Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Co w restauracjach piszczy. Gdzie zjeść golonkę, a gdzie chłodnik?

Co w restauracjach piszczy. Gdzie zjeść golonkę, a gdzie chłodnik?

Nowości z lubelskich restauracji.

Fot. Robert Żuchnik
galeria

Śniadanie pod chmurką w Plenerze

W niedzielę w klubie Plener zjemy śniadanie pod chmurką. Nad malowniczą Bystrzycą spotkacie restauratorów, producentów lokalnej żywności i wystawców z Europejskiego Festiwalu Smaku. - To dobre miejsce, żeby zwolnić i wolniej jeść - mówi Jan Budzyński, szef Slow Food Lubelskie

Lemon (fot. materiały prasowe)

„Maliniaki” w Kraśniku. Zagra zespół Lemon

Zespoły Lemon, Pawkin i Filet wystąpią w niedzielę podczas Święta Owoców Miękkich i Rękodzielnictwa w Kraśniku. Będą też atrakcje kulinarne. Swoje propozycje przedstawi Adam Czapski, uczestnik I edycji programu Hell’s Kitchen. Na czas „Maliniaków” z pl. Wolności zostanie przeniesiona w inne miejsce wystawa antyaborcyjna.

Chłodnik idealny na letnie upały. Najlepsze przepisy

Chłodnik idealny na letnie upały. Najlepsze przepisy

Kiedy słupek rtęci na termometrze przekracza 30 stopni i pnie się w górę, może uratować nas chłodnik. Może być z botwinki, może z ogórków, pomidorów. A nawet melonów i pomarańczy. Dziś instrukcja obsługi chłodnika. Na kilka sposobów

Lublin: Co w restauracjach piszczy

Lublin: Co w restauracjach piszczy

Choć Amanti di Pizza działa w Lublinie kilka dni, to stolik trzeba rezerwować z wyprzedzeniem.

Gruzińskie smaki w Celejowie, Kazimierzu i Wąwolnicy. Przepisy na gruzińskie potrawy

Gruzińskie smaki w Celejowie, Kazimierzu i Wąwolnicy. Przepisy na gruzińskie potrawy

Jeśli lubicie chaczapuri, chinkali, szaszłyki, to mamy dobrą wiadomość. W dobrych restauracjach powiatu puławskiego będzie można rozsmakować się w gruzińskiej kuchni.

Recenzje restauracji. Czerwona kartka dla Groty Bochotnickiej

Recenzje restauracji. Czerwona kartka dla Groty Bochotnickiej

Piszemy w tym miejscu o dobrych daniach, dobrych restauracjach. Ale chcemy pokazywać także kulinarne wpadki. Pokazywać, żeby restauratorzy wzięli sobie nasze uwagi do serca, i dania słabe zamieniali na dobre.

Europejski Festiwal Smaku. W tym roku gruzińska Moc Restauracji

Europejski Festiwal Smaku. W tym roku gruzińska Moc Restauracji

Rozpoczęły się przygotowania do 3 edycji Mocy Restauracji w Lublinie. Kilkunastu szefów kuchni przygotuje podczas Europejskiego Festiwalu Smaku menu gruzińskie. Przez 5 dni będzie można zamawiać chaczapuri, chinkali, mwadi. Będą dania z bakłażanów, jagnięciny, baraniny

W Tarasach Zamkowych oprócz Burger Kinga znajduje się również restauracja McDonald's
galeria

Burger King znowu w Lublinie. Wyścigi po darmową kanapkę

Na kilka minut przed godz. 9 wygłodniali klienci okupowali wejście do Tarasów Zamkowych. Kiedy drzwi centrum handlowego otworzyły się bez opamiętania ruszyli do nowo otwartej restauracji. Wyścigi na ruchomych schodach zakończyły się zwycięstwem najbardziej zdeterminowanych. Ci jako pierwsi dopadli do lady i zamówili ulubioną kanapkę.

Co nowego w lubelskich restauracjach

Co nowego w lubelskich restauracjach

Nowości w lubelskiej branży restauracyjnej.

Fot. Maciej Kaczanowski

Siedem najlepszych przepisów na żeberka

Najpierw trzeba je obgotować. Następnie zamarynować. To punkt wyjściowy do 7 wspaniałych dań z żeberkami w roli głównej. Przy żeberkach pole do popisu mają domowi browarnicy, artyści nalewek, miłośnicy ziół i przypraw. Dobrze przyrządzone żeberka są lepsze od kiełbasy z grilla, duszonego boczku, a nawet najlepszej golonki

Co warto zjeść w lubelskich restauracjach?

Co warto zjeść w lubelskich restauracjach?

Szaszłyk, golonka, a może jagnięcina? Podpowiadamy na co warto się wybrać do lubelskich restauracji.

Gdzie wyskoczyć z Lublina, żeby dobrze zjeść i zwiedzić? Siedem restauracji na weekend. Nasze propozycje
Nowe

Gdzie wyskoczyć z Lublina, żeby dobrze zjeść i zwiedzić? Siedem restauracji na weekend. Nasze propozycje

Gdzie wyskoczyć z Lublina na weekend, żeby dobrze zjeść? Oto nasze propozycje miejsc, gdzie dobrze karmią, a w pobliżu można zobaczyć ciekawe rzeczy

7 przepisów na dobrą rybę

7 przepisów na dobrą rybę

Carpaccio z łososia, dorada z pieca, pstrąg z wody i wędzony karp. Siedem sposobów na smaczne dania z ryb, które sprawią wam radość

Gdzie w Lublinie można zjeść tanio dobry lunch?

Gdzie w Lublinie można zjeść tanio dobry lunch?

W stosunku jakości potraw do ceny wygrywa restauracja Czarcia Łapa. Co można zjeść za 19.90?

Racuszki piwne z jabłkami

Golonka, karp, a może racuszki? Siedem dań z piwem

Piwo towarzyszyło staropolskiej kuchni przez wieki. W piwie marynowano mięsa, na piwie gotowano polewki. Golonka i żeberka w piwie to wielki przysmak. Ryba w piwnej panierce zachwyca kruchością, a piwne racuszki z jabłkami to deser nad deserami.

Najlepsze majowe nalewki. Jak je zrobić?

Najlepsze majowe nalewki. Jak je zrobić?

Nalewka na pączkach sosny leczy przeziębienie. Na kwiatach czarnego bzu wzmacnia odporność. Nalewka na kwiatach głogu koi skołatane nerwy i wzmacnia serce

Hell’s Kitchen (fot. materiały prasowe)

Casting do 'Hell’s Kitchen' w Lublinie

W najbliższą środę (20 maja) w Lublinie odbędzie się casting do 4. edycji „Hell’s Kitchen–Piekielna Kuchnia”.

Danuta Pietrusik z Kodnia (Fot. Waldemar Sulisz)

W kodeńskiej kuchni smaki wędrują ponad granicami

Carpaccio po myśliwsku, dzikie nóżki, jajecznica z twarogiem, pielmieni z czosnkiem niedźwiedzim, płucka po litewsku, kopytka z marchwią, tort z pokrzywy i fanaberia rabarbarowa. W kodeńskiej kuchni smaki wędrują ponad granicami. W miejscowych potrawach słychać echa potraw litewskich, żydowskich i polskich.

 Archiwum KGW w Stasinie

Gospodynie ze Stasina nie tylko smacznie gotują

Przygotowywane przez nie smalec czy też pieczony schab zyskują uznanie podczas cyklicznego Festiwalu Wieprzowiny. Poza przygotowywaniem potraw członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Stasinie (gmina Wojciechów, powiat lubelski) zdobywają też nagrody za dożynkowe wieńce. To kolejne koło zgłoszone do naszego plebiscytu. Liczy 28 członkiń.

Pierś z kaczki (fot. Waldemar Sulisz)

Co warto zjeść w lubelskich restauracjach?

Przegląd tygodnia. Gdzie warto się wybrać i co zjeść w lubelskich restauracjach.

(fot. AS)

Szparagi grzechu warte. Przepisy na szparagi

Według legendy zawdzięczamy je królowej Bonie. Przed wojną królowały na dworach, salonach i w restauracjach. Jedli je dygnitarze PRL. Dziś szparagi przeżywają renesans. Czy są warte grzechu?

Krewetki, ormiański szaszłyk i kiełki w zupie

Krewetki, ormiański szaszłyk i kiełki w zupie

Krewetki są na topie. Duża w tym zasługa Ivo Violante, który w swojej knajpie podaje pastę z owocami morza. Gdzie jeszcze w Lublinie można bezpiecznie zjeść krewetki?

Nie wolno grillować na żywym ogniu, który zwęgla potrawy i nadaje im gorzki smak

10 najlepszych potraw z grilla. Przepisy na grilla

Karkówka czy żeberko? Łosoś czy krewetki? A może golonka? Oto nasz subiektywny ranking grillowch przebojów. Na początek porcja podstawowej wiedzy, która pozwoli przygotować wam smaczne i zdrowe potrawy.

Wizyta Bronisława Komorowskiego w Lubelskiem: Co jadł prezydent RP?

Wizyta Bronisława Komorowskiego w Lubelskiem: Co jadł prezydent RP?

Uwielbia chłodnik, kołduny litewskie, które robiła jego babcia i kresowe szpekuchy, które wypieka mu żona. Podczas ostatniego pobytu w regionie Bronisław Komorowski zatrzymał się z Zajeździe Marta w Pułankowicach. Na co skusił się prezydent? Na zalecaną przez lekarza rybę na parze z sałatkami czy na karkówkę po myśliwsku, sarninę i pierogi z gąskami i kaszą gryczaną?

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium