Składniki
3 duże bakłażany pokrojone na podłużne plastry, 300-400 g sera feta, 200 g twarogu, 400g szpinaku świeżego obgotowanego, szklanka mleka, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek koperku, bułka tarta, 3 jajka, 200 g mąki, 1/2 l oleju, szczypta gałki muszkatołowej.
Wykonanie
W płaskim rondlu rozgrzewamy olej, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na drobne kawałki sery i szpinak. Mieszamy aż składniki połączą się. Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek, pietruszkę, gałkę muszkatołową i znów mieszamy.
Plastry bakłażana smażymy w głębokim oleju, po usmażeniu wykładamy na papier chłonący tłuszcz. Po wystygnięciu nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu na plaster bakłażana i zwijamy w rolki, które następnie panierujemy w mące, jajku i bułce. Tak przygotowane porcje zamrażamy. Smażyć w głębokim tłuszczu bez rozmrażania.