Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

25 czerwca 2016 r.
13:42

TOP 10 przepisów na pyszne dania z bobem

Choć najlepszy jest z wody, to nasz region słynie z zupy Kniazia Boberka, zielonych pierogów, bobu po nadbużańsku. Sezon na bób w pełni, warto zadać komuś bobu. Oto 10 przepisów na bób zerwany prosto z grządki

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Do dziś pamiętam z domu rodzinnego łuskanie bobu, który rzucało się na blachę węglowej kuchni. Bób najpierw syczał, lekko podskakiwał, nabierał brązowej skórki. Soliło się go na blasze, jadło łapczywie, parząc wargi.

Po latach, na jednym ze studenckich wyjazdów zagranicznych dostałem miskę zupy holenderskiej z bobem i małymi pulpecikami z wołowiny. Kilkanaście lat później doświadczony szef kuchni Janusz Ozga wymyślił polską wersję holenderskiej zupy nazywając ją zupa Kniazia Boberka. Zupa do dziś jest w karcie Dworu Anna, a w wersji holenderskiej: w „Valentino. Chleb i wino”.

Kulinarna historia bobu zaczęła się przed naszą erą. W starożytności bób był ważnym składnikiem diety, a lekkoatleci w Grecji jedli go przed treningiem, żeby poprawić wydajność organizmu. Rzymianie piekli z bobu fantastyczne placuszki. W średniowieczu ugotowany bób podawano z cebulą i doprawiano szafranem, bób w sałatkach jadała królowa Bona w Janowcu nad Wisłą. Co można zrobić z bobu?

1. Bób z oliwą i czosnkiem

Składniki: kilogram bobu, 3 szalotki, 3 ząbki czosnku, oliwa, pieprz, sól.
Wykonanie: wrzucić bób na wrzątek, dodać oliwy, ugotować. Odcedzić. Rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z bobem, polać oliwą. Podawać jako zakąskę do czerwonego wina.

2. Bób do makaronu

Składniki: 2 szklanki ugotowanego, obranego bobu, 10 zielonych oliwek, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanego szczypioru, świeża mięta, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.
Wykonanie: zmiksować wszystkie składniki pasty. Powoli wlewać oliwę, wolno mieszając. Jeśli trzeba, doprawić. Można dodać starty parmezan. Przełożyć do słoiczków, zalać oliwą i schować do lodówki. Używać jak pesto do makaronu.

3. Bób po nadbużańsku

Składniki: 50 dag świeżego bobu, 50 dag swojskiej kiełbasy z czosnkiem, 10 dag nadbużańskiego boczku w ziołach, 4 łyżki szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 1 łyżka koperku, 1 łyżka świeżej mięty, sól, pieprz.

Wykonanie: kiełbasę pokroić na kawałki, ugotować, ostudzić, pokroić na plasterki. W garnku stopić pokrojony boczek, dodać szczypior, boczek, dusić kilka minut. Dodać plasterki kiełbasy, pietruszkę, koperek i miętę, dusić 20 minut, doprawić solą z pieprzem. Dodać młody bób, dusić, aż będzie miękki. Podawać ze świeżym chlebem.

4. Dymka i bób

Składniki: kilogram bobu, 4 cebule dymki , szczypiorek , litr bulionu drobiowego, 10 dag ziemniaków, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, świeży cząber, mięta.

Wykonanie: dymki i szczypior pokroić. Bób rozmrozić, obrać ze skóry. Ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Włożyć dymkę i smażyć przez 5 min. Dodać bób, cząber, ziemniaki, smażyć przez 2 minuty. Wlać bulion, doprawić solą z pieprzem, gotować do miękkości warzyw. Kilkanaście ziaren wyjąć z zupy do dekoracji. Zupę zmiksować i przelać do wazy. Ozdobić ziarnami bobu i siekaną miętą.

5. Kopytka z bobem

Składniki: kilogram ziemniaków ugotowanych w mundurkach, kilogram ugotowanego bobu, 1 jajko, po tyle samo mąki pszennej i ziemniaczanej, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki i bób obrać, zmielić w maszynce. Dodać jajko, wymieszać, dosypać mąki pszennej i ziemniaczanej, doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Wyrobić ciasto jak na kopytka, podzielić na porcje, zrobić rulony, pokroić na kopytka.

Wrzucać na osoloną wodę, od czasu do czasu mieszając. Po odcedzeniu podawać ze stopionym masłem. Można posypać startym serem żółtym.

6. Kurczak z bobem

Składniki: 4 filety drobiowe, pół kilograma bobu, 50 g żurawiny suszonej, 20 g orzechów nerkowca, sól, pieprz, 1 pomarańcza, 50 g pistacji, 60 g masła.

Wykonanie: pierś nacinamy na kieszonkę, solimy i pieprzymy. Gotujemy bób, obieramy z łupinek, mielimy po ostygnięciu. Siekamy żurawinę i orzechy, dodajemy do farszu. Mieszamy wszystko, doprawiamy, wkładamy do kieszonki i pieczemy 20 min w piekarniku.

Przygotowujemy sos: wyciskamy pomarańczę, wlewamy sok na patelnię, redukujemy, dodajemy pistacje łuskane i posiekane. Na koniec klarujemy sos z zimnym masłem, zdejmujemy z palnika, polewamy piersi.

7. Pasztet z bobu

Składniki: kilogram bobu, 3 jaja, 1 bułka mała, 100 ml śmietany 36%, majeranek świeży, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 300 g kurek świeżych, 150 g szynki parmeńskiej, tymianek świeży, masło, pieprz, sól.

Wykonanie: gotujemy bób do miękkości, po wystygnięciu pół szklanki zostawiamy w całości, resztę mielimy w maszynce 3 krotnie. Bułkę namaczamy w śmietanie i również przepuszczamy w maszynce. Oba składniki łączymy w misce, dodajemy żółtka z jaj, świeży majeranek, gałkę, sól, pieprz. Doprawiamy do własnego smaku, ubijamy pianę z białek, dodajemy i delikatnie mieszamy.

Cały bób dodajemy na końcu, aby w przekroju był widoczny. Świeże kurki myjemy, szynkę parmeńską kroimy w delikatne paseczki, wszystko dusimy na maśle, dodajemy kurki oraz tymianek, na końcu solimy do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy.

8. Pierogi z bobem

Składniki: kilogram mąki pszennej, 1 jajko, olej, sól. Na nadzienie: kilogram świeżego bobu, 1 cebula, 25 dag boczku wędzonego, sól, pieprz, śwież bazylia.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić na godzinę. Bób wrzucić do wody, dodać łyżeczkę cukru, zagotować, osolić, gotować 30 minut.

Boczek pokroić w kostkę, stopić, dodać od odcedzonego bobu, wymieszać, dodać świeżą bazylię i zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić farsz solą i pieprzem.

Wyrobić pierogi, wrzucić na wrzątek, gotować do wypłynięcia. Podawać polane podsmażoną cebulką.

9. Pizza z bobem

Składniki: ciasto na pizzę, 20 dag ugotowanego bobu, 2 pomidory, 15 dag sera, ananas z puszki, 15 dag szynki, dużo czosnku, zioła na posypkę.

Wykonanie: na cieście ułożyć plastry szynki posypane posiekanym czosnkiem. Na szynkę plastry pomidorów bez skórki, bób, ananas pokrojony w kostkę i starty ser. Doprawić, piec, aż ser się zarumieni.

10. Sałatka z bobu

Składniki: 30 dag pomidorów malinowych, 10 dag koziego sera, 30 dag bobu, 7 dag bekonu, 8 listków bazylii. Na sos: 150 ml oliwy z oliwek, 5 dag suszonych pomidorów w zalewie, 2 małe ząbki czosnku, 1 łyżka musztardy francuskiej, sól, pieprz.

Wykonanie: pomidory kroimy w ćwiartki, dodajemy pokruszony ser kozi, ugotowany i obrany z łupinek bób. Bekon kroimy w cienkie paseczki i grillujemy tak, aby pozbyć tłuszczu a zarazem uzyskać chrupiący smak. Dodajemy liście bazylii. Przygotowujemy sos: rozdrabniamy suszone pomidory z oliwą z oliwek i czosnkiem, dodajemy musztardę francuską i nie rozdrabniamy, aby gorczyca była wyczuwalna. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pozostałe informacje

Joanna Andruszak rozegrała świetne zawody
galeria

PGE MKS FunFloor Lublin pokonał KGHM Zagłębie Lubin

Jeżeli ktoś miał jeszcze wątpliwości, gdzie znajduje się stolica kobiecego szczypiorniaka w naszym kraju, to po czwartkowym wieczorze bez wahania powinien wskazać na Lublin.

Azoty Puławy pokonały Zepter KPR Legionowo 32:28

Azoty Puławy lepsze od Zepter KPR Legionowo

W spotkaniu otwierającym rywalizację w grupie spadkowej Azoty Puławy pokonały Zepter KPR Legionowo

W trzecim decydującym spotkaniu ChKS Chełm pokonał BKS Visłę Proline Bydgoszcz 3:1 i awansował do półfinału

ChKS po raz drugi pokonał BKS Visłę Bydgoszcz i awansował do półfinału play-off

W trzecim meczu ćwierćfinałowym play-off ChKS Chełm pokonał BKS Visłę Proline Bydgoszcz 3:1. Tym samym chełmianie wygrali rywalizację 2-1 i awansowali do półfinału. Statuetka MVP trafiła do Mariusza Marcyniaka

Głosowanie w sprawie zmian w budżecie, w tym za przyznaniem 3 tys. zł dla BRK

Nabór wykluczał niektóre środowiska kobiet. Ale 3 tys. zł trafiło do Bialskiej Rady Kobiet

Bialska Rada Kobiet dostanie 3 tys. zł z budżetu miasta. Podczas głosowania w tej sprawie radna PiS przypomniała, że nabór do tego grona nie był demokratyczny.

Polski Instytut Sztuki Filmowej zasili budżet Krasnostawskiego Domu Kultury. Dzięki dotacji uda się kupić nowe fotele do sali widowiskowej.

Komfort dla widzów. Jest kasa na nowe fotele

Polski Instytut Sztuki Filmowej zasili budżet Krasnostawskiego Domu Kultury. Dzięki dotacji uda się kupić nowe fotele do sali widowiskowej.

Galeria Rzeźby prof. Mariana Koniecznego podlega Muzeum Zamojskiemu. Są w niej prezentowane prace artysty, autora tak znanych pomników jak np. Warszawskiej Nike, Pomnika Grunwaldzkiego w Krakowie, Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, ale również Jana Zamoyskiego w Zamościu. Przed budynkiem na os. Planty, niezależnie od wewnętrznej ekspozycji podziwiać można rzeźby Wisła, Macierzyństwo I i Macierzyństwo II

Fundacja z Krakowa wesprze lokalną galerię. To jedyne takie miejsce w Polsce

Po zawirowaniu z końca zeszłego roku, gdy pojawił się pomysł, by Galerię Rzeźby prof. Mariana Koniecznego umieścić w innej lokalizacji, sytuacja się unormowała. O przeprowadzce nie ma już mowy, natomiast krakowska fundacja zarządzana przez syna artysty właśnie podpisała z Muzeum Zamojskim porozumienie o współpracy.

Zmarł zasłużony mieszkaniec miasta. Burmistrz składa kondolencje rodzinie

Zmarł zasłużony mieszkaniec miasta. Burmistrz składa kondolencje rodzinie

Nie żyje Leszek Otręba, osoba zasłużona dla Hrubieszowa, wieloletni nauczyciel, sportowiec, działacz społeczny.

Wisła Puławy tuż przed świętami wygrała drugi mecz z rzędu

Wisła Puławy tuż przed świętami wygrała drugi mecz z rzędu

Jeszcze przed świętami Wielkanocnymi swój kolejny mecz ligowy rozegrała Wisła Puławy. Podopieczni trenera Macieja Tokarczyka w czwartek wygrali skromnie ze Skrą Częstochowa i zrobili kolejny krok w kierunku utrzymania

Second hand w PSZOK-u w Chełmie

Nowy second hand w Chełmie. Powstał w nietypowym miejscu

W Chełmie powstało miejsce, które łączy troskę o środowisko z praktycznym podejściem do codziennego życia. Na terenie Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych przy ul. Bieławin ruszył second hand – przestrzeń, gdzie mieszkańcy mogą zostawić niepotrzebne już rzeczy lub… zabrać coś dla siebie.

Uroczystość przekazania obowiązków w Brygadzie Wielonarodowej
ZDJĘCIA
galeria

Wielonarodowa Brygada ma nowego dowódcę

Płk Marcin Maj przejął dziś dowodzenie Litewsko-Polsko-Ukraińska Brygadą im. Wielkiego Hetmana Konstantego Ostrogskiego. Dowództwo formacji działa w Lublinie. Dotychczasowy dowódca, gen. bryg. Piotr Lisowski został przeniesiony do Zarządu Planowania Operacyjnego w Sztabie Generalnym WP.

Szymon Ziółkowski

Policjanci zatrzymali mistrza olimpijskiego. Sportowiec złożył zażalenie

Mistrz olimpijski w rzucie młotem Szymon Ziółkowski złożył zażalenie na zatrzymanie przez policję, do którego doszło 7 kwietnia. Funkcjonariusze interweniowali w domu lekkoatlety w Swarzędzu w związku z awanturą domową i nietrzeźwego przewieźli na komisariat.

Kontrowersje wokół nowych stawek za śmieci w Lublinie. Radny domaga się wyjaśnień

Kontrowersje wokół nowych stawek za śmieci w Lublinie. Radny domaga się wyjaśnień

Uchwała dotycząca nowych stawek opłat za wywóz śmieci i sposobu ich naliczania w Lublinie głosowana była w ubiegłym roku. Echa jej przyjęcia nie milkną jednak do dzisiaj. Nadchodzi bowiem dzień, w którym nowe zapisy zaczną obowiązywać. Do sprawy wrócił ponownie radny PiS Tomasz Gontarz.

Auto kontra łoś. Zwierzę nie przeżyło, samochód zmasakrowany

Auto kontra łoś. Zwierzę nie przeżyło, samochód zmasakrowany

Kierowca volkswagena nie miał szans z łosiem, który wybiegł mu na drogę. Zwierzę nie przeżyło zderzenia z autem.

Strucla na Wielkanoc? GIS ostrzega przed tym makiem

Strucla na Wielkanoc? GIS ostrzega przed tym makiem

Poziom alkaloidów opium w tym produkcie przekroczył najwyższy dopuszczalny. Dlatego Główny Inspektorat Sanitarny stanowczo ostrzega przed spożywaniem i wykorzystywaniem w kuchni konkretnej partii maku.

Łączna kwota świadczeń w ramach 13. emerytury, którą ZUS wypłaci świadczeniobiorcom z Lubelszczyzny to ponad 805 mln zł

Emerytury 2025. Jaka waloryzacja i kiedy przelewy "trzynastek"

W kwietniu rozpoczęła się wypłata trzynastych emerytur, które w tym roku wynoszą 1878,91 zł brutto. Część świadczeniobiorców pieniądze ma już na koncie. ZUS wykonał dotąd trzy transze przelewów, pozostały jeszcze trzy. Wraz z nimi emeryci otrzymują wyliczenia dotyczące wysokości świadczeń.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Praca -> Zatrudnię

zatrudnię pracownika

polska

0,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

ruraelas

ZAMOŚĆ

47,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

165,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

169,00 zł

Różne -> Sprzedam

zlacz

ZAMOŚĆ

47,00 zł

Komunikaty