, masło, jak prawdziwe masło. Smak wielu produktów był wybitny - ocenia Adam Łukawski z Płocka. - Konfitura z rokitnika powaliła mnie na kolana - dodaje prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Magda Gessler: Kebab uwielbiam jeść w Lublinie
Sonda
film

Magda Gessler: Kebab uwielbiam jeść w Lublinie

- Dobrze zrobione kebaby są przepyszne - mówi restauratorka Magda Gessler.

Fot. Archiwum Hanny i Pawła Lisów

Co jadł Mieszko I, co księżniczka Dobrawa? Archeologia kulinarna

Rozmowa z Hanną i Pawłem Lisami, autorami książki „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”.

Maria Banach, „Strączki”

Maria Banach, „Strączki”

Książkę, która ma przywrócić popularność grochu, fasoli, czy bobu przygotowała zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa za blog Gruszkazfartuszka.pl

Piotr Wójcik, Good Chef 2016 (fot. Michał Patroń / materiały Europejskiego Festiwalu Smaku)

Najlepsi szefowie kuchni w woj. lubelskim. Kim są laureaci konkursu Good Chef?

Zaszczytny tytuł Good Chef 2016 zdobył na Europejskim Festiwalu Smaku Piotr Wójcik z restauracji Sarzyński. Jego „zastępcami” są Agnieszka Filiks z restauracji Siwy Dym w Celejowie oraz Artur Góra z restauracji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka. Szefem kuchni regionalnej została Agnieszka Filiks, Kulinarnym Talentem Roku Piotr Skwarek z restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski.

Lubelskie Centrum Konferencyjne (fot. Maciej Kaczanowski)

Już wiadomo, kto poprowadzi restaurację w LCK

Dopiero za trzecim podejściem udało się wyłonić firmę, która poprowadzi restaurację i kawiarnię w Lubelskim Centrum Konferencyjnym. Lokale powinny zacząć działać pod koniec tego roku.

fot. materiały prasowe

Konkurs kulinarny na nowy smak Lublina

Kaczka marynowana w cydrze i wytrawne naleśniki gryczano-cydrowe – to niektóre propozycje dań w konkursie na nowy smak Lublina. Rozstrzygnięcie rywalizacji w sobotę, 17 września, podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru

Lubelscy kucharze ugotują na błoniach
10 września 2016, 13:00

Lubelscy kucharze ugotują na błoniach

Dobroczynność „Master Chefs 4 Dogs” – czyli akcja charytatywna na rzecz bezdomnych zwierząt z lubelskiego schroniska już w sobotę o godz. 13.

Europejski Festiwal Smaku 2016: Wielkie smakowanie w Lublinie

Europejski Festiwal Smaku 2016: Wielkie smakowanie w Lublinie

W sobotę, 3 września, startuje 8 edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, w tym roku poświęcona Armenii. Festiwal potrwa aż 10 dni, a organizatorzy spodziewają się 100 tysięcy gości. Wybraliśmy dla was najsmaczniejsze „kąski”, których nie wolno przegapić.

Uczestnicy pierwszej edycji konkursu „Śniadanie po lubelsku”. Na zdjęciu ich przedstawiciele (z nominacjami), a także Waldemar Sulisz z Kresowej Akademii Smaku (pierwszy z lewej) i wicemarszałek Krzysztof Grabczuk (trzeci z lewej) (fot. Maciej Kaczanowski)

Śniadanie po lubelsku: Hotele i restauracje będą walczyć w konkursie

Cztery hotele i cztery restauracje z Lublina wezmą udział w pierwszej edycji konkursu „Śniadanie po lubelsku”. Ich zadaniem będzie przygotowanie zestawów śniadaniowych, które powstaną z produktów pochodzących z naszego regionu. Zwycięzców poznamy 9 września.

Kaukaski grill na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie

Kaukaski grill na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie

Paweł Portoyan, człowiek, który wie wszystko o marynatach do mięs, otworzy na Europejskim Festiwalu Smaku Kaukaski Grill. – To nałóg. Jagnięcina ze szpady. Sałata. Nieco kolendrowo-pomidorowego sosu.

Lubatrowska 7, to adres, który przez dziesięciolecia zarezerwowany był dla sklepu z gospodarstwem domowym. Zanim znalazł się nowy najemca lokal był wystawiany kilka razy na przetarg
Lublin

Znana restauracja zmienia adres. Skarżą się na wysoki czynsz od miasta

Nie ma już „Pyzatej Chaty” przy ul. Lubartowskiej. Teraz miłośnikom serwowanej tam kuchni zostało jedynie szturmowanie lokalu przy ul. Okopowej. Pracownicy żałują rezygnacji z dobrze prosperującego punktu, ale przyznają, że nie mieli innego wyjścia. Wszystko przez pieniądze.

Wedle legendy cebularze powstały w Kazimierzu Dolnym z miłości

Cebularze, chaczapuri i placki cebulowe z serem. "Zaczyn i pamięć" na Europejskim Festiwalu Smaku

Żydowskie cebularze, ormiańskie chaczapuri i sobieskie placki cebulowe z serem będą bohaterem projektu „Zaczyn i pamięć” na Europejskim Festiwalu Smaku. We wtorek i środę, 6 i 7 września, na placu Teatralnym przy Stole Spotkania będziemy wspólnie zaczyniać ciasto, dzielić je na porcje, wypiekać i jeść gorące cebularze, chaczapuri i placki cebulowe z Woli Sobieskiej. Oraz słuchać historii mówionych.

– Cała sztuka polega na tym, żeby obsłużyć gości tak, by czuli się komfortowo – wyjaśnia somelier Mikołaj Makłowicz. Fot. Maciej Kaczanowski

Alan Hugs zamiast Bierhalle. Wino, piwo i szaszłyki na metry

Nowa restauracja zostanie otwarta podczas Europejskiego Festiwalu Smaku. Specjalnością mają być dania z grilla, m.in. grillowane świńskie uszy. Nie zabraknie również dużego wyboru win – w jego podawaniu szkoli pracowników uznany somelier

Gryczane fantazje. Festiwal Kaszy Gryczaki w Janowie Lubelskim coraz lepszy

Gryczane fantazje. Festiwal Kaszy Gryczaki w Janowie Lubelskim coraz lepszy

Rewelacyjne sery zagrodowe, dziesiątki gryczaków na zimno i gorąco, słodycze z kaszy gryczanej warte najlepszej cukierni. Festiwal Kaszy Gryczaki w Janowie Lubelskim jest jak wino, im starszy, tym lepszy.

Kuchnia po lubelsku. 7 przepisów na lubelski obiad

Kuchnia po lubelsku. 7 przepisów na lubelski obiad

Do Lublina przyjeżdża coraz więcej obcokrajowców. W restauracjach szukają regionalnych dań. W domach proszą o coś lubelskiego na drugie. Oto 7 drugich dań, na które warto zaprosić zagranicznych gości

Co w restauracjach piszczy i gdzie można zjeść dobrą pizzę?

Co w restauracjach piszczy i gdzie można zjeść dobrą pizzę?

W karcie otwartej w środę restauracji „Czarcia łapa. A morze inaczej” znajdziemy m.in. świeże mule, krewetki i kraby. Z kolei w restauracji Chleb Powszedni można zjeść m.in. górkę cielęcą i gicz wołową.

Nowe restauracje w Lublinie. Pizzerie, kuchnia polska, piwo

Nowe restauracje w Lublinie. Pizzerie, kuchnia polska, piwo

Pizzerie na osiedlach, kuchnia polska w centrum. Sprawdziliśmy jakie nowe lokale powstały w mieście, a jakie zmieniły wizerunek i menu

Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retro warzywa"

Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retro warzywa"

Niby zwykła książka kucharska, czyli przepisy i zdjęcia. Niby zwykła, a jednak taka, po którą chce się sięgnąć.

Co nowego w lubelskich restauracjach?

Co nowego w lubelskich restauracjach?

"Ludzie chcą lodów rzemieślniczych, nie przemysłowych". Jak zrobić dobre domowe lody?
Lodowe eksperymenty

"Ludzie chcą lodów rzemieślniczych, nie przemysłowych". Jak zrobić dobre domowe lody?

Jak miał dziewięć lat, ojciec nauczył go robić pizzę. Jak dorósł, zaczął z ojcem robić słynne torty Williams. Teraz Jacek Ochal poszedł na swoje.

Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Jak zrobić placki? Przepisy

Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Jak zrobić placki? Przepisy

Cienkie lub grube. Ze śmietaną, po węgiersku, na słodko. Ale nie tylko. Także ziemniaczane z kapustą, placki z kapusty, po wołosku. Z cukinii i ormiańskie z mięsem.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium