Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Tak najkrócej można określić filozofię, która stoi za gotowaniem Agnieszki Filiks. Regionalna kuchnia, pełna tradycji i sentymentów daje nowe, intrygujące możliwości.
Polacy jedli suropieki na śniadanie, popijając piwną polewką z twarogiem. Suropieki czyli zrazy. Jedno z najsłynniejszych dań kuchni litewskiej i polskiej wraca na kulinarne salony. Oto najciekawsze przepisy: od zrazów po nelsońsku, przez zrazy litewskie po zrazy z kaszą hreczaną
18 restauracji i hoteli z Lublina walczy o prawo posługiwania się tytułem Miejsce Inspiracji. Ale charakterystyczny, podświetlany kaseton znajdzie się przy wejściu do 10 z nich. Jakimi smakami chcą inspirować turystów?
Post sprzyja rybom. W XVII wieku francuscy kucharze uczyli się od Polaków przyrządzania ryb. Powoli do ryb wracamy, ale czekają na nas pułapki. - Najważniejsza jest świeża ryba dobrej jakości - mówi Ivo Violante, włoski kucharz, który ma dobrą rękę do ryb
Skromne potrawy aż proszą się o ascezę i pozwalają rozsmakować się w prostych daniach. Oto 10 postnych dań, które pozwolą wam poczuć smak prostego jedzenia.
Kong phadprik thai dam - takie danie oferował jeden z restauratorów skontrolowanych przez Inspekcję Handlową. Niestety, informował jedynie o egzotycznej nazwie, zamiast o polskiej i składnikach potrawy.
Miodomat stoi w szkole w Pszczelej Woli zaś na UMCS i w kilku szkołach pojawiły się kanapkomaty. Mają zastąpić batony i chipsy, które zniknęły ze szkół. Pierwsze urządzenie to pomysł uczniów. Z inicjatywą drugiego wyszła świdnicka piekarnia.
Na horyzoncie ostatki, Popielec i 40 dni postu. W Środę Popielcową Kościół zaleca, żeby zjeść jeden posiłek do syta i dwa mniejsze dla posilenia się. Proste jedzenie jak śledź w śmietanie, ziemniaki z olejem czy pyry z gzikiem smakują wtedy najlepiej. Tak, jak śledzie w czasie postu. Oto 10 sprawdzonych przepisów na dobre śledzie
Flaki piaseckie, słodkowska kapusta z grzybami i śmietana tradycyjna z Bychawy. To ostatnie produkty z województwa lubelskiego, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT).
Rozmowa z Dorotą Otachel, właścicielką i szefową kuchni restauracji Old Pub w Lublinie.
Zimą mule są najlepsze. Ich muszle są wypełnione smacznym mięsem. Do Lublina świeże mule przyjeżdżają dwa razy w tygodniu. Filippo Orlando z włoskiej restauracji Arte del Gusto radzi, jakie mule kupować, jak je przygotować i jak przyrządzić. Buon appetito.
Kiedy w spiżarni kończyły się zapasy, na lubelskich talerzach pojawiały się proste dania, które zapowiadały nadchodzący post. Lemieszka, pazibroda, śledź z pieczonym ziemniakiem, żur z grzybami skłaniały ku ascezie, ale pozwoliły rozkoszować się wybornym smakiem. Były dowodem na to, że mniej znaczy więcej także na talerzu. Oto 10 słynnych dań regionalnych, które najlepiej smakują na przednówku
Kiszenie, podróże kulinarne, ramen, więcej ryb i owoców morza. Co nas czeka w 2016 roku? Oto 10 modnych trendów, którymi warto się zainteresować podczas wizyty w restauracji i w domowej kuchni
Sanepid nałożył karę grzywny na właścicieli Mrau Cafe przy ul. Orlej w Lublinie. - Postępowanie administracyjne jest w toku. Dwie kontrole wykazały, że mimo naszej decyzji o zamknięciu lokalu, kawiarnia była otwarta. Skutkiem jest postępowanie egzekucyjne i nałożenie grzywny. Jej wysokości nie ujawniamy - mówi Grażyna Fijałkowska z PSSE w Lublinie.
To był dobry rok dla restauratorów i szefów kuchni w regionie. Oto 10 dań wartych kulinarnego grzechu
Oto 10 potraw, które warto zjeść w lubelskich restauracjach. Są wśród nich przystawki, zupy i drugie dania. Nasz ranking jest subiektywny, a dania występują w kolejności alfabetycznej.
Olej świąteczny roztoczański z nagrodą główną, piwo Jagiełło Chmielaki najlepsze według Czytelników. Podczas wtorkowej Gali Finałowej w Dworku Jabłonna doceniliśmy to, co najlepsze. A nie ma nic lepszego od dobrej żywność pochodzącej od lokalnych, sprawdzonych producentów.
Rozmowa z Igą Sarzyńską, twórczynią i projektantką Pracowni Artystycznej Sarzyński w Kazimierzu Dolnym, w której powstają torty i ciastka.
Anush Chilingaryan prowadzi w Lublinie ormiańską restaurację Jazzve. Od 23 lat mieszka w Polsce. Najpierw do swego domu zaprasza rodziców na tradycyjną Wigilię. Natomiast 6 stycznia idzie do rodziców na ormiańskie Boże Narodzenie. Obchodzone jako narodziny i chrzest Jezusa. Tak mieszają się w Lublinie świąteczne smaki dwóch narodów
Mariia Viznovych. Ukraińska kucharka z restauracji Old Pub. Przez kilka lat pracowała dla Magdy Gessler. Dziś w Lublinie twórczo łączy kuchnię ukraińską z polską. Nam opowiada o swojej Wigilii
Wigilia w kulinarnym wymiarze miała swoją konstrukcję, w której trzeba było połączyć coś postnego z czymś niezwykłym i świątecznym. Ale też postnym. Rzeczy lokalne i sezonowe (na przykład suszone grzyby) z produktami egzotycznymi (bakalie, cytrusy, dalekowschodnie przyprawy do piernika czy karpia po żydowsku). Słodko pikantny smak i korzenny zapach jest dla dzisiejszej Wigilii charakterystyczny. Co ciekawe, w XVII i XVIII wieku na Wigilię mówiło się Kutia
Piotr Skwarek. Jeden z najciekawszych szefów kuchni po prawej stronie Wisły. Na talerzu potrafi wyczarować cuda. Nie byłoby tych cudów, gdyby nie korzenie. Źródło. To kuchnia jego mamy
Składniki: marchew 300 g, seler korzeń 100 g, pietruszka korzeń 100 g, cebula biała 100 g, olej 100 ml, masło 30 g, wywar z jarzyn 250 ml, majonez 150 ml, chrzan 20 g, sok z cytryny 1/2, liść laurowy 2 szt., ziarna pieprzu 8 szt., ziele angielskie 4 szt., sól i pieprz, ryba 600 g, bułka tarta 300 g, jajka 2 szt., mleko 50 ml, mąka 150 g, sól i pieprz, olej 250 ml, masło 60 g.
Składniki: kiszona kapusta 500 g, marchew 80 g, cebula180 g, czosnek 15 g, wywar grzybowy 400 ml, suszone grzyby 60 g, pieczarki 400 g, olej 100 ml, liść laurowy 2 szt., ziele angielskie 4 szt., pieprz ziołowy do smaku, sól i pieprz.
Składniki: wywar z grzybów lub jarzyn 2 litry, buraki 1.3 kg, jabłko 300 g, cebula 200 g, marchew 100 g, seler korzeń 80 g, pietruszka korzeń 80 g, czosnek 40 g, zakwas buraczany do smaku, liść laurowy 2 szt., ziele angielskie 5 szt., ziarna pieprzu 5 szt., sól i pieprz, cukier do smaku, majeranek.