Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef z Andaluzji poprowadzi we wtorek, 21 listopada, w Studiu Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej warsztaty „Owoce morza”. Dziś zdradza część sekretów i przepisów

Krewetki al ajillo kuszą. Owoce morza. Szkolenie dla szefów kuchni

Sokowirówka to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Hotelu Montis w Poniatowej.

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Przepisy na dania z lina i szczupaka
galeria

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Przepisy na dania z lina i szczupaka

Według legendy nazwa Lublina pochodzi od ryby. Książę rozkazał rybakom zarzucić sieci na Bystrzycy. Wasz gród będzie nazywał się tak, jak ryba wyłowiona z rzeki. W sieci wylądował szczupak i lin. Szczupak czy lin? – zapytał książę. Wśród rybaków wybuchł spór. Szczupak to wilk rzeczny, niech będzie lin. Lublin – orzekł książę. Tak zaczęła się kariera lina w lubelskiej kuchni. Dziś mamy dla was przepisy na dania z lina i szczupaka.

Lubelskie smaki i smaczki w czasach Marszałka

Lubelskie smaki i smaczki w czasach Marszałka

W Lublinie debiutowała. Jej nazwisko pojawia się na afiszach teatrzyków „Czarny kot” i „Wesoły ul”. Mężczyźni kochali się w Ordonce na zabój. Wśród szukających z nią flirtu był pewien generał, który co wieczór zasiadał w pierwszym rzędzie lubelskiego kabaretu, słał bukiety i miłosne listy. Jej romans z Osterwą zakończył się skandalem.

Nowe bistra i restauracja w centrum Lublina. Gdzie na rybę, a gdzie na burgera? [zdjęcia]
galeria

Nowe bistra i restauracja w centrum Lublina. Gdzie na rybę, a gdzie na burgera? [zdjęcia]

Zmiany na gastronomicznej mapie Lublina. Jedne lokale już działają inne dopiero w remoncie

Rydze w Pułankowicach

Co w restauracjach piszczy? Czas na jesienne zupy

W restauracjach czas na jesienne zupy.

Sok z buraka: 7 smacznych dań z burakiem w roli głównej
Przepisy

Sok z buraka: 7 smacznych dań z burakiem w roli głównej

Sok z buraków do picia, kiszone buraki na barszcz, buraki z pieca zamiast mięsa, mielony z buraka. Co jeszcze? Oto 7 bardzo zdrowych dań, które przydadzą się przy zimnej jesieni.

Pomysł na flaki. Po francusku, turecku i po urzędowsku

Pomysł na flaki. Po francusku, turecku i po urzędowsku

Za wielkim przebojem kuchni PRL stoi polska i światowa tradycja. W Polsce zajadał się nimi król Władysław Jagiełło. W Europie Wilhelm Zdobywca. Flaki triumfują w kuchni austriackiej, czeskiej, francuskiej, niemieckiej i włoskiej

Kim jest zwycięzca konkursu Good Chef 2017
Lubelskie Ekstra

Kim jest zwycięzca konkursu Good Chef 2017

Tomasz Mielniczuk urodził się w Krasnymstawie. Korzenie rodzinne to okolice Chełma. Dzieciństwo spędził w domu rodzinnym, domu po dziadkach i pradziadkach.

Pyszne dania z pieca, czyli kilka pomysłów na zapiekanki
galeria

Pyszne dania z pieca, czyli kilka pomysłów na zapiekanki

Ser na cebularz, do pieca i jest zapiekanka po lubelsku. Zapiekać można prawie wszystko. Zapiekanki to dobry patent na jesienny obiad

Co w restauracjach: Hobotnica ispod peke

Co w restauracjach: Hobotnica ispod peke

Restauracja hotelu Montis w Poniatowej wprowadza do karty najsłynniejsze potrawy kuchni chorwackiej.

Restaurant Week. Co szykują lubelscy szefowie kuchni? [10 restauracji]
galeria

Restaurant Week. Co szykują lubelscy szefowie kuchni? [10 restauracji]

Festiwal odbywa się w 13 polskich miastach. Każde z nich prezentuje unikatową kulturę restauracyjną. Wasz czas w restauracji to 90 minut. Do wyboru jest menu mięsne i wege. W piątek 20 października startuje Lublin Restaurant Week.

Tom Kerridge, „Dieta szczęścia. 100 przepisów, dzięki którym uwolnisz dopaminę i pozbędziesz się zbędnych kilogramów”

Tom Kerridge, „Dieta szczęścia”

Zdobywca dwóch gwiazdek Michelina celowo rezygnuje w swojej diecie z jedzenia niektórych produktów? Każdy kto jest w stanie choćby wyobrazić sobie pracę szefa kuchni prestiżowej restauracji, domyśla się jak ciężkie to zadanie.

Kapuśniak czy kwaśnica? Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 PI ER w Lublinie ma słabość do kwaśnicy
Kuchnia

Najlepsze przepisy na dania z kapusty. 7 smacznych dań z kapustą w roli głównej

Golonka czy żeberko na kapuście? Kapuśniak czy kwaśnica? A może pierogi z kapustą i grzybami na dokładkę? Oto 7 smacznych potraw z kapustą w roli głównej.

Bliny, gołąbki czy placki? Poznaj najlepsze potrawy z ziemniaków

Bliny, gołąbki czy placki? Poznaj najlepsze potrawy z ziemniaków

Nic tak nie smakuje jesienią, jak ziemniaki wyciągnięte z ogniska. A co jeszcze dobrego można zrobić z ziemniakiem?

Nowe lokale na kulinarnej mapie Lublina

Nowe lokale na kulinarnej mapie Lublina

Gdy jedni startują na rynku inni otwierają kolejne lokale. Nowe miejsca na kulinarnej mapie Lublina

Karp, salceson, ptysie i inne lubelskie smakołyki z nagrodami na targach w Poznaniu
galeria

Karp, salceson, ptysie i inne lubelskie smakołyki z nagrodami na targach w Poznaniu

Na tegorocznych targach „Smaki Regionów” w Poznaniu nie zabrało wyrobów tradycyjnych prezentowanych na stoisku województwa lubelskiego. Wędlin, miodów, ciast i pieczywa mógł popróbować każdy chętny.

Zupa z opieniek czy rydze na miodzie? Najlepsze przepisy na potrawy z grzybami
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny

Zupa z opieniek czy rydze na miodzie? Najlepsze przepisy na potrawy z grzybami

Po raz pierwszy od wielu lat w kraśnickich lasach pojawiły się rydze. W wielkiej obfitości. Takiego wysypu nie pamiętają najstarsi mieszkańcy Zaklikowa. Innych grzybów też jest w bród. Jest z czego zrobić zapasy na zimę.

Food trucki na zakończenie lata w Atrium Felicity
23 września 2017, 10:00

Food trucki na zakończenie lata w Atrium Felicity

Co Gdzie Kiedy. W dniach 23-24 września w Atrium Felicity po raz ostatni w tym roku pojawią się popularne foot trucki, oferujące potrawy z wielu zakątków świata.

Krzysztof Grzywnowicz
Magazyn
galeria

Grzybowe fakty i mity. Jakich grzybów szukać, których unikać? Rozmowa z prof. UMCS

Z prof. Krzysztofem Grzywnowiczem z Zakładu Biochemii UMCS rozmawiamy o tym, co ma uderzenie pioruna do wysypu grzybów i czy masowe pojawienie się prawdziwków w lasach zapowiada rychłą wojnę.

Good Chef 2017: Oto najlepsi szefowie kuchni w woj. lubelskim
galeria

Good Chef 2017: Oto najlepsi szefowie kuchni w woj. lubelskim

Tomasz Mielniczuk z restauracji Eco w hotelu Agit wygrał 2 edycję konkursu Good Chef 2017. Zdobył także tytuł Szefa Kuchni Regionalnej. Drugie miejsce zajął Wojciech Truk z Chapter One, a trzecie: Piotr Huszcz z restauracji Hotelu Piano.

Buon appetito. Włoska kuchnia w lubelskich restauracjach na Europejskim Festiwalu Smaku
galeria

Buon appetito. Włoska kuchnia w lubelskich restauracjach na Europejskim Festiwalu Smaku

Ossobuco, saltimbocca, trippa alla milanese, vitello tonato, saltimbocca. To tylko niektóre z włoskich smakołyków, jakie będzie można spróbować na Europejskim Festiwalu Smaku.

Co dobrego można zjeść lub wypić na Starym Mieście w Lublinie?
Wideo
film

Co dobrego można zjeść lub wypić na Starym Mieście w Lublinie?

Na Starym Mieście w Lublinie przez cały weekend trwa Europejski Festiwal Smaku.

Spacer z przewodnikiem po Ogrodzie Botanicznym. Rzadkie i mało znane rośliny jadalne
3 września 2017, 10:45

Spacer z przewodnikiem po Ogrodzie Botanicznym. Rzadkie i mało znane rośliny jadalne

Co Gdzie Kiedy. Tematem przewodnim niedzielnego spaceru po Ogrodzie Botanicznym UMCS będą rzadkie i czasem zapomniane rośliny jadalne.

Europejski Festiwal Smaku znowu połączy wydarzenia artystyczne i kulinarne – zapowiadają organizatorzy
4 września 2017, 19:00
film

Wszystko co najlepsze, włoskie i lubelskie. Europejski Festiwal Smaku 2017 [program]

Co Gdzie Kiedy. Koncerty, spotkania, degustacje. Europejski Festiwal Smaku znowu połączy wydarzenia artystyczne i kulinarne. W poprzednich latach były m.in. Węgry, Gruzja, Armenia. Tym razem oprócz smaków lubelskich będzie można skosztować wszystkiego, co najlepsze w kuchni włoskiej.

Wystarczy dobry makaron, oliwa, czosnek i świeże pomidory. Palce lizać - mówi Bartosz Sadowski, właściciel autorskiej restauracji Od Kuchni w Lublinie

10 pysznych dań z pomidorów. Chłodnik, makaron, a może gulasz? [przepisy]

Jest kolorowo. Na targu można kupić pomidory w kolorze czerwonym, malinowym, pomarańczowym, brązowym, żółtym, pomarańczowym, brązowym, a nawet białym. Oto 10 pysznych dań z pomidorów

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium