Jest zdrowa, smaczna i można z niej ugotować tani obiad.
Czy wiecie, jak smakowita jest zupa z cukinii?
Najpierw należy rzucić na masło 1 posiekaną cebulę. Gdy się lekko zezłoci zalać 1 l bulionu warzywnego. Dodać listek laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego. Po 10 minutach wrzucić 3 ziemniaki pokrojone w kostkę. Na maśle podsmażyć 3 małe cukinie pokrojone w plastry. Następnie młodą kalarepkę pokrojoną w kostkę. Razem z cukinią wrzucić do garnka i zupa gotowa. Doprawcie ją solą, pieprzem i posiekaną bazylią.
Cukinia z boczkiem i makaronem
3 małe cukinie, 0,5 kg makaronu w trzech kolorach, 25 dag wędzonego boczku, główka czosnku, sól, pieprz.
Wykonanie:
Cukinię zrobiliśmy w żeliwnym garnku, wiszącym nad ogniskiem. Ale można ją zrobić na kuchni.
Najpierw trzeba ugotować makaron w osolonej wodzie. Warto dodać łyżeczkę oliwy, wtedy nie będzie się kleił. Oraz wrzucić główkę czosnku w łupinach. W tym czasie należy pokroić boczek w drobną kostkę. A cukinię w grubą. To wszystko.
Po odcedzeniu makaronu i postawieniu garnka na ogniu wrzuciliśmy boczek. Po 5 minutach skwierczał rozkosznie. To odpowiedni moment, żeby wrzucić cukinię. Dusimy ją bardzo krótko, tak, żeby była chrupiąca. Dorzucamy makaron, jeszcze 2 minuty i gotowe. Pożywne, syte i tanie danie.
Placuszki z cukinii
Podawaj z jogurtem czosnkowym.