Książkę, która ma przywrócić popularność grochu, fasoli, czy bobu przygotowała zdobywczyni tytułu pierwszego w Polsce BlogerChefa za blog Gruszkazfartuszka.pl
Dostajemy 90 oryginalnych przepisów zilustrowanych autorskimi zdjęciami, które przedstawiają coś więcej niż zupę grochową, czy nieśmiertelną fasolkę po brotońsku (nie żebym miała coś przeciwko tym daniom!). Czy można się jednak nie zachwycić czekoladowymi ciasteczkami z soczewicy, sajgonkami z bobem i sosem tajskim lub popcornem z ciecierzycy? Nawet miłośnicy mięs wszelakich, do których i ja się zaliczam popadną na pewno w zachwyt, o wegetarianach lub weganach już nie wspominając.
Oprócz przepisów znajdziemy też w książce mnóstwo ciekawostek o poszczególnych strączkach: ich odmianach i rodzajach, historii ich spożywania, sposobach gotowania i wartościach odżywczych. Nic tylko czytać i gotować!