Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
SKŁADNIKI: sandacz filet 600 g, tymianek cytrynowy. Na kapustę: kapusta biała 300 g, białe wino 50 ml, cebula biała 80 g, marchew 80 g, ziarna kopru włoskiego 5 g, ziarna kolendry 3 g, wywar jarzynowy 200 ml.
Świąteczna kuchnia na Starym Mieście podczas Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku.
Na Starym Mieście w Lublinie rozpoczął się w piątek Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku.
To najbardziej wystrzałowy duet, który wystąpi na scenie Bożonarodzeniowego Festiwalu Smaku w Lublinie. Przez sześć dni będziemy smakować świąteczną kuchnię. Scena na Starym Mieście stanie się areną smaku, na której wystąpią najciekawsi szefowie kuchni z lubelskich restauracji. Będzie wędzarka, wielokulturowe miasteczko smaku dookoła Trybunału Koronnego, warsztaty kulinarne dla dużych i małych. I dużo niespodzianek.
To już ostatni moment, żeby kupić mięso, zamarynować i zrobić wędliny na święta. - Przygotowanie wędlin w domu wcale nie jest trudne - mówi Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie
Podpowiadamy gdzie warto się wybrać i co zjeść w lubelskich restauracjach.
Pokazy najlepszych szefów kuchni, warsztaty gotowania dla dzieci, tradycyjne dania wigilijne i świąteczne. Kartacze na ciepło, pierogi, sery i wędliny. Ormiański grill i wędzarka. 18 grudnia na Starym Mieście w Lublinie zacznie się Bożonarodzeniowy Festiwal Smaku
Rozmowa z Jolantą Mazurkiewicz z Manufaktury Różanej w Starej Wsi w gminie Końskowola, która robi przetwory z kwiatów i owoców róż.
W najbliższą niedzielę w Dworze Anna w podlubelskich Jakubowicach Konińskich odbędą się XII Dożynki Rybackie, czyli Świąteczny Stół Ryb.
Rozmowa z Igą Sarzyńską, twórczynią i projektantką Pracowni Artystycznej Sarzyński w Kazimierzu Dolnym, w której powstają torty i ciastka.
Nowości z lubelskich restauracji.
Okręt piwnej rewolucji zatrzyma się w sobotę i niedzielę w Lublinie. Z okazji Lubelskich Targów Piw Rzemieślniczych mamy dla was przepisy na potrawy z piwem. Od słynnej zupy, przez białą kiełbasę w piwie, golonkę, żeberko i słodkie racuchy z jabłkami.
Rozgrzewają, są pożywne, dodają energii. Często potrafią zastąpić drugie danie. Pachną smakiem dzieciństwa. Oto najlepsze zupy z naszego regionu
W sobotę, 5 grudnia, o godzinie 18 w restauracji Rozanna w Wąwolnicy rozpocznie się I Turniej Nalewek Rodzinnych. Dlaczego rodzinnych? - Chodzi nam o takie nalewki, na które receptura przechodziła w rodzinie z pokolenia na pokolenie - mówią Iza i Marek Oprzańscy, właściciele Rozanny.
Gdzie w Lublinie można zjeść dobrego, tradycyjnego schaboszczaka po lubelsku? Oto nasz subiektywny ranking. Jak zwykle w porządku alfabetycznym
Pierogi, sandacz, sałatka? Sprawdzamy co słychać w lubelskich restauracjach.
Choć sezon na nalewki zaczyna się w maju, to te nastawione jesienią są najbardziej wartościowe. Może dlatego, że owoce, przepełnione aromatem po brzegi, mają do oddania najwięcej?
Kiedy w Old Pubie ukląkł przede mną Robert Makłowicz, nigdy nie przypuszczałam, że kiedyś będzie to moja restauracja - mówi Dorota Otachel, właścicielka i szefowa kuchni restauracji Old Pub w Lublinie.
To legenda polskiej zakąski. Według legendy wymyślili je Tatarzy, trzymający pod siodłem kawałki surowego mięsa. Uskrobane, było szybkim i energetycznym posiłkiem. Choć befsztyk tatarski podaje się w Europie nawet jako drugie danie, to nasz tatar wołowy nie ma sobie równych. Oto dziesięć miejsc w Lublinie, gdzie warto wpaść na tatara z wołowiny
Kiedy za oknem szron zetnie trawę, przypominamy sobie o rozgrzewającym kapuśniaku. Zasmażona kapusta to najlepszy dodatek do golonki, a łazanki z kapustą są lepsze niż niejedno danie. Oto 7 patentów na jesienną kapustę.
Kiedy wszedłem w progi Browaru Restauracyjnego Osjann w Białej Podlaskiej, nic nie wskazywało na to, że podają tu prawdopodobnie najlepszą golonkę w piwie na terenie całego województwa lubelskiego.
Ich fanem był Adam Mickiewicz. Francuscy kucharze z polskich grzybów najbardziej cenią kurki. Żydzi uważają kurki za jedyny grzyb koszerny, bo są wolne od czerwi. Pachną jak morele, wzbogacają smak zup, sosów i jajecznicy.