Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

2 lipca 2016 r.
14:50

Miguel Bravo: To jest moje miasto

0 4 A A

Miguel Bravo, hiszpański kucharz z Andaluzji na Europejskim Festiwalu Smaku przyrządzi dania oparte na mięsie świni rasy puławskiej. - Jest delikatne, soczyste, jakością dorównuje naszej wieprzowinie iberyjskiej - mówi Bravo

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Miguel Angel Gonzales Bravo zakochał się w Polsce na amen. - Miłość zapukała do mojego serca. Serce u was zostało - śmieje się Miguel. Siedzimy na tarasie Browaru Restauracja Grodzka 15. Na grillu piecze się ośmiornica. A Miguel opowiada swoją historię.

Szynka Serrano

Urodził się w 1988 roku w hiszpańskim mieście Huelva, w regionie Andaluzja.

- To małe miasto z wielką historią. Stąd w 1492 roku, dzięki wstawiennictwu mnichów z klasztoru La Rabida i zezwoleniu od królowej Izabeli I Katolickiej, Kolumb wypłynął na wyprawę do Indii. W 1528 przypłynął tutaj Hernán Cortés po podbiciu Meksyku - opowiada Miguel. Uśmiecha się i dodaje, że stąd pochodzi najlepsza szynka serrano, tu jest kolebka hodowli świnki rasy iberyjskiej. - Stąd pochodzą najlepsze krewetki na świecie - dodaje z dumą.

Smaki z dzieciństwa

Były różnorodne. Mama pochodzi z Portugalii. Kuchnia była tradycyjna. - Na stole musiała być paella, owoce morza, cienkie płatki szynki serrano. Na co dzień i od święta - dodaje Miguel Bravo.
W domu gotują mama z tatą. Najważniejsze, że ojciec założył malutką farmę, w której hoduje ekologiczne warzywa, kury, świnie rasy iberyjskiej. Do marketu nie jeździ.

Dziś w polskiej restauracji Bravo stosuje podobną zasadę. - Zapotrzebowanie na żywność na świecie jest coraz większe. Duże firmy starają się najtańszym kosztem wyprodukować najwięcej żywności. Jakość produktów spada. To jest błędne koło. Ratunkiem jest żywność z małych, ekologicznych gospodarstw, gdzie do hodowli i uprawy podchodzi się z miłością.

Powrót do natury

Kiedy pytam go o filozofię gotowania, mówi, że gotuje prosto i od serca.
Czy chodzi o kuchnię prosto od człowieka?

- Dokładnie tak, jak pan powiedział - mówi. - Wracamy do korzeni. Rozwój naszej cywilizacji jest coraz szybszy. Oderwaliśmy się do ziemi. Musimy wrócić do natury.

Kuchnia to pokarm. Gotując, karmimy bliskie osoby. Ale kuchnia wyraża także emocje. - Gość, który przychodzi do mojej restauracji musi na talerzu czuć miłość do naturalnych, regionalnych produktów. Nie podejdę do mojego gościa z miłością, jeżeli na talerzu podam mu danie ze składników drugiego sortu - tłumaczy hiszpański szef. - Kiedy pojadę do mojego ojca, on zawsze czeka z dobrym jedzeniem. Z najlepszych składników. Dusi kurę na wolnym ogniu, żeby mięso było soczyste i jak najlepsze. Każdy krok, każdy detal jest ważny, bo przyjechał mój syn i przez ten talerz pokazuję mu, jak bardzo go kocham. Tak samo, jak przychodzi do mnie gość, chcę mu dać to co mam najlepsze.

Filozofia gotowania

W gotowaniu najważniejsze jest spotkanie - mówi Miguel Angel Gonzales Bravo. Kuchnia jest spotkaniem człowieka z człowiekiem. Tego, co ugotował i tego co je. Kuchnia to emocje, zaskoczenia. - Chciałbym, żeby mój gość zakochał się w tym, co je. Zakochał się w moim kraju. Ale także zakochał się w produktach regionalnych z regionu. Tu, w Lublinie ona są dla nas kucharzy najważniejsze. Moja filozofia gotowania? Kuchnia sezonowa, prosto od człowieka, zgodna z porami roku. Nie ma lepszej recepty. Nasza szynka serrano jest najlepszym produktem, jaki mamy. I tego się trzymamy, promując nasze miasto i nasz region. Kiedyś Krzysztof Kolumb wyruszył z Huelva do Indii. To była także wyprawa po smaki. Dziś, dzięki wyspecjalizowanym firmom gastronomicznym możemy mieć najlepsze produkty z całego świata. Co stoi na przeszkodzie, żeby szefowie kuchni z Europy mieli dostęp do mięsa świnki rasy puławskiej. Kiedy 2 lata temu po raz pierwszy zrobiłem polędwiczki z tego mięsa, byłem zachwycony - dodaje Bravo.

Skąd Lublin?

Z miłości. - Miłość zapukała do mojego serca. I tam została - mówi z radością. W Hiszpanii skończyłem biologię. Po studiach pojechałem do Granady. Zakochałem się. Każdy krok w tym mieście daje spokój dla ducha.

Dlaczego?

- Z murów, z ulic, z kamieni spływa na mnie harmonia.

Zaczął pracować w Granadzie. - Mieszkaliśmy w moim kolegą w domu, gdzie mieszkało sporo obcokrajowców. W tym Polacy. Któregoś dnia moja dziewczyna, mam nadzieję, że moja żona zapukała do drzwi mojego serca - mówi Bravo. Po 6 miesiącach, kiedy zdecydowała się wracać do Polski, rzuciłem swoją pracę. Przyjechałem do Lublina. Pracowałem z Ismaelem Hernandezem w Carmen, potem z Jarkiem Sakiem w Trybunalskiej, następnie w Tapas Bar G-20, teraz szefuję w Browarze Restauracji Grodzka 15.

Ulubione polskie potrawy

Trzy najlepsze polskie potrawy? - Bigos mojej przyszłej teściowej. Żurek Jarka Saka. Pierogi z kapustą i grzybami. Uwielbiam. W bigosie nie jestem najlepszy. Takiego żurku, jak Jarek nie ugotuję. Ale pierogi zrobię. W restauracji wprowadziłem pierogi z chorizo. Mają wzięcie - mówi skromnie.

Jak to było ze świnką puławską? - Mam zasadę, że im mniej przypraw, tym więcej smaku. Najważniejszy jest smak owoców morza, mięsa, warzyw. Kiedyś udało mi się kupić polędwiczkę oznaczoną jako wieprzowina rasy puławskiej. Sprawdziłem zapach, zaintrygował mnie. Przyszedłem do domu, zrobiłem na patelni. Podczas smażenia mięso zaczęło pięknie pachnieć. Spróbowałem. Miała doskonały smak. Mięso przypomniało mi smak dzieciństwa i smak naszej wieprzowiny iberyjskiej.
Jak przyrządzić polędwiczki z mięsa świni rasy puławskiej? - Oczyścić polędwiczki, odciąć końce. Delikatnie natrzeć pieprzem. Obsmażyć na ostrym ogniu na oleju rzepakowym. Kiedy mięso się zamknie, zmniejszyć ogień, smażyć 8 minut, obracając co jakiś czas. Pokroić w plastry, na talerzu posolić - mówi hiszpański szef. Zamyśla się. Spogląda na zamek widoczny z tarasu. - To jest moje miasto. To jest mój region. To jest dziś moja ojczyzna. Na długo. Przyjechałem tu na rok. Chciałem poznać waszą kuchnię i jechać do kolejnego kraju, by zdobywać nowe doświadczenia. Zostałem.

Pozostałe informacje

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Czerwona kartka Szczęsnego, gol Lewandowskiego i wielkie emocje w meczu Real Madryt - Barcelona

Wielkie emocje w finale Superpucharu Hiszpanii. Real Madryt prowadził z Barceloną 1:0, ale drużyna Roberta Lewandowskiego i Wojciecha Szczęsnego odpowiedziała... pięcioma golami. Ostatecznie pokonała „Królewskich” 5:2 mimo czerwonej kartki polskiego bramkarza.

Europosłanka Marta Wcisło
Sport/Polityka

Marta Wcisło oburzona wypowiedzią ministra. Poszło o planowany stadion żużlowy w Lublinie

Europosłankę z Lublina zdenerwowały słowa Ireneusz Rasia, wiceministra sportu i turystyki. Poszło o stwierdzenie dotyczące ewentualnego dofinansowania budowy stadionu żużlowego. Ministrowi „trudno by było wyobrazić sobie”, aby budżet państwa dołożył do inwestycji, wartej 250-300 mln zł.

 PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski
galeria

PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

To był znakomity występ koszykarzy PGE Startu Lublin. Podopieczni Wojciecha Kamińskiego nie dość, że wygrali z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski to jeszcze zagwarantowali sobie prawo udziału w turnieju Pekao S.A. Puchar Polski

Kadr z filmu zapisującego poczynania litewskiego kierowcy

„Główna rola” w filmie kosztowała go 1000 złotych

30-letni obywatel Litwy został ukarany mandatem w wysokości 1000 złotych. Tyle kosztowała go brawurowe wyprzedzanie na skrzyżowaniu, nagrane przez innego kierowcę.

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

43 nowe urządzenia odcinkowego pomiaru prędkości (opp) obejmą nadzorem blisko 400 km dróg ekspresowych i autostrad. To kolejny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach. Pierwsze nowe urządzenia zaczną rejestrować wykroczenia w połowie 2026 roku. W sumie będzie to 114 opp na polskich drogach nadzorowanych przez CANARD.

Magdalena Szymkiewicz zdobyła w Poznaniu 23 pkt

Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka przegrał w Poznaniu

Trzęsienie ziemi w ekipie z Lublina na pewno nie pomogło koszykarkom. W niedzielę Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka na ławce musiał uznać wyższość rywalek z Poznania. Enea AZS Politechnika niespodziewanie pokonała akademiczki 80:71.

Nowy „szeryf” w Rykach

Nowy „szeryf” w Rykach

W Komendzie Powiatowej Policji w Rykach odbyła się zmiana warty na stanowisku komendanta. Pełnienie obowiązków na tym stanowisku powierzono nadkomisarzowi Łukaszowi Walo, dotychczasowemu I zastępcy komendanta.

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Obowiązek szczepienia kur i indyków przeciwko chorobie rzekomego pomoru drobiu wprowadził wojewoda lubelski na terenie całego województwa lubelskiego. W regionie dotychczas wykryto dwa ogniska tej choroby.

Paweł Tetelewski ma swój pomysł na MKS FunFloor Lublin

Paweł Tetelewski (MKS FunFloor Lublin): Chcemy grać równo przez 60 minut

W piątkowy wieczór kibice w hali Globus po raz pierwszy na własne oczy mogli zobaczyć MKS FunFloor pod wodzą Pawła Tetelewskiego. Jakie wnioski można wyciągnąć po meczu z Energą Szczypiorno Kalisz?

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego
Kuchnia

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Wraca moda na kulinaria według receptur naszych bać i dziadków. Dziś przypominamy kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego. Uczony z Torunia jest pasjonatem starodawnej kuchni i...pierników. Dziś kilka wybranych receptur na dobrze znane, acz zapomniane smakołyki.

Marek Marciniak w sumie rzucił w Płocku cztery bramki

Polska wygrała Turniej 4 Narodów. Występy Marka Marciniaka z Azotów Puławy

Reprezentacja Polski mężczyzn w kompletem zwycięstw wygrała Turniej 4 Narodów, który był rozgrywany w Płocku. W ekipie Biało-Czerwonych wystąpił zawodnik Azotów Puławy Marek Marciniak.

Wizualizacja bloku
Biała Podlaska

Budowa bloku komunalnego nie ruszyła. Miejska spółka wciąż czeka na przelew z BGK

Przelew z dofinansowaniem na konto Zakładu Gospodarki Lokalowej w Białej Podlaskiej jeszcze nie dotarł. Dlatego miejska spółka, pomimo pierwotnych zapowiedzi, przetargu na budowę bloku z mieszkaniami komunalnymi jeszcze na ogłosiła.

Wirus HIV w zbliżeniu mikroskopowym
zdrowie

Ludzie nadal umierają na AIDS. Na tę chorobę leku jeszcze nie wynaleziono

Mamy progres w leczeniu, ale nadal nie potrafimy wytworzyć leku, który całkowicie eliminowałby HIV z zakażonego organizmu. O wirusie, o którym głośno było zwłaszcza w latach 80-tych XX wieku rozmawiamy z prof. Anną Bogucką-Kocką, kierownikiem Katedry i Zakładu Biologii z Genetyką Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska
Lublin

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska

Najpierw Konrad Wcisło z klubu prezydenta Krzysztofa Żuka, a teraz Robert Derewenda z klubu PiS. Obaj dopytują o pomysł utworzenia w centrum Lublina dodatkowego, miejskiego lodowiska. Czy ta idea ma szansę realizacji?

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Dzisiaj ok. 3:30 nad ranem na drodze krajowej nr 74 w miejscowości Borownica w powiecie janowskim kierowca audi wpadł w poślizg i uderzył w bariery energochłonne. Te przebiły samochód na wylot.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium