Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Nowości z lubelskich restauracji.
W niedzielę w klubie Plener zjemy śniadanie pod chmurką. Nad malowniczą Bystrzycą spotkacie restauratorów, producentów lokalnej żywności i wystawców z Europejskiego Festiwalu Smaku. - To dobre miejsce, żeby zwolnić i wolniej jeść - mówi Jan Budzyński, szef Slow Food Lubelskie
Zespoły Lemon, Pawkin i Filet wystąpią w niedzielę podczas Święta Owoców Miękkich i Rękodzielnictwa w Kraśniku. Będą też atrakcje kulinarne. Swoje propozycje przedstawi Adam Czapski, uczestnik I edycji programu Hell’s Kitchen. Na czas „Maliniaków” z pl. Wolności zostanie przeniesiona w inne miejsce wystawa antyaborcyjna.
Kiedy słupek rtęci na termometrze przekracza 30 stopni i pnie się w górę, może uratować nas chłodnik. Może być z botwinki, może z ogórków, pomidorów. A nawet melonów i pomarańczy. Dziś instrukcja obsługi chłodnika. Na kilka sposobów
Choć Amanti di Pizza działa w Lublinie kilka dni, to stolik trzeba rezerwować z wyprzedzeniem.
Jeśli lubicie chaczapuri, chinkali, szaszłyki, to mamy dobrą wiadomość. W dobrych restauracjach powiatu puławskiego będzie można rozsmakować się w gruzińskiej kuchni.
Piszemy w tym miejscu o dobrych daniach, dobrych restauracjach. Ale chcemy pokazywać także kulinarne wpadki. Pokazywać, żeby restauratorzy wzięli sobie nasze uwagi do serca, i dania słabe zamieniali na dobre.
Rozpoczęły się przygotowania do 3 edycji Mocy Restauracji w Lublinie. Kilkunastu szefów kuchni przygotuje podczas Europejskiego Festiwalu Smaku menu gruzińskie. Przez 5 dni będzie można zamawiać chaczapuri, chinkali, mwadi. Będą dania z bakłażanów, jagnięciny, baraniny
Na kilka minut przed godz. 9 wygłodniali klienci okupowali wejście do Tarasów Zamkowych. Kiedy drzwi centrum handlowego otworzyły się bez opamiętania ruszyli do nowo otwartej restauracji. Wyścigi na ruchomych schodach zakończyły się zwycięstwem najbardziej zdeterminowanych. Ci jako pierwsi dopadli do lady i zamówili ulubioną kanapkę.
Nowości w lubelskiej branży restauracyjnej.
Najpierw trzeba je obgotować. Następnie zamarynować. To punkt wyjściowy do 7 wspaniałych dań z żeberkami w roli głównej. Przy żeberkach pole do popisu mają domowi browarnicy, artyści nalewek, miłośnicy ziół i przypraw. Dobrze przyrządzone żeberka są lepsze od kiełbasy z grilla, duszonego boczku, a nawet najlepszej golonki
Szaszłyk, golonka, a może jagnięcina? Podpowiadamy na co warto się wybrać do lubelskich restauracji.
Gdzie wyskoczyć z Lublina na weekend, żeby dobrze zjeść? Oto nasze propozycje miejsc, gdzie dobrze karmią, a w pobliżu można zobaczyć ciekawe rzeczy
Carpaccio z łososia, dorada z pieca, pstrąg z wody i wędzony karp. Siedem sposobów na smaczne dania z ryb, które sprawią wam radość
W stosunku jakości potraw do ceny wygrywa restauracja Czarcia Łapa. Co można zjeść za 19.90?
Piwo towarzyszyło staropolskiej kuchni przez wieki. W piwie marynowano mięsa, na piwie gotowano polewki. Golonka i żeberka w piwie to wielki przysmak. Ryba w piwnej panierce zachwyca kruchością, a piwne racuszki z jabłkami to deser nad deserami.
Nalewka na pączkach sosny leczy przeziębienie. Na kwiatach czarnego bzu wzmacnia odporność. Nalewka na kwiatach głogu koi skołatane nerwy i wzmacnia serce
W najbliższą środę (20 maja) w Lublinie odbędzie się casting do 4. edycji „Hell’s Kitchen–Piekielna Kuchnia”.
Carpaccio po myśliwsku, dzikie nóżki, jajecznica z twarogiem, pielmieni z czosnkiem niedźwiedzim, płucka po litewsku, kopytka z marchwią, tort z pokrzywy i fanaberia rabarbarowa. W kodeńskiej kuchni smaki wędrują ponad granicami. W miejscowych potrawach słychać echa potraw litewskich, żydowskich i polskich.
Przygotowywane przez nie smalec czy też pieczony schab zyskują uznanie podczas cyklicznego Festiwalu Wieprzowiny. Poza przygotowywaniem potraw członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Stasinie (gmina Wojciechów, powiat lubelski) zdobywają też nagrody za dożynkowe wieńce. To kolejne koło zgłoszone do naszego plebiscytu. Liczy 28 członkiń.
Przegląd tygodnia. Gdzie warto się wybrać i co zjeść w lubelskich restauracjach.
Według legendy zawdzięczamy je królowej Bonie. Przed wojną królowały na dworach, salonach i w restauracjach. Jedli je dygnitarze PRL. Dziś szparagi przeżywają renesans. Czy są warte grzechu?
Krewetki są na topie. Duża w tym zasługa Ivo Violante, który w swojej knajpie podaje pastę z owocami morza. Gdzie jeszcze w Lublinie można bezpiecznie zjeść krewetki?
Karkówka czy żeberko? Łosoś czy krewetki? A może golonka? Oto nasz subiektywny ranking grillowch przebojów. Na początek porcja podstawowej wiedzy, która pozwoli przygotować wam smaczne i zdrowe potrawy.
Uwielbia chłodnik, kołduny litewskie, które robiła jego babcia i kresowe szpekuchy, które wypieka mu żona. Podczas ostatniego pobytu w regionie Bronisław Komorowski zatrzymał się z Zajeździe Marta w Pułankowicach. Na co skusił się prezydent? Na zalecaną przez lekarza rybę na parze z sałatkami czy na karkówkę po myśliwsku, sarninę i pierogi z gąskami i kaszą gryczaną?