Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

10 lipca 2016 r.
9:31

Good Chef 2016 w Lublinie. Znamy uczestników konkursu na najlepszego szefa kuchni w woj. lubelskim

0 8 A A
Jean Bos, (fot. Kamil Zieliński)
Jean Bos, (fot. Kamil Zieliński)

Po raz pierwszy wybierzemy najlepszego szefa kuchni w naszym województwie. Kto zawalczy o zaszczytny tytuł Good Chef 2016? Kto zostanie Talentem roku, a kto Szefem kuchni regionalnej?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

We wrześniu na scenie Europejskiego Festiwalu Smaku 9 śmiałków zawalczy o tytuł „Good Chef 2016”.

- Wraz ze stowarzyszeniem Aregala Polska przygotowaliśmy pierwszą edycję profesjonalnego konkursu kulinarnego, który ma na celu docenić i promować najzdolniejszych szefów kuchni z Lubelszczyzny - mówi Jean Bos, przewodniczący komisji sędziowskiej, która nominowała do konkurs 9 zawodników.
Konkurs odbędzie się w sobotę 10 września 2016 na scenie festiwalu.

- Będą 3 rundy po 3 zawodników. Zwycięzca każdej rundy wchodzi do finału. Zwycięzca finału otrzymuje tytuł Good Chef 2016. Kapituła przyzna także tytuł: Talent Roku oraz Chef kuchni regionalnej - tłumaczy Andrzej Rudziński, sędzia techniczny konkursu.

Zawodnicy wystąpią w kolejności alfabetycznej.

Pierwsza trójka

Mateusz Białkowski z restauracji The Olive Hotelu Ilan rozpoczyna listę. Przez kilka lat pracował w restauracji Kardamon, specjalizując się live cooking. Teraz w The Olive odkrywa autentyczne smaki polskiej i żydowskiej kuchni.

Miguel Bravo z Browaru Restauracji Grodzka 15 w Lublinie pasjonuje się regionalnym produktem. Wizjoner z Andaluzji ceni kuchnię prosto od człowieka. Marzy mu się słynna szynka serrano z mięsa świni rasy puławskiej.

Szymon Boguta z restauracji Chleb Powszedni (hotel Trzy Róże, Zembrzyce) ceni tradycję, ale chce regionalną kuchnię z Lubelszczyzny serwować lekko i z wdziękiem.

Druga trójka

Otwiera ją Agnieszka Filiks, szefowa kuchni z restauracji Siwy Dym w Celejowie. - Ja i tylu facetów. Ale mam stresa - mówi Filiks. Najważniejsze są dla niej składniki doskonałe. Jagnięcina ma smakować jak jagnięcina, marchewka jak marchewka. - Liczy się czysty smak - dodaje Agnieszka Filiks.

- Ma silną konkurencję w swej grupie - komentuje Andrzej Rudziński.

Jako drugi startuje Artur Góra z restauracji BelEtage (Grand Hotel Lublinianka). Bardzo doświadczony Chef, skupiony i uważny - uczył się zawodu od wielkich mistrzów.

Drużynę numer 2 zamyka Piotr Huszcz z restauracji Hotelu Piano. Na koncie ma wygrane w prestiżowych konkursach. Otwarty na światowe trendy, wciąż chce się rozwijać.

Trzecia Trójka

Z numerem siedem wystąpi Marcin Sikora z restauracji hotelu Artis w Sitańcu koło Zamościa. -

Z przyjemnością nominowałem go do konkursu. Bardzo zdolny i kreatywny - mówi sędzia Andrzej Rudziński.
Kolejny zawodnik to Piotr Skwarek z restauracji Trzy Romanse w Hotelu Wieniawski. Z pokorą podchodzi do tradycji i klasycznych technik gotowania. Blisko mu do idei Slow Food.

Zamyka stawkę Piotr Wójcik z restauracji Sarzyński w Lublinie. - Bardzo poszukujący, idzie w dobrym kierunku, nie boi się wyzwań - mówi Jean Bos.

Kim są sędziowie?

Boris Marcell z Kolumbii. „Nie ma nas w magazynach, nie jesteśmy klaunami z telewizyjnego ekranu, kochamy nasz zawód i wykonujemy go dla Ojczyzny, pokazując naszą kuchnię na świecie. Jesteśmy pokornymi ambasadorami naszej Tradycji. Jesteśmy tam, gdzie Bóg postanowi...” - pisze na swoim profilu Boris Marcell, profesor Fundación Universitaria Cafam, charyzmatyczny kucharz, który od kilkunastu lat eksploruje Amazonię i dziką żywność. Na pewno będzie punktował rolę produktów naturalnych, pytał o filozofię gotowania zawodników.

Përparim Babalija z Kosowa to specjalista od ryb, owoców morza, autor wyszukanych konceptów łączących dary morza ze skarbami z winnic i ogrodów. W genialny sposób łączy wyrafinowane smaki z prostą na talerzu i historią swego kraju. Która choć bliska nam, to wydaje się że zupełnie nieznana. W konkursie postawi na żywioł i osobowość kandydatów.

Jean Bos, królewski kucharz z Brukseli. Ceni pokorę i szacunek dla zawodu. Lubi kwiaty na talerzu. Przywiązuje wielką wagę do kompozycji. - Kiedy będę próbował tego, co przygotowali kucharze, chcę czuć na języku osobny smak każdej potrawy. Liczy się esencja smaku. Dobry kucharz powinien umieć „wydestylować” smak do samego końca - mówi przewodniczący komisji sędziowskiej.

Andrzej Rudziński, doświadczony kucharz i nauczyciel zawodu. Spod jego ręki wyszli młodzi kucharze, którzy pracują w najlepszych restauracjach w Polsce. - Jestem tylko sędzią technicznym. Będę pilnował porządku i dobrych manier - śmieje się Rudziński.

Stan Borys. Legenda polskiej piosenki. Przywiązuje wielką wagę do zdrowej, ekologicznej kuchni. Ceni polską kuchnię tradycyjną i kuchnie orientalne. - Na talerzu liczą się naturalne produkty. Lubię wiedzieć skąd pochodzą. Wolę zjeść mniej, a lepiej. Najbardziej cenię prostotę. I tej prostoty będę szukał na talerzu - mówi Stan Borys.

Pozostałe informacje

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Wielkie emocje w finale Superpucharu Hiszpanii. Real Madryt prowadził z Barceloną 1:0, ale drużyna Roberta Lewandowskiego i Wojciecha Szczęsnego odpowiedziała... pięcioma golami. Ostatecznie pokonała „Królewskich” 5:2 mimo czerwonej kartki polskiego bramkarza.

Europosłanka Marta Wcisło
Sport/Polityka

Marta Wcisło oburzona wypowiedzią ministra. Poszło o planowany stadion żużlowy w Lublinie

Europosłankę z Lublina zdenerwowały słowa Ireneusz Rasia, wiceministra sportu i turystyki. Poszło o stwierdzenie dotyczące ewentualnego dofinansowania budowy stadionu żużlowego. Ministrowi „trudno by było wyobrazić sobie”, aby budżet państwa dołożył do inwestycji, wartej 250-300 mln zł.

 PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski
galeria

PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

To był znakomity występ koszykarzy PGE Startu Lublin. Podopieczni Wojciecha Kamińskiego nie dość, że wygrali z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski to jeszcze zagwarantowali sobie prawo udziału w turnieju Pekao S.A. Puchar Polski

Kadr z filmu zapisującego poczynania litewskiego kierowcy

„Główna rola” w filmie kosztowała go 1000 złotych

30-letni obywatel Litwy został ukarany mandatem w wysokości 1000 złotych. Tyle kosztowała go brawurowe wyprzedzanie na skrzyżowaniu, nagrane przez innego kierowcę.

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

43 nowe urządzenia odcinkowego pomiaru prędkości (opp) obejmą nadzorem blisko 400 km dróg ekspresowych i autostrad. To kolejny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach. Pierwsze nowe urządzenia zaczną rejestrować wykroczenia w połowie 2026 roku. W sumie będzie to 114 opp na polskich drogach nadzorowanych przez CANARD.

Magdalena Szymkiewicz zdobyła w Poznaniu 23 pkt

Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka przegrał w Poznaniu

Trzęsienie ziemi w ekipie z Lublina na pewno nie pomogło koszykarkom. W niedzielę Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka na ławce musiał uznać wyższość rywalek z Poznania. Enea AZS Politechnika niespodziewanie pokonała akademiczki 80:71.

Nowy „szeryf” w Rykach

Nowy „szeryf” w Rykach

W Komendzie Powiatowej Policji w Rykach odbyła się zmiana warty na stanowisku komendanta. Pełnienie obowiązków na tym stanowisku powierzono nadkomisarzowi Łukaszowi Walo, dotychczasowemu I zastępcy komendanta.

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Obowiązek szczepienia kur i indyków przeciwko chorobie rzekomego pomoru drobiu wprowadził wojewoda lubelski na terenie całego województwa lubelskiego. W regionie dotychczas wykryto dwa ogniska tej choroby.

Paweł Tetelewski ma swój pomysł na MKS FunFloor Lublin

Paweł Tetelewski (MKS FunFloor Lublin): Chcemy grać równo przez 60 minut

W piątkowy wieczór kibice w hali Globus po raz pierwszy na własne oczy mogli zobaczyć MKS FunFloor pod wodzą Pawła Tetelewskiego. Jakie wnioski można wyciągnąć po meczu z Energą Szczypiorno Kalisz?

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego
Kuchnia

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Wraca moda na kulinaria według receptur naszych bać i dziadków. Dziś przypominamy kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego. Uczony z Torunia jest pasjonatem starodawnej kuchni i...pierników. Dziś kilka wybranych receptur na dobrze znane, acz zapomniane smakołyki.

Marek Marciniak w sumie rzucił w Płocku cztery bramki

Polska wygrała Turniej 4 Narodów. Występy Marka Marciniaka z Azotów Puławy

Reprezentacja Polski mężczyzn w kompletem zwycięstw wygrała Turniej 4 Narodów, który był rozgrywany w Płocku. W ekipie Biało-Czerwonych wystąpił zawodnik Azotów Puławy Marek Marciniak.

Wizualizacja bloku
Biała Podlaska

Budowa bloku komunalnego nie ruszyła. Miejska spółka wciąż czeka na przelew z BGK

Przelew z dofinansowaniem na konto Zakładu Gospodarki Lokalowej w Białej Podlaskiej jeszcze nie dotarł. Dlatego miejska spółka, pomimo pierwotnych zapowiedzi, przetargu na budowę bloku z mieszkaniami komunalnymi jeszcze na ogłosiła.

Wirus HIV w zbliżeniu mikroskopowym
zdrowie

Ludzie nadal umierają na AIDS. Na tę chorobę leku jeszcze nie wynaleziono

Mamy progres w leczeniu, ale nadal nie potrafimy wytworzyć leku, który całkowicie eliminowałby HIV z zakażonego organizmu. O wirusie, o którym głośno było zwłaszcza w latach 80-tych XX wieku rozmawiamy z prof. Anną Bogucką-Kocką, kierownikiem Katedry i Zakładu Biologii z Genetyką Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska
Lublin

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska

Najpierw Konrad Wcisło z klubu prezydenta Krzysztofa Żuka, a teraz Robert Derewenda z klubu PiS. Obaj dopytują o pomysł utworzenia w centrum Lublina dodatkowego, miejskiego lodowiska. Czy ta idea ma szansę realizacji?

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Dzisiaj ok. 3:30 nad ranem na drodze krajowej nr 74 w miejscowości Borownica w powiecie janowskim kierowca audi wpadł w poślizg i uderzył w bariery energochłonne. Te przebiły samochód na wylot.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium