Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Jak przygotować grzyby? Po lwowsku, w śmietanie, a może w miodzie?

Jak przygotować grzyby? Po lwowsku, w śmietanie, a może w miodzie?

Grzyby mają zdecydowany smak i aromat, stąd nie warto przesadzać ze zbytnim ich doprawianiem. Lubią cebulę, pieprz, koperek i cząber. A oto przepisy warte wypróbowania

Grzyby: Suszenie, solenie, marynowanie. Instrukcja obsługi

Grzyby: Suszenie, solenie, marynowanie. Instrukcja obsługi

Suszenie to najprostszy sposób konserwacji grzybów. Do suszenia nadają się borowiki, podgrzybki, koźlarze, gąski, opieńki i kanie. Do suszenia nie nadają się maślaki.

Polacy otrząsnęli się z zachwytu nad sushi, wietnamską zupą pho, odkrywają swoje kulinarne korzenie, poszukują lokalnych produktów (Fot. Waldemar Sulisz)

Brukiew ma moc (przepisy kulinarne)

Brać brukiew żółtą, ostrugać, pokrajać w kostkę i gotować w wodzie lub rosole. Gdy już prawie miękka, dodać trochę cukru, zrobić zasmażkę z łyżki masła z mąką, rozprowadzić smakiem z brukwi i dusić jeszcze w sosie, aż zupełnie będzie dobra

Grzyby warte zachodu w lesie i kuchni

Grzyby warte zachodu w lesie i kuchni

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę podczas grzybobrania.

Świeża grzybowa, stek i galareta. Co w restauracjach piszczy

Świeża grzybowa, stek i galareta. Co w restauracjach piszczy

Kulinarne podróże po regionie. Niezwykły smak Kodnia (przepisy)

Kulinarne podróże po regionie. Niezwykły smak Kodnia (przepisy)

W Kodniu zioła pachną u Oblatów, z wieży bazyliki grają chorały, cerkiew się stroi w nowe szaty, wieża unicka jeszcze bardziej zarosła mchem. Ciasteczka kodeńskie kruche jak zawsze, nawet napar z suszonych liści orzecha, który każe mi pić Danusia się nada. Rosół z bażanta to sama esencja. Smażymy placki ziemniaczane, które jedzą mnisi w Jabłecznej. Kocham to miasto.

Na grzyby! Gdzie zbierać, przepisy, porady

Na grzyby! Gdzie zbierać, przepisy, porady

Co w restauracjach piszczy? Nowości z Chełma i Lublina

Co w restauracjach piszczy? Nowości z Chełma i Lublina

W piątek w Barze Staromiejskim w Chełmie otwiera się najprawdziwsza smażalnia ryb. Ta wiadomość powinna zelektryzować miłośników świeżej ryby w naszym regionie. O dobrą smażalnię w regionie łatwo nie jest. W Lublinie dobra działa na Czechowie. Na obrzeżach Lublina można zjeść świeżą rybę w Prawiednikach koło Zalewu Zembrzyckiego, dobrą opinię ma smażalnia ryb w Krężnicy Jarej.

Maślak czy kania? Przepisy na potrawy z grzybami

Maślak czy kania? Przepisy na potrawy z grzybami

Czekaliśmy na nie bardzo długo. Są maślaki i podgrzybki na sos. Kanie na schabowego. Lada chwila wysypią się opieńki. Na gąski jeszcze zbyt ciepło. Gdzieniegdzie pokaże się rydz. Dla grzybożerców to prawdziwy raj.

Uczniowie do kuchni. Konkurs kulinarny

Uczniowie do kuchni. Konkurs kulinarny

Tylko do 9 października klasy gimnazjalne mogą zgłaszać się do konkursu „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Żeby wygrać wystarczy trochę popichcić, a potem sfotografować przygotowane zdrowe danie.

Fot. Michał Pater

Gdzie warto się wybrać na stek, a gdzie na burgera w Lublinie?

W kartach lubelskich (i nie tylko) restauracji można spotkać dania, jakich nie powstydziliby się szefowie kuchni najlepszych restauracji Warszawy. Zacznijmy od ryb.

(fot. AS)

Pigwa, dereń czy czarny bez? Kto zrobił najlepszą nalewkę w Polsce?

Dariusz Semkowicz i Dariusz Bogoń przywieźli na XXV jubileuszowy Ogólnopolski Turniej Nalewek w Lublinie pigwówkę. I rozbili bank nagród, zdobywając honorowy tytuł Grand Champion Polonia oraz pierwsze miejsce.

Smakołyki z konfiturą z owoców róży (fot. www.lubelskie.pl)

Szarytka i golasy. Nasze produkty nagrodzą w Poznaniu

Województwo lubelskie bierze udział w targach Smaki Regionów w Poznaniu (19–22 września).

Karczma Ordynat (fot. Karczma Ordynat)

Internauci wybrali najlepsze restauracje. Eksperci spróbują i zweryfikują

Karczma Ordynat w Wielączy w gminie Szczebrzeszyn, Pstrągowo w Żółtańcach-Kolonii pod Chełmem oraz lubelska Takushi Sushi awansowały do II etapu konkursu kulinarnego „Kuchnia+ poleca”.

(fot. AS)

Chaczapuri, cebularz i pierożki z karpia. Kulinarne przeboje Europejskiego Festiwalu Smaku

Chaczapuri i chinkali na Gruzińskim Miasteczku Smaku. Pierożki z karpia na Targu Rybnym. Cebularze z pokrzywą na Scenie Smaku. Oto największe przeboje zakończonej w niedzielę 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku.

Fot. Materiały organizatora

Europejski Festiwal Smaku: Będą koncerty, spektakle, pokazy kulinarne

Tegoroczny festiwal rozpocznie się we wtorek, 1 września. W ciągu 7 dni będą koncerty, spektakle, wystawy, pokazy kulinarne, warsztaty i dużo dobrego jedzenia

Wielkie grillowanie w Okunince

Wielkie grillowanie w Okunince

Mamy nową imprezę kulinarną w regionie. Nad Jeziorem Białym trwają I Mistrzostwa Grillowania Open Okuninka 2015.

Krzysztof Korolewicz

Świadome jedzenie ziemniaka. Z prostych składników wyżyny smaków

Rozmowa z Krzysztofem Korolewiczem, dyrektorem firmy Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. oraz członkiem Stowarzyszenia Polski Ziemniak.

Nowe przepisy maja spowodować, że dzieci chętniej będą sięgać po owoce niż słodycze. Fot. Maciej Kaczanowski
Nowe

W szkolnych sklepikach uczniowie nie kupią chipsów i gazowanych napojów

Od 1 września w szkolnych sklepikach nasze dzieci nie kupią już chipsów, czekolady i napojów gazowanych. Uczniowie będą mogli otrzymywać wyłącznie zdrową żywność.

Janów Lubelski: Gdzie warto zjeść pizzę?

Janów Lubelski: Gdzie warto zjeść pizzę?

Podpowiadamy gdzie warto się wybrać na pizzę w Janowie Lubelskim

Festiwal Kaszy "Gryczaki" już dzisiaj. Mamy dla Was przepisy

Festiwal Kaszy "Gryczaki" już dzisiaj. Mamy dla Was przepisy

Zachwyciła Wojciecha Modesta Amaro. Teraz Sylwia Biały chce zachwycić uczestników Festiwalu Kaszy Gryczaki, który w sobotę, 8 sierpnia, o godzinie 14 startuje w Parku Misztalec w Janowie Lubelskim

Wizycie profesora Scharffenberga w Lublinie będzie towarzyszył program "Expo Zdrowie"

Specjalista zdrowego żywienia doradzi w Lublinie

W Lublinie będzie można posłuchać wykładów prof. Johna Scharffenberga z USA, specjalisty z zakresu zdrowia publicznego i żywienia. Wykładom będzie towarzyszył program Expo Zdrowie, w ramach którego będzie można skorzystać z bezpłatnych badań i konsultacji medycznych

Kolorowy smak lata. Przepisy na dania z owocami

Kolorowy smak lata. Przepisy na dania z owocami

Czy jedliście zupę wiśniową, do której na osobnym talerzyku podaje się młode ziemniaki ze skwarkami? Lato w pełni, najwyższy czas rozpocząć sezon na zupy owocowe, pierogi z owocami i inne owocowe przyjemności

Wiktor Niedziałek (z lewej), który chce w Piotrawinie reaktywować browar biskupów krakowskich i Czesław Dziełak wznoszą toast za balans i równowagę. W życiu i w piwie. Fot. Waldemar Sulisz

Czesław warzy, czyli skąd się wzięła piwna rewolucja

Warzenie to połączenie czterech żywiołów: wody, słodu, chmielu i drożdży. Każdy z niech wnosi do piwa swój zakres smaków. Połączenie tych smaków w taki sposób, żeby się nie wykluczały a współgrały – to jest właśnie magia. I sztuka. Balans, harmonia, bogactwo smaków. Rozmowa z Czesławem Dziełakiem, jednym z najlepszych polskich piwowarów

Gdzie na dobre Chaczapuri i kotleciki z parmezanem?

Gdzie na dobre Chaczapuri i kotleciki z parmezanem?

Na początku września w Lublinie odbędzie się 3 edycja akcji Moc Restauracji. Temat – Gruzja na talerzu. A tymczasem już w ten weekend w restauracji Rozanna w Wąwolnicy możecie zjeść słynne chaczapuri z gruzińskim kebabem.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium