Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

Dieta a odporność przed koronawirusem. „Warto zwracać uwagę na owoce, warzywa cebulowe, kiszone”
film

Dieta a odporność przed koronawirusem. „Warto zwracać uwagę na owoce, warzywa cebulowe, kiszone”

W wydaniu specjalnym programu „36,6” gościł dietetyk Mateusz Durbas, który odpowiedział na pytania związane z pandemią koronawirusa. Czy możemy sobie poprawić odporność dietą? Czy to pomoże w obliczu koronawirusa? Dietetyk obalił też mit, że alkohol może pomóc zabić zarazki w organizmie.

Swojskie przysmaki. 10 najciekawszych dań

Swojskie przysmaki. 10 najciekawszych dań

Weźmy taki baleron białoruski, jedną z najlepszych przekąsek na chrzcinach, weselach i w restauracjach. Bez problemu zrobicie go w domu. A fajercaki, swojska kiełbasa czy pierogi ze śmietaną? Swojska kuchnia znów jest na topie. Wybraliśmy 10 najciekawszych dań.

Miszkulancja dla postu osłody. Polskie dania postne
Magazyn

Miszkulancja dla postu osłody. Polskie dania postne

Staropolscy kucharze prześcigali się w pomysłach, żeby osłodzić trudny czas Wielkiego Postu. Polskie dania postne były kulinarnymi arcydziełami, w dodatku ten trend zachował się w lubelskiej kuchni regionalnej. Zaglądamy do starych książek, żeby i dziś za pomocą historycznych inspiracji urozmaicić kuchnię na najbliższe sześć tygodni.

Kasia i Dawid wspólnie jedzący wegańskie burgery przygotowane przez Dawida. Taki posiłek kosztował 10 zł

Szybki, smaczny i zdrowy obiad za 10 zł? W Lublinie szukają testerów nowej aplikacji

W Polsce 96 proc. posiłków przygotowywanych jest w domu, a średni dzienny budżet na ich przyrządzenie wynosi 14 zł. W Lublinie właśnie powstała aplikacja, która pozwala na współdzielenie domowych posiłków, po to, aby jeść smacznie i zdrowo, a do tego szybko i tanio.

Burger, fallafel albo pieczeń z soczewicy. Ranking wegetariańskich restauracji w Lublinie
galeria

Burger, fallafel albo pieczeń z soczewicy. Ranking wegetariańskich restauracji w Lublinie

Popularność kuchni roślinnej rośnie, a w Lublinie w ostatnich latach przybyło miejsc, gdzie można zjeść wegańskie lub wegetariańskie jedzenie. Pomagamy rozwiązać dylemat, gdzie najlepiej wybrać się na zdrowy, wegeteriański posiłek.

Do wzięcia udziału w konkursie zachęcali podczas konferencji prasowej: Ewa Szałachwiej, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Michał Mulawa, wicemarszałek województwa lubelskiego i Piotr Huszcz, szef kuchni w jednym z lubelskich hoteli

Szukają wyjątkowych kobiet z Lubelskiego. Kuszą nagrodami pieniężnymi

Konkurs na najlepszą szarlotkę z lubelskich jabłek, na najlepsze produkty i potrawy z wykorzystaniem tych owoców a także na najpiękniejsze wyroby rękodzielnicze. Lubelski Urząd Marszałkowski zachęca do udziału w plebiscycie m.in. Koła Gospodyń Wiejskich i kusi nagrodami.

Tak wyglądał stół podczas 35 edycji LKS
23 lutego 2020, 14:00

Przynosisz i jesz ile chcesz. Reaktywacja Lubelskiej Kuchni Społecznej

W najbliższą niedzielę powraca Lubelska Kuchnia Społeczna. 47 edycja spotkań wokół wegańskiego jedzenia odbędzie się o godz. 14 w Kooperatywie Lubelskiej.

Jean Bos, mistrz kucharski, prekursor kuchni molekularnej w Polsce. Szef kuchni hotelu Agit w Lublinie: W Belgii nie mamy tłustego czwartku. Odkąd mieszkam w Polsce, smażymy pączki w domu. Często bez nadzienia, a nadzienie jemy na gofrach. Ale polski pączek z konfiturą różaną, oblany belgijską czekoladą, bardzo mi smakuje

Jak samemu w domu zrobić pączki na Tłusty Czwartek? Przepis

W tłusty czwartek Polacy zjedzą ponad 100 milionów pączków. Pierwsze pączki w Polsce nadziewano słoniną. A jedne z najsłynniejsze pączków w regionie robi się w Żakowoli Radzyńskiej.

Barman Bartek Paluszkiewicz jest z wykształcenia historykiem i będzie opowiadać klientom o przedwojennej Polsce
galeria

Kuszą przedwojennymi smakami i klimatem. Nowa restauracja na Starym Mieście w Lublinie

Smaki z dwudziestolecia międzywojennego postanowiła serwować klientom otwarta wczoraj nowa restauracja Niepospolita. W menu są m.in. przepiórki z cykorią, procenty z grochu i opowieści historyczne.

Pasibus, czyli nowe miejsce z burgerami w Lublinie. Pierwszy lokal sieci w tej części Polski
galeria

Pasibus, czyli nowe miejsce z burgerami w Lublinie. Pierwszy lokal sieci w tej części Polski

Pasibus w Galerii Vivo! Lublin oficjalnie wystartował w ten weekend. Lubelska restauracja jest pierwszym lokalem tej sieci po naszej stronie Wisły.

Gdzie w Lublinie czterech facetów dobrze zje? 7 miejsc na męską kolację marzeń
galeria

Gdzie w Lublinie czterech facetów dobrze zje? 7 miejsc na męską kolację marzeń

Męska kolacja marzeń nie jest skomplikowana: na dobry początek śledź, potem żurek lub kwaśnica. Na drugie dobry szaszłyk, potem golonka i żeberka.

Gdzie smacznie zjeść w Lublinie? Oto najlepsze restauracje według rankingu TripAdvisor
galeria

Gdzie smacznie zjeść w Lublinie? Oto najlepsze restauracje według rankingu TripAdvisor

Przedstawiamy listę najlepszych restauracji w Lublinie według TripAdvisor - międzynarodowego portalu internetowego gromadzącego opinie o obiektach związanych z turystyką m.in. restauracjach, hotelach, muzeach czy innych miejskich atrakcjach. Platforma posiada ok. 315 milionów użytkowników i ok. 730 milionów recenzji hoteli, atrakcji turystycznych i innych firm związanych z podróżami.

Lodziarnia Bosko przy Krakowskim Przedmieściu w Lublinie

Lodziarnia Bosko na deptaku w Lublinie zamknięta. Będą zmiany

Cukiernia Bosko z Krakowskiego Przedmieścia zamknęła się w poniedziałek dla klientów. Ale spokojnie, miłośnicy produkowanych tam lodów będą mogli wrócić już za tydzień. Do tego czasu muszą szukać zimnych smakołyków w innych punktach lodziarni.

Zupa na przednówku musi być. Proste, przaśne potrawy wracają do łask [przepisy]
Kuchnia

Zupa na przednówku musi być. Proste, przaśne potrawy wracają do łask [przepisy]

Na przednówku jadało się biednie, ale smacznie. Najczęściej raz dziennie. Dziś proste, przaśne potrawy wracają do łask. Wracają, bo doskonale smakują i są bardzo zdrowe.

Nowa knajpka w Lublinie "ZapiexxX". Wraca polski street food [zdjęcia]
galeria

Nowa knajpka w Lublinie "ZapiexxX". Wraca polski street food [zdjęcia]

Mają 50 centymetrów długości i tworzone są na bazie produktów od lokalnych dostawców. Starszym przypominają smak dzieciństwa. Młodszych uczą czym jest polski street food. Przy ul. Lubartowskiej działa już „ZapiexxX”.

Młodzi cukiernicy z całego województwa musieli wczoraj wykazać się wiedzą teoretyczną i umiejętnościami praktycznymi, by przejść do ogólnopolskiego finału
galeria

Palce lizać, czyli zmagania najlepszych młodych cukierników w Lublinie. Powstały prawdziwe "Cuda świata" [zdjęcia]

Cuda świata – to temat przewodni tegorocznych zmagań młodych cukierników i piekarzy w Zespole Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie.

Dzisiaj w aplikacji Foodsi można było kupić w Lublinie zestawy w cenie od 6 do 12 złotych

Co zrobić z jedzeniem, którego nikt nie kupi? Te lubelskie restauracje sprzedają za pół ceny

W Lublinie w kilku restauracjach i kawiarniach można już zamawiać niesprzedane posiłki przez aplikację, która pomaga walczyć z marnowaniem żywności.

W Lublinie powstaje restauracja Kozia Broda
Magazyn

Nowe miejsce na Starym Mieście w Lublinie. Ma serwować słynne dania związane z miastem

W Lublinie powstaje restauracja Kozia Broda, w której będą serwowane słynne dania związane z Lublinem i regionem. Postanowiliśmy wybrać osiem dań, związanych ze znanymi postaciami. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny i ułożony w porządku alfabetycznym.

Coś dobrego, czyli sylwester od kuchni. Najlepsze przepisy na imprezę i Nowy Rok
Magazyn

Coś dobrego, czyli sylwester od kuchni. Najlepsze przepisy na imprezę i Nowy Rok

Warto przyłożyć się do ostatniego posiłku w roku. Warto złożyć sobie serdeczne życzenia przy szampanie i zjeść z tej okazji coś dobrego i pięknie podanego. Stare przysłowie mówi, że tak jak spędzimy pierwszy dzień Nowego Roku, tak spędzimy cały rok

Nie wyrzucaj, podziel się. Gdzie oddać jedzenie po świętach?

Nie wyrzucaj, podziel się. Gdzie oddać jedzenie po świętach?

Nie wiesz co zrobić z nadmiarem świątecznych potraw? Zamiast do kosza, jedzeniem można podzielić się z innymi. Pomoże w tym lubelska Jadłodzielnia.

Mama kisiła ją po swojemu, składowała w beczce w sieni. I tak robi do dziś. Jak zrobi kapustę z grzybami, to pachnie w całym domu - opowiada Mirosława Zaziąbło-Hubiak
Magazyn

Boże Narodzenie po góralsku: kapuśniorka, ryby, świąteczny rosół i kołoc z bryndzą [przepisy na święta]

Jej wigilia odbędzie się w drewnianym domu z bali, który stoi nad brzegiem Dunajca. Mirosława Zaziąbło-Hubiak Śpiewa po słowacku i po polsku, nagrała świetną płytę „Kulturowa rozmowa”. Ostatnio zagrała kameralny koncert w Domu Kultury w Motyczu, w marcu zagra z Tryptykiem w bazylice Dominikanów w Lublinie.

Jacek Ochal z Cukierni Williams na święta poleca makaroniki, strucle makową i czekoladki
Magazyn

Makaroniki, strucla makowa i czekoladki. Przepisy na świąteczne słodkości

Najlepsze czekoladki na świecie powstają w Belgii. Ich sekret zawiera się w dwóch słowach: morze przyjemności. Jacek Ochal ze słynnej Cukierni Williams zaczął specjalizować się w belgijskich pralinkach. A ponieważ lubi słodycze, ma dla was autorski przepisy na słynne makaroniki, strucle makową i czekoladki.

Jarmark Inspiracji z kozią brodą. Trzy dni kosztowania tradycyjnych i regionalnych przysmaków [zdjęcia]
20 grudnia 2019, 0:00
galeria

Jarmark Inspiracji z kozią brodą. Trzy dni kosztowania tradycyjnych i regionalnych przysmaków [zdjęcia]

W najbliższy piątek na Starym Mieście w Lublinie zaczyna się zimowy Jarmark Inspiracji. Przez trzy dni szefowie kuchni będą gotować, na stoiskach pojawią się tradycyjne i regionalne przysmaki. To wspólna inicjatywa Europejskiego Festiwalu Smaku oraz Polskiej izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. – Chcemy pokazać tradycyjne smaki Bożego Narodzenia i na nowo je zinterpretować – mówi Marcin Jurek, szef kuchni restauracji Titno w Lublinie.

Nowe miejsce na Starym Mieście w Lublinie. Czym chce zaskoczyć klientów Czekoladowa Willa?
galeria

Nowe miejsce na Starym Mieście w Lublinie. Czym chce zaskoczyć klientów Czekoladowa Willa?

W weekend swoje podwoje otworzyła Czekoladowa Willa. Przy ul. Grodzkiej 1 kupować można słodycze, jakich dotychczas w Polsce jeszcze nie było.

Szykujemy ryby na święta. Najciekawsze przepisy na karpia

Szykujemy ryby na święta. Najciekawsze przepisy na karpia

Ryby w staropolskiej kuchni były ozdobą stołów. W najstarszych księgach kucharskich zachowały się przepisy na pstrągi z rodzynkami, szczupaki z limoniami, karpie z kaparami. Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. Nie tylko od święta.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium