Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Na ulicy Onyksowej w Lublinie otworzyła się „Cukiernia i Restauracja Williams. Siódme urodziny obchodzić będzie restauracja Siedem Życzeń
Są tanie, sycące i bardzo smaczne. W dodatku następnego dnia jeszcze lepsze. Wybraliśmy siedem dań z regionalnymi akcentami. Od bigosu, przez kapuśniak po lubelsku po zupę pana Twardowskiego.
W kwestii tatara Lublin ma się bardzo dobrze. Tatar występuje w restauracjach lubelskich w kilkunastu intrygujących odsłonach. I ma swoich koneserów wśród smakoszy z całej Polski. Oto 10 najciekawszych miejsc na zjedzenie solidnego tatara zimową porą
Karp z wędzarni czy krewetki z pieca? Gulaszowa czy soczyste zawijańce janowickie? A może świetna zupa rybna? Wśród smakołyków, które polecamy są słynne cynaderki, podlaskie kartacze, flaki po zamojsku, polędwiczka z dorsza podwędzana na drzewie śliwkowym i żur na kiszonych rydzach. Jak zawsze nasz ranking jest subiektywny, a najciekawsze naszym zdaniem restauracje w regionie przedstawiamy w porządku alfabetycznym.
Zakończył się nasz konkurs na tradycyjną lubelską potrawę.
Za każdą stoi talent właściciela lub szefa kuchni, ciężka praca załogi i szczęście. Nasz ranking jest subiektywny, a restauracje wymieniamy w porządku alfabetycznym
Śledź w czarnej porzeczce i jesiotr z grilla na Wigilię, indyk w chrzanie z kaszą i żurawiną na świąteczny obiad. To propozycja Macieja Boruckiego, jednego z najlepszych szefów kuchni w Lublinie. Z jego autorskimi przepisami część bożonarodzeniowych dań możecie przyrządzić jeszcze ciekawiej.
Podczas Wigilii dzielimy się opłatkiem i jedzeniem. A szefowie kuchni z Lublina i regionu dzielą się z Wami swoimi przepisami na świąteczne potrawy.
Razem ze Studiem Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej zapraszamy do Szkoły Gotowania. Na krótkich filmach będziemy uczyć się od najlepszych.
Wpiszmy polską wigilię na listę UNESCO - apeluje historyk Jarosław Dumanowski. Według wybitnego badacza kuchni staropolskiej najstarszym daniem na dzisiejszej wigilii jest kutia. Najciekawsze są zupy. Najbardziej intrygujący smak mają ryby. Do czego warto dziś powrócić? Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb i owoców morza. Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni. Najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy mieli do ryb mrożonych.
Jean Bos, kucharz króla Belgów, Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji Hotelu Montis w Poniatowej oraz Waldemar Sulisz, autor wydanej przez Dziennik Wschodni i sieć sklepów Aldik.pl książki „Kuchnia Lubelska” gotowali w sobotę przed supermarketem Aldik w Galerii Handlowej Olimp dania według przepisów z książki.
Większość Polaków nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Choć karp z lubelskich stawów nie ma sobie równych i smażony karp w chrupiącej panierce musi być, to warto przygotować na święta także inne ryby.
Marcin Popielarz, jeden z najlepszych kucharzy w tej części Europy wprowadził do swej restauracji w Gdyni danie: świnka puławska · kiszona kapusta · suszone grzyby. Dania z „Puławianki” zdobywają karty najlepszych restauracji w Polsce. Nic dziwnego, bo schabowy z tego szlachetnego mięsa nie ma sobie równych
W książce „Kuchnia Lubelska” znajdziecie autentyczne, regionalne przepisy. Takie jak świąteczny schab. Delikatny, dojrzewający, kruchy, w smaku przypomina plaster szynki parmeńskiej.
Rozgrzewają, dodają energii. Oto trzy sycące i smaczne dania na zimowe dni. Najsłynniejsza golonka w Lublinie to dzieło Kazimierza Grześkowiaka, poety i barda, autora przeboju
Catering dla 150 osób zamawia Ratusz w związku z wigilijnym spotkaniem Rady Miasta zaplanowanym na 22 grudnia w Trybunale Koronnym.
To barwny i bardzo intrygujący okres w lubelskiej gastronomii. Na talerzach przenikały się tradycje, a smaki mieszały się jak w tyglu. Jedzenie bez życia towarzyskiego nie istniało. Przenieśmy się wehikułem czasu do tamtego barwnego czasu...
Sokowirówka to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Hotelu Montis w Poniatowej.
Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Książę rozkazał rybakom zarzucić sieci na Bystrzycy. Wasz gród będzie nazywał się tak, jak ryba wyłowiona z rzeki. W sieci wylądował szczupak i lin. Szczupak czy lin? – zapytał książę. Wśród rybaków wybuchł spór. Szczupak to wilk rzeczny, niech będzie lin. Lublin – orzekł książę. Tak zaczęła się kariera lina w lubelskiej kuchni. Dziś mamy dla was przepisy na dania z lina i szczupaka.
W Lublinie debiutowała. Jej nazwisko pojawia się na afiszach teatrzyków „Czarny kot” i „Wesoły ul”. Mężczyźni kochali się w Ordonce na zabój. Wśród szukających z nią flirtu był pewien generał, który co wieczór zasiadał w pierwszym rzędzie lubelskiego kabaretu, słał bukiety i miłosne listy. Jej romans z Osterwą zakończył się skandalem.
Zmiany na gastronomicznej mapie Lublina. Jedne lokale już działają inne dopiero w remoncie
W restauracjach czas na jesienne zupy.
Sok z buraków do picia, kiszone buraki na barszcz, buraki z pieca zamiast mięsa, mielony z buraka. Co jeszcze? Oto 7 bardzo zdrowych dań, które przydadzą się przy zimnej jesieni.