Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Co słychać w lubelskich restauracjach?

Co słychać w lubelskich restauracjach?

TOP 10 przepisów na pyszne dania z bobem

TOP 10 przepisów na pyszne dania z bobem

Choć najlepszy jest z wody, to nasz region słynie z zupy Kniazia Boberka, zielonych pierogów, bobu po nadbużańsku. Sezon na bób w pełni, warto zadać komuś bobu. Oto 10 przepisów na bób zerwany prosto z grządki

Obiad w Polsce? Najczęściej mięso i ziemniaki

Obiad w Polsce? Najczęściej mięso i ziemniaki

Niemal połowa Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną – wynika z badania polskich naukowców.

Włoski smak Chełma. W Gospodzie Sto Pociech podają mule i ośmiornicę z grilla
PRZEPISY KULINARNE

Włoski smak Chełma. W Gospodzie Sto Pociech podają mule i ośmiornicę z grilla

Ośmiornica w Chełmie? Muszę to sprawdzić - mówi Ivo Violante, włoski szef kuchni z Lublina. Ma co sprawdzać, bo w Gospodzie Sto Pociech w Chełmie Edyta Wojtowicz podaje krewetki z papryczką, mule, ośmiornicę z grilla i smażone sardynki. Oto historia jej pasji i autorskie przepisy

Elżbieta Cwalina i Marek Panek z Hades Szeroka nakarmią 60 szefów kuchni z całego świata

60 szefów kuchni z całego świata wizytuje Lublin

Prowadzą warsztaty, odwiedzają restauracje, rozmawiają o kuchni prosto od człowieka. W sobotę w Hades Szeroka zjedzą regionalne dania. W niedzielę w Hotelu Agit wydadzą kolację.

(fot. Kamil Zieliński/ archiwum Jean Bos)

Najlepsi gotują w Lublinie. Rozmowa z Jeanem Bosem

Rozmowa z Jeanem Bosem, pomysłodawcą i organizatorem Światowego Zjazdu Kucharzy Gourmonde 2016 w Lublinie.

(fot. Kamil Zieliński / archiwum Jean Bos)
Lubelskie Ekstra

Przyjadą i zjedzą Lublin. Rozmowa z Jeanem Bosem

Rozmowa z Jeanem Bosem, królewskim kucharzem z pałacu w Brukseli, mistrzem kuchni molekularnej i szefem kuchni w Hotelu Agit.

Jan Szyttler, nadworny kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego, polecał na orzeźwienie słodkie chłodniki z owocami

Litewski, lubelski, a może na pomidorach? 5 najlepszych przepisów na chłodnik

Może być litewski lub lubelski. Może być na botwince, może być z lubczykiem, może być na pomidorach. Ale spróbujcie chłodnika na bazie mrożonych jagód. Jak on gasi pragnienie!

(fot. Wojciech Nieśpiałowski)
Kuchnia

Rybna uczta w Perłowej Pijalni Piwa. Przepis na rosół rybny

W niedzielę Przemysław Karoń, szef kuchni w Perłowej Pijalni Piwa zaprasza na obiad rybny, warsztaty z przyrządzania ryb i świeże ryby. Restauracja, która dostała niedawno rekomendację Slow Food Polska poszła za ciosem.

Anna Skoczylas z restauracji „Kardamon”: Filet z sandacza podany z czarnym ryżem, aromatycznym serem z sera gorgonzola oraz z sałatką z karczocha

Dorsz, sandacz, a może labraks? Podpowiadamy, gdzie w Lublinie zjeść dobrą rybę

Jeśli smażony dorsz, to w klasycznej smażalni ryb „Sola” na Czechowie. Jeśli sandacz, to restauracja „Kardamon”. Jeśli labraks z grilla to w „Atrium”. Jeśli polędwica z tuńczyka, to ristorante „Arte del gusto”. Jeśli ryba prosto z morza, to restauracja „Od kuchni”

fot. Maciej Kaczanowski

Mniej znaczy więcej. Czym jest slow food?

Rozmowa z Jackiem Szklarkiem, szefem Slow Food Polska.

Mięso czy warzywa układamy na ruszcie dopiero wtedy, gdy ogień zgaśnie, a węgiel żarzy się na całej powierzchni paleniska, fot. Maciej Kaczanowski

Smak majowego grilla. Jak zrobić golonkę czy żeberka (przepisy)

Jeśli planujesz kupić nowy grill, bo stary zardzewiał, wybierz grill kulisty ze szczelną pokrywą. Sprawdź, czy jego wnętrze zostało pokryte dobra emalią. Postaw na jakość materiałów. Warte uwagi są grille wykonane z żeliwa, ponieważ długo utrzymują ciepło.

Wszystko zaczyna się od młodych listków - mówi Lech Cwalina z restauracji Hades Szeroka, który nalewki robi od lat

Jak zrobić nalewkę? Przepisy: Jaśminowa, lipowa, a może na sośnie

Początek maja to najlepsza okazja, żeby ruszyć się, na miedzę czy działkę w poszukiwaniu listków, kwiatów i pąków. Po to, żeby nastawić listkówkę i lipówkę, nalewkę na kwiatach jaśminu i pędach sosny

Warsztaty "Lublin ze smakiem"
galeria

"Lublin ze smakiem". Trwają warsztaty kuchni tradycyjnej (zdjęcia)

Forszmak lubelski, zupa z karpia, flaki piaseckie, zupa cebulowa z Goraja albo pierogi: turowskie z soczewicą, olszewickie z kasza gryczaną i żakowolskie ze smażonymi ziemniakami.

W restauracji „Paleta Smaków” już podają świeże szparagi z grilla z makaronem z grilla i jajkiem sadzonym (fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Jak kupować i gotować szparagi. Przepisy na szparagi

Uwielbiali je Adam Mickiewicz i Bolesław Leśmian. Ordonka jadała je u Berensa w Kazimierzu Dolnym. Właśnie pojawiły się na rynku i w restauracjach. Sezon na szparagi jest bardzo krótki.

Maciej Borucki: Najważniejszy jest kawałek wołowiny. Antrykotu lub karkówki. Kawałek łoju wołowego na smak. I dodatki, od których zależy smak mięsa

Burger czy stek? Podpowiadamy jak je przygotować (przepisy)

Czy można zrobić dobrego burgera w domu? Można - odpowiada Maciej Borucki, który w restauracji Stół i Wół szykuje burgerową rewolucję. Można także zrobić soczysty stek

Morandówka/Facebook

Zamość: Morandówka znów czynna. Po 6 latach

Hotel i restauracja Morandówka otworzyła już swoje podwoje. Po blisko sześcioletniej przerwie jedna z najpiękniejszych kamienic zamojskiego Rynku Wielkiego znów tętni życiem.

(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Zupa z pokrzywy, pizza z mniszkiem. Kwietniowy smak

W kwietniu jemy to, co dzikie i rośnie w ogrodzie, na łące i w lesie. Z młodych liści buku zrobimy pierogi. Pizza z mniszkiem zachwyci smakiem. Makaron z niedźwiedzim czosnkiem też. Kto upoluje smardze, będzie wniebowzięty.

Mariusz Stelmasiewicz, szef kuchni restauracji Le Monde poda włoskie tiramisu

Restaurant Week w Lublinie. Co można zjeść w lubelskich restauracjach za 39 zł?

Do Lublina dotarł Restaurant Week. Od 1 do 10 kwietnia w 15 restauracjach czeka na was 3-daniowe „doświadczenie restauracyjne” za 39 zł. Temat przewodni festiwalu to „Kwitnąca scena restauracyjna”.

Profesor Jarosław Dumanowski

Kuchnia staropolska na Wielkanoc. Mazurek, baby, baranek z masła, majonez - przepisy

Profesor Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu to wydawca najstarszych polskich książek kucharskich i znawca staropolskiej kuchni. Oto kilka zapomnianych przepisów na świąteczne specjały.

Wielkanoc u szefa kuchni. Co warto podać na świątecznym stole?

Wielkanoc u szefa kuchni. Co warto podać na świątecznym stole?

Rozmowa z Adamem Piechaczkiem, szefem kuchni restauracji Ego w Hotelu Alter w Lublinie

Przepisy Czytelników: Edyta Szast z Zamościa

Przepisy na Wielkanoc. Tradycyjna zupa z serwatki i kaszy gryczanej

Zupa z serwatki i kaszy gryczanej serwowana była w mojej rodzinie od pokoleń. Gotowali ją też sąsiedzi, pamiętały sąsiadki mojej babci, lecz nikt oprócz niej już jej za czasów mojego dzieciństwa nie gotował.

Przepisy Czytelników: Edyta Szast z Zamościa

Przepisy Czytelników Dziennika. Jak zrobić wielkanocny żurek?

Podajemy prosty przepis na wielkanocny żurek

Jak dobrze przygotować jesiotra? Szef kuchni podpowiada (przepisy)

Jak dobrze przygotować jesiotra? Szef kuchni podpowiada (przepisy)

Piotr Huszcz, szef kuchni restauracji hotelu Piano: Wyróżnienie VIP w Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra zobowiązuje mnie do jeszcze lepszego przyrządzania ryb w restauracji Piano

Jean Bos, szef kuchni restauracji hotelu Agit: Najlepszy sposób na soczyste mięso to sous-vide (fot. Maciej Kaczanowski)

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka? Przepisy lubelskich szefów kuchni

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka? Okazuje się, że wcale nie jest to takie proste. Czy schab może rozpływać się w ustach? A indyk? Spytaliśmy lubelskich szefów kuchni, od czego zależy soczysty smak.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium