Najpierw na straganie wypatrzyliśmy młodą kapustę, która był natchnieniem do zrobienia letniego bigosu. Potem zrobiliśmy zakupy. Magda włożyła do koszyka marchewkę, cukinie, pomidory i dużo koperku. Ja dołożyłem kilogram porządnych żeberek i wędzony boczek. I pojechaliśmy do pustelni pod Zawieprzyce, żeby zrobić w żeliwnym garnku bigos z młodej kapusty. Wyszedł zawrotnie dobry. A jak wy robicie taki bigosik?
Składniki
2 kapusty, 4 cukinie, 6 marchewek, 3 pomidory, 2 pęczki koperku, 1 kg ziemniaków, 1 kg chudych żeberek, 20 dag wędzonego boczku, sól i pieprz.
Wykonanie
Podzieliliśmy pracę. Magdzie dostało się szatkowanie kapusty i obieranie warzyw. Pustelnikowi – obieranie ziemniaków. Ja zająłem się boczkiem i żeberkami. Pokroiłem je na porcje, naciąłem na ukos, natarłem solą z pieprzem.
Kiedy wszystkie składniki były gotowe, pustelnik rozpalił ogień. Na dno natartego kawałkiem boczku żeliwnego garnka ułożyliśmy kilka liści kapusty. Na to plastry boczku, warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry, warstwę kapusty, cukinii, marchewki i koperku. Na zielonej pierzynce ułożyłem żeberka, otuliłem je kolejną warstwą kapusty z warzywami. Na wierzch poszły ziemniaki. Każda warstwa była solona i posypana grubo zmielonym pieprzem. Garnek został przykryty i ustawiony nad ogniem. Po godzinie kapusta rozpływała się w ustach, ale żeberko było zbyt mało soczyste. Dodaliśmy pół godziny. Rezultaty przeszły najśmielsze oczekiwania. Jeśli nie macie żeliwnego garnka i ogródka, taki bigosik możecie sobie zmontować w gęsiarce.
Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin
W każdy piątek od 8 do 10. Najpierw od 8 do 9 wyruszamy z Magdą Fijałkowską w kulinarną i sentymentalną podróż. Gotujemy od 9 do 10. Serwujemy sprawdzone przepisy, smaczne konkursy i nagrody. Audycję wspierają Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Zapraszamy na stronę: http://gotowanie.radio.lublin.pl