Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 listopada 2022 r.
13:54

Wygląda jak miniaturowa kapusta. Jak najlepiej przyrządzić brukselkę? [przepisy]

To ulubiony przysmak Jeana Bosa, wybitnego szefa kuchni, który serwował brukselkę na królewski stół w Belgii. Zapytaliśmy Jeana, jak najlepiej przyrządzić brukselkę?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wygląda jak miniaturowa kapusta. Choć jest mała, to zawartością witamin kapuście dorównuje. Brukselka powstała ze skrzyżowania kapusty i jarmużu. Podobnie jak jarmuż jest dziś na topie, nie tylko w kuchni wege.

Skąd ta popularność? Chodzi o właściwości antynowotworowe brukselki. Okazuje się, że brukselka zawiera silny przeciwutleniacz sulforafan, który może zapobiegać chorobom nowotworowym.

– Żeby wykorzystać zdrowotne właściwości brukselki, należy ją bardzo krótko gotować, najlepiej na parze, czas gotowania nie powinien przekroczyć czterech minut – mówi Jean Bos. Okazuje się, że długie gotowanie brukselki niszczy zawarte w niej enzymy. Jeśli dodać do tego fakt, że zawarte w brukselce takie pierwiastki jak magnez, potas i wapń poprawiają prace serca i normalizują ciśnienie krwi, to wychodzi na to, że powinniśmy brukselkę jeść przynajmniej raz w tygodniu.

Jak kupować i gotować brukselkę?

Najlepiej kupować ją na targu, powinna być mała, mieć jasnozielone liście. Jeśli brukselka ma na liściach żółte plamy, lepiej zostawić ją w spokoju.

Brukselkę można jeść na surowo. Wystarczy pokroić ją w ćwiartki, skropić oliwą, doprawić solą z pieprzem, odstawić na kilka minut i gotowe.

A co z gotowaniem? Po pierwsze krótko. Wiele osób obawia się nieprzyjemnego zapachu brukselki i jej gorzkiego smaku. Jak tego uniknąć? Brukselkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy bez przykrycia.

Jeśli zamkniemy garnek z brukselką przykrywką, związki siarki wnikną do warzywa, nadając gorzki smak i nieprzyjemny zapach.

– Warto do wody wlać trochę mleka, wtedy unikniemy goryczki – radzi Jean Bos.

Polacy jedzą brukselkę w zupie warzywnej, rozgotowana traci smak. Oraz polaną zasmażką z bułki tartej i masła. W Europie popularne jest puree z ziemniaków i brukselki.

– Sposobów na brukselkę jest wiele, ważne są przyprawy. Najważniejszą jest gałka muszkatołowa – mówi Jean Bos.

3 razy brukselka według Jeana Bosa

Ulubione danie wybitnego kucharza?

Brukselka po królewsku. Tak je nazwałem, ponieważ często podawałem je na dworze królewskim. Brukselkę należy obrać z zewnętrznej warstwy liści, ugotować al dente, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną cebulę oraz wędzony boczek pokrojony w kostkę. Podsmażyć, dodać brukselkę, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Po kilku chwilach danie jest gotowe – mówi Jean Bos.

Drugie danie?

– Brukselka pod beszamelem. Tak jak poprzednio, gotujemy brukselkę al dente. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładni mieszamy, by nie powstały grudki. W trakcie mieszania powoli wlewamy mleko, aż powstanie aksamitny sos. Doprawiamy solą, pieprzem i obowiązkowo szczyptą startej gałki muszkatołowej. To jest pyszne.

Danie numer 3?

– Na patelni grillujemy cukinię i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem można dodać ząbek czosnku. Wrzucamy brukselkę ugotowaną al dente. Po wymieszaniu możemy dodać odrobinę miodu, kto lubi ostrzejszy smak, może dodać posiekaną papryczkę chili, z której należy wcześniej usunąć nasionka. Wszystkie trzy dania mogą być znakomitym dodatkiem do mięsa.

Brukselkowa podróż

Brukselka pochodzi z Belgii, nazywano ją kapustą brukselską, początkowo służyła do dekoracji dań na talerzu. Dziś brukselka króluje na stołach całego świata.

Włosi zapiekają brukselkę pod mozarellą.

Belgowie smażą talarki ziemniaków na złoty kolor, dodają boczek i brukselkę, doprawiają gałką muszkatołową i duszą kilka minut.

Francuzi przyrządzają brukselkę z miodem i musztardą, piekąc ją w piekarniku na złoty kolor. Robią też tartę na francuskim cieście z brukselką.

Hiszpanie dodają do zblanszowane brukselki mielone mięso, sos pomidorowy, doprawiają do smaku, przekładają do naczynia żaroodpornego, posypują żółtym serem i zapiekają.

W Turcji podaje się brukselkę w jogurtowej potrawce i z kotlecikami kofte. Soczyste brukselki zapieczone pod słodko-kwaśną glazurą królują w kuchni orientalnej. Co kraj, to obyczaj.

Ela Cwalina: brukselka po wersalsku

Składniki: 80 dag brukselki, olej, białe wino, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, imbir.

Wykonanie: brukselkę ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Wymieszać z olejem i przyprawami. Przełożyć do naczynia żarodopornego, skropić białym winem, zapiec. Brukselka po wersalsku świetnie smakuje solo, jest dobrym dodatkiem do cielęciny, kurczaka czy indyka.

Jesienne curry z brukselki z cieciorką

Składniki: 50 dag brukselki, 25 dag ugotowanej ciecierzycy, 1 marchew, 2 cebule, 5 pieczarek, oliwa, 5 ząbków czosnku, natka pietruszki, przyprawy: cynamon, imbir, kurkuma, papryka słodka, papryka wędzona, miód gryczany, sól.

Wykonanie: ciecierzycę namoczyć na noc, gotować 45 minut. Brukselkę ugotować al dente. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć posiekaną cebulę, dodać roztarty czosnek i przyprawy, wymieszać. Dodać plasterki marchwi, podsmażyć, wrzucić pokrojone pieczarki, dusić 5 minut. Dodać brukselkę, miód, wymieszać, dusić kilka minut. Na koniec posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub kaszą jaglaną.

Pyszne danie gotowe

Brukselka to królowa kuchni wege. Nie tylko.

– Najważniejsze, żeby gotować ją krótko. Lubię ją na patelni mocni przypiec, nawet przypalić. Można dodać miód, wtedy pięknie się skarmelizuje – mówi Monika Kucia, kuratorka i reporterka kulinarna, organizatorka wydarzeń kulturalnych, edukacyjnych i artystycznych. W swoim domu, przerobionym z dworca kolejowego (Stacja Ostrowite) zaprojektowała pokój dla gości, którym gotuje śniadania i obiadokolacje.

Na talerzach podaje dania inspirowane kuchnią świata i kuchnią regionalną. – Ostatnio na obiadokolację podałam swoim gościom następujący zestaw: zupę dyniową z pomarańczą, kopytka z brukselką i brokułami z cebulką na maśle i płatkami parmezanu, soczewicę z pieczonym bakłażanem i smażonymi pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem jogurtem.

Jean Bos radzi, żeby zawsze w lodówce mieć brukselkę. – Jest bardzo zdrowa, daje nieograniczone możliwości w kuchni. Można z niej zrobić szybką przystawkę, na bazie brukselki ugotować zupę, podać na ciepło. Wystarczy skupić oliwą z miodem, przyprawić, zapiec w piekarniku i pyszne danie gotowe.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Lubelscy karatecy mają mnóstwo powodów do radości

Lubelscy karatecy zdobyli Szczecin

Reprezentacji Lublina z KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka po raz kolejny znakomicie spisali się w mistrzostwach Polski w karate tradycyjnym, które odbywały się w Szczecinie.

Lewart stracił zwycięstwo w Lubaczowie w doliczonym czasie gry

Lewart był blisko wygranej w Lubaczowie

Lewart zdobył w sobotę piętnasty punkt w sezonie. Po wizycie w Lubaczowie mógł ich mieć jednak siedemnaście. Tamtejsza Pogoń-Sokół dopiero w doliczonym czasie gry wyrównała stan meczu na 2:2.

Gdzie szukać pomocy medycznej w święta i dni wolne? Lubelski NFZ przypomina

Gdzie szukać pomocy medycznej w święta i dni wolne? Lubelski NFZ przypomina

Okres świąteczny to czas odpoczynku i spotkań z najbliższymi. Niestety, nawet w tym wyjątkowym czasie mogą przydarzyć się nagłe dolegliwości zdrowotne – od gorączki po ból brzucha. Lubelski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia przypomina, gdzie można uzyskać pomoc medyczną poza standardowymi godzinami pracy przychodni.

Orlen Oil Motor Lublin pokonał na własnym torze Krono-Plast Włókniarza Częstochowa
ZDJĘCIA
galeria

Orlen Oil Motor Lublin pokonał na własnym torze Krono-Plast Włókniarza Częstochowa

Po pogromie w Zielonej Górze Orlen Oil Motor po raz pierwszy w tym sezonie wystąpił przed własną publicznością. Bartosz Zmarzlik i spółka byli zdecydowanymi faworytami do pokonania Krono-Plast Włókniarza Częstochowa. I z tego zadania świetnie się wywiązali, choć i gościom po tym spotkaniu należą się słowa uznania.

Co za emocje przy Z5! Tak kibice dopingowali żużlowców!
ZDJĘCIA
galeria

Co za emocje przy Z5! Tak kibice dopingowali żużlowców!

Kibice Motoru Lublin znów pokazali klasę. Stadion zamienił się w żółto-biało-niebieskie morze. Zobaczcie jak kibicowaliście przy Z5 i szukajcie się na zdjęciach!

Start łatwo ograł Dziki
ZDJĘCIA
galeria

PGE Start Lublin nie miał problemów z rozbiciem warszawskich Dzików

Wojciech Kamiński nie był zadowolony po porażce w Zielonej Górze i chyba pozytywnie wpłynął na swoich podopiecznych. Ci w sobotnim meczu z Dzikami Warszawa grali bardzo dobrze i pewnie wygrali 86:69.

Świdniczanka prowadziła w Nowym Sączu, ale nie zdobyła nawet punktu

Świdniczanka powalczyła z Sandecją. „Za dobre wrażenie punktów nie dają”

Świdniczanka prowadziła w Nowym Sączu z Sandecją 1:0, w drugiej połowie też napsuła rywalom sporo krwi. Niestety, ostatecznie to gospodarze cieszyli się z wygranej 3:2.

Bez fajerwerków, ale z trzema punktami. Motor wygrał z Widzewem
ZDJĘCIA, WIDEO
galeria
film

Bez fajerwerków, ale z trzema punktami. Motor wygrał z Widzewem

Rewanż za porażkę z pierwszego meczu? Jest. Rehabilitacja za ostatnie spotkanie z Lechem? Też jest. Motor zrealizował swoje plany na „świąteczną” kolejkę i w sobotę ograł w Łodzi Widzew 2:1.

Awaria na kolei. Wstrzymany ruch na stacji Lublin. Nawet 3-godzinne opóźnienia

Awaria na kolei. Wstrzymany ruch na stacji Lublin. Nawet 3-godzinne opóźnienia

Nieprzejezdna jest stacja kolejowa Lublin. Powodem jest awaria urządzeń sterowania ruchem kolejowym.

Kontrole z ziemi i powietrza. Efekt? 100 mandatów i zabrane 40 dowodów rejestracyjnych

Kontrole z ziemi i powietrza. Efekt? 100 mandatów i zabrane 40 dowodów rejestracyjnych

W piątek lubelscy policjanci z powietrza oraz ziemi sprawdzali czy kierowcy ciężarówek jeżdżą zgodnie z przepisami. Efekt? 200 kontroli, połowa z nich zakończona mandatami, a także odebraniem dowodów rejestracyjnych.

Orlen Oil Motor Lublin - Krono-Plast Włókniarz Częstochowa [zapis relacji na żywo]

Orlen Oil Motor Lublin - Krono-Plast Włókniarz Częstochowa [zapis relacji na żywo]

Zapraszamy do śledzenia relacji z pierwszego domowego meczu Orlen Oil Motoru w PGE Ekstralidze w tym sezonie. O godzinie 18 lubelskie "Koziołki" podejmą Krono-Plast Włókniarza Częstochowa

Arkadiusz Maj zdobył w sobotę drugiego gola dla Avii

Prezent od bramkarza, Avia lepsza od Podlasia

Avia poszła za ciosem. Po wysokiej wygranej w Dębicy tym razem żółto-niebiescy rozstrzygnęli na swoją korzyść derby z Podlasiem Biała Podlaska. Gospodarze bez większych problemów pokonali rywali 2:0.

Motor chce się zrewanżować Widzewowi za domową porażkę 3:4

Udany rewanż beniaminka. Widzew Łódź - Motor Lublin (zapis relacji na żywo)

W drugim starciu Motoru Lublin z Widzewem Łódź fajerwerków nie było, ale piłkarze Mateusza Stolarskiego zgarnęli trzy punkty po wygranej 2:1.

Lubelski parkrun czyli ucieczka od świątecznej krzątaniny
ZDJĘCIA
galeria

Lubelski parkrun czyli ucieczka od świątecznej krzątaniny

Oderwali się od świątecznych przygotowań i wybiegli do parku Saskiego. W Wielką Sobotę pobiegli w Lublinie 231 parkrun.

Świąteczny spacer z historią w tle – odwiedź Muzeum Wsi Lubelskiej

Świąteczny spacer z historią w tle – odwiedź Muzeum Wsi Lubelskiej

Święta to idealny moment, by choć na chwilę zwolnić tempo i nacieszyć się spokojem. Ale ile można siedzieć przy stole. Warto wykorzystać ten czas na spacer.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium