Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 marca 2016 r.
12:17

Jak dobrze przygotować jesiotra? Szef kuchni podpowiada (przepisy)

17 1 A A

Piotr Huszcz, szef kuchni restauracji hotelu Piano: Wyróżnienie VIP w Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra zobowiązuje mnie do jeszcze lepszego przyrządzania ryb w restauracji Piano

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jest czego gratulować, bo jesiotr to królewska ryba. Rzymscy patrycjusze zdobili dania z jesiotra kwiatami. W Chinach złowione jesiotry były oddawane na dwór cesarski. W Europie były własnością panujących, książąt, opatów i przeorów. Jesiotr rządził na królewskich ucztach. Smakosze cenili go bardziej niż łososia.

Jesiotr przed wojną pływał w Wiśle. Z czasem ta szlachetna ryba wyginęła, dziś trwają próby jej odrodzenia w naturalnym środowisku. I na talerzu. Jesiotr jest także wyzwaniem dla hodowców: bardzo dobrą gatunkowo rybę kupicie w Gospodarstwie Rybackim Pstrąg Pustelnia koło Opola Lubelskiego. To właśnie stamtąd jesiotr „płynie” w kierunku najlepszych restauracji w Polsce. Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra także służą kulinarnej reaktywacji jesiotra na talerzu. Zanim zajrzymy za kulisy konkursu, zajrzyjmy do starych przepisów z jesiotrem w roli głównej.

Jesiotr w chłodniku

Ze względu na bardzo smaczne mięso jesiotr lubił „pływać” w słynnej soljance (ros. солянка) rybnej, wywodzącej się z kuchni rosyjskiej. Tam zresztą jesiotr jest bardzo ceniony.

Soljankę przyrządzano na wywarze rybnym, dodając na smak kwas chlebowy, wodę spod kiszonych ogórków, cytrynę, oliwki i kapary. W tej esencjonalnej zupie pływały kawałki jesiotra.

Jan Szyttler, kucharz i autor książek kucharskich, działający na Podlasiu i na Litwie, podaje przepis na „Chłodnik ruski” sporządzany na kwasie chlebowym i bulionie ze świeżych ryb, z buraczkami, ogórkami, koperkiem i estragonem, w którym także pływały kawałki jesiotra właśnie.

Jesiotr po polsku

W przepisie sprzed dwustu lat czytamy: „Skoro się jesiotr nieco posoli, gotuje się w rybnym bulionie, w niedostatku drobnych ryb, bierze się włoszczyzna (jako to: selery, marchew, pietruszka i nieco angielskiego pieprzu), wszystko to, skoro się ugotuje, odcedza się, leje się do rondla, kładzie się przegotowany jesiotr i w tym, gdy się ugotuje, układa się blat i zalewa się sosem, któren się robi następującym sposobem. Bierze się funt świeżego masła, kilka pszennych bułek samych środków, które się maczają w słodkiem mleku, wycisnąwszy z nich mleko, kładą się do masła, z którem, gdy się dobrze rozmieszają, rozprowadzają się (mieszając na wolnym ogniu) bulionem, w którym był jesiotr gotowany, zalawszy tym rybę będącą na blacie, wydaje się do stołu”.

Prof. Jarosław Dumanowski podaje także przepis na jesiotra smażonego: „Wziąć kawałek z najgrubszej części jesiotra, potem posolić go, potem obetrzeć ściereczką na czyste z wilgoci, pokrajać w spore zrazy, jeżeli nie ma być wydany cało w jednym kawałku, nakrajać pietruszki, marchwi, selerów, cebuli w talarki, ułożyć to na blasze, a na tem jesiotra; potem zasmażyć w maśle kilka siekanych cebul, wychłodzić, wbić na to 3 lub 4 jaja, posolić, dobrze rozmieszać, polać tem jesiotra, obsypać tartym chlebem lub bułką, skropić masłem i wsadzić do gorącego pieca; a gdy upieczony, wyjąć i ułożyć na półmisku, a te wszystkie jarzyny zebrać razem z tłustością w rądel, wsypać szczyptę mąki, rozmieszać, dodać szklankę wina, kawałeczek suchego buljonu, trochę octu, musztardy i wszystko to zagotować; poczem podlać tem jesiotra na półmisku i wydać”.

Im prościej, tym lepiej

Powyższe przepisy mogą wydać się cokolwiek skomplikowane. Ciekawy i praktyczny przepis na jesiotra podaje w swojej książce „Co dziś na obiad?” Maria Śliżyńska: „Jesiotr jest bardzo dużą rybą, więc kupuje się tylko w kawałkach. Trzeba liczyć proporcję jak mięsa na osobę. Najsmaczniejsze kawałki są od ogona. Dwa kilo jesiotra sparzyć wrzącą wodą, aby odór nieprzyjemny stracił, zdjąć skórę, która jest bardzo gruba, nasolić na godzinę wcześniej i dusić na maśle w parze, podlewając smakiem z jarzyn i cebuli. Gdy już jest miękki, zalać kwaterką śmietany, w której rozbić pół łyżeczki mąki i wsypać garść siekanego kopru. Jesiotra pokrajać w cienkie plastry jak sztukę mięsa, ułożyć na półmisku, obłożyć kartoflami gotowanymi i polać sosem”.

Maciej Barton, kucharz, zaliczony przez przewodnik Gault&Millau do najlepszych speców od kuchni tradycyjnej w Polsce, radzi z jesiotrem obchodzić się ostrożnie. Po to, żeby nie przedobrzyć i zachować unikalny smak jesiotra. Jak? - Nie wolno popaść w histerię z przyprawami. Tylko sól i masło. Filetuję rybę, oddzielam twardą skórę, dzielę ją na kawałki. Po posoleniu smażę jesiotra na maśle. Układam na blasze. Każdą porcję mięsa nakrywam kawałkiem skórki i zapiekam w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 5 do 7 minut - mówi Barton.

Pielmieni, kawior i bliny

Wielkim przysmakiem są pielmieni z jesiotrem. Pielmieni różnią się od naszych pierogów tym, że mają w środku surowy farsz, do gotującej się wody można dodać przed wrzuceniem pielmieni listek laurowy. - Nadzienie do pielmieni można robić z wołowiny, ja robię pielmieni z baraniną, z dodatkiem cebuli, odrobiny czosnku i rosołu - mówi Dorota Otachel, właścicielka restauracji Old Pub. Dla smakoszy powstają w jej restauracji pielmieni z jesiotrem. Wtedy farsz doprawiany jest dodatkowo startą skórką z cytryny i jej sokiem.

Najsłynniejszą potrawą z jesiotra są bliny z kawiorem (ikrą z jesiotra). Bliny to małe placuszki z mąki gryczanej na drożdżach. Tradycyjnie kawior nakłada się na bliny łyżeczką z porcelany, masy perłowej, a nawet ze złota. Nie wolno go rozsmarowywać na blinie. Bliny smakują doskonale z wędzonym jesiotrem.

VIP wśród jesiotrów

Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra odbyły się w Licheniu Starym po raz drugi. Prestiżowe wyróżnienie VIP jurorzy przyznali mistrzom kuchni z Lublina. Są nimi Piotr Huszcz i Radosław Kosiorek z Hotelu Restauracji Piano.

- Jesiotr to wyzwanie. Przed konkursem sporo czytałem o jesiotrze w historii polskiej kuchni. Podałem go z musem z selera, na ziemi z lejkowca dętego, z kawiorem - mówi Piotr Huszcz.
Filet z jesiotra na musie z selera z sosem beurre blanc, ziemią z lejkowca dętego, chipsami z białego buraka:

Składniki: filet z jesiotra 800 g, estragon, sól morska do smaku, pieprz kolorowy do smaku, olej rzepakowy.
Na mus z selera: seler 500 g, ziemniaki 200 g, masło 50 g, mleko 50 g, sól do smaku.
Na sos beurre blanc: cebula 100 g, ocet winny biały 150 g, śmietanka 15% 100 g, masło 200 g, rosół 100 g, żółtko 3 sztuki.
Na ziemię: lejkowiec dęty 50 g, olej.

Wykonanie: filet z jesiotra podzielić na 8 części i doprawić, polać olejem rzepakowym. Jesiotra ugotować w niskiej temperaturze 55 stopni. Ziemniaki i seler ugotować odcedzić dodać masło i mleko, doprawić i utrzeć na puree. Cebulę pokroić w kostkę ugotować w occie, podlać rosołem śmietanką zredukować doprawić do smaku i zagęścić masłem i żółtkami na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Buraka pokroić na cienkie chipsy. Grzyby suszone namoczyć, ugotować, odsączyć i smażyć na głębokim tłuszczu na chrupko. Po wystygnięciu zblendować na miałko. Serwować na puree z selera, z ziemią z lejkowca dętego z sosem i chipsami z buraka i mikro liśćmi botwinki.

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Wielka radość w lubelskim sztabie Koalicji Obywatelskiej po ogłoszeniu sondażowych wyników do PE
Zdjęcia/Wideo
galeria

Wielka radość w lubelskim sztabie Koalicji Obywatelskiej po ogłoszeniu sondażowych wyników do PE

Zobaczcie jaka atmosfera panowała w lubelskim sztabie Koalicji Obywatelskiej w niedzielny wieczór, tuż po ogłoszeniu sondażowych wyników exit poll w wyborach do Parlamentu Europejskiego.

Młodzież Motoru w sobotę zapewniła sobie utrzymanie w IV lidze

Motor II Lublin wygrał z Gryfem i zapewnił sobie utrzymanie, pozostałe wyniki Hummel IV ligi

Najpierw arcyważne zwycięstwo z rezerwami Górnika Łęczna, a w sobotę trzy punkty w meczu z Gryfem Gmina Zamość. Motor II jeszcze przed ostatnią kolejką zapewnił sobie utrzymanie w IV lidze. Bohaterem żółto-biało-niebieskich w Zawadzie był Andriej Ivanenko, który zdobył wszystkie trzy gole dla gości lublinianie pokonali Gryfa 3:2.

Radość w Koalicji Obywatelskiej

Wcisło i Kamiński - mamy tylko dwoje europosłów. Pierwsze sondażowe wyniki eurowyborów

21 mandatów dla Koalicji Obywatelskiej, 19 - dla Prawa i Sprawiedliwości, 6 - dla Konfederacji, 4 mandaty dla Trzeciej Drogi, 3 dla Lewicy wg sondażowych wyników exit poll. Z okręgu lubelskiego (nr 8) mandaty europosłów otrzymała Marta Wcisło (KO), która zdobyła ok. 109 tys. głosów i Mariusz Kamiński (PiS) – ok. 113 tys. głosów.

Bogdanka Arka Chełm ma nowego trenera

Bogdanka Arka Chełm ma nowego trenera

Krzysztof Andrzejewski poprowadzi Bogdankę Arkę Chełm w nowym sezonie 2024/2025

Piłkarze Tarasoli Cisy Nałęczów wciąż są w grze o awans do IV ligi

Tarasola Cisy Nałęczów wygrała z Czarnymi. Cały czas wywierają presję na rezerwach Avii

Tarasola Cisy Nałęczów pokonała MKS Czarni 1947 Dęblin. Podopieczni Michała Walendziaka mogą jeszcze mieć nadzieje na udział w barażach o IV ligę.

Roksana Ratajczyk (w zielonym stroju) otworzyła wynik meczu w Krakowie

GKS Górnik Łęczna zakończył sezon zwycięstwem w Krakowie

Ten wynik pozwolił awansować łęczniankom na szóstą pozycję w ligowej tabeli

Sianokosy w Muzeum Wsi Lubelskiej
ZDJĘCIA
galeria

Sianokosy w Muzeum Wsi Lubelskiej

W niedzielę w Muzeum Wsi Lubelskiej odbyły się tradycyjne sianokosy. Pokaz rozpoczął się klepaniem kosy na babce w sektorze Wyżyna Lubelska. W samo południe kosiarze rozpoczęli pracę w sektorze Powiśle. A tam koszenie, grabienie i przewracanie siana z udziałem wolontariuszy i publiczności.

Frekwencja w górę. Lubelskie spadło z niechlubnego podium
WYBORY 2024
galeria

Frekwencja w górę. Lubelskie spadło z niechlubnego podium

Państwowa Komisja Wyborcza ogłosiła najnowsze dane dotyczące frekwencji w odbywających się dzisiaj wyborach do Parlamentu Europejskiego. Do godziny 17 w kraju do urn poszło ponad 8 milionów wyborców tj. 28,20 proc. uprawnionych do głosowania. Na Lubelszczyźnie frekwencja wynosi 26,98 proc., a w Lublinie 32,41 proc. Głosowanie potrwa do 21.

PESEL to tylko liczby
foto
galeria

PESEL to tylko liczby

W popularnym lubelskim Klubie 30 PESEL nie ma znaczenia. Nikt nie zwraca na niego uwagi. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii z weekendowych szaleństw w trzydziestce. Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

Lublin z nadzieją i wielkim entuzjazmem czekał na tę wizytę. Profesorowie KUL wspominają pielgrzymkę Jana Pawła II
Zdjęcia
galeria

Lublin z nadzieją i wielkim entuzjazmem czekał na tę wizytę. Profesorowie KUL wspominają pielgrzymkę Jana Pawła II

Dziś przypada 37. rocznica trzeciej pielgrzymki papieża-Polaka Jana Pawła II do Ojczyzny. 9 czerwca 1987 roku Karol Wojtyła odwiedził Lublin i Katolicki Uniwersytet Lubelski. Spotkał się z pracownikami uczelni, a na Czubach celebrował Mszę Św., podczas której święcenia kapłańskie przyjął między innymi ks. prof. Mirosław Kalinowski, obecny rektor KUL.

Nie żyje Marzena Kipiel-Sztuka. Przegrała walkę z chorobą

Nie żyje Marzena Kipiel-Sztuka. Przegrała walkę z chorobą

Aktorka zasłynęła z roli Halinki Kiepskiej w serialu „Świat według Kiepskich”. Zmarła w wieku 58 lat

Gdzie na Lubelszczyźnie frekwencja jest największa, a w której gminie najmniejsza?
WYBORY 2024
galeria

Gdzie na Lubelszczyźnie frekwencja jest największa, a w której gminie najmniejsza?

Dzisiaj odbywają się wybory do Parlamentu Europejskiego. Frekwencja na Lubelszczyźnie należy do jednych z najniższych w kraju. Do południa głos oddało zaledwie 10,62 proc. uprawnionych. Mniej do urn poszło jedynie w Wielkopolsce (10,57 proc.). Głosowanie potrwa do 21:00.

Więcej połączeń POLREGIO na wakacje

Więcej połączeń POLREGIO na wakacje

Od dziś (9 czerwca) obowiązują zmiany w rozkładzie jazdy pociągów POLREGIO. Lider na rynku regionalnych przewozów pasażerskich zapewnia nowe sezonowe połączenia oraz więcej pociągów na wybranych trasach. Jakie zmiany kolejowa spółka zaplanowała w naszym regionie?

Mieli "Chęć na pięć!"  Najszybsi Łukasiewicz i Lotek
Zdjęcia
galeria

Mieli "Chęć na pięć!" Najszybsi Łukasiewicz i Lotek

Deszcz nie pokrzyżował planów uczestnikom niedzielnego biegu „Chęć na pięć” w Lublinie. Do mety dotarło 589 zawodników i zawodniczek. Najszybszy był Krzysztof Lotek, który 5-kilometrową trasę pokonał w 15 minut i 58 sekund. Wśród kobiet zwyciężyła Dominika Łukasiewicz - 17:29.

Veljko Nikitović oficjalnie pożegnał się z Górnikiem Łęczna. Teraz będzie pracować w Gdyni

Veljko Nikitović oficjalnie pożegnał się z Górnikiem Łęczna. Teraz będzie pracować w Gdyni

30 maja po przegranym meczu barażowym z Motorem Lublin dyrektor sportowy Górnika Łęczna Veljko Nikitović w bardzo emocjonalnym wpisie na facebooku poinformował o tym, że po 20-latach żegna się z zielono-czarnymi. W niedzielę klub z Łęcznej wydał oficjalny komunikat potwierdzający pożegnanie z Serbem

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium