Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

18 marca 2017 r.
14:12

Czas zrzucić kilogramy po zimie. 10 dobrych i dietetycznych dań na wiosnę

0 7 A A
80 proc. klientów oczekuje od nas dietetycznej kuchni. Liczy się chude mięso kurczaka, dużo warzyw, ryba z wody, owoce morza, brązowy ryż i zielona herbata - mówi Bartosz Sadowski, właściciel restauracji „Od kuchni”<br />
80 proc. klientów oczekuje od nas dietetycznej kuchni. Liczy się chude mięso kurczaka, dużo warzyw, ryba z wody, owoce morza, brązowy ryż i zielona herbata - mówi Bartosz Sadowski, właściciel restauracji „Od kuchni”
(fot. Maciej Kaczanowski)

Wieloziarniste płatki na śniadanie, zupa z kapusty, indyk z brokułami, sandacz na parze. Co zjeść, żeby zrzucić zimową nadwagę? Po konsultacji z lubelskimi szefami kuchni przedstawiamy 10 dietetycznych potraw, które pozwolą wam złapać formę na wiosnę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Sprytnie dobrane składniki pozwolą przyspieszyć spalanie tłuszczu. Potrawy, które przedstawiamy, potraktujcie jako punkt wyjścia do własnych interpretacji.

Na śniadanie zbożowe płatki

Pod warunkiem, że będą to płatki wieloziarniste. Najlepiej zalać je chudym mlekiem lub sojowym. Do płatków warto dodać szczyptę cynamonu, który podwyższa tempo metabolizmu.

Jeśli chodzi o ulubione przez Polaków jogurty: zwykle zawierają bardzo dużo tłuszczu. Najlepiej zalać płatki zsiadłym mlekiem, lub chudym jogurtem. Jeśli do takiego zestawu dorzucie świeżą, czerwoną papryczkę chili, to efekt będzie murowany.

Warto pamiętać, że owsianka i płatki owsiane są bardzo skutecznymi spalaczami tłuszczu. Kto będzie głodny, może w oczekiwaniu na obiad pogryzać migdały.

Zupa kapuściana

Składniki: 25 dag zielonej kapusty, 25 dag kiszonej kapusty, 2 cebule, pół selera, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół kg wołowiny, 2 suszone grzyby, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 6 jagód jałowca, listek, ziele, sól, pieprz, łyżeczka cukru, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki mąki.

Wykonanie: namoczone na noc grzyby zalać szklanką przegotowanej wody, ugotować. Obrane warzywa zalać wodą, dodać wołowinę, przyprawy, ugotować. Miękkie warzywa wyjąć z wywaru. Posiekaną kapustę włożyć do rondla, zalać przecedzonym wywarem. Gotować 40 minut. Dodać pokrojone w paseczki grzyby, wywar z grzybów, mięso z żeberek. Pogotować, dodać pokrojone warzywa, koncentrat, sól i cukier na smak. Zaprawić zasmażką z masła i mąki.

Zupa sałatowa

Składniki: główka zielonej sałaty, 1 szklanka bulionu, litr wody, pieprz, sól, pęczek zielonego koperku, małe opakowanie śmietany lub jogurtu.

Wykonanie: liście sałaty dokładnie umyć i wrzucić do zimnej wody. Wyjąć i porwać palcami na drobne kawałki. Nie wolno sałaty kroić nożem. Zagotować bulion, wrzucić sałatę, gotować 10 minut doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić posiekany koper i doprawić śmietaną.

Indyk z cynamonem

Indyk, cynamon i brokuły to jeden z najsilniejszych zestawów spalających tłuszcz.
Składniki: 4 filety z indyka, kieliszek madery, sól, masło, konfitury wiśniowe, szczypta gałki muszkatołowej, cynamon.

Wykonanie: filety lekko zbić tłuszczem, posolić i skropić maderą. Odstawić na pół godziny. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć filety tak, by były miękkie i soczyste. W rondelku podgrzać konfitury wiśniowe, dodać gałkę i cynamon. Kto lubi ostrzejsze smaki, może doprawić kilkoma kroplami tabasco. Na talerzu ozdobić indyka konfiturami. Podawać z brokułami z wody.

Kurczak z warzywami

Chude mięso z kurczaka bardzo krótko smażone w woku, to dobra technika do przyrządzania dietetycznych potraw.

Składniki: 2 torebki ryżu, 2 piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 2 marchewki, 1 zielony por, 1 puszka pędów bambusa, 1 opakowanie fasoli mung, 1 opakowanie suszonych grzybów mun, sos sojowy, oliwa, przyprawa chińska do kurczaka.

Wykonanie: pokroić mięso kurczaka w paski, wymieszać z przyprawą, odstawić na pół godziny. Grzyby mun zalać wrzątkiem na 10 minut. Warzywa i grzyby (kiedy ostygną) pokroić w paski. Na jednej patelni podsmażyć ryż wyjęty z torebek, zalać wodą, gotować do miękkości. Na drugiej rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone warzywa, dodać mięso, grzyby, kiełki i pędy bambusa, smażyć kilkanaście minut, doprawić sosem sojowym. Do miseczek nakładać ryż, następnie mięso z warzywami.

Mostek cielęcy faszerowany

Składniki: mostek cielęcy, 1 jajko surowe, 5-6 jajek ugotowanych na twardo, grzanki z dwóch bułeczek, natka pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso umyć, osuszyć, usunąć kości. Mostek sprawić tak, by powstała kieszeń. Jajka pokroić w kostkę, dodać suche grzanki, dużo natki, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnić mostek, zamknąć mięso. Piec w nagrzanym piekarniku aż do miękkości, podlewając odrobiną wody i sosem spod pieczeni. Podawać na gorąco z warzywami z wody.

Sandacz z wody

Składniki: 1 sandacz, 3 jajka, 5 dag masła, 2 marchewki, 1 pietruszka, 15 dag selera, 1 mały por, listek laurowy, ziele angielskie, sok z połowy cytryny, 1 łyżka natki pietruszki, sól.

Wykonanie: jarzyny oczyścić i umyć. Cebulę obrać. Warzywa zalać litrem wody, dodać pieprz i listki, przyprawę warzywną i gotować 30 min. Rybę oczyścić, umyć i włożyć do wrzącego wywaru. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować powoli pod przykryciem 20-30 min. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Masło rozgrzać, dodać jajka oraz natkę pietruszki i wymieszać. Sandacza wyłożyć ostrożnie na półmisek, pokroić, skropić sokiem z cytryny i polać masłem z jajkiem i pietruszką. Podawać z warzywami z wody.

Steki z halibuta

Składniki: 4 steki z halibuta, masło czosnkowe, 1 cytryna, sól, pieprz, oliwa, białe wino.
Wykonanie: jak przyrządzić steki z halibuta? Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Posmarować je masłem i posypać grubo zmieloną solą morską. Ułożyć steki, oprószyć je solą i pieprzem, na wierzch nałożyć cienkie plasterki cytryny, skropić je oliwą. Zawinąć folię, piec 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza. Przed końcem pieczenia delikatnie rozchylić folię, by mięso się zarumieniło.

Steki w koniaku

Składniki: po 4 kawałki polędwicy wołowej na osobę, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, masło, kieliszek koniaku.

Wykonanie: polędwicę delikatnie rozgnieść w dłoniach. Z jednej strony natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową, położyć mięso na rozgrzanym tłuszczu przyprawami do spodu. Smażyć krótko na ostrym ogniu, odwrócić, dosmażyć. Nacisnąć widelcem i sprawdzić, czy mięso jest odpowiedni miękkie. Na każdym kawałku mięsa należy położyć kawałek masła. Jak się rozpuści, skropić koniakiem i podpalić. Po kilkunastu sekundach ogień gaśnie i wtedy należy wyłożyć mięso na podgrzany talerz, polewając je sosem ze smażenia. Najlepiej smakuje z zielonym groszkiem.

Na deser: owocowa sałatka z liczi

Składniki: 10 owoców liczi, niewielki ananas (ewentualnie z puszki), owoce granatu, melon, 3 owoce kiwi, garść rukoli, 3 owoce kardamonu, 2 łyżki chudej śmietany, odrobina soku z cytryny, kilka plasterków sera koziego, 1-2 łyżeczki cukru.

Wykonanie: liczi obrać, oddzielić miąższ od skórki. Ananasa pokroić w kostkę (oprócz środka), melona też, a kiwi w plasterki. Przełożyć do miski wszystkie owoce i rukolę. Rozetrzeć owoce kardamonu, wymieszać ze śmietaną, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Całość udekorować plasterkami sera koziego. Smacznego. Ser kozi możemy zastąpić serem owczym lub solonym serem typu bałkańskiego.

Pozostałe informacje

Zorza polarna w obiektywach naszych Czytelników. Zobacz co udało im się uwiecznić
ZDJĘCIA
galeria

Zorza polarna w obiektywach naszych Czytelników. Zobacz co udało im się uwiecznić

Przez ostatnie dni na niebie mogliśmy oglądać prawdziwe kolorowe spektakle. W związku z burzą geomagnetyczną nad lubelskim niebem pojawiła się zorza polarna.

Prezydent Zamościa ma drugiego zastępcę. To Marta Pfeifer

Prezydent Zamościa ma drugiego zastępcę. To Marta Pfeifer

Stało się to, o czym w Zamościu mówiło się od dawna i o czym pisaliśmy już w zeszłym tygodniu. Marta Pfeifer została powołana na zastępczynię prezydenta Zamościa.

Przed nami kolejna zimna noc

Przed nami kolejna zimna noc

W regionie może złapać przymrozek. Synoptycy ostrzegają

Politechnika Lubelska świętowała urodziny
galeria

Politechnika Lubelska świętowała urodziny

Honorowy Profesor, wybitny Absolwent, Najlepszy Wykładowca i imię dla dębu. Politechnika Lubelska świętowała 71. rocznicę powstania.

Chciała sprzedać spódnicę - straciła swoje oszczędności

Chciała sprzedać spódnicę - straciła swoje oszczędności

21-latka chciała sprzedać ubranie za pośrednictwem portalu ogłoszeniowego. Internetowi oszuści ukradli jej jednak 7 tys. zł

KUL wyprzedaje książki

KUL wyprzedaje książki

Biblioteka Uniwersytecka Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego zaprasza na Majowy Kiermasz Książki. Do nabycia są m.in. trudno dostępne pozycje

Festiwal „Scena w Budowie”
16 maja 2024, 20:00

Festiwal „Scena w Budowie”

Trwa Festiwal Scenografii i Kostiumów „Scena w Budowie” 2024. Przed nami finałowe wydarzenia.

Czerwona kartka dla Zielonego Powiśla

Czerwona kartka dla Zielonego Powiśla

Ostatnie wybory samorządowe z lokalnej sceny politycznej w Końskowoli zmiotły komitet Zielonego Powiśla. Ten do rady gminy wprowadził zaledwie jednego przedstawiciela. Wszystkie pozostałe miejsca trafiły w ręce komitetu nowego wójta - Mariusza Majkutewicza.

Czy będziemy mieć nowe drogi dla rowerów?

Czy będziemy mieć nowe drogi dla rowerów?

W mieście powstaną kolejne szlaki rowerowe. Poszukiwani są projektanci, którzy podejmą się tego zlecenia

XIV edycja Lublin Blues Session
patronat
17 maja 2024, 19:00

XIV edycja Lublin Blues Session

W dniach 17-18.05. w Dzielnicowym Domu Kultury SM „Czechów” odbędzie się po raz 14. „Lublin Blues Session”. Podczas tegorocznej edycji usłyszymy różne oblicza gitary rezofonicznej (dobro). Wystąpią: Puhovsky, Adam Bartoś oraz słowacki duet - Bena i Radvanyi.

Voo-Voo w Fabryce Kultury Zgrzyt
18 maja 2024, 20:00

Voo-Voo w Fabryce Kultury Zgrzyt

W sobotę (18 maja) w lubelskim Zgrzycie wystąpi Voo-Voo. Zespół zagra koncert promujący album "Premiera".

Prezydent już wybrał. Jego prawą ręką będzie kobieta

Prezydent już wybrał. Jego prawą ręką będzie kobieta

To kobieta będzie prawą ręką prezydenta Michała Litwiniuka (PO). Macieja Buczyńskiego zastąpi Justyna Gorczyca, dotychczasowa kierownik referatu urbanistyki w ratuszu.

Lotniczy akrobaci dadzą pokaz w Świdniku. FireBirds na Świdnik Air Festival
15 czerwca 2024, 0:00

Lotniczy akrobaci dadzą pokaz w Świdniku. FireBirds na Świdnik Air Festival

Świdnik Air Festival zbliża się wielkimi krokami. Miejski Ośrodek Kultury ogłosił kolejną gwiazdę, która da prawdziwy pokaz swoich możliwości akrobatycznych.

Trwają starania o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Lublin 2029

Trwają starania o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Lublin 2029

Miasto wybrało 21 projektów na łączną kwotę ponad 2 mln zł w ramach konkursu wieloletniego „Miasto kultury w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Lublin 2029”. Zgłoszone projekty będą realizowane w latach 2024-26.

Nie żyje motocyklista z wypadku w Bogucinie

Nie żyje motocyklista z wypadku w Bogucinie

Dziś rano zmarł mężczyzna poszkodowany we wczorajszym wypadku w Bogucinie w powiecie lubelskim. Lubelscy policjanci prowadzą dochodzenie w tej sprawie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium