Robert Makłowicz przyrządził najsłynniejszy przysmak z Lubelszczyzny w Obszy, podczas kręcenia jednego z trzech odcinków kulinarnych podróży po Lubelszyźnie.
Składniki:
1 kostka masła
20 g drożdży
szczypta proszku do pieczenia
1łyżeczka cukru
700 g ziemniaków
500 g kaszy gryczanej
350 g sera twarogowego
1 szklanka śmietany
5 jaj
1łyżka smalcu
sól, pieprz.
Wykonanie:
Czyli ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając trochę na dnie.
Utłuc, wsypać kaszę gryczaną, dodać smalec, pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, wymieszać. Dodać śmietanę i jajka, wymieszać.
Potem ciasto.
Trzeba drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinę cukru, śmietanę, dokładnie wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, przesiekać je z mąką, dodać śmietanę z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. podzielić je na pół, jedną częścią wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. Wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut.
I sos.
W międzyczasie przygotować sos kurkowy: cebulę posiekać, zrumienić na maśle, wrzucić posiekane kurki. Dodać około łyżeczki mąki, wlać trochę bulionu, dodać 30% śmietankę, chwilę pogotować, aby śmietanka zagęściła się, po czym wlać trochę białego wytrawnego wina. Doprawić solą i pieprzem.
Upieczony piróg podawać z sosem z kurek, lub z gęstą kwaśną śmietaną.