Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

(fot. AS)

Chaczapuri, cebularz i pierożki z karpia. Kulinarne przeboje Europejskiego Festiwalu Smaku

Chaczapuri i chinkali na Gruzińskim Miasteczku Smaku. Pierożki z karpia na Targu Rybnym. Cebularze z pokrzywą na Scenie Smaku. Oto największe przeboje zakończonej w niedzielę 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku.

Fot. Materiały organizatora

Europejski Festiwal Smaku: Będą koncerty, spektakle, pokazy kulinarne

Tegoroczny festiwal rozpocznie się we wtorek, 1 września. W ciągu 7 dni będą koncerty, spektakle, wystawy, pokazy kulinarne, warsztaty i dużo dobrego jedzenia

Wielkie grillowanie w Okunince

Wielkie grillowanie w Okunince

Mamy nową imprezę kulinarną w regionie. Nad Jeziorem Białym trwają I Mistrzostwa Grillowania Open Okuninka 2015.

Krzysztof Korolewicz

Świadome jedzenie ziemniaka. Z prostych składników wyżyny smaków

Rozmowa z Krzysztofem Korolewiczem, dyrektorem firmy Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o. oraz członkiem Stowarzyszenia Polski Ziemniak.

Nowe przepisy maja spowodować, że dzieci chętniej będą sięgać po owoce niż słodycze. Fot. Maciej Kaczanowski
Nowe

W szkolnych sklepikach uczniowie nie kupią chipsów i gazowanych napojów

Od 1 września w szkolnych sklepikach nasze dzieci nie kupią już chipsów, czekolady i napojów gazowanych. Uczniowie będą mogli otrzymywać wyłącznie zdrową żywność.

Janów Lubelski: Gdzie warto zjeść pizzę?

Janów Lubelski: Gdzie warto zjeść pizzę?

Podpowiadamy gdzie warto się wybrać na pizzę w Janowie Lubelskim

Festiwal Kaszy "Gryczaki" już dzisiaj. Mamy dla Was przepisy

Festiwal Kaszy "Gryczaki" już dzisiaj. Mamy dla Was przepisy

Zachwyciła Wojciecha Modesta Amaro. Teraz Sylwia Biały chce zachwycić uczestników Festiwalu Kaszy Gryczaki, który w sobotę, 8 sierpnia, o godzinie 14 startuje w Parku Misztalec w Janowie Lubelskim

Wizycie profesora Scharffenberga w Lublinie będzie towarzyszył program "Expo Zdrowie"

Specjalista zdrowego żywienia doradzi w Lublinie

W Lublinie będzie można posłuchać wykładów prof. Johna Scharffenberga z USA, specjalisty z zakresu zdrowia publicznego i żywienia. Wykładom będzie towarzyszył program Expo Zdrowie, w ramach którego będzie można skorzystać z bezpłatnych badań i konsultacji medycznych

Kolorowy smak lata. Przepisy na dania z owocami

Kolorowy smak lata. Przepisy na dania z owocami

Czy jedliście zupę wiśniową, do której na osobnym talerzyku podaje się młode ziemniaki ze skwarkami? Lato w pełni, najwyższy czas rozpocząć sezon na zupy owocowe, pierogi z owocami i inne owocowe przyjemności

Wiktor Niedziałek (z lewej), który chce w Piotrawinie reaktywować browar biskupów krakowskich i Czesław Dziełak wznoszą toast za balans i równowagę. W życiu i w piwie. Fot. Waldemar Sulisz

Czesław warzy, czyli skąd się wzięła piwna rewolucja

Warzenie to połączenie czterech żywiołów: wody, słodu, chmielu i drożdży. Każdy z niech wnosi do piwa swój zakres smaków. Połączenie tych smaków w taki sposób, żeby się nie wykluczały a współgrały – to jest właśnie magia. I sztuka. Balans, harmonia, bogactwo smaków. Rozmowa z Czesławem Dziełakiem, jednym z najlepszych polskich piwowarów

Gdzie na dobre Chaczapuri i kotleciki z parmezanem?

Gdzie na dobre Chaczapuri i kotleciki z parmezanem?

Na początku września w Lublinie odbędzie się 3 edycja akcji Moc Restauracji. Temat – Gruzja na talerzu. A tymczasem już w ten weekend w restauracji Rozanna w Wąwolnicy możecie zjeść słynne chaczapuri z gruzińskim kebabem.

Kto w Lublinie podrabia gruzińskie szaszłyki?

Kto w Lublinie podrabia gruzińskie szaszłyki?

W restauracji Gościnne Piwnice na deptaku nie byłem z 10 lat. Kiedyś była to jedna z najlepszych knajp w Lublinie. Była, ale się zbyła.

Haydamaky & Rokiczanka. Pierwsze spotkanie zespołów w lubelskim skansenie. Zagrają razem na Europejskim Festiwalu Smaku w sobotę 5 września

Haydamacki smak sała i szaszłyków

Sało z czarnym chlebem, barszcz ukraiński, czeburieki, szaszłyki, płow, pielmieni i pierogi po ukraińsku. To ulubione dania ukraińskiego zespołu Haydamaky, który razem z zespołem Rokiczanka zagra we wrześniu na Europejskim Festiwalu Smaku. Z tej okazji na kulinarnej scenie królować będą najsłynniejsze potrawy z Ukrainy.

Co w restauracjach piszczy: żeberko z Perłowej, czeburiki z Jazzve

Co w restauracjach piszczy: żeberko z Perłowej, czeburiki z Jazzve

Co ciekawego w lubelskich restauracjach?

Twoja prawdziwa przyjaciółka. Kasza

Twoja prawdziwa przyjaciółka. Kasza

Na zgrabną figurę, piękne zdrowe włosy, gładką cerę i mocne paznokcie. Kasze – bo o nich mowa – są produktem, którego nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie. W ramach kampanii „Lubię kaszę” dietetycy opowiadają o kaszy cuda.

Przepisy na pierogi

Przepisy na pierogi. Chinkali, czeburieki, pierogi ruskie, chachłackie z bryndzą i ziemniaczane

Moje ulubione polskie danie? Pierogi. Są cudowne. Kocham pierogi - mówi o naszej kuchni Katie Melua, która 3 września zagra koncert na Arena Lublin.

Podczas NKD panie ze Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych Gminy Fajsławice pokażą, jak zrobić orzeźwiający kompot w stylu macedoine. Fot. UMWL
19 lipca 2015, 12:00

"Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów". Finał konkursu w Kozłówce

Już w najbliższą niedzielę w Kozłówce odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Do konkurencji zgłoszono 150 regionalnych produktów oraz 14 dań obiadowych.

Co w restauracjach piszczy. Gdzie zjeść golonkę, a gdzie chłodnik?

Co w restauracjach piszczy. Gdzie zjeść golonkę, a gdzie chłodnik?

Nowości z lubelskich restauracji.

Fot. Robert Żuchnik
galeria

Śniadanie pod chmurką w Plenerze

W niedzielę w klubie Plener zjemy śniadanie pod chmurką. Nad malowniczą Bystrzycą spotkacie restauratorów, producentów lokalnej żywności i wystawców z Europejskiego Festiwalu Smaku. - To dobre miejsce, żeby zwolnić i wolniej jeść - mówi Jan Budzyński, szef Slow Food Lubelskie

Lemon (fot. materiały prasowe)

„Maliniaki” w Kraśniku. Zagra zespół Lemon

Zespoły Lemon, Pawkin i Filet wystąpią w niedzielę podczas Święta Owoców Miękkich i Rękodzielnictwa w Kraśniku. Będą też atrakcje kulinarne. Swoje propozycje przedstawi Adam Czapski, uczestnik I edycji programu Hell’s Kitchen. Na czas „Maliniaków” z pl. Wolności zostanie przeniesiona w inne miejsce wystawa antyaborcyjna.

Chłodnik idealny na letnie upały. Najlepsze przepisy

Chłodnik idealny na letnie upały. Najlepsze przepisy

Kiedy słupek rtęci na termometrze przekracza 30 stopni i pnie się w górę, może uratować nas chłodnik. Może być z botwinki, może z ogórków, pomidorów. A nawet melonów i pomarańczy. Dziś instrukcja obsługi chłodnika. Na kilka sposobów

Lublin: Co w restauracjach piszczy

Lublin: Co w restauracjach piszczy

Choć Amanti di Pizza działa w Lublinie kilka dni, to stolik trzeba rezerwować z wyprzedzeniem.

Gruzińskie smaki w Celejowie, Kazimierzu i Wąwolnicy. Przepisy na gruzińskie potrawy

Gruzińskie smaki w Celejowie, Kazimierzu i Wąwolnicy. Przepisy na gruzińskie potrawy

Jeśli lubicie chaczapuri, chinkali, szaszłyki, to mamy dobrą wiadomość. W dobrych restauracjach powiatu puławskiego będzie można rozsmakować się w gruzińskiej kuchni.

Recenzje restauracji. Czerwona kartka dla Groty Bochotnickiej

Recenzje restauracji. Czerwona kartka dla Groty Bochotnickiej

Piszemy w tym miejscu o dobrych daniach, dobrych restauracjach. Ale chcemy pokazywać także kulinarne wpadki. Pokazywać, żeby restauratorzy wzięli sobie nasze uwagi do serca, i dania słabe zamieniali na dobre.

Europejski Festiwal Smaku. W tym roku gruzińska Moc Restauracji

Europejski Festiwal Smaku. W tym roku gruzińska Moc Restauracji

Rozpoczęły się przygotowania do 3 edycji Mocy Restauracji w Lublinie. Kilkunastu szefów kuchni przygotuje podczas Europejskiego Festiwalu Smaku menu gruzińskie. Przez 5 dni będzie można zamawiać chaczapuri, chinkali, mwadi. Będą dania z bakłażanów, jagnięciny, baraniny

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium