Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

10 lipca 2016 r.
9:31

Good Chef 2016 w Lublinie. Znamy uczestników konkursu na najlepszego szefa kuchni w woj. lubelskim

0 8 A A
Jean Bos, (fot. Kamil Zieliński)
Jean Bos, (fot. Kamil Zieliński)

Po raz pierwszy wybierzemy najlepszego szefa kuchni w naszym województwie. Kto zawalczy o zaszczytny tytuł Good Chef 2016? Kto zostanie Talentem roku, a kto Szefem kuchni regionalnej?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

We wrześniu na scenie Europejskiego Festiwalu Smaku 9 śmiałków zawalczy o tytuł „Good Chef 2016”.

- Wraz ze stowarzyszeniem Aregala Polska przygotowaliśmy pierwszą edycję profesjonalnego konkursu kulinarnego, który ma na celu docenić i promować najzdolniejszych szefów kuchni z Lubelszczyzny - mówi Jean Bos, przewodniczący komisji sędziowskiej, która nominowała do konkurs 9 zawodników.
Konkurs odbędzie się w sobotę 10 września 2016 na scenie festiwalu.

- Będą 3 rundy po 3 zawodników. Zwycięzca każdej rundy wchodzi do finału. Zwycięzca finału otrzymuje tytuł Good Chef 2016. Kapituła przyzna także tytuł: Talent Roku oraz Chef kuchni regionalnej - tłumaczy Andrzej Rudziński, sędzia techniczny konkursu.

Zawodnicy wystąpią w kolejności alfabetycznej.

Pierwsza trójka

Mateusz Białkowski z restauracji The Olive Hotelu Ilan rozpoczyna listę. Przez kilka lat pracował w restauracji Kardamon, specjalizując się live cooking. Teraz w The Olive odkrywa autentyczne smaki polskiej i żydowskiej kuchni.

Miguel Bravo z Browaru Restauracji Grodzka 15 w Lublinie pasjonuje się regionalnym produktem. Wizjoner z Andaluzji ceni kuchnię prosto od człowieka. Marzy mu się słynna szynka serrano z mięsa świni rasy puławskiej.

Szymon Boguta z restauracji Chleb Powszedni (hotel Trzy Róże, Zembrzyce) ceni tradycję, ale chce regionalną kuchnię z Lubelszczyzny serwować lekko i z wdziękiem.

Druga trójka

Otwiera ją Agnieszka Filiks, szefowa kuchni z restauracji Siwy Dym w Celejowie. - Ja i tylu facetów. Ale mam stresa - mówi Filiks. Najważniejsze są dla niej składniki doskonałe. Jagnięcina ma smakować jak jagnięcina, marchewka jak marchewka. - Liczy się czysty smak - dodaje Agnieszka Filiks.

- Ma silną konkurencję w swej grupie - komentuje Andrzej Rudziński.

Jako drugi startuje Artur Góra z restauracji BelEtage (Grand Hotel Lublinianka). Bardzo doświadczony Chef, skupiony i uważny - uczył się zawodu od wielkich mistrzów.

Drużynę numer 2 zamyka Piotr Huszcz z restauracji Hotelu Piano. Na koncie ma wygrane w prestiżowych konkursach. Otwarty na światowe trendy, wciąż chce się rozwijać.

Trzecia Trójka

Z numerem siedem wystąpi Marcin Sikora z restauracji hotelu Artis w Sitańcu koło Zamościa. -

Z przyjemnością nominowałem go do konkursu. Bardzo zdolny i kreatywny - mówi sędzia Andrzej Rudziński.
Kolejny zawodnik to Piotr Skwarek z restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski. Z pokorą podchodzi do tradycji i klasycznych technik gotowania. Blisko mu do idei Slow Food.

Zamyka stawkę Piotr Wójcik z restauracji Sarzyński w Lublinie. - Bardzo poszukujący, idzie w dobrym kierunku, nie boi się wyzwań - mówi Jean Bos.

Kim są sędziowie?

Boris Marcell z Kolumbii. „Nie ma nas w magazynach, nie jesteśmy klaunami z telewizyjnego ekranu, kochamy nasz zawód i wykonujemy go dla Ojczyzny, pokazując naszą kuchnię na świecie. Jesteśmy pokornymi ambasadorami naszej Tradycji. Jesteśmy tam, gdzie Bóg postanowi...” - pisze na swoim profilu Boris Marcell, profesor Fundación Universitaria Cafam, charyzmatyczny kucharz, który od kilkunastu lat eksploruje Amazonię i dziką żywność. Na pewno będzie punktował rolę produktów naturalnych, pytał o filozofię gotowania zawodników.

Përparim Babalija z Kosowa to specjalista od ryb, owoców morza, autor wyszukanych konceptów łączących dary morza ze skarbami z winnic i ogrodów. W genialny sposób łączy wyrafinowane smaki z prostą na talerzu i historią swego kraju. Która choć bliska nam, to wydaje się że zupełnie nieznana. W konkursie postawi na żywioł i osobowość kandydatów.

Jean Bos, królewski kucharz z Brukseli. Ceni pokorę i szacunek dla zawodu. Lubi kwiaty na talerzu. Przywiązuje wielką wagę do kompozycji. - Kiedy będę próbował tego, co przygotowali kucharze, chcę czuć na języku osobny smak każdej potrawy. Liczy się esencja smaku. Dobry kucharz powinien umieć „wydestylować” smak do samego końca - mówi przewodniczący komisji sędziowskiej.

Andrzej Rudziński, doświadczony kucharz i nauczyciel zawodu. Spod jego ręki wyszli młodzi kucharze, którzy pracują w najlepszych restauracjach w Polsce. - Jestem tylko sędzią technicznym. Będę pilnował porządku i dobrych manier - śmieje się Rudziński.

Stan Borys. Legenda polskiej piosenki. Przywiązuje wielką wagę do zdrowej, ekologicznej kuchni. Ceni polską kuchnię tradycyjną i kuchnie orientalne. - Na talerzu liczą się naturalne produkty. Lubię wiedzieć skąd pochodzą. Wolę zjeść mniej, a lepiej. Najbardziej cenię prostotę. I tej prostoty będę szukał na talerzu - mówi Stan Borys.

Pozostałe informacje

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

Daniel Iwanek (z lewej) i Wiktor Bis zaliczyli w Peru bardzo udany start

Sukcesy zawodników KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka w mistrzostwach świata w Peru

Mistrzostwa świata odbywały się w prestiżowym ośrodku sportowym Villa Deportiva Nacional w Limie. W zawodach, organizowanych pod patronatem Prezydent Peru Diny Boluarte i Caritasu, zawodnicy z Lubelszczyzny zdobyli 18 medali.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium